Αρχείο για 13 Απριλίου, 2008

evo-2.jpg 

Η «αποβολή» του Δαρβίνου από το σχολείο

Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών παραμένει άγνωστο κεφάλαιο για τους Ελληνες μαθητές, σχεδόν 150 χρόνια μετά τη διατύπωσή της Η θεωρία αυτή αποτελεί τη βάση όλων των βιολογικών επιστημών. Χωρίς αυτήν, λένε οι ειδικοί, απλώς ο κόσμος μας δεν είναι κατανοητός. Γιατί, λοιπόν, οι Ελληνες μαθητές δεν τη διδάσκονται; Ο λόγος για τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής, η οποία σχεδόν 150 χρόνια μετά τη διατύπωσή της από τον Δαρβίνο και πολλές δεκαετίες μετά την υιοθέτησή της από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, παραμένει εξοβελισμένη από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφορά σε αυτήν γίνεται μόνον στο τελευταίο κεφάλαιο του εγχειριδίου Βιολογίας της Γ΄ Γυμνασίου, το οποίο συνήθως δεν διδάσκεται λόγω έλλειψης χρόνου, καθώς και στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου της Γ΄ Λυκείου Γενικής Παιδείας, το οποίο όμως… μυστηριωδώς εξαιρείται κάθε χρόνο από την εξεταστέα ύλη και κατά συνέπεια η διδασκαλία του παραλείπεται.

άρθρο της Λίτσας Γιάνναρου στην Κυριακάτικη Καθημερινή

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_13/04/2008_266322

Comments 2 σχόλια »

web 2.0

«Εκπαίδευση 2.0» για 58 σχολεία και 145 καθηγητές

Ως web 2.0 έχει χαρακτηριστεί το κοινωνικό Διαδίκτυο, όπου δημιουργοί του περιεχομένου που βρίσκει κανείς στα διάφορα web sites είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές του, δηλαδή οι χρήστες τους. Οπως συμβαίνει με μια σειρά από ιδέες που γέννησε το Ιντερνετ, και αυτή μεταφέρεται πλέον στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το σχολικό δίκτυο καινοτομίας, μια πρωτοβουλία 58 σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 145 καθηγητών, υπό την εποπτεία της μορφωτικής και αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες ένα δίκτυο ιστοτόπων οι οποίοι λειτουργούν ακριβώς με αυτό το πνεύμα. Κωδικά θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «Εκπαίδευση 2.0». Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

 epim

Επιμόρφωση και νέο πρόγραμμα

Του Τασου Μικροπουλου*

Ενώ η δεδηλωμένη πρόθεση του υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες μέσω της οριζόντιας ένταξής τους, αυτό δεν γίνεται πραγματικότητα λόγω της ελλιπούς επιμόρφωσης δασκάλων και καθηγητών, όσο και του ίδιου του αναλυτικού προγράμματος. Αν γινόταν, θα έπρεπε να ανατραπεί το αναλυτικό πρόγραμμα και η λειτουργία του σχολείου όπως την ξέρουμε μέχρις στιγμής. Τα λάθη σήμερα είναι πολλά. Στα δημοτικά δεν υπάρχουν παντού εργαστήρια υπολογιστών και όπου υπάρχουν λειτουργούν μόνο σε ολοήμερα σχολεία και από  ανθρώπους της πληροφορικής αντί για δασκάλους, ενώ στα γυμνάσια και λύκεια είναι τεχνο-κεντρική η προσέγγιση. Υπάρχει αξιόλογο λογισμικό πλέον για όλα τα μαθήματα, το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί γι’ αυτούς τους δύο λόγους. Θα αποδειχτεί παντελώς άχρηστη η τεχνολογία αιχμής, αν δεν μάθουμε τι να την κάνουμε και πώς να την αξιοποιήσουμε. Αυτό το δέχονται πια και αυτοί οι τεχνοκράτες που τη δημιουργούν.

* Ο καθηγητής Τ. Μικρόπουλος είναι διευθυντής του εργαστηρίου εκπαιδευτικών προσεγγίσεων των τεχνολογιών virtual reality του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100059_13/04/2008_266320

Να αγιάσει το στόμα σας κ. καθηγητά!

Οι τεχνοκράτες τι λένε αλήθεια; δηλώνουν ικανοποίηση από την απορροφητικότητα;

Comments 0 σχόλια »

interactive board

Η ιντερνετική τάξη πραγμάτων θα τον καταργήσει

Μουσειακό είδος θα αποτελούν στο εγγύς μέλλον βασικά αντικείμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Οι ηλεκτρονικές τεχνολογίες και η εισαγωγή τους στις σχολικές αίθουσες, στέλνουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον μαυροπίνακα, τις κιμωλίες, τον σπόγγο. Η… νέα τάξη πραγμάτων περιλαμβάνει οθόνες αφής συνδεδεμένες με το Ιντερνετ, στα θρανία θα βρίσκονται tablet pc (υπολογιστές που μοιάζουν με τετράδια), αργότερα στο σπίτι οι μαθητές θα διαβάζουν και θα λύνουν ασκήσεις «συντροφιά» με μαθητές από όλη την Ελλάδα. Μεγάλη η πρόκληση λένε στην «Κ» εκπαιδευτικοί, «θέλει δουλειά για να ανταποκριθούμε».

Διαβάζω στο πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Καθημερινής. Δε θα στοιχημάτιζα ότι θα ζούμε να το δούμε αυτό. Είναι πολύ ανθεκτική η τεχνολογία της κιμωλίας και η αντίσταση σθεναρή. Αυτά τα ευαγγελίζονται όσοι έχουν χάσει επαφή με τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα του σχολείου. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

https://www.photoshop.com/express/landing.html

To photoshop μετανάστευσε στο διαδίκτυο. Μία light αλλά λειτουργική έκδοση στο διάθεση των πολιτών του διαδικτύου. Με δυνατότητα αποθήκευσης της δουλειάς σας

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων