Αρχείο για "15 Οκτωβρίου 2020"

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Eπιμορφωτική Τηλεημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, 22 Οκτωβρίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου και την  Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας, για την διοργάνωση Επιμορφωτικής Τηλεημερίδας με θέμα:

«Πολυθεματική αξιοποίηση της Ρεματιάς του Χαλανδρίου στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»,

Η Επιμορφωτική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 και ώρες 18:30 – 20:30.

Σκοπός της Ημερίδας, είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το περίπλοκο παγκόσμιο περιβάλλον και είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις, ώστε να γίνουν οι ίδιοι φορείς αλλαγής για μια πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη και ενεργοποιημένη κοινωνία.
Ειδικότερος στόχος της Ημερίδας είναι η ανάδειξη της σημασίας του τοπικού περιβάλλοντος,  για την ενίσχυση της τοπικότητας στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τα κοντινά στα σχολεία πεδία.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους χάρτες που έχουν ήδη εκδοθεί από τον Σύλλογο, στον σύνδεσμο: https://sosrematia.blogspot.com/p/blog-page_03.html

Όσοι/όσες επιθυμούν να παραλάβουν χάρτη της ρεματιάς, μπορούν να τον παραλάβουν κατόπιν επικοινωνίας μαζί μου, από το γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στην Ημερίδα, θα παρουσιαστούν οι παρακάτω  Θεματικές Ενότητες , με αντίστοιχες εισηγήσεις:

  1. Αρχαιολογία/Ιστορία: 

1α. Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας
 “Τα σπήλαια Αμώμων και Νυμφών της Πεντέλης”
1.β.  Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου
“Προφορική Ιστορία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Συνάντηση στον Τόπο και τον Χρόνο”, Νάση Σιαφάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α. στο Τμήμα Χημείας

  1. Βιολογία: “Ο βιότοπος της ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος, Φυσιοδίφης, δημοσιογράφος, γραφίστας, εικονογράφος, φωτογράφος, εκδότης, συγγραφέας

  1. Γεωλογία:” Μια συνοπτική Γεωπεριβαλλοντική προσέγγιση της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου”, Βασίλης  Περλέρος, Γεωλόγος    
  2. Δημιουργία & χαρτογράφηση μονοπατιών:“Η σημασία της δημιουργίας και της χαρτογράφησης πεζοπορικών μονοπατιών στην προστασία των ρεμάτων”,  Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός

  1. “Ζωγραφική στη Ρεματιά”, Νίκος Οικονομίδης, Εικαστικός 

Η Επιμορφωτική Ημερίδα απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί τον αριθμό των ατόμων που υποστηρίζει η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, τότε θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τον χρόνο της αίτησης. Ο υπερσύνδεσμος της σύνδεσης θα σας αποσταλεί στο email που έχετε δηλώσει.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 20 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 14.00

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου – Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό σεμινάριο – εργαστήριο, 6 Νοεμβρίου 2020

Το ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου, στα πλαίσια των υποχρεώσεων του, που απορρέουν από το ΤΔΥ του, (Υποέργο 2, Άξονας Προτεραιότητας 6) και στα πλαίσια της εκπαίδευσης  για το περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, προτίθεται να υλοποιήσει  διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο – εργαστήριο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών,  διάρκειας 2  ωρών με θέμα

«Ψηφιοποιημένο υλικό εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου».

Το σεμινάριο  απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των σχολείων της επικράτειας, οι οποίοι υλοποιούν ή  προτίθενται να υλοποιήσουν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά το τρέχον σχολικό έτος 2020 -21 ή εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Ομηρούπολης.

Στο σεμινάριο υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν περίπου 250 εκπαιδευτικοί, σε αναλόγου δυνατότητας ψηφιακή αίθουσα.

 Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους επιμορφωμένους, συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, πάνω σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες για το μείζον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, σε σχέση με την εκπαίδευση και την Αειφορία.

Δηλώσεις συμμετοχής στο σύνδεσμο :  https://forms.gle/5BQLgKfmKKBWyBus5

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί ,  την  Παρασκευή 6 Νοεμβρίου  2020 και ώρες 18.00 -20.00 και θα φιλοξενηθεί σε  διαδικτυακή  παλτφόρμα.

ΚΠΕ Μολάων – Ενημέρωση και πρόσκληση συμμετοχής Σχ. μονάδων στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο «Κάστρα ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει»

kpe molaon

Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό και Ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει το κέντρο μας, με τίτλο: «Κάστρα ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει» συνεχίζει τη λειτουργία του. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και το θέμα είναι κατάλληλο για μελέτη από τους μαθητές, το ΚΠΕ Μολάων σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Εκπ/σης της χώρας (Λακωνίας, Κυκλάδων, Αχαΐας, Χανίων, Β Αθήνας  κ.α.) συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές αφιερώνοντας το θέμα της μελέτης του κάθε κάστρου για τα δύο επόμενα έτη, και για το σκοπό αυτό.

Το ΚΠΕ Μολάων προσκαλεί όλους τους εκπαιδευτικούς (είτε ήδη συμμετέχουν είτε θέλουν να ενταχθούν για πρώτη φορά) που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν την σχολική χρονιά 2020-2021  περιβαλλοντικά προγράμματα σχετικά με τις θεματικές ενότητες του δικτύου μας, να δηλώσουν την συμμετοχή τους σε αυτό, συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση που ακολουθεί.( το σχολείο θα στείλει την αίτηση στον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής του, ο οποίος  στη συνέχεια θα  την αποστείλει στο ΚΠΕ Μολάων)

Σε συνεργασία με τις Δ/σεις Εκπ/σης θα ακολουθήσει ενημέρωση για τον τρόπο υλοποίησης και προβολής των εργασιών στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες:

  1. Τοποθέτηση στο χάρτη καταγραφή οχυρωματικού δικτύου της περιοχής.
  2. Φυσικό περιβάλλον. Γεωμορφολογία της περιοχής και ειδικότερα του κάστρου. Χλωρίδα, πανίδα κ.α. αλληλεπίδραση ανθρώπου-φύσης.
  3. Ιστορικό υπόβαθρο
  4. Πολεοδομικός σχεδιασμός .Δομή πόλης, οχύρωση, οργάνωση οικισμών.
  5. Αρχιτεκτονική Μορφολογία κτισμάτων, υλικά κατασκευής, εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον.
  6. Ενεργειακές ανάγκες- πηγές ενέργειας (χτες-σήμερα), ύδρευση-αποχέτευση, επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  7. Λατρεία – Τόποι λατρείας – Καταγραφή θρησκευτικών κτιρίων όλων των εποχών – Αρχιτεκτονική – Αγιογραφίες κ.ά.
  8. Παραγωγή, κοινωνία, οικονομία. Οικονομικές δραστηριότητες που εκπορεύονται από το φυσικό περιβάλλον, άλλες δραστηριότητες, επαγγέλματα – ασχολίες κατοίκων τότε και σήμερα. Επιβίωση κάποιων παραδοσιακών επαγγελμάτων, παραδοσιακές αγορές κ.ά.
  9. Αξίες, ήθη, παραδόσεις, κοινωνικές συναναστροφές, εορτές, (πανηγύρια, παζάρια, χαμάμ κ.ά.)
  10. Πρακτικές αειφορικής διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας του οικισμού.
  11. Εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης, αξιοποίησης, επανάχρησης των κτισμάτων αυτών
  12. Επαναχρησιμοποίησης δομικών και άλλων υλικών.
  13. Καλλιτεχνική αξιοποίηση του θέματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του δικτύου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.kpemolaon.gr

Οι εκπαιδευτικοί που μετέχουν ήδη, ή πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο, έχουν προτεραιότητα  για την επίσκεψή τους στο κέντρο μας και την παρακολούθηση των προγραμμάτων μας, με τις περιβαλλοντικές τους ομάδες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΚΠΕ  Μολάων.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση