Αρχείο για 14 Ιουλίου, 2011

Η τελευταία ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ,  το «Film Socialisme»είναι μια συρραφή αταξινόμητων ιδεών και εικόνων, που μπορεί να σε ζαλίσει αλλά χωρίς ποτέ να σε κουράσει.
Ενας χείμαρρος από στατικές εικόνες, τίτλους, σοφιστίες και παράξενα χρώματα διατρέχουν την Ιστορία του 20ού αιώνα πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο. Θα βρούμε πρόσωπα όπως ο Αλέν ΜπαντιούΠάτι Σμιθ. Το πλοίο πιάνει σε σταθμούς στην Αίγυπτο, τη Νάπολη, την Παλαιστίνη, την Οδησσό, την Βαρκελώνη. Ακούμε για τους Εβραίους που ανακάλυψαν το Χόλιγουντ, βλέπουμε εικόνες αρχείου από βομβαρδιστικά αεροπλάνα της Λουφτβάβε. Και βεβαίως δεν λείπει και η Ελλάδα η οποία αναγράφεται ως Hell As ,δηλαδή Κόλαση Όπως (θυμίζουμε ότι παραλίγο να πραγματοποιηθούν γυρίσματα και στην χώρα μας που τελικά δεν έγιναν). Μάλιστα στους αρχικούς τίτλους της ταινίας ,εκεί όπου συνήθως διαβάζουμε τα ονόματα των ηθοποιών βλέπουμε γραμμένο στα ελληνικά Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ και ALEXANDER THE GREAT!
Εικόνες τραβηγμένες από κάμερες ασφαλείας, καρέ που «κολλούν» επίτηδες, υπότιτλοι όπως «Ο πόλεμος είναι πόλεμος, το έγκλημα έγκλημα». Σε πολλά σημεία ο ήχος κόβεται λες και η ταινία έχει πρόβλημα. Ενίοτε πετιέται και η λέξη Σοσιαλισμός γραμμένη στο φιλμ. Η Ευρώπη ταλαιπωρημένη από την αμερικανική κυριαρχία, φοροδιαφυγή, μια κοπέλα διαβάζει Μπαλζάκ στο βενζινάδικο, γάιδαροι και κατσίκες επίσης εμφανίζονται. Ο Γκοντάρ έφτιαξε ένα φιλμ χαοτικό αλλά στιβαρό, μια εμπειρία με τα όλα της, ένα σταυρόλεξο που συναρπάζει, από αυτά που μόνον ο Γκοντάρ ξέρει να γυρίζει μένοντας πιστός στις ιδιόρρυθμες αρχές του…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων