Αρχείο για 29 Δεκεμβρίου, 2010

Οι ταινίες του βίντεο κατά σειρά εμφάνισης

Comments 0 σχόλια »

Η μεγαλύτερη συλλογή bookmarks στον πλανήτη κινδύνευσε με λουκέτο και μάλλον πάει για πώληση από την ιδιοκτήτρια Yahoo. Οι εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της αναζητούν εναλλακτικές υπηρεσίες. Μαζί τους κι εμείς.
«Το να κλείνεις το Delicious είναι σαν να βάζεις φωτιά σε μουσείο». Αυτό ήταν ένα από τα πιο εύστοχα tweets που προσέξαμε στη ροή των αναρτήσεων της περασμένης Παρασκευής, την ώρα που οι χρήστες ανά τον πλανήτη σχολίαζαν τη φήμη -που αργότερα έγινε είδηση- ότι η Yahoo ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε αυτή και άλλες υπηρεσίες της.

Η διαβεβαίωση της εταιρείας, λίγες μέρες αργότερα, ότι ειδικά το Delicious «δεν κλείνει», δεν καθησύχασε κανέναν. Παρακάμπτοντας το ενδιαφέρον για το τι θα συμβεί τελικά, αξίζει να δούμε γιατί προκλήθηκε τόση αναστάτωση.

Αυτό που ξενίζει δεν είναι, φυσικά, το ότι ένας από τους διαδικτυακούς κολοσσούς κόβει υπηρεσίες, ως απόρροια των εκατοντάδων απολύσεων που μόλις έκανε. Η κρίση όλα τα σαρώνει -το εμπεδώσαμε πια- και οι επιχειρήσεις κόβουν ό,τι θεωρούν μη αποδοτικό ή μη στρατηγική επιλογή. Αυτό που χρειάζεται λίγα παραπάνω δευτερόλεπτα για να το συνειδητοποιήσει κανείς είναι η «μουσειακή» αξία που έχουν αποκτήσει κάποιες υπηρεσίες χάρη στη μαζική χρήση τους από την παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Βέβαια αυτού του είδους τα «μουσεία» δεν μοιάζουν με εκείνα του offline κόσμου. Δεν στέκονται άδεια, περιμένοντας πούλμαν με μαθητές για να γεμίζουν ζωή. Υπάρχουν ακριβώς επειδή κρατιούνται στη ζωή από τα εκατομμύρια κλικ, εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών καθημερινά, που τους δίνουν αξία. Γι’ αυτό και δεν αποτιμώνται μόνο σε χρήματα.

Το www.delicious.com είναι από τα εργαλεία που θα μπορούσαν να διδάσκονται στα σχολεία, αν στόχος της εκπαίδευσης ήταν και το να μάθουμε στα παιδιά πώς να εξερευνούν τη συλλογική γνώση που συσσωρεύεται στο Διαδίκτυο, πώς να αποθηκεύουν και να οργανώνουν τα links που ξεχωρίζουν κατά τις περιηγήσεις τους στο Ιντερνετ και μετά να τα ξαναβρίσκουν απ’ όπου κι αν συνδεθούν. Βέβαια, δεν είναι η μοναδική διαθέσιμη υπηρεσία online «bookmarking».

Εχει πολλούς ανταγωνιστές που πολύ θα ήθελαν να αγκαλιάσουν τους χρήστες που θα φύγουν από το Delicious, αν αυτό όντως κλείσει ή αποδυναμωθεί. Η ιδιαιτερότητά του, όμως, είναι πως συσσωρεύει τα bookmarks, δηλαδή τους διαδικτυακούς σελιδοδείκτες των χρηστών του, τα τελευταία 7 χρόνια (5 στα χέρια της Yahoo, μετά την εξαγορά του). Εκτός από τα προσωπικά bookmarks του ο καθένας μπορεί να μοιράζεται και εκείνα των διαδικτυακών του φίλων, αλλά και να κάνει αναζητήσεις ανάμεσα σε εκείνα που κάνει το σύνολο των χρηστών.

Πολλοί, που το χρησιμοποιούν καθημερινά, έτρεξαν να σώσουν τα bookmarks τους, εξάγοντάς τα (export) στον υπολογιστή τους, αλλά διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο με εκείνα των φίλων τους. Κι έτσι τώρα εξερευνούν νέες υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να μεταναστεύσουν, αν χρειαστεί. Τις περισσότερες από αυτές μπορείτε να τις δοκιμάσετε με τη βοήθεια μιας σχετικής συγκριτικής λίστας (http:// blo.gr/3og) που άνοιξε ο καθηγητής online δημοσιογραφίας Πολ Μπράντσο (onlinejournalismblog.com), και την οποία ανανεώνουν ελεύθερα, εδώ και μια εβδομάδα, όσοι χρήστες θέλουν. Εκεί μπορεί κανείς να κρίνει, με βάση τις λειτουργίες που προτιμά, ποια υπηρεσία του ταιριάζει περισσότερο. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα εύχρηστα Google Bookmarks, που χρησιμοποιούνται από κατόχους λογαριασμού Google. Αξιοποιούνται κυρίως μέσω του Chrome και οι χρήστες τους εξελίσσονται σε μια κοινότητα μαζικότητας αντάξιας του μεγέθους της μαμάς – εταιρείας.

Υπηρεσίες bookmarking (και όχι μόνο)
Μεταξύ άλλων, επιτρέπουν την εισαγωγή των Delicious bookmarks, με τα tags τους

diigo.com

Από τις πληρέστερες υπηρεσίες. Εκτός από τη δυνατότητα bookmarking ιστοσελίδων και διαμοιρασμού τους με δίκτυο φίλων, επιτρέπει την αποθήκευση snapshots κάθε σελίδας και επισημάνσεων επί συγκεκριμένων παραγράφων.

www.evernote.com

Επιτρέπει την αποθήκευση και οργάνωση πληροφοριών από διάφορες πλατφόρμες και βοηθάει το συγχρονισμό και τη συνδυαστική χρήση τους. Μπορεί κανείς να φτιάξει και λίστες υπενθυμίσεων.

www.licorize.com

Υπηρεσία που δίνει έμφαση στη δυνατότητα διαμοιρασμού των bookmarks.

xmarks.com

Προσφέρεται κυρίως για αποθήκευση στον υπολογιστή και μετά διαμοιρασμό.

www.faviki.com

Αφορά ειδικά την οργάνωση bookmarks στη Wikipedia.

enet.gr

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων