Αρχείο για "Μάρτιος, 2019"

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) – Εκπαιδευτικό υλικό “Μαθαίνω για τα Δάση”

diktyo dasi

Εκπαιδευτικό υλικό “Μαθαίνω για τα Δάση”

ΥΠ.Π.Ε.Θ. – Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων για έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων / δράσεων, εκπαιδευτικού υλικού και μαθητικών διαγωνισμών κατά το σχολικό έτος 2019-2020

Ενόψει του ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων, για το σχολικό έτος 2019-2020, η Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους (φορείς, οργανισμούς, υπηρεσίες, ΑΕΙ, ΜΚΟ, επιστημονικές ενώσεις, δήμους, υπουργεία, νοσοκομεία, μουσεία, αθλητικές ομοσπονδίες, κ.ά.) οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν προς έγκριση προτάσεις για (α) εκπαιδευτικά προγράμματα, (β) εκπαιδευτικές δράσεις, (γ) εκπαιδευτικό υλικό και (δ) μαθητικούς διαγωνισμούς, που απευθύνονται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

α) να επισκεφθούν τον ιστότοπο του ΙΕΠ http://iep.edu.gr/el/prodiagrafes-aksiologisis-aitimaton-egkrisisekpaideftikon-programmaton-drastiriotiton-kai-ekpaideftikoy-ylikoy, όπου ορίζονται οι προδιαγραφές αξιολόγησης αιτημάτων έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δραστηριοτήτων, μαθητικών διαγωνισμών και εκπαιδευτικού υλικού,
β) να καταθέσουν φάκελο στον οποίο θα περιέχονται όλα τα αναγκαία στοιχεία και δικαιολογητικά που θα αιτιολογούν την έγκριση των υποβαλλόμενων προτάσεων, κατά προτίμηση ηλεκτρονικά ή, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ταχυδρομικά στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ (Παράρτημα).

Επισημαίνεται ότι τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2019 έως και τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019 και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τους δεν θα εξετάζονται.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα/δράσεις, το εκπαιδευτικό υλικό και οι μαθητικοί διαγωνισμοί που εγκρίνονται με την ανωτέρω διαδικασία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ http://www.e-yliko.gr/.

Έγγραφο ΥΠ.Π.Ε.Θ.

ΚΠΕ Αρναίας – Πρόσκληση για συμμετοχή σε σεμινάριο του δικτύου «Μέλισσας έργα, ανθρώπων αγαθά» 10-12 Μαΐου 2019

Το ΚΠΕ Αρναίας ως συντονιστικό ΚΠΕ του Δικτύου «Μέλισσας έργα, ανθρώπων αγαθά», σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση   της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο με θέμα  «Γιατί εξαφανίζονται οι μέλισσες» στις 10-12 Μαΐου 2019.

Το σεμινάριο είναι θεματικό και στο θεωρητικό μέρος του θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικά με τη φυσιολογία της μέλισσας και τη δομή της κοινωνίας της, το ρόλο της άγριας και της κοινής μέλισσας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη, τους κινδύνους που την απειλούν, τα μελισσοκομικά προϊόντα και τη σχέση τους με την τοπική οικονομία, την υγεία την παράδοση και τον πολιτισμό. Στο βιωματικό μέρος θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «Ποιος σκότωσε τη μέλισσα», θα παρουσιαστούν στοιχεία της Αριστοτελικής μελέτης σχετικά με τις μέλισσες, η μελισσοκομική χλωρίδα στον τόπο του Αριστοτέλη και εργαστήρια σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος Π.Ε σχετικής θεματολογίας στη σχολική πράξη. Επίσης θα περιλαμβάνονται παρουσιάσεις από εκπαιδευτικούς των συμμετεχόντων στο Δίκτυο σχολείων για τη διάχυση καλών πρακτικών στην υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. με θέμα τη μέλισσα

Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν πενήντα (50) εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης κατά προτεραιότητα:
-Εκπαιδευτικοί που είναι ενταγμένοι με το σχολείο τους στο Δίκτυο και δεν έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάριο του Δικτύου.
-Εκπαιδευτικοί που είναι ενταγμένοι με το σχολείο τους στο Δίκτυο.
-Εκπαιδευτικοί που προτίθενται να υλοποιήσουν πρόγραμμα Π.Ε. ανάλογης θεματολογίας και να ενταχθούν στο Δίκτυο.
Επίσης μπορούν να συμμετέχουν έως δύο (2) εκπαιδευτικοί από κάθε συνεργαζόμενο ΚΠΕ, οι εκπαιδευτικοί της Συντονιστικής Επιτροπής και οι εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας. Οι Υπεύθυνοι Σ.Δ. ή Π.Ε. μπορούν να συμμετέχουν αν έχουν σχολεία της ευθύνης τους ενταγμένα στο Δίκτυο (έως τέσσερις Υπεύθυνοι).

Οι εργασίες του σεμιναρίου θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αρναίας-Μαθητική Εστία, όπου και θα διαμένουν οι συμμετέχοντες, καθώς και στα Αρχαία Στάγειρα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα σταλούν από τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Π.Ε. του νομού τους έως την Παρασκευή 5 Απρίλίου 2019.

ΚΠΕ Αρναίας Πρόσκληση συμμετοχής 2019(pdf)

ΚΠΕ Αρναίας Αίτηση Σεμινάριο ΕΘΔ(docx)

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ελευσίνας και τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Β΄ και Γ΄ Αθήνας και Δυτικής Αττικής και Δ.Δ.Ε. Α΄ και Γ΄ Αθήνας και Δυτικής Αττικής, 13 Απριλίου 2019

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Aθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των καθηγητών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το ΚΠΕ Ελευσίνας και  με τους Υπεύθυνους Π.Ε. των Δ.Π.Ε. Α΄ & Γ΄ Αθήνας , Δυτ. & Ανατ.  Αττικής καθώς και των Δ.Δ.Ε. Α΄ & Γ΄Αθήνας και Δυτ. Αττικής για την διοργάνωση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα:

«Αναζητώντας την Αειφορία στην Ελευσίνα, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021»

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών για τη συμβολή της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην αειφορική διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος, η ενημέρωση τους για το θεσμό της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και της σύνδεσής του με την αειφορική ανάπτυξη των πόλεων, με πεδίο την πόλη της Ελευσίνας, καθώς και η βιωματική προσέγγιση του θέματος με εκπαιδευτική περιήγηση στην πόλη και συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε σχεδιασμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στους χώρους του ΚΠΕ Ελευσίνας και απευθύνεται σε 7 εκπαιδευτικούς από την Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας. Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης. 

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την  ηλεκτρονική φόρμα
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων
: 20-03-2019.

Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για την επιλογή τους στο σεμινάριο, στα προσωπικά τους e-mails. 

Έγγραφο του ΚΠΕ Ελευσίνας

 

ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου – Πρόσκληση συμμετοχής στο 7ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του δικτύου ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία».
Σας ενημερώσουμε ότι το 7o Μαθητικό Συνέδριο για την πόλη, που οργανώνουμε ως επιστέγασμα των προσπαθειών όλων μας για έκτη συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Το Μαθητικό Συνέδριο του Δικτύου μας που έχει στόχο την προώθηση των προτεραιοτήτων και των οραμάτων των μαθητών/τριών για την πόλη τους, φέτος έχει τίτλο  «Το κλίμα αλλάζει! Η πόλη μου;» και διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής  Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Χρόνος:          Τρίτη 16 Απριλίου 2019
Τόπος:             Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Διάρκεια:        9.00 – 13.30
Ενδεικτικό περιεχόμενο προγράμματος: διαδικασίες δημιουργικού συμμετοχικού σχεδιασμού, γνωριμία με πρωταγωνιστές της αλλαγής στην πόλη,  δημιουργικά εργαστήρια
Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 10 μαθητές/τριες από κάθε ομάδα που συμμετέχει στο Δίκτυο.

Ανάρτηση εργασιών: Προαιρετικά μπορείτε να αναρτήσετε στον χώρο poster (προτεινόμενη διάσταση 100Χ140cm) με το όνομα του σχολείου, δημιουργίες των μαθητών/τριών, εικόνες από την ετήσια πορεία του προγράμματος και των δράσεών σας και αντίστοιχα ενημερωτικά κείμενα.
Παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/7synedrioViosimi μέχρι τις 20/3/2019.
Το συνέδριο θα προσκληθούν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων της πόλης και ΜΜΕ.

Έγγραφο του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

ΥΠ.Π.Ε.Θ. – Ενημέρωση για την υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας 2018-2019

Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. Φ1/6058/Δ2/15-01-2019 εγκυκλίου του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με θέμα «Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Δημοκρατικής Συνύπαρξης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατά το σχολικό έτος 2018-2019» και λαμβάνοντας υπόψη το με αρ. 8/28-02-2019 απόσπασμα πρακτικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σας ενημερώνουμε ότι:

Α) Κατά τον μήνα Μάρτιο 2019 οι σχολικές μονάδες μπορούν να υποβάλουν το σχέδιο υλοποίησης στο σημείο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ» το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Ι.Ε.Π. εδώ: https://iep.edu.gr/services/thematikivdomada/login.php
Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχουν, επίσης, πρόσβαση οι Συντονιστές και Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ), καθώς και οι Υπεύθυνες και Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Β) Υλικό, προγράμματα και φορείς, με τους οποίους μπορείτε να έρθετε σε επαφή, θα βρείτε ανά θεματική ενότητα στο σημείο «ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ» εδώ: http://www.iep.edu.gr/el/thematiki-evdomada-category/content/120-thematiki-evdomadaylikoypostiriksis
Σημειώνεται ότι έχουν κατατεθεί και συμπεριληφθεί νέα προγράμματα στις θεματικές, τα οποία μπορείτε να λάβετε υπόψη κατά την υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας και για διευκόλυνσή σας, έχει προστεθεί σε αυτά η ένδειξη «ΝΕΟ».
Γ) Στο σημείο της ιστοσελίδας «ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ» έχουν αναρτηθεί οδηγίες, εναλλακτικές εφαρμογές και το Ερωτηματολόγιο, τα οποία βρίσκονται σε εκτυπώσιμη μορφή, στον εξής υπερσύνδεσμο: http://www.iep.edu.gr/el/thematiki-evdomada-category/656-varometro
Δ) Στο υλικό έχει συμπεριληφθεί και «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», όπου μπορείτε να πλοηγηθείτε στο υλικό, τα βιβλία, τα εγχειρίδια, τις ταινίες, τα βίντεο και σε πληθώρα υλικού για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:http://www.iep.edu.gr/el/thematiki-evdomadacategory/646-allo-yliko
Ε) Οι Υπεύθυνοι/νες Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι Συντονιστές και Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου και τα ΚΕΣΥ καλούνται να υποστηρίξουν τις Σχολικές Μονάδες συμβάλλοντας στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας.
ΣΤ) Ως τελική ημερομηνία υποβολής του σχεδίου υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας από τις σχολικές μονάδες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΕΠ ορίζεται η 30η Μαρτίου 2019.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα του Ι.Ε.Π. διατίθεται help desk όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε και να γνωστοποιήσετε τυχόν απορίες σας σε σχέση με τη διαχείριση του υλικού, στο εξής σημείο: https://iep.edu.gr/helpdesk/open.php?tp=29

Έγγραφο ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης – Πρόσκληση εκπαιδευτικών σε πενθήμερο περιβαλλοντικών δράσεων στην Μ. Ασία (Αϊβαλί-Πέργαμο-Σμύρνη-Ίμβρο) με θέμα: «Ιστορικός Γραμματισμός και Βιώσιμες Πόλεις»

Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει πενθήμερο περιβαλλοντικών δράσεων στην Μ. Ασία (Αϊβαλί-Πέργαμο-Σμύρνη-Ίμβρο) υπό την Αιγίδα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. κ. Βαρθολομαίου με θέμα: «Ιστορικός Γραμματισμός και Βιώσιμες Πόλεις».

Στόχος της δράσης ο ιστορικός γραμματισμός στο σήμερα των Βιώσιμων Πόλεων της Ιωνίας γης αλλά και η προβολή των Ελληνικών Γραμμάτων ως συνέχεια στην Παιδεία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ίμβρο.

Το πενθήμερο θα πραγματοποιηθεί από 30 Απριλίου ως 4 Μαΐου 2019.

Στην δραστηριότητα μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ελλάδα, με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης που εκπονούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης τηλέφωνο επικοινωνίας 2310587545, μέχρι τις 26 Μαρτίου 2019.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
Πρόγραμμα

Let’s do it Greece – Χρήσιμο υλικό

Let’s do it Greece – Χρήσιμο υλικό:

  • Τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό spot το οποίο μπορείτε να προωθήσετε σε τηλεοπτικούς – ραδιοφωνικούς σταθμούς και blogs της περιοχής σας
  • Εικόνα συνεργασίας με κενό χώρο για να τοποθετήσετε το λογότυπό σας και να τη δημοσιεύσετε σε social media και όπου αλλού θέλετε.

Όλα τα παραπάνω και περισσότερο υλικό θα βρείτε στην ενότητα Εργαλεία της ιστοσελίδας μας: https://letsdoitgreece.org/tools

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση