Αρχείο για "Οκτώβριος, 2022"

Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας – Πρόθεση συμμετοχής στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» και «Τα Βότανα στη ζωή μας», σχολικό έτος 2022-2023

Το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ) συντονίζει το Εθνικά θεματικά Δίκτυα «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» και «Τα Βότανα στη ζωή μας».
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων του Κ.Π.Ε και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες για υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας στα «Εργαστήρια των δεξιοτήτων», οι μαθητές ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους θα μπορούσαν να συνδέσουν τις θεματικές των δικτύων με το περιβάλλον, την αειφορία, τον πολιτισμό, τη διατροφή, ή οποιοδήποτε άλλο θέμα επιλέξουν.
Για το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, αν το σχολείο που εκπροσωπείτε επιθυμεί να παραμείνει ή να ενταχθεί σε κάποιο ή και στα δύο δίκτυα και να δηλώσετε την συμμετοχή σας, στις παρακάτω αιτήσεις – φόρμες:

I. «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας»
II. «Τα Βότανα στη ζωή μας»

Δικαίωμα αίτησης παραμονής ή ένταξης έχουν τα σχολεία που πρόκειται να υλοποιήσουν τη σχολική χρονιά 2022-2023, σχετικό πρόγραμμα με τη θεματολογία των Δικτύων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω ιστοτόπους:

«Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας»
https://petrogefyra.webnode.gr

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες:

  • Χτίζοντας πετρογέφυρα: Ιστορική αναδρομή, ταξινόμηση των πετρογέφυρων, υλικά
    κατασκευής, στάδια κατασκευής, γεωγραφική κατανομή και εντοπισμός των
    γεωγραφικών συντεταγμένων.
  • Τα πετρογέφυρα και οι λαογραφικές προσεγγίσεις τους: Οι χτίστες-μάστορες, τα
    εργαλεία, οι ειδικότητες, η συνθηματική γλώσσα των μαστόρων, η λαϊκή και η
    επιστημονική αρχιτεκτονική, τα έθιμα, οι θρύλοι, τα τραγούδια, η ποίηση, ανάγκη για
    επικοινωνία.
  • Τα πετρογέφυρα πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις των ανθρώπινων
    παρεμβάσεων – Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Αντιμετώπιση απομόνωσης,
    ασφάλεια διερχόμενων, διασφάλιση υγείας, διαχείριση νερού, αγροτική ανάπτυξη,
    τουριστική ανάπτυξη, διατήρηση μνημείων, άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

«Τα Βότανα στη ζωή μας»
https://mvotana.weebly.com
Ενδεικτικές θεματικές ενότητες

  • Μορφολογία βοτάνων
  • Καταγραφή και μελέτη τοπικών βοτάνων
  • Ιστορική και παραδοσιακή διαδρομή της χρήσης των βοτάνων για
    θεραπευτικούς σκοπούς
  • Συνδυασμοί βοτάνων και τροφών
  • Μύθοι, δοξασίες έθιμα και παραδόσεις για τα βότανα στον κόσμο
  • Η θεματική των βοτάνων ως έμπνευση στις καλές τέχνες.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να παραμείνουν ή να ενταχθούν σε δίκτυο, πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση- φόρμα μέχρι 19 Ιανουαρίου 2023.
Σε περίπτωση λήξης της προθεσμίας για την παραμονή ή την ένταξη του σχολείου σε δίκτυο, οι εκπρόθεσμες αιτήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση.

Έγγραφο του ΚΠΕ Μακρινίτσας «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» και «Τα Βότανα στη ζωή μας» 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό δια ζώσης Σεμινάριο με θέμα: «Περιβάλλοντα που υποστηρίζουν τη ζωή σε άλλους πλανήτες» 5 Νοεμβρίου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συνεργάζεται με την Εθνική Συντονίστρια για τη Διάχυση της Αστρονομίας και την ομάδα εργασίας ΝΑSE της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, για τη διοργάνωση Επιμορφωτικού δια ζώσης Σεμιναρίου, συνολικής διάρκειας 6 διδακτικών ωρών, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 09.00-14.15 με θέμα: 

«Περιβάλλοντα που υποστηρίζουν τη ζωή σε άλλους πλανήτες»

Το σεμινάριο τελεί υπό την Αιγίδα της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής (η επίσημη συμβουλευτική επιτροπή ως προς τη Κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν την αστρονομική και αστροφυσική έρευνα) και θα πραγματοποιηθεί στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγίας Παρασκευής, Παπαφλέσσα 17, Αγία Παρασκευή. Το Σεμινάριο είναι εργαστηριακό και βασισμένο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που προτείνονται από την ομάδα εργασίας ΝΑSΕ της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΔΑΕ), και η επιμόρφωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, ή/και σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να εμβαθύνουν σε αυτό. Θα δοθεί το αντίστοιχο ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό. Η γλώσσα του Σεμιναρίου θα είναι τα Αγγλικά/Ελληνικά, αλλά όλο το υλικό που θα παρουσιάζεται, θα είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Η θεματική και το υλικό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συναφούς θεματικής ομίλους/ή και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Εθνική Συντονίστρια για τη Διάχυση της Αστρονομίας της ΔΑΕ Δρ Μαργαρίτα Μεταξά, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, Βαρβάρα Πετρίδου, M.Sc., Δήμος Αγίας Παρασκευής και 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγίας Παρασκευής (Δντής, κος Ντάβος Κωνσταντίνος)

Δήλωση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική  Φόρμα συμμετοχής.
Επειδή ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων είναι περιορισμένος, διευκρινίζεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και την ώρα υποβολής της αίτησης.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Τετάρτη 02 Νοεμβρίου έως τις 14.00

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 2022

09:00-09:15 Έναρξη, Χαιρετισμοί
09:15-10:30 1ο εργαστήριο, «Η Αστρονομία πέρα από το ορατό», κ.Μαργαρίτα Μεταξά, κ.Rosa M Ros
10:30-11:30 2ο εργαστήριο, «Πλανήτες και Εξωπλανήτες», κ.Rosa M Ros, κ.Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου
11:30-11:45 διάλειμμα
11:45-13:15 3ο εργαστήριο, «Αστροβιολογία», κ.Rosa M Ros, κ.Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου
13:15-14:00 4ο εργαστήριο, «Η βαλίτσα του μικρού Αστρονόμου», κ.Αναστάσιος Δαπέργολας, κ.Βαρβάρα Πετρίδου
14:00-14:15 «Εξωπλανήτες και μέθοδος λήψης δεδομένων», κ.Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, Ερασιτεχνικό Αστεροσκοπείο Άρτεμις, Καρπενήσι
14:15 Λήξη

Σύντομη περιγραφή
Η Αστρονομία πέρα από το ορατό: εισαγωγή με δραστηριότητες φασματοσκοπίας. Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν απλά φασματοσκόπια και θα κάνουν απλά πειράματα στις διάφορες περιοχές του Ηλεκτρομαγνητικού Φάσματος.
Πλανήτες και Εξωπλανήτες, Αστροβιολογία: Θα γίνουν αρκετά πειράματα με απλά υλικά, με θέμα την κλίμακα και τις αποστάσεις των Εξωπλανητών και την Αστροβιολογία.
Η βαλίτσα του μικρού Αστρονόμου: θα κατασκευαστούν απλά όργανα και συσκευές Αστρονομίας, με τα οποία οι μαθητές θα μπορούν κάνουν μετρήσεις και πειράματα στην τάξη.

ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου – Πρόσκληση συμμετοχής σχολικών ομάδων στο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου ως συντονιστής του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» καλεί όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή ή να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο.  

Το δίκτυο περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό αναρτημένο σε ειδική ιστοσελίδα και αξιοποιεί ειδική εκπαιδευτική πλατφόρμα για την επικοινωνία και αλληλεπίδραση των σχολικών ομάδων μεταξύ τους και με το ΚΠΕ ως μια κοινότητα μάθησης για την εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Πόλη. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν την εξ αποστάσεως υποστήριξη των σχολικών ομάδων, κάτι απαραίτητοστα εθνικά δίκτυα που έχουν μέλη σχολεία από όλη τη χώρα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα βοηθητικό σε τυχόν ειδικές συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας.

Α. Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/viosimi22-23 μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2022. Οι σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο δίκτυο κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 παρακαλούνται να επικαιροποιήσουν τη συμμετοχή τους δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να είναι ενταγμένες στο δίκτυο συμπληρώνοντας την αίτηση.

Β. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να ενταχθούν με τους μαθητές τους στο δίκτυο παρακαλούνται να ενημερωθούν για το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου διαβάζοντας το συνημμένο έγγραφο ή αναλυτικά στις ιστοσελίδες του δικτύου στους συνδέσμους https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli και http://www.kpe-thess.gr/el/networks/viosimi-poli/.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της κλιματικής κρίσης και τον αντίκτυπό της στη βιωσιμότητα των πόλεων, θα προτείναμε οι σχολικές ομάδες που θα συμμετέχουν τη φετινή χρονιά στο δίκτυο να εντάξουν στην προβληματική τους τη σχέση πόλης και κλιματικής αλλαγής. Επιμέρους θεματικές προσεγγίσεις θα μπορούσαν να είναι Πόλη και ενέργεια, Δέντρα στην πόλη.

Επισημαίνουμε ότι οι ομάδες που θα ενταχθούν στο δίκτυο καλούνται να αναρτούν τις εργασίες και τα παραγόμενα των δραστηριοτήτων τους σε διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίαςτου δικτύου που θα προτείνει το ΚΠΕή να στείλουν γραπτή αναφορά στο ΚΠΕ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης καλούνται να αναφέρουν κατά την παρουσίαση των εργασιών και την προβολή των δράσεών τους (αναφορές, άρθρα, ιστοσελίδα, εκδηλώσεις, έγγραφα κλπ)ότι η ομάδα είναι μέλος του εκπαιδευτικού δικτύου “Βιώσιμη Πόλη” που συντονίζει το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ Μουζακίου – Δευκαλίωνας: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες

Gia provoli Deukaliwna 1 245x300

Συνεργατικό εκπαιδευτικό υλικό με θέμα τις πλημμύρες “Δευκαλίωνας: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες”

Η ομάδα “Δευκαλίωνας: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες” αποτελείται από μέλη των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΕΠΕΑ, με συμπαραστάτες και αρωγούς εξέχοντα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, καθώς και μέλη φορέων της Εκπαίδευσης, όπως το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Πολιτιστικών Θεμάτων, Εργαστηριακών Κέντρων, ΠΛΗΝΕΤ και εκπαιδευτικούς σχολείων. Στην προσπάθεια συνέβαλαν σημαντικά και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, τα Δασαρχεία της περιοχής κ.λπ.

Ιστότοπος: http://deukalion.sch.gr/wp/

Φάκελος εκπαιδευτικού υλικού: https://drive.google.com/drive/folders/1956KVqdWAoEesqOgURzmz5ec-N0z8JVe?usp=sharing

Το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό είναι τμήμα του ηλεκτρονικού βιβλίου “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ – Β’ ΜΕΡΟΣ.pdf “

Ψηφιακή Έκθεση: Συνομιλώντας Με Εικαστικά Έργα Τέχνης … Για Τις ΠλημμύρεςΣτην Ψηφιακή Έκθεση ‘‘Συνομιλώντας Με Εικαστικά Έργα Τέχνης … Για Τις Πλημμύρες’’ παρουσιάζονται 107 εικαστικά έργα ποικίλης τεχνοτροπίας, με θέμα την‘‘πλημμύρα’’.Στα εικαστικά έργα της Έκθεσης περιλαμβάνονται πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, όπως χαλκογραφίες, ξυλογραφίες κ.ά., τοιχογραφίες, οροφογραφίες, σχέδια με μολύβι, εικονογραφήσεις βιβλίων, γλυπτά, ανάγλυφα, αναμνηστικάμετάλλια,νομίσματα, σατυρικά σκίτσα, καλλιτεχνικές καιιστορικές φωτογραφίες.
Ιωάννα Α. Παπαϊωάννου, Μαρία-Γεωργία Δ. Σπαρτινού, Βαρβάρα Α. Πετρίδου
Οδηγός Ψηφιακής Έκθεσης ‘’Συνομιλώντας Με Εικαστικά Έργα Τέχνης … Για Τις Πλημμύρες‘’
Ιωάννα Α. Παπαϊωάννου, Μαρία-Γεωργία Δ. Σπαρτινού, Βαρβάρα Α. Πετρίδου

Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Σταδιοδρομίας) για το σχολικό έτος 2022-2023

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, σχεδιάζονται, οργανώνονται και υλοποιούνται από εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων της χώρας Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων .

Πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο :

Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) – Ενημέρωση για το Μήνυμα της Σκυταλοδρομίας Running Out Of Time και την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τα Σχολεία στις 3 Νοεμβρίου 2022

Κλιματική Εκπαίδευση και Παγκόσμια Πολιτειότητα

Η έννοια της παγκόσμιας πολιτειότητας είναι ενσωματωμένη στην ποιοτική εκπαίδευση για το κλίμα. Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι διαθέτουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις ευκαιρίες που απαιτούνται για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των σχολείων είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να κάνετε τους μαθητές να σκέφτονται παγκοσμίως και να συνδεθούν με σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Εξηγήστε ότι το COP είναι το όνομα που δίνεται στις ετήσιες συνεδριάσεις όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται για να λάβουν βασικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής και την προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής. Η Σκυταλοδρομία Running Out of Time θα στείλει ένα μήνυμα που θα ζητά την ποιοτική εκπαίδευση για το κλίμα για όλους.
Απλοποιημένη έκδοση του μηνύματος:
Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να φροντίζουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν – ζητάμε από τους παγκόσμιους ηγέτες να βοηθήσουν όλους να το κάνουν αυτό:

Να διασφαλίσουμε ότι όλοι λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και πώς να την σταματήσουν
Να βεβαιωθούμε ότι είναι εύκολο για τους ανθρώπους να έχουν έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής
Να φροντίσουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς και να δεσμευτούμε για καθαρές μηδενικές εκπομπές

Σχεδιάστε τη δική σας σκυτάλη

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μας αρέσουν τα απορρίμματα! Η σκυτάλη σας θα πρέπει να είναι φτιαγμένη μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά.
Η σκυτάλη θα μεταφέρει το μήνυμα σε μια απόσταση 7,767km από την Γλασκόβη έως το Sharm el-Sheikh. Πρέπει να είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να αντέχει τις όλες κλιματικές συνθήκες, την αλλαγή των χεριών από δρομέα σε δρομέα, και ίσως τις πιθανές πτώσεις. Θα πρέπει να μεταφέρεται εύκολα και από δρομείς και από ποδηλάτες, και ταυτόχρονα να είναι εμφανίσιμη !

Περισσότερες πληροφορίες : Παγκόσμια Ημέρα Σχολείων-Εκπαιδευτικό Πακέτο_2022

Πατριμονίτο Διεθνής Διαγωνισμός Storyboard 2022 / Patrimonito International Storyboard Competition 2022

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Νέων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τη Μονάδα Πολιτικής και Καταστατικών Συναντήσεων (PSM) του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για σχεδόν δύο δεκαετίες, το εν λόγω Πρόγραμμα δημιουργεί και παράγει κινούμενα σχέδια παγκόσμιας κληρονομιάς για παιδιά.
Αυτή η σειρά κινουμένων σχεδίων, με τίτλο «Οι περιπέτειες του Patrimonito και της Παγκόσμιας Κληρονομιάς», που ξεκίνησε το 2002, εισάγει τον χαρακτήρα του Patrimonito, ενός νεαρού φύλακα πολιτιστικής κληρονομιάς, και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της κληρονομιάς, μέσω μιας προσέγγισης «από τους νέους, για τους νέους».

Οι νέοι καλούνται να εκφράσουν τις ιδέες τους με τη μορφή ενός storyboard, που υποβάλλουν στην UNESCO. Ο διαγωνισμός storyboard Patrimonito είναι ανοιχτός σε νέους από όλο τον κόσμο ηλικίας 12 έως 18 ετών και τους προσφέρει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τις ικανότητές τους, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Τα έργα πρέπει να δημιουργούνται μόνο από τον συμμετέχοντα ή τους συμμετέχοντες, είτε με το χέρι είτε με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων σχεδίασης. Και στις δύο περιπτώσεις, τα σαρωμένα αντίγραφα πρέπει να αποστέλλονται με email ή πρωτότυπα αντίγραφα (στην περίπτωση χειροποίητων έργων) ή οι έντυπες εκδόσεις (στην περίπτωση ψηφιακών έργων) πρέπει να αποστέλλονται ταχυδρομικά στην UNESCO.

Επισυνάπτονται οι οδηγίες του διαγωνισμού, καθώς και το πρότυπο φύλλου εργασίας για τους συμμετέχοντες. Οι εν λόγω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο στον ακόλουθο ιστότοπο: https://whc.unesco.org/fr/patrimonito-2022/

Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 16 Οκτωβρίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες : Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ.

PATRIMONITO 1 LES AVENTURES DE PATRIMONITO ET LE PATRIMOINE MONDIAL CONCOURS de STORYBOARD 2022

PATRIMONITO 2 PATRIMONITO’S WORLD HERITAGE ADVENTURES STORYBOARD COMPETITION

 

Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ. του εκπαιδευτικού προγράμματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με τίτλο: «Με έμπνευση από τη φύση»

Έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με τίτλο: «Με έμπνευση από τη φύση» για το σχολικό έτος 2022-2023

Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής των σχολικών μονάδων στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σχολική χρονιά 2022-2023

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς που συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το Κ.Ε.ΠΕ.Α. προγραμματίζει την υλοποίηση δια ζώσης πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με έναρξη τον Νοέμβριο 2022, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές/τριες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Τα παρακάτω πιλοτικά προγράμματα απευθύνονται σε περιβαλλοντικές ομάδες και τμήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι ημερήσια, μπορούν να συσχετιστούν με τον θεσμό των εργαστηρίων δεξιοτήτων και ειδικότερα με τη θεματική ‘φροντίζω το περιβάλλον’ και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά.
Α. Εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνη Τρίτση

α) Για τα σχολικά τμήματα της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης ( τάξεις: Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)
«Παρκ-άροντας Aειφορικά: Ανακαλύπτω και Προστατεύω τους Θησαυρούς του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”:» (πιλοτικό) – Μονοήμερο πρόγραμμα
β) Για τα σχολικά τμήματα της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ)
«Παρκ-άροντας Αειφορικά: Ανακαλύπτω και Προστατεύω τους Θησαυρούς του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”:» (πιλοτικό) – Μονοήμερο πρόγραμμα

Τα κύρια χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η βιωματική προσέγγιση, η ενεργός συμμετοχή και η εργασία σε ομάδες των μαθητών/τριών. Ειδικότερα οι μαθητές/τριες, συμμετέχοντας στα προγράμματά μας, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, να εκφράσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους καθώς και να επεξεργαστούν, να ερμηνεύσουν, να αναλύσουν πληροφορίες, να εξάγουν συμπεράσματα και να εξετάσουν κριτικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. :
http://kepea-parkou-antoni-tritsi.att.sch.gr.
Η ημερομηνία της δια ζώσης επίσκεψης θα ορίζεται μετά από επικοινωνία του Κ.Ε.ΠΕ.Α. με το σχολείο, αφού πρώτα έχει αποσταλεί η επισυναπτόμενη αίτηση. Στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 θα δοθεί προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της έδρας του Κ.Ε.ΠΕ.Α.

Από τον Ιανουάριο 2023, η διαδικασία για τις επισκέψεις των σχολικών μονάδων στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. θα ακολουθεί τα προβλεπόμενα από τη σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το ΥΠΑΙΘ.
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. μέχρι σήμερα δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα προβλεπόμενα αναλώσιμα για την ολοκληρωμένη λειτουργία του και την άρτια διεξαγωγή των προγραμμάτων του. Παρόλα αυτά, καταβάλλεται προσπάθεια από την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. τα ανωτέρω προγράμματα να υλοποιηθούν με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες.
Β. Υποβολή αιτήσεων για εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μ. Πάρκου Α. Τρίτση
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες τους στα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα, καλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την επισυναπτόμενη φόρμα αίτησης από 12/10/2022 έως και 19/10/2022, ώστε να προγραμματιστεί και να οργανωθεί έγκαιρα η εκπαιδευτική επίσκεψη. Ο αριθμός των μαθητών/τριών του σχολικού τμήματος που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 άτομα. Μετά τον προγραμματισμό της επίσκεψης οι συνοδοί εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να αποστείλουν ηλεκτρονικά στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. την κατάσταση με τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υπογεγραμμένη από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου.

Εάν η εκπαιδευτική επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ο συντονιστής/τρια εκπαιδευτικός πρέπει να ενημερώσει και τον/την Υπεύθυνο/η Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Εκπ/σης που ανήκει.
Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης της διασποράς της COVID-19, το Κ.Ε.ΠΕ.Α. ακολουθεί τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ και παράλληλα συνιστά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που επισκέπτονται το Κ.Ε.ΠΕ.Α. τη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση απολυμαντικών. Την ευθύνη της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων θα έχουν οι συνοδοί εκπαιδευτικοί.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις γίνονται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Β’ κύκλος» , η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο –ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους.

Έγγραφο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση

ΑΙΤΗΣΗ_ΠΡΟΣ_ΚΕΠΕΑ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση