Αρχείο για 29 Ιανουαρίου, 2013

Όταν η σχεδιάστρια παιχνιδιών Τζέιν Μακ Γκόνιγκαλ βρέθηκε στο κρεβάτι και με τάσεις αυτοκτονίας μετά από μια σοβαρή διάσειση, είχε μια καταπληκτική ιδέα για το πώς να γίνει καλύτερα. Έπεσε με τα μούτρα στην επιστημονική έρευνα και δημιούργησε το θεραπευτικό παιχνίδι, SuperBetter. Σε αυτήν τη συγκινητική ομιλία, η Μακ Γκόνιγκαλ εξηγεί πώς ένα παιχνίδι μπορεί να τονώσει την ανθεκτικότητα — και υπόσχεται να προσθέσει 7,5 λεπτά στη ζωή σας.

Η Τζέιν Μακ Γκόνιγκαλ ρωτά: γιατί η πραγματικότητα δε λειτουργεί περισσότερο σαν ένα δικτυακό παιχνίδι; Στα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί με τον καλύτερο τρόπο, η ανθρώπινη εμπειρία γίνεται καλύτερη: έχουμε σημαντικούς στόχους, έχουμε γύρω μας ανθρώπους που θέλουν να συνεργαστούν, μαθαίνουμε γρήγορα και σε ένα περιβάλλον με μειωμένο ρίσκο. Στο πλαίσιο της δουλειάς της στο Institute for the Future, η Τζέιν δημιουργεί παιχνίδια που χρησιμοποιούν κινητές και ψηφιακές τεχνολογίες για να μετατρέψουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε σε χώρο παιχνιδιού και τους συνανθρώπους μας σε συμπαίκτες. Τα ευρήματά της από τον κόσμο των παιχνιδιών μπορούν να εξηγήσουν και να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε, εργαζόμαστε, λύνουμε προβλήματα και ζούμε τη ζωή μας.

Πριν μερικά χρόνια, η Τζέιν έπαθε μια σοβαρή διάσειση και δημιούργησε ένα παιχνίδι πολλαπλών χρηστών για να την ξεπεράσει. Στο “Superbetter“, οι παίκτες θέτουν ένα στόχο υγείας ή ευεξίας και προσκαλούν άλλους να παίξουν μαζί τους και να τους κρατήσουν στο σωστό δρόμο. Ενώ τα περισσότερα παιχνίδια, ηλεκτρονικά ή όχι, έχουν σαν στόχο τους τη νίκη, πλέον βλέπουμε ολοένα και περισσότερα παιχνίδια στα οποία οι παίκτες συνεργάζονται για να λύσουν προβλήματα.

Η ομιλία δόθηκε στο πλαίσιο του TEDGlobal 2012 (Εδιμβούργο, 25-29 Ιουνίου 2012) και μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Κώστα Καρπούζη και τη Μαίρη Κεραμίδα.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων