Αρχείο για Μάρτιος 17th, 2011

Οι νεαροί Βρετανοί είναι συμμέτοχοι σε μια νέα τάση που συνδυάζει την τηλεόραση και τα social media· μια τάση που ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για τον κόσμο της διαφήμισης και της τηλεοπτικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε δείγμα 1.300 χρηστών κινητού τηλεφώνου (ηλικίας μέχρι 25 ετών), βρέθηκε ότι πολλοί από αυτούς μιλούσαν σε φίλους τους για την εκπομπή που παρακολουθούσαν.

Η τάση «Social TV», όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά, σχετίζεται με την χρήση του Facebook, του Twitter και άλλων εφαρμογών σε κινητές συσκευές με τον παράλληλο σχολιασμό τηλεοπτικών shows.

«Μέχρι πριν 12 μήνες, η τηλεόραση αγκομαχούσε να προσελκύσει τα νεανικά κοινά παρά την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων καναλιών», λέει ο πρόεδρος της εταιρείας marketing Digital Clarity Reggie James. H Digital Clarity, η εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα, παρατηρεί ότι η «Social TV» έχει μετατρέψει τα τηλεοπτικά προγράμματα σε online γεγονότα που χρειάζεται να τα παρακολουθήσεις την ώρα που συμβαίνουν.

Στις ΗΠΑ περισσότερο από το 86% των χρηστών που μπαίνουν στο Διαδίκτυο από κινητά, επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια εκπομπών. Την ίδια στιγμή, ένα μήνα πριν, το τηλεοπτικό δίκτυο HBO έπαιξε ξανά την ταινία «Private Parts» του Howard Stern με τον ίδιο τον Stern να σχολιάζει παράλληλα με την εκπομπή. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ιδίως για μια ταινία 14 ετών. Η επαναπροβολή στις ΗΠΑ κερδίζει έδαφος και στην Βρετανία με τα νέα χαρακτηριστικά που έχει λάβει η συζήτηση online.

«Αν και οι φίλοι μου βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις, είναι σα να είμαστε όλοι γύρω από την τηλεόραση», λέει χαρακτηριστικά ένας από τους ερωτώμενους. Σύμφωνα με την έρευνα της D.C. ο πιο συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας, είναι από το Twitter (72%), το Facebook (56%) και τις «κινητές» εφαρμογές (34%). To 62% των χρηστών αρέσκεται σ’ έναν συνδυασμό των παραπάνω.

Το 34% απάντησε ότι η «μόδα» αυτή έχει πλάκα ενώ το 32% δήλωσε ότι αυτό κάνει την τηλεόραση «πιο ενδιαφέρουσα». Το 42% αναφέρθηκε, τέλος, στο στοιχείο της «κοινότητας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Comments 0 σχόλια »

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνεται η δημοφιλία των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (social networking) στη χώρα μας, ακολουθώντας μια παγκόσμια τάση που θέλει τους χρήστες του Διαδικτύου να υποκύπτουν μαζικά στις… σειρήνες των εν λόγω σάιτ.Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα της Focus Bari για την εξέλιξη των social media, το 36% των Ελλήνων (μέτρηση Δεκεμβρίου 2010), δηλαδή περίπου ένας στους τρεις, χρησιμοποιεί τα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης για να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων η επικοινωνία και η απόκτηση νέων φίλων, η έκφραση, η ψυχαγωγία, η απόδραση από την καθημερινότητα, η εκτόνωση και φυσικά το φλερτ.

Τον Μάρτιο του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 14%. Οι μεγαλύτεροι θαυμαστές των social media είναι γένους αρσενικού, με έμφαση στις ηλικίες έως 34 ετών (40% των αντρών και 32% των γυναικών χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης). Ωστόσο το στοιχείο που εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα προβληματίζει, είναι η θραύση των δημοφιλών αυτών ιστοσελίδων μεταξύ των νέων και ιδιαίτερα των μαθητών.

Στα ύψη

Στις ηλικίες 13-17 ετών το ποσοστό ενασχόλησης με τα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύεται στο 79%. Μειώνεται ελαφρώς στο 72% για τις ηλικίες 18-24 και περαιτέρω στο 52% για τους ερωτηθέντες 25-34 ετών. Το ποσοστό παίρνει την κατιούσα όσο αυξάνεται η ηλικία των χρηστών, αγγίζοντας το 29% για το γκρουπ 35-44 ετών, το 15% για τις ηλικίες 45-54 και φθάνει στο πολύ χαμηλό 4% μεταξύ των χρηστών 55-70 ετών, αποδεικνύοντας ότι η κοινωνική δικτύωση στη χώρα μας συνιστά κατά κύριο λόγο νεανική υπόθεση.

Οσον αφορά το γεωγραφικό κριτήριο, αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει δραστικά την ενασχόληση, με τα ποσοστά διείσδυσης του social networking σε Αθήνα (39%) και Θεσσαλονίκη (38%) σχεδόν να ταυτίζονται και την περιφέρεια να ακολουθεί στην τρίτη θέση (32%).

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Facebook, εφόσον, όπως επισημαίνει η έρευνα, αποδεικνύεται το δημοφιλέστερο σάιτ του είδους, με τον αριθμό των ημερήσιων επισκεπτών του να έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε μία διετία, από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η μέση ημερήσια επισκεψιμότητα στην εν λόγω ιστοσελίδα τον Σεπτέμβριο του 2008 ήταν 4% και λίγο πριν, τον Μάρτιο του 2008, μόλις που έφθανε το 1%.

Εκτοτε η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Σήμερα το 21% των Ελλήνων επισκέπτεται το Facebook σε ημερήσια βάση, το 31% σε εβδομαδιαία και το 33% σε μηνιαία (μέτρηση Σεπτεμβρίου 2010).

Το μόνο σάιτ (διαφορετικής ωστόσο λογικής και περιεχομένου) που ξεπερνά το Facebook σε μέση μηνιαία διείσδυση (επισκεψιμότητα) είναι το YouTube με 44%, ενώ το Twitter φαίνεται να βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο… ανάπτυξης στη χώρα μας, με μέση μηνιαία διείσδυση μόλις 2%.

FACEBOOK

Αντρες έως 24 ετών φανατικοί χρήστες

Για ακόμη μία φορά οι πιο φανατικοί χρήστες του Facebook είναι οι άντρες (36% μέση μηνιαία διείσδυση) και ακολουθούν οι γυναίκες (31% μέση μηνιαία διείσδυση). Η ηλικιακή ομάδα 13-24 ετών αναδεικνύεται με διαφορά πρωταθλήτρια στην ενασχόληση με το Facebook: μέση ημερήσια διείσδυση 49%, μέση εβδομαδιαία διείσδυση 66% και μέση μηνιαία διείσδυση 72%.

Αντιθέτως, στις ηλικίες 25-44 ετών, η μέση μηνιαία διείσδυση δεν ξεπερνά το 38%. Κάτι που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων 13-24 ετών έχει αναδείξει το συγκεκριμένο σάιτ σε κομμάτι της καθημερινότητάς του και σε έναν τρόπο επικοινωνίας που πολλές φορές αποδεικνύεται εθιστικός και επικίνδυνος (βλέπε ψεύτικα προφίλ), εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τις επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των νέων και τους τρόπους ασφαλούς περιήγησης ιδιαίτερα των ανηλίκων που ως πιο ευάλωτοι πέφτουν συχνά θύματα επιτηδείων.

Ταυτότητα έρευνας

Πηγή: Focus Bari AE, έρευνα «Web ID».

Θέμα: «Η εξέλιξη της χρήσης των social media».

Πληθυσμός: άντρες και γυναίκες 13-70 ετών, κάτοικοι Αττικής, Θεσσαλονίκης, λοιπής ηπειρωτικής Ελλάδας και Κρήτης.

Εκτίμηση καλυπτόμενου πληθυσμού: 6.639.153 άτομα.

Μέγεθος δείγματος: 9.980 άτομα, αντιπροσωπευτικά τού παραπάνω πληθυσμού.

Διεξαγωγή έρευνας: συνεχής.

Ethnos

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων