Αρχείο για "Φεβρουάριος, 2016"

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας σε συνεργασία με την Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας διοργανώνει Επιμορφωτικό Βιωματικό σεμινάριο στην Πάρνηθα και στους χώρους του Καταφυγίου Μπάφι, με τίτλο : «Ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας ως χώρος περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» 12 Μαρτίου 2016

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας διοργανώνει Επιμορφωτικό Βιωματικό σεμινάριο στην Πάρνηθα και στους χώρους του Καταφυγίου Μπάφι, με τίτλο :

 «Ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας ως χώρος περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης»

Συμμετέχοντες: 50 εκπαιδευτικοί από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ & Γ΄ Αθήνας.
Ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου: 09.30-16.30
Το σεμινάριο είναι βιωματικό, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο. Προτείνεται επίσης να έχουν μαζί τους αντηλιακό, καπέλο και νερό.
Σημαντική υπενθύμιση: Οι εκπαιδευτικοί να είναι έως τις 09.30 έξω από το τελεφερίκ, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική  Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 7 Mαρτίου 2016
Δείτε το στο slideshare.net

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) οργανώνει για την Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα “Ο πλανήτης Γη το βράδυ…” – Globe at Night 2016

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), οργανώνει για την Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα “Ο πλανήτης Γη το βράδυ…” – Globe at Night 2016. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό την αιγίδα των αμερικάνικων οργανισμών National Optical Astronomy ObservatoryAssociation of Universities for research in Astronomy με την υποστήριξη του National Science Foundation.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα Globe at Night 2016 έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Φωτορρύπανσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους. Με το τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο αρχείο σχετικά με την Φωτορρύπανση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της. Το πρόγραμμα εμπίπτει στα πλαίσια δράσεων «επιστήμονα – πολίτη».

Η ελληνική ιστοσελίδα του προγράμματος είναι η ακόλουθη: http://www.astro.noa.gr/gr/globeatnight/

Tο πρόγραμμα«Ο Πλανήτης Γη το βράδυ 2016» αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για τους έλληνες μαθητές, ειδικά από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού μέχρι και μαθητές του λυκείου, να ασχοληθούν και να προσεγγίσουν παράλληλα με τη Φωτορρύπανση θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής, εντάσσοντας το «Ο Πλανήτης Γη το βράδυ 2016» στις ερευνητικές εργασίες “project” του σχολείου τους.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Το μόνον που χρειάζεται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής (Η/Υ), ένα tablet, ή ένα smart phone και η παρατήρηση (απλά με τα μάτια) επτά διαφορετικών αστερισμών κατά τη διάρκεια του έτους.

Photo-1

Μια νυχτερινή φωτογραφία της Ελλάδας όπου διακρίνονται οι αστικές περιοχές με την μεγαλύτερη Φωτορρύπανση (πηγή NASA).

Κ.Π.Ε. Ελευσίνας – Πρόσκληση σε ημερίδα δια βίου μάθησης με θέμα « Δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικά κτίρια » 29/02/2016

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας στα πλαίσια του Έργου «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου» το οποίο χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους προτίθεται να οργανώσει σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Δυτικής Αττικής ημερίδα δια βίου εκπαίδευσης με θέμα: «Δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικά κτίρια» στις 29 Φεβρουαρίου 2016.
Στόχοι της ημερίδας είναι να ενημερωθεί το κοινό που σχετίζεται με τη χρήση σχολικών κτιρίων για την εξοικονόμηση ενέργειας, για τις δράσεις του ερευνητικού προγράμματος «Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Σχολικά Κτήρια στη Μεσόγειο» ZEMedS Project IEE και να προωθηθούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολικά κτίρια.
Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων, τεχνικές υπηρεσίες Δήμων και επαγγελματικούς φορείς μηχανικών.
Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική φόρμα .

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του ΚΠΕ (Σεμινάρια). Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Call for Teachers to the 2016 Sail Course – Education for sustainability

Call for teachers to the 2016 SAIL course on-board tall ship Fryderyk Chopin with start on 14th of August in La Coruña (Spain), and end on 28th of August in Blyth (England).

We are now looking for motivated teachers coming from different disciplines covering aspects of sustainability in a broad sense, thus creating an inter-disciplinary and international learning environment, which can introduce students in complex issues related to sustainability. We are looking for teachers who are interested in trying something new – combining tall ship sailing with an unconventional teaching environment, which is extra-ordinary but can be both physically and mentally demanding. The teachers are expected to prepare and plan the course beforehand, as well as correct exercises and essays/reports after course. As English is the spoken language of the course, applying teachers are expected to have an excellent level of English skills.

NOTE: The call concerns teachers and University students mainly from Baltic countries.

Deadline for applications: 22 February 2016

Read more on how you can apply here:
http://www.balticuniv.uu.se/index.php/component/content/article/1-latest-news/1107-call-for-teachers-to-the-2016-sail-course
Or contact Mrs Maria Hejna: maria.hejna@csduppsala.uu.se

Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης

P Agaiou e-learningΠρογράμματα Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τα εξ αποστάσεως Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεχίζουν με εξαιρετική επιτυχία για συνεχόμενη χρονιά να παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης ή/και εξέλιξης στον εργασιακό χώρο, αλλά και εναλλακτικές ευκαιρίες προσωπικής εκπαίδευσης/επιμόρφωσης μέσα από την αξιοποίηση των βασικών πλεονεκτημάτων τους: Διδασκαλία από αναγνωρισμένους Καθηγητές Πανεπιστημίου και εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυτονομία στο χρόνο μελέτης, ασύγχρονη μάθηση υποστηριζόμενη από τηλεδιασκέψεις, έναρξη μαθημάτων καθόλη τη διάρκεια του έτους, διαρκής εκπαιδευτική, τεχνική και διοικητική υποστήριξη σε όλο το διάστημα της εγγραφής και της επιμόρφωσης σας, αθροιστικές εκπτώσεις έως 25%, δυνατότητα τμηματικής καταβολής διδάκτρων.
Όλες οι Διδακτικές Ενότητες των Προγραμμάτων της Επαγγελματικής Κατάρτισης και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων προσφέρονται πλέον και μεμονωμένα μέσω της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου και υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης ατομικού φακέλου επιμόρφωσης (portfolio).
Πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://e-epimorfosi.aegean.gr/

Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης – 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Η μουσική των παλιών μετάλλων»

EEPF4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

με θέμα «Η μουσική των παλιών μετάλλων» και Έκθεση Δημιουργιών από παλιά μεταλλικά αντικείμενα ή/και από εξαρτήματά τους.

Τόπος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Οδός Πειραιώς.
Χρόνος διεξαγωγής: Σάββατο 9 Απριλίου 2016.
Σε ποιους απευθύνεται το Συνέδριο: Απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα εργαστούν με τη βοήθεια των δασκάλων τους και με οδηγίες από Επιτροπή της ΕΕΠΦ και θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο Συνέδριο.
Συμμετοχή στο Συνέδριο: Κάθε σχολική ομάδα που θα επιλεχθεί για να παρουσιάσει την εργασία της, θα εκπροσωπηθεί από 1-2 εκπαιδευτικούς και 1-5 μαθητές/τριες. Συνολικά, θα συμμετέχουν 120-140 μαθητές και εκπαιδευτικοί (90-100 μαθητές/τριες και 30-40 εκπαιδευτικοί). Επιπλέον, ως παρατηρητές μπορούν να συμμετάσχουν έως 30 μαθητές από την κάθε σχολική ομάδα.
Υποβολή εργασιών για κρίση; Μέχρι 10 Μαρτίου του 2016.
Επιτροπή θα κρίνει τις εργασίες και θα επιλέξει τις καλύτερες με βάση το αν εμπίπτουν στις θεματικές ενότητες, την πρωτοτυπία τους, την αρτιότητα παρουσίασης.
Τρόποι παρουσίασης εργασιών: Προφορική ανακοίνωση (Power Point), Αναρτημένη ανακοίνωση (Poster), ταινία, δραματοποίηση, παιχνίδι… ή άλλος πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης.
Έκθεση Δημιουργιών: Παράλληλα με τις ανακοινώσεις, θα υπάρξει έκθεση κατασκευών από παλιά μεταλλικά αντικείμενα ή/και τα εξαρτήματά τους, από τους μαθητές.
Κάθε σχολείο μπορεί -ανεξάρτητα από το αν θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία στο Συνέδριο- να συμμετάσχει στην έκθεση με έως και 2 δημιουργίες, για κάθε μια από τις οποίες θα πρέπει να σταλεί απαραίτητα φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση (300 dpi), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: education@eepf.gr, μέχρι 10 Μαρτίου του 2016.

Πληροφορίες: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την ΕΕΠΦ, στο e-mail: education@eepf.gr, τηλέφωνο: 210-3224944 (εσωτερικό 104, κα Χριστίνα Θεοδωρίκα), FAX: 210-3225285, σημειώνοντας «Για το Μαθητικό Συνέδριο».

Μαθητική αναδάσωση στο Πεντελικό Όρος την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί και σήμερα ένα σημαντικότατο έργο στους τομείς δράσης που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, της αναβάθμισης του Πεντελικού όρους, αλλά και γενικότερα της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή ευθύνης των Δήμων – Μελών του.
Ανάμεσα σε αυτές τις ενέργειες είναι η διοργάνωση επί σειρά ετών επιτυχημένων μαθητικών αναδασώσεων. Η τελευταία μαθητική αναδάσωση έγινε με σημαντική επιτυχία στις 17 Δεκεμβρίου 2015, όπου εκατοντάδες μαθητές φύτεψαν πάνω από 10.000 δενδρύλλια.

O Σ.Π.Α.Π. και η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνουν ακόμη μία μαθητική αναδάσωση την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 10 πμ. στο Πεντελικό Όρος, στην περιοχή του Νοσοκομείου Παίδων (ΠΙΚΠΑ) Πεντέλης, με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής μας, σε συνεργασία με τους 12 Δήμους Μέλη του, με το Δασαρχείο Πεντέλης, με τη Διεύθυνση Αναδάσωσης Αττικής και με χορηγό επικοινωνίας τον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ. Η δενδροφύτευση στοχεύει να παροτρύνει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, δασοπροστασίας και εθελοντισμού.

Τα σχολεία μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής στην αναδάσωση στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας του Σ.Π.Α.Π. : 210613146, 2132038291 και στο email info@spap.org.gr ,ενημερώνοντας παράλληλα την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είτε μέσω της συμπλήρωσης ηλεκτρονικής φόρμας ή στέλνοντας e-mail στο grpere@dide-v-ath.att.sch.gr , όπου θα αναγράφουν τον αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών, καθώς και τους συμμετέχοντες καθηγητές.

Προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή στη συγκεκριμένη περιβαλλοντική δράση, τα ενδιαφερόμενα σχολεία πρέπει να υποβάλουν άμεσα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (Διαβιβαστικό και αίτηση του σχολείου – η οποία επισυνάπτεται, ακριβές αντίγραφο Πράξης Συλλόγου Διδασκόντων και βεβαίωση του/της Διευθυντή/Διευθύντριας του σχολείου ότι έχει παραλάβει τις υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων και κηδεμόνων των συμμετεχόντων μαθητών).

Πίνακας Συμμετεχόντων Εκπαιδευτικών στο Επιμορφωτικό σεμινάριο «Ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια (PM10 και PM2,5)» 18 & 19 Φεβρουαρίου 2016

Πίνακας Συμμετεχόντων Εκπαιδευτικών – Πρόγραμμα σεμιναρίου – Χάρτης 2ο Π.Ε.Κ. Αθήνας

Δείτε το στο slideshare.net

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο Επιστήμης Υλικών του Ε.ΚΕ.Φ.Ε. Δημόκριτος στις 18 Φεβρουαρίου 2016 και το εργαστηριακό τμήμα του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Π.Ε.Κ. Αθήνας στις 19 Φεβρουαρίου 2016.

Χάρτης για το Ε.ΚΕ.Φ.Ε. Δημόκριτος

Χάρτες για το 2ο Π.Ε.Κ. Αθήνας

Δείτε το στο slideshare.net

Κ.Π.Ε Μακρινίτσας – «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Συμμετοχή Σχολείων στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Τα βότανα στη ζωή μας»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης με αρ. Πρωτ. 188967/Δ2/23-11-2015 της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης – Τμήμα Δ΄ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων θα συντονίσει και θα λειτουργήσει Εθνικό Θεματικό Δίκτυο με τίτλο «Τα βότανα στη ζωή μας», για τα σχολικά έτη 2015-2016, 2016-2017 και 2017-2018.

Όσα Σχολεία επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο μπορούν να αποστείλουν αίτηση απευθείας στο ΚΠΕ, κοινοποιώντας την παράλληλα στην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016.

  • Για να ενταχθεί μια σχολική ομάδα στο δίκτυο θα πρέπει να υλοποιεί πρόγραμμα ΠΕ με θέμα που εντάσσεται στην ευρύτερη θεματολογία του δικτύου, 
  • Η Παιδαγωγική Ομάδα υλοποίησης του Σχολικού Προγράμματος Π.Ε. καλό είναι να αποτελείται από τουλάχιστον δύο υπεύθυνους-συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας – Διαγωνισμός για τα Δάση και τη Δασοπονία “Young People in European Forests” 2016

Dasi 2016Η Ειδική Γραμματεία Δασών, οι περιφερειακές δασικές υπηρεσίες και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας διοργανώνουν τον πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό

“Young People in European Forests”

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 και ώρα 10.00.
Υποψήφιοι του διαγωνισμού μπορούν να είναι μαθητές γυμνασίων και λυκείων.
Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε ομάδες των τριών (3) ατόμων που συστήνουν οι ίδιοι.
Η ύλη του διαγωνισμού είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: www.parnitha.net –> Δράσεις –> Διαγωνισμός για τα Δάση.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.

Η νικήτρια ομάδα που θα διακριθεί στον πανελλαδικό διαγωνισμό θα λάβει μέρος στο ευρωπαϊκό Διαγωνισμό “Young People in European Forests” που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο 2016 στη Λετονία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας στα τηλέφωνα 2102478540 και 2102445226, υπεύθυνοι: Αννα Δερβένη, Ασπασία Χατζημακρή ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismos@parnitha.net.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση