Αρχείο για "Ιανουάριος, 2017"

Αττικό Φυτωριακό Πάρκο

Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο είναι ένας χώρος μοναδικού φυσικού κάλους που προσφέρει ψυχική ηρεμία , ψυχαγωγία , εκπαίδευση και πάνω απ όλα επαφή με τη φύση. Είναι μια ανοιχτή λειτουργική έκθεση της ευρύτερης μεσογειακής βλάστησης, που φιλοδοξεί να καταστεί πολιτισμικός τόπος έλξης περιβαλλοντικού τουρισμού.

 Στο Πάρκο υπάρχουν χιλιάδες είδη φυτών ,χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με την προέλευση και τη χρηστικότητά τους. Είναι μία πρωτότυπη ιδιωτική πρωτοβουλία, ένα ζωντανό Μουσείο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες:

 • Στα παιδιά, για να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον και να ανακαλύψουν τη μαγεία της φύσης.
 • Στους μαθητές, για να γνωρίσουν νέες ευκαιρίες και προσανατολισμό.
 • Στους γονείς που θέλουν να περάσουν μία όμορφη μέρα με τα παιδιά τους σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον , μακριά από την πολύβουη πόλη και να συμμετάσχουν σε δράσεις με κοινωνικά παιχνίδια, σε εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την υγιεινή διατροφή, τη μαγειρική, την πνευματική και σωματική ευεξία.
 • Στους ενήλικες που αναζητούν ηρεμία   χαλάρωση,  θέλουν να γνωρίσουν τα θεραπευτικά βότανα και  να αναβιώσουν τις παιδικές τους αναμνήσεις από παιχνίδια του χωριού και της παλιάς γειτονιάς.

Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο συνδέεται άμεσα με τη Βιωματική Εκπαίδευση. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο συνδυάζει τη Γνώση με την Ψυχαγωγία και την Εκπαίδευση με την Προσωπική Ανάπτυξη.

Αττικό Φυτωριακό Πάρκο – Παπαγιανοπούλου 294,Κίτσι, Κορωπί  19 400
Τηλ.: 210.96.54.194 – 210.96.54.402 – 210.96.54.962

Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA – Ευρωπαϊκή Ακαδημία για τη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη – Euracademy Association, Πρόσκληση σε Εργαστηριακή Συνάντηση – Ημερίδα, 31 Ιανουαρίου 2017

Raise
Το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία για τη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη – Euracademy Association, έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν σε Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Έργου RAISE – RAISING ENVIRONMENTAL AWARENESS AMONG YOUNG PEOPLE.
Η βασική επιδίωξη του Έργου RAISE είναι να συμβάλει στην προστασία της φύσης μέσω της ευαισθητοποίησης των εφήβων και νέων και την ενεργό συμμετοχή τους σε εθελοντικές περιβαλλοντικές δράσεις.
H εκδήλωση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας αλλά και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ, σε Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε γονείς και όποιους άλλους ενδιαφέρονται για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

ΚΠΕ Μακρινίτσας – Οδηγός δραστηριοτήτων Ε.Θ.Δ. «Τα βότανα στη ζωή μας»

Η υπεύθυνη του ΚΠΕ Μακρινίτσας Μακέλη Γραμματή και η πρόεδρος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σπανοπούλου Κατερίνα προλογίζουν τον Οδηγό δραστηριοτήτων Ε.Θ.Δ. «Τα βότανα στη ζωή μας», που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μελών Παιδαγωγικών Ομάδων Κ.Π.Ε., Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών που εργάζονται σε σχολεία ενταγμένα στο Ε.Θ.Δ..
Ο Οδηγός δραστηριοτήτων Ε.Θ.Δ. «Τα βότανα στη ζωή μας» απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Οδηγός δραστηριοτήτων Ε.Θ.Δ. «Τα βότανα στη ζωή μας»

Βράβευση Σχολείων με την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων στο Μουσείο Μπενάκη

DSCN1290 20161210_124058

Για την επιτυχημένη συμμετοχή και δράση τους στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικά Σχολεία, του οποίου Εθνικός Χειριστής είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και  το οποίο συντονίζει για την Ελλάδα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας μαζί με την Ε.Ε.Π.Φ., βραβεύτηκαν 110 σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, με τη σημαία των Οικολογικών Σχολείων.

Συγχαρητήρια στα σχολεία της Διεύθυνσής μας που βραβεύτηκαν και επαναβραβεύτηκαν και που είναι τα παρακάτω :

 • 3ο Γυμνάσιο Βριλησσίων Αττικής
 • 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου
 • Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού (επαναβράβευση)
 • Γυμνάσιο  της Σχολής Μωραΐτη (επαναβράβευση)
 • 2ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου
 • Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού (επαναβράβευση)
 • Λύκειο της Σχολής Μωραΐτη (επαναβράβευση)

Βίντεο από την εκδήλωση (με δηλώσεις των μελών της συντονιστικής επιτροπής)

Πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση στο δικτυακό τόπο των Οικολογικών Σχολείων

Επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας σε συνεργασία με τη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής, με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση «Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας διά των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Αγωγής Υγείας, προτίθεται να συνδιοργανώσει  Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο με το τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;-Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος», την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, στο 1ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού,  Τζαβέλλα 64, στάση μετρό Χολαργός, με τίτλο :

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Συμμετέχοντες: 30 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής (κατόπιν κλήρωσης στην περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις 30).

Ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου:

 • Παρασκευή 03/02/2017, 15:45 – 20:00
 • Σάββατο 04/02/2017, 09:30 – 18:30
 • Κυριακή 05/02/2017,  09:30 – 14:30 

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στη Φόρμα Αίτησης στην ιστοσελίδα του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση www.TheatroEdu.gr (οι εκπαιδευτικοί θα ειδοποιηθούν στο προσωπικό email τους στις 30/1/2017).

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 29 Ιανουαρίου 2017

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ. για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;»

Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης – Τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία: Το πράσινο και το κόκκινο των πόλεων – αίτια και συμμετοχική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων»στις 23-25 Φεβρουαρίου 2017

Μετά την εξασφάλιση της παράτασης της χρηματοδότησης της λειτουργίας των ΚΠΕ για το υπόλοιπο της φετινής σχολικής χρονιάς και σε συνεννόηση με τους Υπευθύνους Π.Ε. των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπ/σης Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθηνών και Πειραιά, το ΚΠΕ Αργυρούπολης προγραμματίζει την πραγματοποίηση του 105ου (από της ιδρύσεώς του) τριήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης των παραπάνω Δ/νσεων στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2017. Θέμα του σεμιναρίου θα είναι:

«Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία: Το πράσινο και το κόκκινο των πόλεων – αίτια και συμμετοχική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων»

Τα προγράμματα που θα αναπτυχθούν θα είναι:
α. «Ο κήπος του ΚΠΕ – το πράσινο στην πόλη»
β. «Ενέργεια – Κυκλοφοριακό – Ατμοσφαιρική Ρύπανση

 Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε σαράντα πέντε (45) εκπαιδευτικούς από τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθηνών και Πειραιά  (9 από κάθε Δ/νση). Σε περίπτωση που μια Δ/νση δεν συμπληρώνει τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχών, τα κενά θα συμπληρώνονται αναλογικά από αναπληρωματικούς εκπαιδευτικούς άλλων Δ/νσεων. Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν θα επιλεγούν από τους Υπευθύνους Π.Ε. και τους Διευθυντές των Δ/νσεων Εκπαίδευσης με την προϋπόθεση να υλοποιούν πρόγραμμα Π.Ε. στα Σχολεία τους τη φετινή σχολική χρονιά. Σε περίπτωση πληθώρας συμμετοχών καλό είναι να δοθεί προτεραιότητα σε συναδέλφους που δεν έχουν παρακολουθήσει άλλο σεμινάριο στο ΚΠΕ Αργυρούπολης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική  Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 31 Ιανουαρίου 2017

Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας – Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Βιώσιμες μετακινήσεις στην πόλη : μια εκπαιδευτική προσέγγιση για το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό» 20-21 Ιανουαρίου 2017

Το ΚΠΕ Δραπετσώνας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης Πειραιά και τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων, προτίθεται να υλοποιήσει επιμορφωτικό σεμινάριο, διάρκειας 14 διδακτικών ωρών, για 45 εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων και της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και Δια Βίου μάθηση 2014-20120» (Άξονας προτεραιότητας 6 ΠΑΠ) με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τίτλος σεμιναρίου : «Βιώσιμες μετακινήσεις στην πόλη : μια εκπαιδευτική προσέγγιση για το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό». Ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου : 20 και 21 Ιανουαρίου 2017.

Στόχοι του σεμιναρίου είναι:

 • να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για την υφιστάμενη κατάσταση των μετακινήσεων στην πόλη του Πειραιά (μέσα μαζικής μεταφοράς, Ι.Χ., ποδήλατο, περπάτημα) και να τη συνδέσουν με την αξία των δημόσιων αστικών χώρων
 • να προβληματιστούν σχετικά με το οικολογικό αποτύπωμα των μετακινήσεων στην πόλη,
 • να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την επιλογή περιβαλλοντικά φιλικών μέσων μετακίνησης
 • να αντιληφθούν την αναγκαιότητα ενεργούς συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα τηλέφωνα : 210.46 24 627 – 210.46 18 297.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του ΚΠΕ (Σεμινάρια 2016-2017). Στους συμμετέχοντες θα δοθούν ηλεκτρονικές βεβαιώσεις συμμετοχής.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) και της Εκπαιδευτικής ΡαδιοΤηλεόρασης με θέμα “Τα Φύλ(λ)α του Περιβάλλοντος”

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική ΡαδιοΤηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας video και blog – ιστολογίου, «Τα Φύλ(λ)α του Περιβάλλοντος» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του φύλου ως αναλυτική κατηγορία στη σχέση με το περιβάλλον.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίων, καθώς και Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Ελλάδας, δημόσιων και ιδιωτικών, και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των διαγωνιζομένων υποβάλλονται αποκλειστικά με τη συμπλήρωση ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής, που διατίθεται μέσω της πλατφόρμας www.i-create.gr από 01/11/2016 έως και 26/03/2017.
Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής συνιστά ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση και αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των όρων του διαγωνισμού εκ μέρους των συμμετεχόντων/ουσών.

Η παράδοση των έργων γίνεται με ανάρτηση στην πλατφόρμα http://vod-new.sch.gr/ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου από 01/11/2016 έως και 26/03/2017.

20ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά 26-05-2017

FoliaΗ περιβαλλοντική ομάδα του 2ου ΕΠΑ.Λ  ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ καλεί όλους τους μαθητές  (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., Σ.Δ.Ε., Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) να συμμετάσχουν στον

«20ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά»
«ΜΙΧΑΛΗΣ   ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ»

και να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για τα πουλιά.

Οι φωλιές πρέπει να σταλούν μέχρι την Τετάρτη  24 Μαΐου 2017  στο 2ο ΕΠΑ.Λ  Γαλατσίου  (Ταϋγέτου  60  &  Πασσώβ 8,  τ.κ 111 41,   Γαλάτσι,  τηλ.:  210 2288340   &   210 2288341
Fax: 210 2288340, e-mail: mail@2epal-galats.att.sch.gr).
Οι φωλιές μετά το τέλος του διαγωνισμού δεν θα επιστραφούν στους διαγωνιζόμενους, αλλά θα αναρτηθούν σε δέντρα του Άλσους Βεΐκου του Δήμου  Γαλατσίου, του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση» του Δήμου Ιλίου και σε άλλα πάρκα του νομού Αττικής.
Σε  όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι.
ΟΡΟΙ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • Οι φωλιές πρέπει να είναι ξύλινες, γερές κατασκευές, να αντέχουν σε κακές καιρικές συνθήκες και να έχουν την δυνατότητα να αναρτηθούν σε δένδρα.
 • Στο εξωτερικό κάτω μέρος της φωλιάς και στο σφραγισμένο φάκελο με τα στοιχεία του κατασκευαστή που θα συνοδεύει αυτή, πρέπει να είναι γραμμένα τα αρχικά γράμματα του ονοματεπώνυμου του κατασκευαστή και η ημερομηνία  κατασκευής της.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, ΤΗΣ «ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ»    ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ»

ΙΤΥΕ «Διόφαντος» – S.A.M.E. WORLD : Eκπαιδευτικό πακέτο για την Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη, την Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Μετανάστευση

Αειφορία |Ευαισθητοποίηση | Κινητοποίηση | Περιβάλλον στην Παγκόσμια Εκπαίδευση

Το έργο SAME World είναι το αποτέλεσμα της ευρείας συνεργασίας διαφόρων ευρωπαϊκών φορέων, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μια Κοινοπραξία διαδικτυακών Πανεπιστημίων. Το έργο αυτό γίνεται πραγματικότητα συνδυάζοντας προσπάθεια, ενέργεια και ιδέες, με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών γύρω από θέματα Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης, Κλιματικής Αλλαγής και Περιβαλλοντικής Μετανάστευσης.

Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» είναι ο εθνικός συντονιστής του έργου SAME World για την Ελλάδα. Έχει αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία Ψηφιακού Παρατηρητηρίου κατά της Περιβαλλοντικής Αδικίας, καθώς και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού καλών πρακτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Το Eκπαιδευτικό πακέτο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε τρία θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη, Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντική Μετανάστευση.
Πρόσβαση στο Eκπαιδευτικό πακέτο : http://edu-kit.sameworld.eu/
Εμφανίζεται το παρακάτω μενού: Επιλέγουμε το edu-kit
 same-1
Εμφανίζεται το παρακάτω μενού: Επιλέγουμε το το εικονίδιο σύνδεσης πάνω δεξιά (απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού για να έχουμε πρόσβαση στο πακέτο).
 same-2
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση