Αρχείο για Σεπτέμβριος, 2006

usbmemoryΟ σ. Lord of torrents μου έστειλε το παρακάτω ειδησάριο:

Σάρκα και οστά παίρνει η «ψηφιακή σάκα». Στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, που έχει στόχο να ελαφρύνει το βάρος της κλασικής σάκας, οι μαθητές στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας εφοδιάστηκαν με memory sticks (συσκευές αποθήκευσης δεδομένων) σε μέγεθος… μπρελόκ.
Όπως αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Το Βήμα, οι 13.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία Αλπ Μαριτίμ, με πρωτεύουσα τη Νίκαια, έλαβαν τις συσκευές χωρητικότητας 512 megabytes, οι οποίες θα γεμίσουν με επιλεγμένα κείμενα και θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά εργασιών και ασκήσεων στο σπίτι. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

euroΤα στοιχεία που έδωσε χθες η ΓΣEE, σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν κάθε χρόνο περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για τη… δωρεάν Παιδεία, δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία. H δύναμη της συνήθειας φαίνεται να μην προκαλεί έκπληξη για το ιλιγγιώδες αυτό ποσό, το οποίο είναι μεγάλη οικονομική και κοινωνική πληγή.

Μάλιστα μαθαίνω ότι σε μερικά σχολεία οργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς όπου τα παιδιά παρουσιάζουν τα κομμάτια που έμαθαν στο ωδείο και η καθηγήτρια εισπράττει τα εύσημα…

Comments 0 σχόλια »

olpcΠερισσότερα από 500 παιδιά στην Tαϊλάνδη θα είναι οι πρώτοι μαθητές που θα πάρουν στα χέρια τους το περιβόητο laptop των 100 δολαρίων τον ερχόμενο Oκτώβριο. O μη κερδοσκοπικός οργανισμός «One Laptop Per Child» εκτιμά ότι μέσα στο 2007 θα έχουν ήδη διατεθεί περί τα 7 εκατ. υπολογιστές στην Tαϊλάνδη, τη Nιγηρία, τη Bραζιλία και την Aργεντινή.
Φήμες φέρουν ότι και στην Ελλάδα έχει φτιαχτεί μία ομάδα…

Σχετικό δημοσίευμα του Netschoolbook

Comments 0 σχόλια »

googlelibΗ Google κράτησε την υπόσχεσή της και από την προηγούμενη βδομάδα εκατοντάδες κλασικά αριστουργήματα από τον Άμλετ του Σαίξπιρ, ως την Θεία Κωμωδία του Δάντη ανήκουν πλέον στον καθέναν μας, δωρεάν. Η εταιρία συνεχίζει το πρόγραμμα ψηφιοποίησης εκατομμυρίων βιβλίων, παρά τις αντιδράσεις εκδοτών και συγγραφέων για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ, του Μίσιγκαν, της Καλιφόρνια και της Οξφόρδης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι στο πλευρό του ψηφιακού κολοσσού.Όπως και να ?χει, πρόκειται για ένα από πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της μετάδοσης της πληροφορίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου.

The road to Infotopia? On digitizing the world’s books
Αραγε θα δούμε και ελληνική λογοτεχνία στη ψηφιακή βιβλιοθήκη;

Comments 0 σχόλια »

schoolbookΜε λύπη μου διάβασα τα πρώτα άρθρα για την “εικονική επιμόρφωση”. Είναι στη μοίρα των μεγάλων έργων να σκοντάφτουν. Η μεγάλη κλίμακα υπήρξε ανέκαθεν γόρδιος δεσμός. Τα βιβλία μας σίγουρα χρειαζόντουσαν μία ανανέωση. Σίγουρα θα χρειαστούν και βελτιώσεις αλλά αυτό που βγαίνει από τις επισκέψεις στα κατά τόπους επιμορφωτικά κέντρα είναι ένας συλλογικός θυμός.
Πολλοί επιμορφωτές έχουν έρθει σε δύσκολη θέση και βρήκαν ως λύση να συμπλεύσουν με το ακροατήριο και να “θάψουν” τα βιβλία. Θα σηκώσω το δάχτυλο φίλε Νίκο. Καλή η αμοιβή και δύσκολα τα οικονομικά μας αλλά όταν σηκώνεσαι απέναντι σε συναδέλφους πρέπει να έχεις κάτι να τους πεις, αλλιώς σπαταλάς το χρόνο τους και εκτίθεσαι.
Χτες σύρθηκα από μία φίλη σε παρουσίαση σε κεντρικό βιβλιοπωλείο κάποιων βοηθημάτων.
Ηταν μία ευκαιρία να δω παλιές συμφοιτήτριες. Πολύς κόσμος. Συνέχεια »

Comments 5 σχόλια »

paperxsΑπό όλα τα παραδοσιακά ΜΜΕ, οι εφημερίδες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από το Ιντερνέτ. Η κυκλοφορία τους πέφτει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. (Στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις αυξάνονται.) Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το Διαδίκτυο επιτάχυνε την πτώση. Στο βιβλίο του «Η υπό εξαφάνιση εφημερίδα» ο Φίλιπ Μάιερ υπολογίζει ότι το πρώτο τέταρτο του 2043 θα είναι η στιγμή, κατά την οποία θα εξαφανιστεί κάθε έντυπο στις ΗΠΑ όταν και ο τελευταίος εξαντλημένος αναγνώστης πετάξει και την τελευταία έκδοση. Αυτού του είδους η εσχατολογία μπορεί να προκαλεί οργή στους μεγαλοεκδότες, αλλά ακόμη και ο κυνικότερος βαρώνος δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός πως όλο και περισσότεροι νέοι ενημερώνονται στο Ιντερνετ. Οι Βρετανοί ηλικίας 15 έως 24 ετών εκτιμάται ότι περνούν σχεδόν 30% λιγότερο χρόνο διαβάζοντας εθνικές εφημερίδες, μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Συνέχεια »

Comments 1 σχόλιο »

smsΛέγεται ότι η τέχνη της συζήτησης χάνεται. Πεθαίνει μέσα σε μια κόλαση από τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, SMS, email, iPod, μπαρ με δυνατή μουσική. Εκεί συναντάει άλλα ωραία πράγματα που και αυτών έχει ανακοινωθεί ο θάνατος, όπως οι έφηβοι με καλούς τρόπους, οι εύγευστες ντομάτες και τα μυθιστορήματα. Σήμερα κανένας δεν συζητάει. Ολοι κραυγάζουν και στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα.Αυτό υποστηρίζει ο κοινωνικός ιστορικός Στίβεν Μίλερ στο νέο του βιβλίο «Conversation: A History of a Declining Art» («Συζήτηση: Η ιστορία μιας παρακμάζουσας τέχνης»). Ο Μίλερ ξεκινά με τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Κικέρωνα, οι οποίοι πρώτοι παρατήρησαν ότι η ελεύθερη συζήτηση, επειδή είναι πρόσκαιρη και αλογόκριτη, αποτελεί το θεμέλιο του ελεύθερου λόγου. Η συζήτηση ήταν πάντα απειλή για τον αυταρχισμό. Εξ ου και η γοητεία που άσκησε στον Διαφωτισμό.

Περισσότερα: http://www.netschoolbook.gr/conversation.html

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο εξαιρετικό συνομιλητή;
Χάνεται η τέχνη της συζήτησης στην εποχή μας ή η τεχνολογία μας διευκολύνει;

Comments 1 σχόλιο »

voteτο flash site που επηρεάζει τους σχεδιαστές ιστοσελίδων
www.thefwa.com/flash10/final_mono.html

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων