Αρχείο για 7 Δεκεμβρίου, 2010

Ο Γίρι Μέντζελ γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στην Πράγα. Είναι ξακουστός Τσέχος σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου, ηθοποιός και σεναριογράφος. Έγινε διάσημος το 1967 με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ο Άνθρωπος που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας, σε μια εποχή που προανήγγελλε την «Άνοιξη της Πράγας» και το πείραμα ενός σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, το οποίο, όμως, καταπνίγηκε στο αίμα με την εισβολή των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Άλλη μια ταινία του, η μαύρη κωμωδία My Sweet Little Village ήταν υποψήφια για την ίδια κατηγορία βραβείων. Το 1969 το σοβιετικής καθοδήγησης καθεστώς απαγόρευσε την προβολή της ταινίας του με τίτλο Larks on a String που προβλήθηκε τελικά 20 χρόνια μετά όταν η Βελούδινη Επανάσταση έφερε το τέλος του καθεστώτος. Οι ταινίες του διαπνέονται από ένα συνδυασμό ανθρωπιστικής αντίληψης και σαρκασμού.

Στη Σταλινική Πράγα τη δεκαετία του ’50, μια ομάδα ανθρώπων που διαφωνούν με το καθεστώς βρίσκονται έγκλειστοι σε ένα κέντρο ‘εθελοντικής εργασίας’, μια ειδική φυλακή πολιτικής αναμόρφωσης. Ανάμεσά τους είναι ένας δημόσιος κατήγορος, ένας ‘παρακμιακός’, ένας παραγωγός γαλακτοκομικών και ένας μάγειρας.
Όλοι τους δουλεύουν μέσα στο αναμορφωτήριο, ενώ δίπλα τους βρίσκεται και η αντίστοιχη γυναικεία φυλακή. Σε μια κοινή συνάντηση όλων των κρατουμένων, ο νεαρός μάγειρας Πάβελ γνωρίζει μια όμορφη κρατούμενη, την Γίτκα και ερωτεύονται αμέσως.
Τώρα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν την αγάπη τους και να παντρευτούν, ενώ τους χωρίζει ο τοίχος της κοινής τους φυλακής…

Comments 0 σχόλια »

facebk1Ενώ οι γυναίκες προτιμούν να «ποστάρουν» φωτογραφίες από κοινωνικές συγκεντρώσεις, οι άνδρες «αναρτούν» συνήθως φωτογραφίες από χόμπι ή links που παραπέμπουν σε άρθρα πολιτικού περιεχομένου.

Νέα έρευνα έρχεται να αντικρούσει την αντίληψη αρκετών ότι τα social media -όπως το περίφημο Facebook- δεν ενισχύουν τους προσωπικούς δεσμούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας η ταχύτατη διάδοση του Facebook (με 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως) φαίνεται να μην υποβαθμίζει την αλληεπίδραση μεταξύ φίλων και συναδέλφων.

«Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι τα social media προσφέρουν νέες δυνατότητες έκφρασης φιλίας, αμεσότητας και κοινωνικοποίησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο S. Craig Watkins, αναπληρωτής καθηγητής ραδιοφώνου, τηλεόρασης και κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Τέξας και επικεφαλής της έρευνας.

Σε δείγμα 900 φοιτητών και αποφοίτων, περισσότερο από το 60% των χρηστών Facebook είπε ότι στην κορυφή των αγαπημένων του δραστηριοτήτων ήταν το status update. Την ίδια στιγμή, ένα ποσοστό της τάξης του 60% έγραφε σχόλια στο προφίλ των προηγούμενων ενώ το 49% «πόσταρε» μηνύματα και σχόλια σε «φίλους».

Η χρήση του Facebook, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζει διαφορές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. «Βρήκαμε ότι το περιεχόμενο για το γυναικείο φύλο είναι πιο συναισθηματικό· αποζητούν περισσότερο τη γνωριμία», λέει ο Watkins και συνεχίζει: «Για τους άνδρες, είναι περισσότερο λειτουργικό».

Ενώ οι γυναίκες προτιμούν να «ποστάρουν» φωτογραφίες από κοινωνικές συγκεντρώσεις, οι άνδρες «αναρτούν» συνήθως φωτογραφίες από χόμπι ή links που παραπέμπουν σε άρθρα πολιτικού περιεχομένου ή ποπ-κουλτούρας. Όπως και να ‘χει η αυξανόμενη χρήση του Facebook αναδεικνύει νέες προκλήσεις για τους εφήβους καθώς χρειάζεται να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σ’ έναν κοινωνικό κύκλο που μεγαλώνει συνέχεια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Comments 0 σχόλια »

www.wkw-inthemoodforlove.com

ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ (In The Mood For Love)
Χονγκ Κονγκ, 1962. Ο Τσάου, αρχισυντάκτης μιας τοπικής εφημερίδας, μετακομίζει με τη σύζυγό του σ’ένα καινούργιο σπίτι. Εκεί γνωρίζεται με τη Λι-Ζεν, την όμορφη γυναίκα της διπλανής πόρτας, σύζυγο ενός αντιπροσώπου μεγάλης ιαπωνικής εταιρείας, ο οποίος βρίσκεται συνήθως σε επαγγελματικό ταξίδι. Η σύζυγος του Τσάου λείπει, επίσης, συχνά από το σπίτι κι έτσι εκείνος συνηθίζει όλο και περισσότερο την παρουσία της γειτόνισσάς του, Λι-Ζεν. Γίνονται φίλοι και κάποτε θα συνειδητοποιήσουν ότι οι σύζυγοί τους είναι εραστές. Ίσως κι εκείνοι μεταξύ τους; Εάν όχι ήδη, θα αφεθούν τελικά στο παράξενο αυτό παιχνίδι της μοίρας;

Το κλίμα της εποχής είναι τέλεια φωτογραφημένο με κοντινά υγρά πλάνα. Ο φακός του Κρίστοφερ Ντόιλ παρακολουθεί ηδονοβλεπτικά και πάντα από τις πιο απίθανες γωνιές, πίσω απ’ τα κάγκελα, μέσ’ από τρύπες, από θέσεις αθέατες, συνωμοτώντας στην ερωτική ασφυξία και την ηδονική απραξία του ζεύγους.

Σχετικά με την ταινία

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων