Αρχείο για "Φεβρουάριος, 2022"

H Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η Δ/νση Β/βάθμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» συνδιοργανώνουν Διαδικτυακή Εκδήλωση Βράβευσης των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και μαθητών του δικτύου, 26 Φεβρουαρίου 2022

ecoschools300
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Δ/νση Β/βάθμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» συνδιοργανώνουν Διαδικτυακή Εκδήλωση Βράβευσης των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και μαθητών του δικτύου που εφάρμοσαν με ιδιαίτερη επιτυχία το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» τα τελευταία έτη.
Η εκδήλωση πρόκειται να διεξαχθεί διαδικτυακά το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρες 10:00-12:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω YouTube από το κανάλι της ΕΕΠΦ https://www.youtube.com/user/eepfgr

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Eπιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Action Aid Hellas με θέμα την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού της ActionAid Hellas, 4 Μαρτίου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με την Action Aid Hellas, την Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας και την Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπ/σης της Εύβοιας, για την διοργάνωση επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού της ActionAid Hellas, «Το αλφαβητάρι των οικονομικών», με έμφαση στους άξονες Αποταμίευση & Κατανάλωση και Κοινωνική & Οικονομική Επιχειρηματικότητα ως πυλώνες της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία και σύμφωνα με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, την Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρες 18:00 – 20:15. Στους/στις συμμετέχοντες/ουσες θα σταλεί το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό. Όριο συμμετεχόντων/ουσών: 14 ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Το link της σύνδεσης στην πλατφόρμα ZOOM, θα αποσταλεί στο email που θα δηλωθεί. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Περιγραφή Προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών» υλοποιείται ήδη πανελλαδικά για 3η χρονιά στις τάξεις της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και το Γυμνάσιο, με έγκριση του ΥΠΑΙΘ και του ΙΕΠ και ως προτεινόμενο υλικό στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Μέσα από δραστηριότητες διαδραστικού χαρακτήρα, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι εκπαιδευτικοί εξοικειώνονται με τις βασικές αρχές της οικονομίας και προβληματίζονται γύρω από θέματα υπεύθυνης κατανάλωσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάπτυξης και διαχείρισης πόρων, την ανάδειξη μιας επιχειρηματικής ιδέας και την καλλιέργεια γνώσεων, αξιών και δεξιοτήτων. Σκοπός είναι να μπορέσουν αυτόνομα να εντάξουν την οικονομική διαχείριση στην καθημερινότητά τους και να αξιοποιήσουν βασικά εργαλεία όπως η στοχοθέτηση και η δημιουργία προϋπολογισμού. Ο οικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία και για αυτό θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής του, με το σχολείο να παίζει καθοριστικό ρόλο. Στόχος του προγράμματος της ActionAid είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και είναι σε θέση να λαμβάνουν συνειδητοποιημένες κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις, ώστε να γίνουν οι ίδιοι φορείς αλλαγής για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία.
Το «Αλφαβητάρι Οικονομικών», είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μελών της διεπιστημονικής ομάδας της ActionAid και της ΕΡΓΩ, βασίζεται στη φιλοσοφία αντίστοιχων εγχειριδίων της AflatounInternational.

Κωστής Στεργίου

Οικονομολόγος και Διδάκτορας της Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με πολυετή εμπειρία ως οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδευτής, εκπαιδευτικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας. Ως Εκπαιδευτής Νέων έχει προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης μη τυπικής μάθησης σε 21 χώρες στον κόσμο στους τομείς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της εργασίας στον τομέα της νεολαίας. Είναι μέλος της ομάδας εκπαιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ομάδας εκπαιδευτών του προγράμματος Erasmus+ Youth στην Ελλάδα, της ομάδας εκπαιδευτών του Βρετανικού Συμβουλίου και της ομάδας εκπαιδευτών της Στρατηγικής Συνεργασίας “Youth@Work – Youth Employability & Entrepreneurship”. Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Συνιδρυτής και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας.

ΚΠΕ Μακρινίτσας – Προκήρυξη του σεμιναρίου με θέμα «Τα βότανα στη ζωή μας: Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» 4 Απριλίου 2022

Το ΚΠΕ Μακρινίτσας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη του 14ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Β κύκλος», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άξονας προτεραιότητας 6 – Βελτίωση της Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας του Εκπαιδευτικού Συστήματος, Κατηγορία Περιφέρειας – «Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ)» – 2 – Θεσσαλία, οργανώνουν σύγχρονο εξ-αποστάσεως  επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:

«Τα βότανα στη ζωή μας: Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

στις 4 Απριλίου 2022 και ώρες 18.00 – 21.00.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ε.Θ.Δ. «Τα Βότανα στη ζωή μας» που συντονίζει το ΚΠΕ Μακρινίτσας και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα ΚΠΕ. Συγκεκριμένα μπορούν να συμμετέχουν:

  1. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία και είναι μέλη του δικτύου
  2. Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που είναι μέλη του δικτύου.
  3. Οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ που είναι μέλη του δικτύου
  4. Όλοι οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να ενημερωθούν για το θέμα του σεμιναρίου.

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται στη φόρμα συμμετοχής

O σύνδεσμος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα αποσταλεί στο email που έχει δηλωθεί στη φόρμα συμμετοχής, μια έως δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του.

Έγγραφο του ΚΠΕ Μακρινίτσας

 

ΚΠΕ Αρχανών–Ρούβα–Γουβών Πρόσκληση διαδικτυακού διήμερου σεμιναρίου εκπαιδευτικών του Δικτύου Π.Ε. «Τουρισμός και περιβάλλον» με τίτλο: « Αειφόρος τουρισμός στις περιοχές των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας», 21-22 Μαρτίου 2022

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών–Ρούβα–Γουβών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τα ΚΕΠΕΑ/Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης (ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Ανωγείων, Βάμου και Ιεράπετρας – Νεάπολης), πρόκειται να πραγματοποιήσει διήμερο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών, με τίτλο:

«Αειφόρος τουρισμός στις περιοχές των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας»

τη Δευτέρα 21 Μαρτίου (18:00-21:00) και την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 18:00-21:00 λόγω των περιοριστικών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί μέσω πλατφόρμας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και όσοι/όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/zkiM9tYtsyAVtszRA μέχρι και την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, ώστε να τους αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για την πλατφόρμα σύνδεσης.
Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, μέλη του δικτύου, μέλη των ΚΠΕ της χώρας, και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός επιθυμεί.

Έγγραφο του ΚΠΕ Αρχανών–Ρούβα–Γουβών

 

Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ. του αιτήματος της «Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης» για την έγκριση ενημερωτικών παρεμβάσεων και εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές/-ήτριες Α/βαθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022

Έγκριση του αιτήματος της «Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης» για την έγκριση ενημερωτικών παρεμβάσεων και εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές/-ήτριες Α/βαθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-22

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας-Επιμορφωτικό σεμινάριο Π.Ε. σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης, με θέμα: «Ρέματα σε αστικές περιοχές και πλημμύρες: οικολογία και κοινωνία» 18 &19 Μαρτίου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης και τις Δ/νσεις Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Α΄, Δ΄και Ανατολικής Αττικής & Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, για την πραγματοποίηση Διήμερου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα: «Ρέματα σε αστικές περιοχές και πλημμύρες: οικολογία και κοινωνία».

Το σεμινάριο θα είναι μεικτό: η πρώτη μέρα θα είναι εξ αποστάσεως (webinar) και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Webex την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 το απόγευμα (18.00 – 20.30) και η δεύτερη μέρα θα είναι δια ζώσης και θα διεξαχθεί στην παραρεμάτια περιοχή του Ρέματος Πικροδάφνης, με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων και των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου (10.00 – 12.30).

Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε σαράντα (48) εκπαιδευτικούς.

Από την Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας θα επιλεγούν 6 εκπαιδευτικοί. Προτεραιότητα έχουν οι εκπ/κοί που υλοποιούν Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με τους μαθητές τους με θέμα τα ρέματα ή τις πλημμύρες, ή ασχολούνται με το ίδιο θέμα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ή σε Όμιλο. Μεταξύ αυτών προηγούνται εκπαιδευτικοί που προτίθενται να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους εκπαιδευτική επίσκεψη σε παραρεμάτια περιοχή της Αττικής.

Οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλλουν αίτηση αναλαμβάνουν τη δέσμευση, εφόσον επιλεγούν, να παρακολουθήσουν και τις 2 μέρες του Σεμιναρίου. Επίσης διευκρινίζεται ότι η μετάβαση των εκπ/κών στο πεδίο σε επιλεγμένη θέση του Ρέματος Πικροδάφνης θα γίνει με ίδια μέσα. Το σημείο συνάντησης θα είναι στην Παιδική Χαρά Τζαβέλλα στη στάση ΄Αγιος Βασίλειος επί της Λ. Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 – εξ αποστάσεως

18.00 – 18.05: Σύνδεση – Έναρξη

18.05 – 18.20: Ρέματα σε αστικές περιοχές: αναγκαιότητα για ορθολογική διαχείριση και προστασία ”, Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Αργυρούπολης

18.20 – 19.00: “Προσεγγίζοντας τα ρέματα ως οικοσυστήματα”,  Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος.

19.00 – 19.40: Προτάσεις για μια νέα αντίληψη στην αντιπλημμυρική προστασία”, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου «Ροή -Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων»

19.40 – 20.15: Εκπαιδευτικό υλικό για τις Πλημμύρες”, Αντώνης Ντάνης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Μουζακίου

20:20 – 20:40: Ερωτήσεις συμμετεχόντων και συζήτηση σε ολομέλεια

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 – διά ζώσης

10.00 – 10.10 Προσέλευση των συμμετεχόντων σε επιλεγμένη θέση στο ρέμα της Πικροδάφνης (με ίδια μέσα μετακίνησης ή τη συγκοινωνία).

10.10 – 12.15 Βιωματική μάθηση με αντικείμενα:

     α. Δραστηριότητες μελέτης πεδίου του εκπ/κού προγράμματος του ΚΠΕ Αργυρούπολης για τα ρέματα (Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Αργυρούπολης)

     β. Ρέματα και αντιπλημμυρική προστασία (Δημήτρης Θεοδοσόπουλος)

12.15 – 12.30 Τελική συζήτηση και αξιολόγηση του σεμιναρίου

Έγκριση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων σχολικού έτους 2021-2022

Έγκριση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων σχολικού έτους 2021-2022

Προγράμματα Αγωγής Υγείας (ΑΠΟΦΑΣΗ 18524/22-12-2021)
Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΑΠΟΦΑΣΗ 18522/22-12-2021)
Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων (ΑΠΟΦΑΣΗ 18523/22-12-2021)

 

 

Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης – Πρόσκληση σε διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Γίνομαι η αλλαγή: Λιγότερα πλαστικά μίας χρήσης» 9 Φεβρουαρίου 2022

Γίνομαι η αλλαγή

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδηςδιοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο εκπαιδευτικών στις 9  Φεβρουαρίου 2022 και ώρα: 18:00-20:15, με θέμα: «Γίνομαι η αλλαγή: Λιγότερα πλαστικά μίας χρήσης»

Στο σεμινάριο θα γίνει μια συνοπτική παρουσίαση των δράσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την μείωση της ρύπανσης από πλαστικό. Θα ακολουθήσουν δύο εργαστήρια στα οποία θα παρουσιαστούν  τα  εκπαιδευτικά  προγράμματα  για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης:  Πρωτοβάθμια:«Στον αφρό και στο βυθό!» (Αρ. Εγκρίσεως Υ.ΠΑΙ.Θ :Φ1/ΕΠ/162236/1720/Δ7) και Δευτεροβάθμια: «Συμμετέχω στην αλλαγή»(Αρ.Εγκρίσεως Υ.ΠΑΙ.Θ 2020-2021:Φ1/ΕΠ/112159/168611/Δ7).

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν δήλωση στην φόρμα: https://forms.gle/MLfheG5jzEDBVCNQ6

Στη συνέχεια θα ενημερωθούν στα δηλωθέντα e-mail για τον τρόπο σύνδεσης στο σεμινάριο.
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των εργαστηρίων. Η επιλογή θα γίνει με χρονική προτεραιότητα. Εάν υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων, το σεμινάριο θα επαναληφθεί  σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Το  διαδικτυακό σεμινάριο θα έχει διάρκεια 3 διδακτικών ωρών  και οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

 

Πρόσκληση – Διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

Συμμετέχω στην αλλαγή – Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος 2020-2021

Στον αφρό και στον Βυθό – Έγκριση αιτήματος 2021-2022

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση