Αρχείο για 9 Φεβρουαρίου, 2012

Η γνωριμία των δύο πρωταγωνιστών ξεκινά ένα καλοκαίρι του 1963, όταν ο Ένις Ντελ Μαρ και ο Τζακ Τουίστ, αναζητώντας δουλειά καταλήγουν σε μια φάρμα εκτροφής προβάτων στο Μπρόκμπακ Μάουντεν του Γουαιόμινγκ. Κάτω από τις αντίξοες συνθήκες εργασίας και την απομόνωση σε ένα ιδιαίτερα γοητευτικό τοπίο θα αναπτύξουν μια στενότερη σχέση που θα τους φέρει πολύ κοντά. Σε λίγο καιρό η σχέση τους θα εξελιχθεί σε ερωτική, ένα γεγονός αποκαλυπτικό και για τους ίδιους. Και θα συνεχιστεί στο πέρασμα του χρόνου, αφού οι κοινωνικές συμβάσεις δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν, αλλά να σπαταλήσουν τις ζωές τους σε γάμους που δεν τους γεμίζουν. Η γυναίκα παρουσιάζεται να παγιδεύει τον άντρα στην οικογένεια. Ενδιαφέρουσα είναι η σκηνή όπου η γυναίκα του Ennis τον χειρίζεται κατά τη διάρκεια της ερωτικής τους συνεύρεσης (48:19). Κατ’ επέκταση αυτών, το ελεύθερο πνεύμα και η φύση του άνδρα ευνουχίζονται για να συγκροτήσουν το θεμέλιο της κοινωνίας, την οικογένεια (Τενεσί Ουίλιαμς).

Οι ήρωές μας θα συνεχίσουν να συναντιούνται σε διάστημα είκοσι ετών για λίγες ημέρες κάθε τέσσερεις περίπου μήνες με το πρόσχημα της εκδρομής για ψάρεμα. Με ιδιαίτερη ένταση παρουσιάζεται η συνάντησή τους τέσσερα χρόνια μετά το Brokeback mountain που δείχνει ότι δεν μιλάμε πλέον για μία ευκαιριακή σχέση αλλά για έναν έρωτα. (1:03). Ενώ ο Jack αναρωτιέται τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τη ζωή τους ο Enniw απαντά ότι δεν μπορούν αν κάνουν τίποτα γιατί είναι κολλημένος με ότι έχει.

Σε αυτό το σημείο κομβικής σημασίας θεωρώ τη σκηνή στο 1:09.16 όπου ο Jack θα προσπαθεί να πείσει τον Ennis ότι έχουν μια ευκαιρία να ζήσουν μαζί , ενώ ο Ennis φαίνεται ότι έχει ενσωματώσει με τραυματικό τρόπο το φόβο της κοινωνικής απόρριψης. Παρουσιάζεται περιγραφικά μία σκηνή λυντσαρίσματος ομοφυλόφιλων στην οποία ο πατέρας του Ennis τον πηγαίνει σε ηλικία 9 ετών να δει το παραμορφωμένο σώμα του τιμωρημένου για τις επιλογές του ομοφυλόφιλου. Στη συνέχεια ο Ennis θα πει «αν δεν μπορείς να το φτιάξεις, θα πρέπει να το αντέξεις» δείγμα ότι αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική του εμπλοκή σαν εκτροπή.

Σε επόμενη συνεύρεσή τους (1:40) ο Ennis ρωτά τον Jack αν τον υποψιάζεται η γυναίκα του κι αν έχει ποτέ την αίσθηση ότι «φαίνεται» η ομοφυλοφιλική του σχέση στον κοινωνικό του περίγυρο, δείγμα του πόσο λειτουργεί ο ρυθμιστικός ρόλος της κοινωνίας. Στον καβγά που θα ακολουθήσει μεταξύ τους ο Ennis αποκαλύπτει πως «είναι μόνο για τον Jack που είναι έτσι». Δεν αντιλαμβάνεται δηλαδή τον εαυτό του σαν ομοφυλόφιλο αλλά σας ερωτευμένο με έναν άντρα. Ενώ για τον Jack είναι περισσότερο ξεκάθαρο ότι είναι ομοφυλόφιλος, αφού δεν διστάζει να αναζητήσει τον αγοραίο έρωτα στο Μεξικό αλλά και να έχει μία σειρά άλλων περιπετειών με άντρες.

Αργότερα ο Ennis θα πληροφορηθεί τον τραγικό θάνατο του Jack. Η σκηνή του λυντσαρίσματος (1:53) είναι σύντομη ενώ η γυναίκα του τηρεί τα προσχήματα κατά την ανακοίνωση των λεπτομερειών του θανάτου του. Ο Ennis θα επισκεφθεί το σπίτι των δικών του για να ακολουθήσει μία σπαρακτική σκηνή με το πουκάμισο του εραστή του 2:00.

Ο σκηνοθέτης ανατρέπει τα στερεότυπα του γουέστερν μιλώντας μας ουσιαστικά για υπέρβαση του φύλου μέσω του έρωτα. Είναι προσεκτικός στο χειρισμό των ερωτικών σκηνών. Η πρώτη ερωτική συνεύρεση παρουσιάζεται βίαιη καθώς ο Ennis υποκύπτει στις ορμές του και φαίνεται να τιμωρεί τον Jack. Θίγει τα ζητήματα διαμόρφωσης του κοινωνικού φύλου καθώς οι ήρωες υποκύπτουν στις κοινωνικές πιέσεις και δεν αποτολμούν ποτέ να ζήσουν μαζί. Ο Ennis θυσίασε τον έρωτά του κι απόμεινε στο τέλος της ταινίας να συνομιλεί με ένα «πουκάμισο αδειανό».

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων