Αρχείο για "Οκτώβριος, 2020"

Απολογιστικά στοιχεία Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας & Πολιτιστικών Θεμάτων) του σχολικού έτους 2019-2020, Β΄Φάση

Ενόψει της ολοκλήρωσης της Β΄ Φάσης Απολογισμού των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας & Πολιτιστικών Θεμάτων) της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, παρακαλούμε να συμπληρωθούν τα ερωτηματολόγια απολογιστικών στοιχείων που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές φόρμες στη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο του τμήματος Π.Ε., από τους Συντονιστές & συμμετέχοντες των σχολείων που επέκτειναν τα προγράμματά τους έως το τέλος Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 79827/ΓΔ4/24-06-2020 εγκύκλιο με θέμα:

«Επέκταση χρόνου υλοποίησης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων) του διδακτικού έτους 2019-2020»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

από τους συντονιστές των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2gcWAo5SGy4hnXbJ39YIMJt3iPXT9hbszr58iRdyRttDLvg/viewform
από τους συμμετέχοντες στην παιδαγωγική ομάδα των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSek5dRmaDmTeqSB5VK6sSUeO6eemktBf5MFRS5E7gd7xvYtrQ/viewform

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ηλεκτρονική φόρμα έχει διαφορετικές ερωτήσεις για τους/τις συντονιστές/στριες των προγραμμάτων και για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στην παιδαγωγική ομάδα εκπαιδευτικούς και πρέπει να συμπληρωθεί αναλόγως από όλους/όλες τους/τις Εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Π.Ε.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να στείλουν σε ψηφιακή μορφή τις εργασίες των ομάδων των προγραμμάτων ή τις εκθέσεις απολογισμού, στην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση :grpere@dide-v-ath.att.sch.gr. Επιπλέον, μπορούν να αναρτήσουν – εάν επιθυμούν – το υλικό που παρήχθη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματός τους, στο συνεργατικό Wiki (perivallontikivathinas.pbworks.com) που έχει δημιουργηθεί για την ανάρτηση των εργασιών των περιβαλλοντικών ομάδων, με στόχο τη χρήση αυτού του αρχείου εργασιών από όλους/όλες.

Δίνονται παρακάτω και οι αντίστοιχες φόρμες απολογισμού για τα προγράμματα Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων.

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScWDZ9GZqcyY-fO7JejLBFGXA5g8zTvlrUYO8VolllUjeWMCg/viewform
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKFs1gT9AYlrH6bsdi9C9QAzicjt1UEA9LL-Y7VARPjnDvug/viewform

Προθεσμία κατάθεσης απολογισμού – συμπλήρωσης φόρμας : 7 Νοεμβρίου 2020

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

 

 

Υ.ΠΑΙ.Θ. – Έγκριση του Μαθητικού Διαγωνισμού EU-CONEXUS με τίτλο «Σκεφτείτε Έξυπνα, Δημιουργείστε Πράσινα», του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 46/24-09-2020 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε την διεξαγωγή του διαδικτυακού Μαθητικού Διαγωνισμού EU-COXUS με τίτλο: «Σκεφτείτε έξυπνα, Δημιουργείστε Πράσινα» που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων της Αττικής, για το σχολικό έτος 2020-2021.
Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό-COVID 19 και σύμφωνα με τις εξής  προϋποθέσεις:

1. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στον εν λόγω διαγωνισμό να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.
2. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στον διαγωνισμό να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
3. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.
4. Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιαδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
5. Η ενασχόληση των μαθητών με τον διαγωνισμό, εντός σχολικού ωραρίου, να μην ξεπερνά τις τέσσερις (4) διδακτικές ώρες.
6. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο ΙΕΠ με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης της παρέμβασης/εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η συμμετοχή στον προτεινόμενο διαγωνισμό ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο (Covid-19). Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλόλητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Προθεσμία για την εγγραφή των ομάδων : 30/11/2020

Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ.

Κανόνες και κανονισμοί διαγωνισμού
Greek.Brochure.SchoolContest.V2

 

Υ.ΠΑΙ.Θ. – Ένταξη σχολικών μονάδων στο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet/ Associated Schools Project Network)

Το Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet/Associated Schools Project Network)1, αποτελεί ένα παγκόσμιο Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα σχολεία μέλη του
Δικτύου δεσμεύονται να προωθήσουν μέσα από τη λειτουργία τους τις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για μια πιο δίκαιη, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Ένα σχολείο που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο έχει ως έργο να προωθήσει τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της UNESCO και στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας υλοποιώντας την σχολική ολιστική προσέγγιση (whole school approach). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει στη διδασκαλία (σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κάθε βαθμίδας), εκπονεί προγράμματα, διοργανώνει δράσεις και αναπτύσσει συνεργασίες στα ακόλουθα θεματικά πεδία:

Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και Αειφόρος Τρόπος Διαβίωσης
Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη και Πολιτισμός της Ειρήνης
Διαπολιτισμική Μάθηση, Διαφορετικότητα και Πολιτισμική Κληρονομιά

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο κατά το σχολικό έτος 2020-2021, παρακαλούνται να υποβάλουν αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στο συνημμένο «Κανονισμό Λειτουργίας» και λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μέλους που περιλαμβάνονται σε αυτόν.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020.
Όλα τα αναφερόμενα στον «Κανονισμό Λειτουργίας» έντυπα (εκτός του πρακτικού συλλόγου διδασκόντων) συμπληρώνονται ηλεκτρονικά. Ο φάκελος θα αποσταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

Α. Παπανδρέου, 15180 Μαρούσι
Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων
Υπόψη Εθνικής Συντονίστριας κας Β. Δηλάρη

Έγκύκλιος Υ.ΠΑΙ.Θ.

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ_τελικό
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 (ΑΙΤΗΣΗ/APPLICATION FORM)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 (ΠεριγραφήΠρογράμματοςΣχολείου)

1 https://aspnet.unesco.org/en-us

 

ΚΠΕ Φιλίππων – Πρόσκληση συμμετοχής στην συντονιστική επιτροπή και στην παιδαγωγική ομάδα του Εθνικού Θεματικού Δικτύου : «Η πόλη, η κατοικία και το φυσικό περιβάλλον στην αρχαία και πρόσφατη παράδοση»

kpe filipΤο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Η πόλη, η κατοικία και το φυσικό περιβάλλον στην αρχαία και πρόσφατη παράδοση» (πληροφορίες: http://www.kpe-philippi.gr/?s=%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF+%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF ) που συντονίζει το ΚΠΕ Φιλίππων, το οποίο ιδρύθηκε με την υπό αριθ. Πρωτ.213789/Δ2/30-12-2015,  πρόκειται να ανανεώσει την λειτουργία του για το σχολικό έτος 2020-2021. Προκειμένου να διαμορφώσουμε τις επιτροπές του Δικτύου για την υποβολή του αιτήματος, παρακαλούμε, εάν και εφόσον επιθυμείτε  να συμμετάσχετε με ενεργό ρόλο στη λειτουργία του, να μας γνωστοποιήσετε τη συμμετοχή σας και το ρόλο που θα επιθυμούσατε στη νέα συνεργασία.

Η πρόσκληση αφορά:

-τους συντονιστές αειφορίας
-τα ΚΠΕ, ως συνεργαζόμενα ΚΠΕ
-τα μέλη των Π.Ο. των ΚΠΕ (συμμετοχή στη συντονιστική επιτροπή ή στην παιδαγωγική ομάδα, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη)
-τους υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/σχολικών δραστηριοτήτων σχολείων (συμμετοχή στη συντονιστική επιτροπή ή στην παιδαγωγική ομάδα, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη)
-εκπαιδευτικούς Π&Δ Εκπ/σης (συμμετοχή στη συντονιστική επιτροπή ή στην παιδαγωγική ομάδα, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη).

Παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή σε μία από τις ανωτέρω επιτροπές, το αργότερο μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2020, αποστέλλοντας συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη αίτηση στα στοιχεία επικοινωνίας του ΚΠΕ.

Στοιχεία επικοινωνίας: email: kpefilip@yahoo.gr

ΚΠΕ Καρπενησίου «Πρόσκληση για συμμετοχή στο ΕΘΔ Άγρια Πανίδα σε κίνδυνο», σχολικό έτος 2020-2021

Kpe KarpenΤο ΚΠΕ Καρπενησίου, ενημερώνει τα μέλη των Π.Ο. των Κ.Π.Ε. και τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη λειτουργία του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Άγρια πανίδα σε κίνδυνο», για το σχολικό έτος 2020-21.

Ως συντονιστικό Κ.Π.Ε. του Δικτύου, καλεί όσους επιθυμούν να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους ή να δηλώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή σ’ αυτό να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση:   https://forms.gle/fqZ5umhyPuvSYgNp9

Οι συνάδελφοι που επιθυμούν να συμμετέχουν επιπλέον στη Συντονιστική ή / και στην Παιδαγωγική Ομάδα του Δικτύου, μπορούν να το δηλώσουν στην αντίστοιχη παράγραφο της αίτησης.

Λήξη αιτήσεων: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία και τους στόχους του Δικτύου μπορείτε να αναζητήσετε στο Δικτυακό τόπο του Δικτύου: https://agriapanida.weebly.com/

Έγγραφο του ΚΠΕ Καρπενησίου

Εισηγήσεις από την Eπιμορφωτική Τηλεημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Πολυθεματική αξιοποίηση της Ρεματιάς του Χαλανδρίου στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», 22 Οκτωβρίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συνεργάστηκε με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου και την  Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας, για την διοργάνωση Επιμορφωτικής Τηλεημερίδας, στις 22-10-2020 με θέμα:

«Πολυθεματική αξιοποίηση της Ρεματιάς του Χαλανδρίου στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

 

Ευχαριστούμε πολύ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Χαλανδρίου και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Δ.Σ. κα Μαρίνα Σμαραγδή για την αγαστή συνεργασία μας, που είχε διάρκεια περίπου έναν χρόνο και που τελικά συνέβαλε σημαντικά  στην επιτυχία της συγκεκριμένης Ημερίδας.  Ευχαριστούμε επίσης  τα μέλη του Δ.Σ. και Εισηγητές και Εισηγήτριες της Ημερίδας, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να “επισκεφθούμε” διαδικτυακά μια ολόκληρη περιοχή με τόσο μεγάλο περιβαλλοντικό & πολιτιστικό ενδιαφέρον και να κατανοήσομε τις διεργασίες, την βιοποικιλότητα και τα χαρακτηριστικά της, δίνοντάς μας το έναυσμα για νέες περιβαλλοντικές αναζητήσεις.

Στην Ημερίδα, παρουσιάστηκαν οι παρακάτω  Θεματικές Ενότητες :

  1. Αρχαιολογία/Ιστορία: 

1α. Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας
 “Τα σπήλαια Αμώμων και Νυμφών της Πεντέλης”, Aλεξάνδρα Μαρή

Δείτε το στο slideshare.net

1.β.  Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου
“Προφορική Ιστορία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Συνάντηση στον Τόπο και τον Χρόνο”, Νάση Σιαφάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α. στο Τμήμα Χημείας

Δείτε το στο slideshare.net

  1. Βιολογία:  

“Ο βιότοπος της ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου”, Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος, Φυσιοδίφης, δημοσιογράφος, γραφίστας, εικονογράφος, φωτογράφος, εκδότης, συγγραφέας

Δείτε το στο slideshare.net

  1. Γεωλογία: “Μια συνοπτική Γεωπεριβαλλοντική προσέγγιση της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου”, Βασίλης  Περλέρος, Γεωλόγος

Δείτε το στο slideshare.net
Δημιουργία & χαρτογράφηση μονοπατιών

  1. Δημιουργία & χαρτογράφηση μονοπατιών

“Η σημασία της δημιουργίας και της χαρτογράφησης πεζοπορικών μονοπατιών στην προστασία των ρεμάτων”,  Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός

Δείτε το στο slideshare.net

  1. “Ζωγραφική στη Ρεματιά”, Νίκος Οικονομίδης, Εικαστικός 
Δείτε το στο slideshare.net

 

 

 

 

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης : «Σχεδιασμός και Υλοποίηση ενός Σχολικού Προγράμματος – δια ζώσης ή εξ αποστάσεως – αξιοποιώντας τους Πολλαπλούς Τύπους Νοημοσύνης (ΠΤΝ)», 29 Οκτωβρίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας,  Ρεθύμνου & Ημαθίας, διοργανώνουν εξ αποστάσεως Σεμινάριο Επιμόρφωσης για Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο:

«Σχεδιασμός και Υλοποίηση ενός Σχολικού Προγράμματος – δια ζώσης ή εξ αποστάσεως – αξιοποιώντας τους Πολλαπλούς Τύπους Νοημοσύνης (ΠΤΝ)»

την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, 18:00-21:00. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς των τεσσάρων Διευθύνσεων που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τον σχεδιασμό στοχευμένων δραστηριοτήτων και δράσεων με την αξιοποίηση των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης, τις οποίες θα μπορούν να τις εφαρμόσουν με την ομάδα τους είτε διά ζώσης είτε από απόσταση. Επιπλέον, η συνεργασία τεσσάρων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης δίνει την ευκαιρία συνάντησης και αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών από πολλές περιοχές της χώρας.

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα χρειαστεί να έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή με μικρόφωνο, κλειστή κάμερα, ήσυχο χώρο, ένα τετράδιο και στυλό, ή ανοιχτό κειμενογράφο (word) και ανοιχτό πρόγραμμα περιήγησης (browser) κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 27 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 14.00                                         

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα λάβουν με e-mail, το βράδυ της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην  πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex, υλικό για την προετοιμασία του Σεμιναρίου καθώς και το αρχείο με το Τεστ Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία)

Πρόγραμμα

18:00 – 18:20 Σχεδιάζοντας ένα Πρόγραμμα με την ομάδα μας, αξιοποιώντας τη Θεωρία για τους Πολλαπλούς Τύπους Νοημοσύνης, Ιωάννα Ντίνου, Βαρβάρα Πετρίδου, Λένα Δημητριάδου & Σούλα Πετρογιάννη
18:20 –  18:35  Οι Πολλαπλοί Τύποι Νοημοσύνης (ΠΤΝ) στην εκπαιδευτική διαδικασία:  Ιωάννα Ντίνου
18:35 – 19:20 Παρουσίαση των συμμετεχόντων (ανάλογα με τα αποτελέσματα του ΤΕΣΤ των ΠΤΝ που θα έχουν  ήδη κάνει)
19:20 – 19:30 Διάλειμμα
19:30- 20:30Εργαστήριο: Χωρισμός συμμετεχόντων σε τέσσερα δωμάτια (1ο ΔΩΜΑΤΙΟ: Σχολικοί Κήποι / 2ο ΔΩΜΑΤΙΟ: Κλιματική αλλαγή / 3ο ΔΩΜΑΤΙΟ: Υγειονομική κρίση: Περιβάλλον, Πολιτισμός / 4ο ΔΩΜΑΤΙΟ: Νερό,  για τον σχεδιασμό προγράμματος σε μία από τις τέσσερεις θεματικές (Συντονίστριες: Ιωάννα Ντίνου, Υπεύθυνη Π.Ε.  Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας,  Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, Λένα Δημητριάδου & Σούλα Πετρογιάννη, Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Ημαθίας & Ρεθύμνου αντίστοιχα)
20:30 – 21:00Παρουσίαση στην Ολομέλεια

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Δείτε το στο slideshare.net

Ίδρυση Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – «Διατροφή, υγεία και οικολογικό αποτύπωμα, συναντιούνται σε ένα κήπο!»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, προτίθεται να ιδρύσει ένα Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  με θέμα:

 «Διατροφή, υγεία  και οικολογικό αποτύπωμα, συναντιούνται σε ένα κήπο!»

Σκοπός του Δικτύου  είναι η διαμόρφωση συνειδητοποιημένων μαθητών/μελλοντικών πολιτών,  μέσα από την ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια και  την εκπαιδευτική αξιοποίηση ενός κήπου. Η ενασχόληση των μαθητών/τριών με τον κήπο στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία ως προς τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, με την πρόβλεψη της κατά το δυνατόν σημαντικότερης ενεργοποίησης/δραστηριοποίησης των μαθητών/τριών εκτός της αίθουσας.

Υπενθυμίζουμε στα σχολεία που επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο, ότι κάθε πρόγραμμα Π.Ε.  που υλοποιούν, καλό είναι :

  • να μπορεί να εξεταστεί και να αναλυθεί πολύπλευρα στο πλαίσιο της διαθεματικής/διεπιστημονικής προσέγγισης και να υποστηρίζει τους διδακτικούς σκοπούς και στόχους του Προγράμματος Σπουδών
  • να στοχεύει στην αειφορική διαχείριση των υλικών και άυλων πόρων της σχολικής μονάδας
  • να προάγει τη συνεργασία της σχολικής κοινότητας με την κοινωνία και ιδίως την τοπική
  • να ενθαρρύνει δημοκρατικές συμπεριφορές που διέπονται από τις αξίες της αλληλεγγύης και του σεβασμού της διαφορετικότητας
  • να δίνει τη δυνατότητα εμπλοκής όλων των μαθητών/τριών, αξιοποιώντας τις ξεχωριστές ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις κάθε μαθητή/τριας
  • να ενισχύει την πεποίθηση των μαθητών/τριών ότι δύνανται, ως ενεργοί πολίτες, να διαμορφώσουν συνθήκες ζωής που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.
  • Να δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης των μαθητών/τριών στα προγράμματα Π.Ε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο τοπικό δίκτυο είναι η υλοποίηση προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με ανάλογη θεματολογία για το σχολικό έτος  2020-21 από το σχολείο.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή, στην παρακάτω φόρμα, έως τις  5 Νοεμβρίου 2020.                
Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής  Σχολείου στο Δίκτυο: ηλεκτρονική φόρμα
Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος  Εκπαιδευτικού για συμμετοχή:

Α. Στην Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου
Β. Στην Παιδαγωγική Ομάδα του Δικτύου
          ηλεκτρονική φόρμα

Οι συγκεκριμένες αιτήσεις θα συνυποβληθούν μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη  Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας προς έγκριση.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Ίδρυση Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – «Από τις γκραβούρες του παρελθόντος στα σχέδιά μας για το μέλλον»

Στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, οι Διευθύνσεις Β΄/θμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας,  Κυκλάδων, Αχαΐας και Χανίων/ δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, προτίθενται να ιδρύσουν Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που να απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Από τις γκραβούρες του παρελθόντος στα σχέδιά μας για το μέλλον» (σύμφωνα με την ΥΑ του ΥΠΕΠΘ 6272/Γ7/4-7-2005 περί Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την 127856/Γ7 /29-11-2006 Τροποποίηση της Υ.Α. 66272/Γ7/4-7-2006).

Με την Ίδρυση του Ε.Θ.Δ., στοχεύουμε στο να αναζητήσουν και να καταγράψουν οι μαθητές/τριες, γκραβούρες του 19ου αιώνα που να αναφέρονται στην περιοχή τους και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας, με σκοπό να παρατηρήσουν, να διερευνήσουν και να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στο τοπίο και στο τοπικό τους περιβάλλον (διαχείριση των φυσικών πόρων όπως γης, νερού, κ.λπ, στιγμές και πρακτικές καθημερινής ζωής), οι οποίες σημειώθηκαν με την ανάπτυξη του πολιτισμού και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις τα τελευταία 200 χρόνια. Επιπλέον,  στοχεύουμε στο να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και με αφόρμηση τις παρατηρήσεις τους να προβληματιστούν, να διατυπώσουν και να σχεδιάσουν τις δικές τους προτάσεις και επιθυμίες για την ανάπτυξη του τόπου τους και της χώρας μας.

Προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Εθνικό Θεματικό δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Από τις γκραβούρες του παρελθόντος στα σχέδιά μας για το μέλλον», να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/yHwJ8eLpULSL5bkb7  έως 30 Οκτωβρίου 2020.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου – Πρόσκληση συμμετοχής σχολικών ομάδων στο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκουως συντονιστής του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» καλεί όσες σχολικές μονάδεςεπιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή ή να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο. Το δίκτυο περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό αναρτημένο σε ειδική ιστοσελίδα και αξιοποιεί την εκπαιδευτική πλατφόρμα Edmodo για την επικοινωνία και αλληλεπίδραση των σχολικών ομάδων μεταξύ τους και με το ΚΠΕ ως μια κοινότητα μάθησης για την εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Πόλη. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν την εξ αποστάσεως υποστήριξη των σχολικών ομάδων, κάτι που είναι ζητούμενο ειδικά τη φετινή χρονιά λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία στη χώρα μας.

 

Α. Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/viosimi20-21 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2020. Οι σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο δίκτυο κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 παρακαλούνται να επικαιροποιήσουν τη συμμετοχή τους δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να είναι ενταγμένες στο δίκτυο συμπληρώνοντας την αίτηση.

Β. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να ενταχθούν με τους μαθητές τους στο δίκτυο παρακαλούνται να ενημερωθούν για το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου διαβάζοντας το συνημμένο έγγραφο ή αναλυτικά στις ιστοσελίδες του δικτύου στουςσυνδέσμους https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli και http://www.kpe-thess.gr/el/networks/viosimi-poli/.

Δυο παράμετροι που θα προτείναμε να εξετάσουν οι σχολικές ομάδες που θα συμμετέχουν τη φετινή χρονιά στο δίκτυο είναι η σχέση βιώσιμης πόλης και πανδημίας CoViD-19 ή η σχέση πόλης και κλιματικής αλλαγγής. Ιδέες για μια τέτοια προσέγγιση θα σας δοθούν μετά την ένταξή σας στο δίκτυο.

Επισημαίνουμε ότι οι ομάδες που θα ενταχθούν στο δίκτυο καλούνται να αναρτούν τις εργασίες και τα παραγόμενα των δραστηριοτήτων τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας edmodo του δικτύου ή να στείλουν γραπτή αναφορά στο ΚΠΕ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης καλούνται να αναφέρουν κατά την παρουσίαση των εργασιών και την προβολή των δράσεών τους (αναφορές, άρθρα, ιστοσελίδα, εκδηλώσεις, έγγραφα κλπ)ότι η ομάδα είναι μέλος του εκπαιδευτικού δικτύου “Βιώσιμη Πόλη” που συντονίζει το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση