Αρχείο για 11 Ιουλίου, 2011

Είναι παράξενο αλλά φαίνεται ότι συνεχίζεται η συζήτηση για το αν τα διαδικτυακά εργαλεία αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατανοώ  την προσπάθεια πολλών συναδέλφων μου να αναδημιουργήσουν ένα κλειστό σύμπαν αυθεντικότητας στο οποίο η αθωότητα των μαθητών μας προστατεύεται από τη διαβρωτική δύναμη της νεωτερικότητας των κοινωνικών δικτύων. Όμως θεωρώ ότι παραγνωρίζουν το γεγονός ότι  το διαδίκτυο είναι απλά άλλος ένας κοινωνικός χώρος στον οποίο οι μαθητές μας συμμετέχουν. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική στρέφοντας τους σε περισσότερο εποικοδομητικές δραστηριότητες από τα εύκολα  like του facebook. Μπορούμε πάντα να διαλέξουμε και το δρόμο της στρουθοκαμήλου. Απλά σκεφτείτε λίγο που μας έχει οδηγήσει αυτή η τακτική, που την ακολουθούμε ευλαβικά για αρκετά χρόνια σε διάφορους τομείς της ζωής μας εν Ελλάδι.

Αν δοκιμάσουμε να δούμε τα πράγματα σε μία προοπτική, θα αντιληφθούμε το μετασχηματισμό του διαδικτύου. Πριν χρόνια  θεωρούσαμε πολύ εποικοδομητική δραστηριότητα και πολύ προχωρημένη τη συλλογή από τους μαθητές πληροφοριών από το διαδίκτυο.

Με την έλευση όμως του web 2.0 από καταναλωτές πληροφορίας γίναμε όλοι παραγωγοί ή στη χειρότερη περίπτωση φερέφωνα.

Θεωρώ αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια στην ανάδυση της νέας εποχής του διαδικτύου. Ήδη ένα νέο δυναμικό κοινωνικό δίκτυο κάνει τα πρώτα του βήματα, το google+. Ήδη πολλοί εκπαιδευτικοί ερευνούν τις δυνατότητες της παιδαγωγικής του αξιοποίησης. Ελπίζω να μην επιλέξουμε πάλι το ρόλο της Κασσάνδρας και να αναλωθούμε στην έκφραση των φοβικών μας συνδρόμων για την επερχόμενη καταστροφή της νεολαίας. Εδώ ισχύει το εξής απλό, είτε βρίσκεις λύσεις, δημιουργώντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αξιοποιούν τη νέα κοινωνική πραγματικότητα, είτε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος.

Πριν χρόνια στη Σύρο θυμάμαι σε μία ανακοίνωσή μου ότι έσπαγε η φωνή μου όταν μιλούσα για τα δίκτυα που θέλουν ψυχή.

Ας το αναγνωρίσουμε τα καλύτερα δίκτυα είναι τα ανθρωποδίκτυα. Διαλέξτε λοιπόν αν θα θυσιάσετε την καρδιά σας ή μήπως προτιμάτε να είστε οσφυοκάμπτες;

Υ.Γ. Αν κάποιος γαργαλίζεται και θέλει να δοκιμάσει το google + διαθέτουμε προσκλήσεις. Στείλτε σχόλιο με τη διεύθυνσή σας. Και τω κρούοντι ανοιγήσεται…λένε οι γραφές.

Comments 0 σχόλια »

Το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού και η Wikipedia είναι μόνο μερικά παραδείγματα της ομότιμης επανάστασης. Μια επανάσταση που δεν απαιτεί, αλλά δημιουργεί τον κόσμο που θέλει, μέσα στον κόσμο που θέλει να ξεπεράσει…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων