Τα παλιά επαγγέλματα

Στη Β’ τάξη, την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης ετοιμάσαμε τα παλιά επαγγέλματα. Προηγήθηκε  στοχευμένη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μετά ηχογραφήσαμε τα κειμενάκια, ζωγραφίσαμε τα παλιά επαγγέλματα και φτιάξαμε το παραπάνω βίντεο! Αυτό έγινε πριν δυο χρόνια.

O επισκέπτης από το νέφος του Όορτ

hs-2013-14-a-large_web
Αναμενόταν πιο εντυπωσιακός απ’ ό,τι προκύπτει. Όμως ακόμα δεν απογοητευόμαστε. Ίσως μας εκπλήξει.
Στα μέσα Νοεμβρίου θα τον δούμε με γυμνό μάτι ή θα τον διαλύσει ο Ήλιος και θα χαθεί για πάντα;
Κοντός ψαλμός αλληλούια.


Ο ταξιδευτής

Ο Voyager

Ο Voyager

Μπήκε, λέει, ο Voyager στο διαστρικό χώρο. Άφησε το ηλιακό μας σύστημα και πάει ακόμα πιο μακριά. Το μήνυμα που στέλνει είναι πολύ αδύναμο, όμως ακόμα το λαμβάνουμε. Ξεκίνησε πριν 36 χρόνια και συνεχίζει το ταξίδι του. Αυτός κι αν είναι ταξιδευτής! Η δε ταχύτητά του είναι ασύλληπτη. Δεν τη γράφω, γιατί μπορεί και να μην κατάλαβα καλά.  Κάτι με ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα τη μέρα! Είναι δυνατόν; Αχ βρε ταξιδευτή, να μουν ένα τόσο δα μόριο στο σώμα σου,  να ‘βλεπα ένα γύρω τον κόσμο! 

Strange fruit

st

 

 

Όποτε περνάω από την πλατεία Δικαστηρίων το βραδάκι, ακούω τα κοράκια (κοράκια νομίζω είναι) που φωνάζουν και μαζεύονται στα δέντρα για το βραδινό τους ύπνο. Ωραία εικόνα.

 

 

 

 

Μου έρχεται στο νου το Strange fruit της Billie Holiday.

 

strange fruit

 

Δεν ήξερα.

Το παράξενο φρούτο είναι κορμιά που κρέμονται στα δέντρα για να τα φάνε τα κοράκια και ο άνεμος και ο ήλιος. Μαύρα ανθρώπινα κορμιά στον αμερικάνικο νότο, κρεμασμένα από την ΚΚΚ.

 

Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου πέθανε η Billie Holiday.

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Επιτέλους, τελειώσαμε τις περιπέτειες του Οδυσσέα! Η ιδέα να κάνουμε τις περιπέτειες σε αγγεία προέκυψε μετά την επίσκεψή μας στην έκθεση “Τα ελληνικά τέρατα”, που φιλοξενούνταν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αυτά τον Ιανουάριο!  Αφού ζωγράφισαν τα δικά τους τέρατα, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε και τις περιπέτειες σε μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία. Έτσι προέκυψε η παρακάτω δουλειά.

Ονοματίστε τον αστεροειδή

Δώστε όνομα στον αστεροειδή 1999 RQ36.
Η NASA προσκαλεί  παιδιά απ’ όλον τον κόσμο μέχρι 18 ετών να δώσουν ένα όνομα στον παραπάνω αστεροειδή, τον οποίο θα επισκεφθεί το 2016 η αποστολή OSIRIS-REx .

Η τελική ημερομηνία υποβολής της φόρμας ονοματοδοσίας είναι η 2 Δεκεμβρίου. Τα ονόματα προτείνεται να είναι από τη μυθολογία. Υπάρχει λίστα με τα ήδη χρησιμοποιημένα ονόματα.  Τη φόρμα θα τη συμπληρώσουν οι εκπαιδευτικοί ή οι γονείς των παιδιών.

Για περισσότερες οδηγίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της   NASA καθώς και the planetary society.

Μπορείτε επίσης να δείτε  στη Βικιπαίδεια τι είναι ο αστεροειδής, ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα για τα ονόματα που μπορείτε να του δώσετε.

Η διεύλευση της Αφροδίτης από τον Ήλιο

Η Αφροδίτη θα περάσει μπροστά από το δίσκο του Ήλιου. Η επόμενη διεύλευση θα γίνει σε 105 χρόνια, οπότε καταλαβαίνετε…
Please install latest Flash Player to run SunAeon Venus Transit 2012

Ο κόσμος μας σε κλίμακα

ο κόσμος μας σε κλίμακα

Πατώντας στην εικόνα πηγαίνεις σε μια εφαρμογή που δείχνει τον κόσμο σε κλίμακα προς τα πάνω και προς τα κάτω.  Αυτό γίνεται με τη ροδέλα του ποντικιού. Επίσης μπορείς, κάνοντας κλικ πάνω στα αντικείμενα, να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για αυτά. Προς το παρόν μόνο στα  Αγγλικά.  Είναι πολύ εντυπωσιακό!

Η διεύθυνση είναι: http://htwins.net/scale2/

10 λεπτά

Μια ταινία μικρού μήκους του 2002, που κρατάει 10 λεπτά. Όσο χρειάζεται για να εμφανίσεις ένα φιλμ ή για να χάσεις τους αγαπημένους σου. Εξαρτάται από το πού είσαι και ποιος είσαι. Την είδα στο facebook. Είναι συγκλονιστική.

Αν θέλετε να τη δείτε με υπότιτλους πηγαίνετε εδώ.

Δοκιμάζοντας το Storybird


Η Πελαγία by peramakria on Storybird

Μια δοκιμαστική ιστορία για την Πελαγία και τα όνειρά της.
Με το storybird μπορείς να φτιάξεις βιβλία on line. Σου παρέχει όμορφες εικόνες, φτιαγμένες από καλλιτέχνες, που μπορείς να τις προσθέσεις στις σελίδες της ιστορίας σου. Αυτό είναι κάπως δεσμευτικό.
Μπορείς να φτιάξεις λογαριασμούς για τα παιδιά της τάξης, μπορείς να τους αναθέσεις εργασία. (Δεν μπορείς να γράψεις στα ελληνικά την εργασία, οπότε χρειάζεται να βγάλεις φωτογραφία το κείμενο και να το εισαγάγεις)

Είναι δωρεάν και χρειάζεται να κάνεις λογαριασμό.

Περισσότερες οδηγίες μπορείτε να βρείτε στο youtube όπου υπάρχουν διάφορα tutorial.

Το storybird μας το έδειξε η Νάσια και την ευχαριστούμε!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση