Αρχείο για "Μάρτιος, 2021"

200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση 1821-2021

Πρακτικά 8ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. – «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με στόχο την Αειφορία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής» Πάτρα, 11-13 Σεπτεμβρίου 2020 (διαδικτυακό)

 

 

afisa8synedrio_o.jpg

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό εξ αποστάσεως Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με Θέμα:«Γράφοντας και διαβάζοντας με τους μαθητές μας για την Επανάσταση του 1821», 01 Απριλίου 2021

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων δια της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, προτίθεται να διοργανώσει εξ αποστάσεως Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής , με θέμα:

«Γράφοντας και διαβάζοντας με τους μαθητές μας για την Επανάσταση του 1821»

Το εργαστήριο, το οποίο θα συντονίσει η κ. Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και συντονίστρια εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, διοργανώνεται για τη σχολική κοινότητα, με σκοπό να δώσει ιδέες και διδακτικά εργαλεία, στο πλαίσιο δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Με βάση τα κείμενα του σχολικού βιβλίου Ιστορίας, των Ανθολογίων Λογοτεχνίας αλλά και  λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και νέους, ασκούμαστε στη δημιουργική γραφή με θέμα την Επανάσταση. Στόχος είναι οι μαθητές/τριες να προσεγγίσουν πτυχές της Επανάστασης μέσα από τη λογοτεχνία και να συμπληρώσουν με τη φαντασία τους αυτά που τα εγχειρίδια Ιστορίας συνήθως παραλείπουν και που είναι αυτά που κάνουν το παρελθόν να έρθει πιο κοντά μας.

Το εργαστήριο προγραμματίζεται για την Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021 (18.00 έως 20.00), απευθύνεται στους/στις  εκπαιδευτικούς των δύο Δνσεων Εκπσης,  με όριο συμμετεχόντων τα 20   άτομα από την  Δ.Δ.Ε Β΄Αθήνας και με προτεραιότητα σε αυτούς/ές που:

Α. Υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Β. Υλοποιούν Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων & Αγωγής υγείας
Γ. Δεν έχουν ξαναπαρακολουθήσει κατά τη φετινή σχολική χρονιά άλλο σεμινάριο της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας
Δ. Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλοί/ές που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, θα υπάρξει το επιπλέον κριτήριο της ώρας δήλωσης στην φόρμα αιτήσεων

Στους/στις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί σχετική βεβαίωση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 στις 15:00.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα λάβουν με e-mail μέχρι το βράδυ της Τρίτης 31 Μαρτίου 2021, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Εισηγήσεις από το Ιδρυτικό Επιμορφωτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 01 Μαρτίου 2021

Εισηγήσεις από το Ιδρυτικό Επιμορφωτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο: «Σχολικοί  λαχανόκηποι: Καλλιεργώ  μέρος της τροφής μου», των Διευθύνσεων Β΄/θμιας Εκπ/σης  Β΄Αθήνας και Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας.

«Η Τέχνη στην Επιστήμη της Βοτανικής» Δρ Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής Α.Π.Θ
«Bιολογική και αναγεννητική  γεωργία» Δρ Βιολογίας Ειρήνη Βαλλιανάτου, Hippocrates for Life
«Βιολογική γεωργία … απ’ το χωράφι στο ράφι» Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Γεωπόνος, M.Sc.
«Τα  Τ.Δ.Π.Ε.  των  Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ & Γ΄  Αθήνας» Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΔΕ Β΄Αθήνας
«Η  δράση Πράσινη Δευτέρα» Ιωάννα Ντίνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Διαδικτυακό σεμινάριο «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» 27 Μαρτίου 2021

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την υποστήριξη της υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής με τιμή σας καλούν να συμμετάσχετε στο πρώτο εκ των δυο εκπαιδευτικών σεμινάριων, που διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου LIFEIP AdaptInGR-LIFE17 IPC/GR/000006: «Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (Boosting the implementation of adaptation policy across Greece) για τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα: Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που εξελίσσεται στον πλανήτη μας, συνιστά ήδη ένα φλέγον ζήτημα για τη σύγχρονη κοινωνία και αφορά, ειδικότερα, τις νεότερες γενιές. Η αποτροπή του φαινομένου είναι δύσκολη, οπότε πλέον κρίνεται σκόπιμο να ενημερωθεί ο πολίτης αφενός για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και αφετέρου για την ανάγκη προσαρμογής του σε αυτές. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνεται δράση και υλοποιείται το έργο LIFEIP AdaptInGR «Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται μονοήμερο σεμινάριο, με θέμα: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».

Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής και θα διεξαχθεί διαδικτυακά το Σάββατο 27 Μαρτίου, 10:30-14:00.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πακέτο που έχει συνταχθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR και το οποίο είναι διαθέσιμο για τους εκπαιδευτικούς  προς χρήση  και αποτελείται από ένα θεωρητικό μέρος και ένα βιωματικό εργαστήριο (Workshop). Το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου έχει ως στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτή και την παρουσίαση κατευθυντήριων γραμμών για την εκπαίδευση των μαθητών, ενώ στο workshop προτείνονται σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, μέσω ασκήσεων και βιωματικών δράσεων.

Για την καλύτερη διοργάνωση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο, μέχρι την Πέμπτη 25 Μαρτίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και για την έγκαιρη ενημέρωσή σας  θα αποσταλεί email επιβεβαίωσης συμμετοχής με οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που θα συνδεθείτε, μέχρι την Παρασκευή 26 Μαρτίου.

Αίτηση συμμετοχής: https://forms.gle/urbeTANseZd2GeD2A

Το εκπαιδευτικό πακέτο είναι εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ και στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Το έργο LIFEIP AdaptInGR υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε συνεργασία με 18 στρατηγικούς εταίρους από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τη συγκεκριμένη δράση διατίθενται στο https://www.adaptivegreece.gr/el-gr/. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

Επιστολή-Π.Δ.Ε.-Αττικής-LIFE-IP

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό εξ αποστάσεως Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο «Πλημμύρες: ένα διαχρονικό φαινόμενο», 22 Μαρτίου 2021

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και Αχαΐας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας, Πειραιά, Αργολίδας, Αχαϊας, Ημαθίας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου & Χανίων, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, προτίθεται να διοργανώσει επιμορφωτικό εξ αποστάσεως Σεμινάριο , με θέμα:

«Πλημμύρες: ένα διαχρονικό φαινόμενο»

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 και ώρες 18.00-21.00 .

Προσκεκλημένες εισηγήτριες είναι οι Δρ Δρ Νίκη Ευελπίδου, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Δρ Κική Μακρή, PhD Διδασκαλίας της Γεωλογίας – Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΑΑ .

Εκπαιδευτικά εργαλεία και προτάσεις για δραστηριότητες και δράσεις στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα παρουσιάσουν: η Παπαϊωάννου Ιωάννα – Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αχαΐας, η Πετρίδου Βαρβάρα- Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας και η Σπαρτινού Μαρία-Γεωργία – Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κυκλάδων.

Στους/στις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί σχετική βεβαίωση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα λάβουν με e-mail, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

17.55–18.00: Χαιρετισμοί
18.00–18.20: Διαδραστικό παιχνίδι γνωριμίας, Σπαρτινού Μαρία-Γεωργία, Πετρίδου Βαρβάρα, Παπαϊωάννου Ιωάννα
18.20-19.05 «Από την βροχή στην πλημμύρα», Δρ. Δρ. MSc Ευελπίδου Νίκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας& Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
19.05–19.50: «Προτάσεις για εργαστηριακές ασκήσεις στη σχολική τάξη», Δρ Κική Μακρή, PhD Διδασκαλίας της Γεωλογίας – Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΑΑ, Εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Λαυρίου, Παρουσίαση δομημένων προτάσεων διδασκαλίας που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης στην τάξη και σε προγράμματα Π.Ε.
19.50–20.05: «Τα τι, πού, πότε, πώς & γιατί των πλημμυρών», Παπαϊωάννου Ιωάννα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Αχαΐας
20.05-20.20: «Προσεγγίζοντας τις πλημμύρες με παιδαγωγικές δράσεις & δραστηριότητες», Σπαρτινού Μαρία-Γεωργία, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων
20.20-20.40: «Μια βιβλιοθήκη για τις πλημμύρες, σε μια σελίδα», Πετρίδου Βαρβάρα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας
20.40–21.00: Συζήτηση

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα – διδακτικές επισκέψεις του ΚΠΕ Αργυρούπολης κατά τη σχολική χρονιά 2020 – 21 και ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό προγραμμάτων

Σε συνέχεια του εγγράφου (με αρ. πρ. 7/19-1-2021) για ενημέρωση σχετικά με τα εξ αποστάσεως εκπ/κά προγράμματα του ΚΠΕ Αργυρούπολης και επειδή τα μέτρα για την προστασία έναντι της πανδημίας επιβάλλουν τη συνέχιση της εξ’ αποστάσεως εκπ/σης που παρέχουν τα ΚΠΕ, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα και διδακτικές επισκέψεις στο ΚΠΕ Αργυρούπολης κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, προσαρμόζονται στις ευμετάβλητες συνθήκες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid-19. Το ΚΠΕ Αργυρούπολης έχει  οργανώσει και προσφέρει εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα για να υποστηρίξει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Σχολείο, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού (από Γ΄ και πάνω) και όλες τις τάξεις των Γυμνασίων και Λυκείων, όπου είναι πιο πρόσφορη η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

Το ΚΠΕ Αργυρούπολης σας προσκαλεί να δηλώσετε συμμετοχή για να παρακολουθήσετε με τη μαθητική σας ομάδα τα παρακάτω εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα, εφόσον το θέμα τους είναι συναφές με το θέμα του δικού σας προγράμματος Π.Ε. (η με το Α.Π.Σ.) και αφού λάβετε υπόψη σας την ενημέρωση για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης τους:

«Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή» (για Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)

«Το Δάσος – το περιαστικό πράσινο» (για Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)

Τα εξ’ αποστάσεως προγράμματα πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας Webex, θα έχουν μορφή παιδαγωγικών εργαστηρίων και εμπλουτισμένων παρουσιάσεων και προϋποθέτουν τη στενή συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό του Σχολείου, ο οποίος θα είναι διαμεσολαβητής και διευκολυντής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα Τμήματα Σχολείων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα θα πρέπει να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα: https://forms.gle/WiQs39kPzXmaxj927 .και να ενημερώσουν τον Υπεύθυνο Π.Ε. της Δ/νσής τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο.

Έγγραφο του ΚΠΕ Αργυρούπολης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Εκπ-κο Υλικό ΚΠΕ Αργυρούπολης

ΚΠΕ Ελευσίνας – Πρόσκληση συμμετοχής στα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημέρωση για το ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό των προγραμμάτων μας

Λόγω των περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν στην εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων, και τα οποία σχετίζονται με την πανδημία Covid-19,  όπως η αδυναμία της δια ζώσης συμμετοχής των μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και η αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ελευσίνας έχει προσαρμόσει τα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα το ΚΠΕ Ελευσίνας, μέσω της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη μορφή διαδραστικής παρουσίασης, υλοποιεί τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • «Αλλάζω την πόλη μου, αλλάζω και εγώ»: απευθύνεται σε σχολικά τμήματα Α΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού).
  • «Ταξίδι στον κόσμο της θάλασσας»: απευθύνεται σε  σχολικά  τμήματα  Α΄/θμιας   Εκπαίδευσης (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού).
  • «Αναζητώντας την αειφορία στην πόλη»: απευθύνεται σε σχολικά τμήματα Β΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ).
  • «Άνθρωπος και θαλάσσιο περιβάλλον, ζητείται βιώσιμη σχέση»: απευθύνεται σε  σχολικά τμήματα Β΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ).

Η τηλεκπαίδευση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας webex, εντός του διδακτικού ωραρίου των σχολικών μονάδων, με χρονική διάρκεια 2-3 διδακτικών ωρών, κατόπιν συνεννοήσεως με τον εκπαιδευτικό του σχολικού τμήματος και ενημέρωσης των Υπευθύνων Π.Ε. των αντίστοιχων Δ/νσεων Εκπ/σης.

Σε περίπτωση άρσης των παραπάνω περιοριστικών μέτρων και εφ’ όσον επιτρέπεται η δια ζώσης συμμετοχή των μαθητών σε εκπαιδευτικές-διδακτικές επισκέψεις, τότε οι μαθητές των σχολικών τμημάτων μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις που θα γίνονται εξ’ ολοκλήρου στο πεδίο, και συγκεκριμένα σε ένα εκπαιδευτικό «Περιβαλλοντικό μονοπάτι μέσα στην πόλη της Ελευσίνας» από τις 9.30-12.00.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον προγραμματισμό της συμμετοχής των σχολικών μονάδων στα παραπάνω εξ αποστάσεως προγράμματα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΠΕ Ελευσίνας.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο  ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό ΚΠΕ που αφορά τα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα μας και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Ελευσίνας:

1.«Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι… για μύστες στην αειφορία»Τεύχος Α/θμιας Εκπ/σης http://kpe-elefs.att.sch.gr/astiko%20a%20isbn.pdf
2.«Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι… για μύστες στην αειφορία»-Τεύχος Β/θμιας Εκπ/σης http://kpe-elefs.att.sch.gr/astiko%20b%20isbn.pdf
3. «Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού» Τεύχος Α/θμιας Εκπ/σης http://kpe-elefs.att.sch.gr/paraktia%20a%20isbn.pdf
4. «Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού»-Τεύχος Β/θμιας Εκπ/σης http://kpe-elefs.att.sch.gr/paraktia%20b%20%20isbn.pdf
5. Εκπαιδευτικό Υλικό για την έκθεση Άνθρωποι και Εργοστάσια: Βιομηχανική Ελευσίνα http://kpe-elefs.att.sch.gr/exbition.pdf

Έγγραφο του ΚΠΕ Ελευσίνας

ΚΠΕ Φιλίππων – Πρόσκληση για συμμετοχή σε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Βιομηχανικοί τόποι: αφηγήσεις και εικόνες, μέσα από τη σκοπιά της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία»

Το ΚΠΕ Φιλίππων σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Δραπετσώνας, Λαυρίου, Ελευσίνας και Νάουσας, διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο σύγχρονο από απόσταση με τίτλο

«Βιομηχανικοί τόποι: αφηγήσεις και εικόνες, μέσα από τη σκοπιά της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία», 

την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 και ώρες 6.00-9.00 μμ. Το επιμορφωτικό σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β Κύκλος)» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020»,  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Σύμφωνα με τη Χάρτα του NizhnyTagil, που υιοθετήθηκε στη 12η Διεθνή Διάσκεψη της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (2003), ως «βιομηχανική κληρονομιά θεωρούνται τα κατάλοιπα του βιομηχανικού πολιτισμού που έχουν ιστορική, τεχνολογική, κοινωνική, αρχιτεκτονική ή επιστημονική αξία. Αυτά τα κατάλοιπα αποτελούνται από κτήρια και μηχανήματα, εργαστήρια, μύλους και εργοστάσια, μεταλλεία, χώρους μεταποίησης και διύλισης, χώρους φύλαξης και αποθήκευσης, τόπους όπου παράγεται, μεταφέρεται και χρησιμοποιείται ενέργεια, μεταφορές με όλη την υποδομή τους, καθώς και χώρους που χρησιμοποιούνταν για κοινωνικές δραστηριότητες σχετικές με τη βιομηχανία, όπως η στέγαση, η θρησκευτική λατρεία και η εκπαίδευση».

Η Βιομηχανική Κληρονομιά, ως μέρος της ευρύτερης πολιτιστικής κληρονομιάς  ενός τόπου εμπεριέχει κάποιες αξίες.Οι αξίες αυτές είναι εγγενείς στον ίδιο το χώρο, στον ιστό του, στα συστατικά του, τα μηχανήματα  και το πλαίσιο, στο βιομηχανικό τοπίο, στα γραπτά τεκμήρια και  επίσης  στα  άυλα  ίχνη  της  βιομηχανίας  που  περιέχονται  ή  αναφέρονται  στις ανθρώπινες αναμνήσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, τις βιωματικές εμπειρίες καθώς και στα τοπικά ήθη και συνήθειες.

Κατάλοιπα της ελληνικής βιομηχανίας βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Ο ρόλος και η σημασία τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή διαγράφονται από τη συλλογική μας μνήμη με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η απαξίωση και η διολίσθηση στη λήθη της ιστορίας του κλάδου αυτού της οικονομίας, που συνετέλεσε δυναμικά στην ανάπτυξη της χώρας, είναι αισθητή.

Το σεμινάριο έχει ως σκοπό την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς και την προσέγγιση των βιομηχανικών τοπίων από τη σκοπιά της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία. Δίνει έμφαση σε ζητήματα αξιών και διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς σε μεγάλα αστικά κέντρα (Πειραιάς/Δραπετσώνα, Ελευσίνα, Λαύριο, Νάουσα, Καβάλα) όπως διαμορφώθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και μετά.  Προτείνει την υλοποίηση δραστηριοτήτων (και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων) που έχουν στόχο την ενεργοποίηση της φαντασίας, την ανάπτυξη της συνδυαστικής ικανότητας, την καλλιέργεια της κριτικής ματιάς και της ενσυναίσθησης, επιτρέποντας στουςμαθητές να ανασυνθέσουν την πολύτιμη ιστορία των ανθρώπων του παρελθόντος, να έρθουν στη θέση τους, να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα τους. Αποτελεί μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ενεργοποίηση, του  ενδιαφέροντος τους, αφού αυτό αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο για τη διατήρησης της κληρονομιάς του τόπου τους.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί μέσω πλατφόρμας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και όσοι/όσες εκπαιδευτικοί επιθυμούν να  συμμετάσχουν παρακαλούνται να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfmfG_ldVexGoA2jB1Cnfj4Eug7WewhcMWgwVgwdCIoK0LMQQ/viewform

μέχρι και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, ώστε να  τους αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για την πλατφόρμα σύνδεσης.  Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 250.

Έγγραφο του ΚΠΕ Φιλίππων

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση