Αρχείο για "Ιούνιος, 2020"

ΚΠΕ Ανωγείων – Πρόσκληση υλοποίησης τηλε-ημερίδας για τα Γεωπάρκα, 30 Ιουνίου 2020

Το ΚΠΕ Ανωγείων  σε συνεργασία με το ΚΠΕ  Ιεράπετρας-Νεάπολης και το ΚΠΕ Ευεργέτουλα στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δίκτυου Π.Ε. του ΚΠΕ Ανωγείων με θέμα: «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες», διοργανώνουν  μία  επιμορφωτική τηλε-ημερίδα σε συνεργασία με το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και το Γεωπάρκο της Σητείας  για τους εκπαιδευτικούς του Δικτύου, για εκπαιδευτικούς της εμβέλειάς των ΚΠΕ. Το θέμα της τηλε-ημερίδας είναι :

«Η Εκπαιδευτική Αξία των Γεωπάρκων»

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και στις 6.00-8.00 το απόγευμα.

Η τηλε-ημερίδα θα γίνει στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόγραμμα

18:00-18:30 :«Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και η σημασία του Δικτύου των Γεωπάρκων της UNESCO», Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων UNESCO, στέλεχος του Μ.Φ.Ι.Κ.
18:30-19:00 :  «Γνωρίζοντας το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας», Περράκης Βαγγέλης, Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας
19:00-19:30 :  “Γνωρίζοντας το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου”, Δρ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και  Πρόεδρος του Παγκόσμιου  Δικτύου Γεωπάρκων
19:30-20:00 :  Εκπαιδευτική Αξιοποίηση των Γεωπάρκων από Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων, ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης και ΚΠΕ Ευεργέτουλα  – Συζήτηση-Ερωτήσεις

Η τηλε-ημερίδα  θα υλοποιηθεί μέσω πλατφόρμας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να συμμετάσχουν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής αίτησης παρακολούθησης παρακάτω  https://forms.gle/WFUNzqcArrsxvYq4A

μέχρι την Κυριακή 28 Ιουνίου, ώστε να τους αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος με τον οποίο θα εισέλθουν στην πλατφόρμα.

Έγγραφο του Κ.Π.Ε. Ανωγείων

 

Εισηγήσεις από την Τηλε-ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικό στις θάλασσες, 23 Ιουνίου 2020

«Ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες»: αίτια και επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία μας

Πανελλαδική τηλε-ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Δράσης «ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ»

«Θαλάσσια ρύπανση απο πλαστικά: Επιστημονικά δεδομένα και ερωτήματα», Εισήγηση Δρ Χριστίνα Ζέρη, Χημικός-ΩκεανογράφοςΥπεύθυνης Ινστιντούτο Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ

Δείτε το στο slideshare.net

«Πλαστικές σακούλες: Μύθοι και Πραγματικότητα», Εισήγηση Δρ Κώστας Νικολάου, Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Επισκέπτης Καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ΑΠΘ, Πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο “UnivSSE Coop”

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

 

Επέκταση χρόνου υλοποίησης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Παράταση χρόνου Υποβολής Απολογιστικών Στοιχείων και Εκθέσεων Απολογισμού, Έκδοση Βεβαιώσεων του σχολικού έτους 2019-2020

Σύμφωνα με την υπ. Αριθμ. πρωτ. 79827/ΓΔ4/24-06-2020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα «Επέκταση χρόνου υλοποίησης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων) και των Προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας του διδακτικού έτους 2019-2020», τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που  υλοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσής μας, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, δύνανται να συνεχιστούν κατά το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021 και να ολοκληρωθούν έως την 31η Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη νομοθεσία που ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή της υλοποίησής τους.

Στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν (όπου αυτό είναι εφικτό) να επεκτείνουν τον χρόνο υλοποίησης των προγραμμάτων τους, παρακαλούνται να ενημερώσουν την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στον παρακάτω σύνδεσμο :
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSehGcaJKmBV7X2KFQURwaOU0MJK-3tZjwsbCE7SbLcwZuxJ-A/viewform

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, καθώς και η αποστολή των απολογιστικών εκθέσεων και του παραχθέντος υλικού των προγραμμάτων που ολοκληρώθηκαν (σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ. Αριθμ. πρωτ. 190790/Δ7/04-12-2019 Σχεδιασμού και Υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων), παρατείνεται έως τις 30-06-2020. Ολοκληρωμένα θεωρούνται τα προγράμματα που συμπλήρωσαν 4 μήνες υλοποίησης (με συναντήσεις δια ζώσης και διαδικτυακές ), έχουν συμπληρωθεί τα ερωτηματολόγια απολογισμού και εφόσον έχουν σταλεί οι απολογιστικές εκθέσεις ή/και το παραχθέν υλικό.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που δεν τα έχουν συμπληρώσει ακόμα, να συμπληρώσουν τα απολογιστικά στοιχεία των προγραμμάτων Π.Ε. που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές φόρμες στη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο του τμήματος Π.Ε., ανεξάρτητα από το γεγονός της ολοκλήρωσής τους, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ηλεκτρονική φόρμα έχει διαφορετικές ερωτήσεις για τους/τις συντονιστές/στριες των προγραμμάτων και για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στην παιδαγωγική ομάδα εκπαιδευτικούς και πρέπει να συμπληρωθεί αναλόγως από όλους/όλες τους/τις Εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Π.Ε.
Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Κ.Π.Ε. Κλειτορίας-Ακράτας – Πρόσκληση συμμετοχής σε Hμερίδα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το Γεωπάρκο Χελμού- Βουραϊκού, 29 Ιουνίου 2020

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας, στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων με θέμα: «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη Γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις Ανθρωπογενείς Δραστηριότητες», σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού θα υλοποιήσει Επιμορφωτική Τηλε-Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς των νομών εμβέλειας του Κ.Π.Ε. Η Τηλε-Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 από τις 6:00 έως τις 7:30 μ.μ μέσω της πλατφόρμας Webex του Υπουργείου Παιδείας.
Η Τηλε-Ημερίδα θα έχει ως θέμα:

«Η Εκπαιδευτική Αξία του Γεωπάρκου Χελμού – Βουραϊκού»

Σκοπός της Τηλε-Ημερίδας είναι να επιμορφώσει και να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς για την ιδιαίτερη σημασία και την ανάγκη προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των περιοχών με Γεωπάρκα και ιδιαίτερα του Γεωπάρκου Χελμού – Βουραϊκού.
Η Τηλε-Ημερίδα θα περιλαμβάνει:
Εισηγήσεις για:

• Το Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού
• Την εκπαιδευτική σημασία των Γεωπάρκων και τη σύνδεσή τους με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης • Δραστηριότητες που υλοποιούνται στους γεώτοπους του Γεωπάρκου Χελμού –Βουραϊκού μέσα και από τα προγράμματα του Κ.Π.Ε Κλειτορίας – Ακράτας.
Παρακαλούνται οι Υπεύθυνοι Π.Ε. και Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπ/σης και Β/θμιας Εκπ/σης νομών εμβέλειας να αποστείλουν στα σχολεία του νομού τους την πρόσκληση συμμετοχής τους στην Τηλε- Ημερίδα και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν την ηλεκτρονική φόρμα στον παρακάτω υπερσύνδεσμο μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 ώρα 1.00 μμ.:
https://docs.google.com/forms/d/1kaZ_zL46huvv3yXMs4WXUftZGqFr_3rkyCvJtafVYhA/edit

Έγγραφο του Κ.Π.Ε.Κλειτορίας-Ακράτας

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Τηλε-ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικό στις θάλασσες, 23 Ιουνίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, έχοντας θέσει ως βασική προτεραιότητα  την συνεχιζόμενη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, συνεργάζεται με  τις  Δ/νσεις Α΄/θμιας Εκπ/σης Α’, Β, Γ’, Δ’ Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ανατ. Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Πέλλας, Πρέβεζας και Δωδεκανήσου &  Β΄/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, Γ’ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ημαθίας, Έβρου, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Χίου και Κυκλάδων,  για την διοργάνωση δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων,  πανελλαδικής τηλε-ημερίδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Δράσης «ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ», που υλοποιείται για 2η συνεχή χρονιά από τις Δ.Δ.Ε. Β΄& Γ΄Αθήνας, με θέμα:

«Ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες»: αίτια και επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία μας»

Στόχος της τηλε-ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών για το τεράστιο πρόβλημα από τη ρύπανση από πλαστικό στις θάλασσες και στους ωκεανούς, καθώς περισσότερο από 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.

Η τηλε-ημερίδα θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων webex events, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 και ώρες 18:00-20:00.

Η τηλε-ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι/ες υπηρετούν στα σχολεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που διοργανώνουν την τηλε-ημερίδα, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η που ανησυχεί για τις δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 22 Ιουνίου 2020 και ώρα 12.00

Οι εκπαιδευτικοί που θα γίνουν δεκτοί, θα ειδοποιηθούν με e-mail για τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα webex events, μετά το κλείσιμο της φόρμας συμμετοχής.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

18.00-18.10 : Καλωσόρισμα από τους διοργανωτές και στοχοθεσία τηλε-ημερίδας
18.10-18.30 : Περιγραφή της δράσης «ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ», Βαρβάρα Πετρίδου – Αντωνία Δαρδιώτη, Εκπρόσωποι Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων
18.30-18.50 : Εισήγηση με θέμα «Πλαστικές σακούλες: Μύθοι και Πραγματικότητα», από τον Δρ Κώστα Νικολάου
18.50-19.10 : Εισήγηση με θέμα «Θαλάσσια ρύπανση απο πλαστικά: Επιστημονικά δεδομένα και ερωτήματα», από τη Δρ Χριστίνα Ζέρη 
19.10-19.30 : Εισήγηση με θέμα«Καθαρισμός ακτής και βυθού, στο πλαίσιο προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης», από την εκπαιδευτικό Άννα Χαρίση
19.30-20.00 : Ερωτήσεις στους ομιλητές και συζήτηση

Απολογιστικά στοιχεία Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολικού έτους 2019-2020

Ενόψει της ολοκλήρωσης των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της  Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, παρακαλούμε να συμπληρωθούν τα ερωτηματολόγια απολογιστικών στοιχείων που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές φόρμες στη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο του τμήματος Π.Ε.

από τους συντονιστές των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
https://docs.google.com/forms/d/1YiLQmwGCrsCmLPVaTBtXKiX7n1zq6AiztKKQpAI1hXM/edit?usp=sharing
από τους συμμετέχοντες στην παιδαγωγική ομάδα των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
https://docs.google.com/forms/d/1iJPEgHB7bc6pMwFm6ZyB2u5VZOfY5llYPwRNR55kHl0/edit?usp=sharing

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ηλεκτρονική φόρμα έχει διαφορετικές ερωτήσεις για τους/τις συντονιστές/στριες των προγραμμάτων και για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στην παιδαγωγική ομάδα εκπαιδευτικούς και πρέπει να συμπληρωθεί αναλόγως από όλους/όλες τους/τις  Εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Π.Ε.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να στείλουν σε ψηφιακή μορφή τις εργασίες των ομάδων των προγραμμάτων ή τις  εκθέσεις απολογισμού, στην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση : grpere@dide-v-ath.att.sch.gr                                                     

Μετά τη συμπλήρωση των απολογιστικών στοιχείων (στις διαδικτυακές φόρμες), θα χορηγηθεί Βεβαίωση Υλοποίησης Προγράμματος (όπως προβλεπόταν  με την Εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ. 190790/ Δ7 / 4-12-2019) στις περιπτώσεις που  θα καθορίζονται στη σχετική αναμενόμενη Εγκύκλιο του  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεδομένης της πρόωρης διακοπής των μαθημάτων  του  Σχολικού Έτους 2019-20.  

Αν επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί, μπορούν να αναρτήσουν το υλικό που παρήχθη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματός τους, στο  Wiki (perivallontikivatinas.pbworks.com) που έχει δημιουργηθεί για την ανάρτηση των εργασιών των περιβαλλοντικών ομάδων, με στόχο τη  χρήση αυτού του αρχείου εργασιών από όλους/όλες.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

 

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε δράση ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία με θέμα «Όχι πλαστικά στη θάλασσά μου», για 2η συνεχή χρονιά

Κατόπιν της επιτυχούς εφαρμογής της δράσης της Δ.Δ.Ε Β΄ Αθήνας σε συνεργασία με την Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, με θέμα
«Όχι πλαστικά στη θάλασσά μου»
κατά το Σχ. Έτος 2018-19, η δράση αυτή επεκτείνεται και στις ακόλουθες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης:

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α’, Β, Γ’, Δ’ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Πέλλας και Δωδεκανήσου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Έβρου, Σερρών, Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου, Χίου, Κυκλάδων, Αχαϊας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου).

Με την δράση αυτή, εκφράζεται η ανησυχία μας στις δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις της ύπαρξης των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Παράκληση για τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν, να το προωθήσουν στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ :

Έχουμε ήδη όλοι παρατηρήσει εικόνες με πλαστικά γάντια και μάσκες πεταμένα στα πεζοδρόμια και  στους δρόμους – τα οποία καταλήγουν με την επίδραση των ανέμων στη θάλασσα. Η ρύπανση από πλαστικά μιας χρήσης αποτελεί μια από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID 19, λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης γαντιών και αντικειμένων μιας χρήσης, καθαριστικών και μίνι πλαστικών αντισηπτικών κ.λπ. Η πανδημία μας υπερτόνισε ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό και είναι συστημικό, δεν είναι ατομικό. Υγιής ανθρωπότητα μπορεί να υπάρξει μόνο σε υγιή πλανήτη.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Μπορούμε να συμμετέχουμε μεμονωμένα ή συλλογικά: Μαθητικές περιβαλλοντικές ομάδες, καταναλωτές, αθλητικές ενώσεις, εταιρείες, τοπικές κοινότητες, παιδιά, λάτρεις της θάλασσας.

ΠΩΣ MΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ:

  • Συμμετέχουμε επιλέγοντας να υιοθετήσουμε μία, πολλές ή όλες τις μικρές δράσεις που προτείνονται:
  • Αποφεύγουμε κατά το δυνατόν το πλαστικό μίας χρήσης (πλαστικό κύπελλο, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πλαστικά καλαμάκια κ.α.)
  • Παίρνουμε μαζί μας ένα παγούρι αλουμινίου, ένα φλιτζάνι, ένα γυάλινο μπουκάλι που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, μαχαιροπίρουνα στην δουλειά ή στο σχολείο.
  • Αποφεύγουμε γενικότερα την χρήση πλαστικής σακούλας και σε περίπτωση που δεν έχουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενη, επιλέγουμε βιοδιασπώμενη (πάνω στη σακούλα αναγράφεται ότι είναι από άμυλο)
  • Το γνωστοποιούμε στα κοινωνικά μας δίκτυα, διαδίδουμε την δράση μας και προσκαλούμε τις επαφές μας να συμμετάσχουν
  • Συμμετέχουμε στο padlet https://padlet.com/iodinou/xsxxjc9tziq3z70g. Εκεί μπορούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/μαθήτριες/περιβαλλοντικές ομάδες κ.λπ. να δημοσιεύσουν τις δράσεις τους, να σχολιάσουν δράσεις άλλων, να δουν καλές πρακτικές, να ξεκινήσουν συνεργασίες, κ.λπ.
  • Συμμετέχουμε στο Facebook event No plastic in my sea και κάνουμε χρήση του hashtag #noplasticchallenge
  • Αναρτούμε τις δράσεις και τις προτάσεις μας στη δημόσια ομάδα Facebook ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ https://www.facebook.com/groups/883120098764724/?hc_location=group
  • Στο Padlet μπορούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/μαθήτριες/περιβαλλοντικές ομάδες κ.λπ. να δημοσιεύσουν τις δράσεις τους, να σχολιάσουν δράσεις άλλων, να δουν καλές πρακτικές, να ξεκινήσουν συνεργασίες, κ.λπ.

ΠΟΤΕ:
Με αφετηρία την 8η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, ή οποιαδήποτε ημέρα μέχρι τις 12/06/2020, σύμφωνα με την Αρ. Πρωτ. : Φ13/ 68892 /Δ7 /5-6-2020 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ, με την οποία προτείνεται η υλοποίηση δράσεων για το περιβάλλον ακολουθούμε την 15μερη Agenda #noplasticchallenge.

1η ημέρα: Δεν χρησιμοποιώ πλαστικά μαχαιροπήρουνα και πιάτα. 8η ημέρα: Χρησιμοποιώ σαπούνι ή σαμπουάν σε στερεή μορφή – πλάκα και λέω αντίο στο πλαστικό στο μπάνιο μου.
2η  ημέρα: Στο χυμό, στον καφέ ή στο αναψυκτικό δεν ξεχνώ: Χωρίς (πλαστικό) καλαμάκι σας παρακαλώ ! 9η ημέρα: Παρασκευάζω μόνος/η τα οικιακά μου απορρυπαντικά, σαπούνια…
3η ημέρα: Έχω μαζί μου την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για τα ψώνια μου.  10η ημέρα: Αρχίζω την εβδομάδα στη δουλειά με  επαναχρησιμοποιούμενα το ποτήρι, το φλυτζάνι και ό,τι άλλο χρειάζομαι .
4η ημέρα: Αποφεύγω όλα τα συσκευασμένα προϊόντα και φρούτα ή λαχανικά σε πλαστικές συσκευασίες. Προτιμώ να αγοράζω προϊόντα χύμα.  11η ημέρα: Στο σχολείο, στη δουλειά, στον περίπατο,  στη βόλτα, πάντα με το παγουράκι μου για το νερό, αποφεύγοντας τις πλαστικές συσκευασίες νερού.
5η ημέρα: Ετοιμάζω το κολατσιό μου στο επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος μου και αποφεύγω τις πλαστικές διαφάνειες ή σακούλες μιας χρήσης. 12η ημέρα: Αγοράζω ρούχα από φυτικές ίνες για να αποφύγω την διασπορά των πλαστικών ινών στο νερό.
6η ημέρα: Παρατηρώ εάν υπάρχει σήμανση Ecocup, στα ποτήρια ή στις συσκευασίες που καταναλώνω στις εξόδους ή στα ψώνια μου. 13η ημέρα: Αποφεύγω αγορές από το διαδίκτυο, εκτός εάν πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη, π.χ. πανδημία, γιατί συχνά οι συσκευασίες των προϊόντων αποτελούνται από πολύ πλαστικό.
7η ημέρα: Αποφεύγω τις μικρές ατομικές συσκευασίες ( βούτυρο, μέλι, μαρμελάδα κλπ) 14η ημέρα: Έχω ήδη μειώσει το πλαστικό που καταναλώνω και ό,τι χρησιμοποιώ το ξεχωρίζω για ανακύκλωση.
15η ημέρα: Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να μας προτείνετε ιδέες!

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

 

Κ.Π.Ε. Έδεσσας Γιαννιτσών και ΚΠΕ Άμφισσας διοργανώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, δύο τηλεδιαβουλεύσεις-Εργαστήρια, 4-6-2020 και 9-6-2020

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας Γιαννιτσών και το ΚΠΕ Άμφισσας, διοργανώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, δύο τηλεδιαβουλεύσεις-Εργαστήρια με θέμα:

“ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ & ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ “.

Οι τηλεδιαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΤΔΠΠ), ΑΠΘ και του ΚΠΕ Μολάων.
Δύο εξαιρετικοί ομιλητές και ταυτόχρονα συνομιλητές με τους συμμετέχοντες, θα μυήσουν στους κώδικες ερμηνείας αυτού που μας περιβάλλει, με λόγο έγκυρο, επιστημονικό.

Τα τρία ΚΠΕ που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτήν τη διοργάνωση, το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, το ΚΠΕ Άμφισσας και το ΚΠΕ Μολάων, με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Δασοκομίας του Τμήματος ΔΠΠ, ΑΠΘ, σχεδιάζουν οι μελέτες περίπτωσης να αποτελέσουν την επόμενη χρονιά προορισμούς για έρευνα πεδίου στο πλαίσιο από κοινού δράσεών τους.
Μην λείψετε από αυτές τις δύο τηλεδιαβουλεύσεις την Πέμπτη 4-6-2020, 6μμ έως 7:30 μμ και Τρίτη 9-6-2020 την ίδια ώρα.
Προσκαλούνται στην ανωτέρω δράση να συμμετάσχουν Στελέχη Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικοί Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές και μαθητές της επικράτειας, προκειμένου να διαβουλευτούν αναφορικά με τα ανωτέρω θέματα.

Ακολουθεί ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, ενώ η επιβεβαίωση θα επικοινωνηθεί με τους ενδιαφερόμενους ανήμερα κάθε τηλεδιαβούλευσης,
https://forms.gle/Q4KaoomBkspqRZae8

 

ΑΝΑΒΟΛΗ Επιμορφωτικού Τηλεσεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας με νέα ημερομηνία διεξαγωγής στις 22 Ιουνίου 2020

Νέα ημερομηνία διεξαγωγής Επιμορφωτικού Τηλεσεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας

 

Το Τηλεσεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020 και ώρες: 16.30 – 18:00.

θέμα : «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα.Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πηγές νόμιμου υλικού»

 

 

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό Τηλεσεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και τις Δ/νσεις Α΄/θμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, 4 Ιουνίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, λαμβάνοντας υπόψη την συγκυρία της πανδημίας και το γεγονός της αποφυγής των συναθροίσεων, έχοντας επίσης θέσει ως βασική προτεραιότητα την συνεχιζόμενη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, συνεργάζεται με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και τις Δ/νσεις Α΄/θμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, για την διοργάνωση Επιμορφωτικού Τηλεσεμιναρίου με θέμα:

«Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα.
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πηγές νόμιμου υλικού»

Το Τηλεσεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 και ώρες: 16.30 – 18:00.
Το σεμινάριο έχει σκοπό να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς σχετικά με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και με τη σημασία του έργου των δημιουργών (συγγραφέων, εικαστικών, φωτογράφων, μουσικοσυνθετών, δημιουργών λογισμικού, κ.λπ.) και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων (τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών, εκδοτών, παραγωγών ταινιών και δισκογραφικών εταιρειών). 

Την εισήγηση θα πραγματοποιήσει η κα Εύα Μουστάκα, Νομικός ΟΠΙ. Πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΟΠΙ στον τομέα της εκπαίδευσης είναι διαθέσιμες
στο www.copyrightschool.gr

Το Τηλεσεμινάριο απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας. Θα προηγηθούν οι αιτήσεις αυτών που κατά την παρούσα σχολική χρονιά υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 2 Ιουνίου 2020 και ώρα 14.00

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση