Αρχείο για "9 Οκτωβρίου 2020"

Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για το σχολικό έτος 2020-2021

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
(Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων)
για το σχολικό έτος 2020-2021
(Απόσπασμα από την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.)
1. Πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (στο εξής ΠΣΔ)
1.1. Χρονική Διάρκεια ΠΣΔ
Τα ΠΣΔ που υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των τύπων διαρκούν τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και υλοποιούνται οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος και μέχρι δέκα (10) ημέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων.
1.2. Υλοποίηση των ΠΣΔ σε σχέση με το ωρολόγιο πρόγραμμα
Τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων υλοποιούνται:
  • στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εντός ωρολογίου προγράμματος, σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 (Α΄ 109),
  • στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εκτός ωρολογίου προγράμματος, με εξαίρεση τους/τις μαθητές/τριες των ΕΠΑΛ που λαμβάνουν μέρος σε σχολικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στην Α΄ ΕΠΑΛ.
Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να υλοποιούνται ΠΣΔ και εντός του ωρολογίου προγράμματος, αξιοποιώντας τη δυνατότητα διαθεματικής προσέγγισης σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
1.3. Εμπλεκόμενοι/νες εκπαιδευτικοί στα ΠΣΔ
Κάθε εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να υλοποιεί έως και τρία (3) Προγράμματα συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Αγωγής Σταδιοδρομίας, σε ένα εκ των οποίων δύναται να ορίζεται ως Συντονιστής/στρια.
Σε κάθε Πρόγραμμα συμμετέχουν έως τρεις (3) εκπαιδευτικοί.
Στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για κάθε Πρόγραμμα ορίζεται εβδομαδιαίως ένα δίωρο, το οποίο αναγράφεται στο πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου .
Με το πρακτικό αυτό εγκρίνεται το Πρόγραμμα και αντίγραφό του συνοδεύει το «Σχέδιο υποβολής Προγράμματος» (βλέπε παράρτημα).

Για τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ισχύουν τα ανωτέρω, αντιστοίχως για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Κάθε Πρόγραμμα μπορεί να υποστηρίζεται από τριμελή ομάδα εκπαιδευτικών και μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή/και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, ανά Τμήμα ή ομάδα μαθητών/τριών, αξιοποιώντας τη δυνατότητα διεπιστημονικής προσέγγισης και συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι για όλα τα αναφερόμενα στην παρούσα εγκύκλιο Προγράμματα δεν προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς η συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου.

1.4. Συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες στα ΠΣΔ

  • Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε δύο (2) ΠΣΔ.
  • Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών σε προγράμματα που υλοποιούνται εκτός ωρολογίου προγράμματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων αυτών.

1.5. Συγκρότηση Μαθητικών Ομάδων
Οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν την υλοποίηση ΠΣΔ συγκροτούν μαθητικές ομάδες όπως παρακάτω, λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία ως προς τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας:

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Α) Γενική Εκπαίδευση:
από το σύνολο των μαθητών/τριών ή ομάδα μαθητών/τριών ενός σχολικού τμήματος
Β) Επαγγελματική Εκπαίδευση:
από το σύνολο των μαθητών/τριών ή ομάδα μαθητών/τριών ενός σχολικού τμήματος
Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Οι μαθητικές ομάδες συγκροτούνται: από το σύνολο των μαθητών/τριών ή ομάδα μαθητών/τριών ενός σχολικού τμήματος
1.6. Συνεργασίες με φορείς του ΥΠΑΙΘ/φυσικά πρόσωπα/άλλους φορείς

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των ΠΣΔ οι σχολικές μονάδες δύνανται: (α) να συνεργάζονται με δημόσιους οργανισμούς, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΑΕΙ, άλλους κυβερνητικούς ή μη κυβερνητικούς φορείς κ.ά., οι οποίοι υλοποιούν προγράμματα/δράσεις εγκεκριμένα από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΑΙΘ και (β) να αξιοποιούν εκπαιδευτικό υλικό φορέων, εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ.
Σε ό,τι αφορά προγράμματα φορέων που έχουν εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ, οι εκπαιδευτικοί δύνανται να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ http://edu-gate.minedu.gov.gr

1.7. Συμμετοχή σε θεματικά δίκτυα
Στο πλαίσιο υλοποίησης ΠΣΔ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε θεματικά δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Αγωγής Υγείας (ΑΥ), Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΘ) (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, διεθνή), τα οποία είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ.

1.8. Προθεσμία υποβολής Προγραμμάτων
Τα σχέδια προγραμμάτων πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2020, στον αντίστοιχο Υπεύθυνο/η της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ως εξής:.
  • Για την φετινή σχολική χρονιά, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΥΠΑΙΘ για την μέγιστη δυνατή χρήση των νέων τεχνολογιών και των παρεχόμενων εργαλείων και υπηρεσιών για την αποφυγή διασποράς του COVID 19 και την προστασία της υγείας όλων μας, τα Σχέδια των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων, θα υποβληθούν μέσω google forms :
  • Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας: Υποβολή Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Σχ. Έτους 2020-2021
  • Οι καταστάσεις των μαθητών/τριών (σε καθεμιά θα υπάρχει το είδος του Προγράμματος, π.χ. Π.Ε., το τμήμα/τάξη που συμμετέχει και ο τίτλος του προγράμματος), μαζί με το πρακτικό της κάθε σχολικής μονάδας (ένα για όλα τα προγράμματα που κατατίθενται) σε μορφή PDF, θα αποσταλλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην διεύθυνση grpere@dide-v-ath.att.sch.gr
  • Η ημερομηνία υποβολής που αναγράφεται στην google form, αποτελεί αποδεικτικό της ημερομηνίας κατάθεσης του προγράμματος. H ηλεκτρονική φόρμα θα κλείσει στις 22.00 την 30ή Οκτωβρίου 2020. Καμία υποβολή προγράμματος δεν θα γίνει δεκτή μετά την ημερομηνία αυτή, εκτός εάν υπάρξει άλλη οδηγία από το Υπουργείο.

Σημείωση : Το Σχέδιο Υποβολής 2020-2021 (Παράρτημα) (word), είναι στη διάθεσή σας ώστε να το χρησιμοποιήσετε αν χρειαστεί..

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την ActionAid Hellas και τις Δ/νσεις Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας & Πειραιά, 20 & 21 Οκτωβρίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με την ActionAid Hellas, την  Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας και την Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπ/σης Πειραιά, για την διοργάνωση επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού της ActionAid Hellas,

«Το αλφαβητάρι των οικονομικών»,

με έμφαση στους άξονες Αποταμίευση & Κατανάλωση και Κοινωνική & Οικονομική Επιχειρηματικότητα ως πυλώνες της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία και σύμφωνα με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, την Τρίτη 20 & την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 και ώρες 18:30 – 20:30.

Σκοπός του προγράμματος της Οικονομικής Εκπαίδευσης, είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το περίπλοκο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και είναι σε θέση να λαμβάνουν ενημερωμένες κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις, ώστε να γίνουν οι ίδιοι φορείς αλλαγής για μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Το Πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το εκπαιδευτικό υλικό έχει την έγκριση παιδαγωγικής καταλληλότητας από το ΙΕΠ και βρίσκεται στην Πλατφόρμα 21+ των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Δείτε περισσότερα στον σύνδεσμο : https://education.actionaid.gr/dunamikoi-ekpaideutikoi/helitfin/ Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας. Το link της σύνδεσης θα σας αποσταλεί στο e-mail που έχετε δηλώσει.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 16 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 14.00

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης, κάθε συμμετέχων/ουσα θα παραλάβει το έντυπο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο “Αλφαβητάρι Οικονομικών” που αντιστοιχεί στη βαθμίδα του/ης και βεβαίωση συμμετοχής.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση