Αρχείο για 2 Ιουνίου, 2022

Η Σωσιπάτρα, γεννημένη στην Έφεσο, έζησε και δίδαξε στην Πέργαμο, μια γενιά πριν από την Υπατία, γύρω στον 4ο αιώνα μ.Χ. Η ιστορία της, όπως την αφηγείται ο Ευνάπιος, ακούγεται αρκετά φανταστική στα σύγχρονα αυτιά, αλλά δεν θα ήταν υπερβολική για τους αρχαίους.  Η Σωσιπάτρα μυήθηκε στη Χαλδαϊκή Σοφία και αργότερα αφοσιώθηκε στον νεοπλατωνισμό.

Ηγήθηκε της δικής της φιλοσοφικής σχολής στη δυτική ακτή της Μικράς Ασίας. Ήταν επίσης ένα είδος προφήτη, που μετέδιδε θεϊκά μηνύματα στους μαθητές, την οικογένεια και τους φίλους της.

Ο ιστορικός της εποχής Ευνάπιος την αναφέρει ως τη μοναδική γυναίκα στον κατάλογο ανάμεσα σε ονόματα μεγάλων φιλοσόφων της εποχής.b981c6e147056554ca7b25485d72f4c0

Comments 0 σχόλια »

Περισσότερο από το ήμισυ των σωζόμενων αγγείων της Νότιας Ιταλίας προέρχονται από την Απουλία (σύγχρονη Puglia), το «τακούνι» της Ιταλίας. Τα αγγεία αυτά είχαν αρχικά παραχθεί στον Τάραντα, τη μεγάλη ελληνική αποικία στην περιοχή. Η ζήτηση έγινε τόσο μεγάλη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής που από τα μέσα του τέταρτου αιώνα π.Χ. εργαστήρια δορυφόροι ιδρύθηκαν στις κοινότητες των κατοίκων στο βόρειο τμήμα, όπως στο Ruvo, Ceglie del Campo, και την Canosa. Ένα χαρακτηριστικό σχήμα της Απουλίας είναι το πινάκιο, μια φιάλη , ένα χαμηλό και ρηχό πιάτο με δύο λαβές που πλαταίνουν και αυξάνουν από το χείλος. Σκηνή αμαζονομαχίας αποδίδεται στον ζωγράφο της Βαλτιμόρης γύρω στο 340.π.Χ. Ο Ζωγράφος της Βαλτιμόρης χαρακτηρίζεται από τολμηρότητα και επιβλητικότητα στην απόδοση των σχεδίων του.

FT Dh0VXsAAUJ4P

Trendall, A. D., & Cambitoglou, A. (1983). FIRST SUPPLEMENT TO THE RED-FIGURED VASES OF APULIA. Bulletin Supplement (University of London. Institute of Classical Studies)42, iii–252. http://www.jstor.org/stable/43768354

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων