Αρχείο για "Μάιος, 2022"

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού στην Αμυγδαλέζα Αττικής, 27 Μαίου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας, το Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην Αμυγδαλέζα Αττικής, το Εργ. Περ. Εκπ. Του ΕΚΠΑ, την ΑΜΚΕ Small Paradises και την Med culture, προτίθεται να διοργανώσει Επιμορφωτικό δια ζώσης Σεμινάριο την Παρασκευή 27/5/2022, ώρες 14.00-17.00

Το σεμινάριο απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Ο συνολικός αριθμός των Εκπαιδευτικών που θα παρακολουθήσουν το δια ζώσης σεμινάριο θα είναι 30.

Στους/στις συμμετέχοντες/ουσες του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, θα δοθεί σχετική βεβαίωση τεσσάρων (4) διδακτικών ωρών.

Περιγραφή Σεμιναρίου:

  • Συνάντηση στον χώρο υποδοχής του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών. Χαιρετισμός και εισήγηση στην αποστολή και τον ρόλο του Κέντρου (Δρ. Δέσποινα Παϊταρίδου, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος και Μιχάλης Πατσουράκος, Δασολόγος) (10’)
  • Ξενάγηση στους χώρους και ενημέρωση για τον τρόπο παραλαβής, διαλογής κι επεξεργασίας των σπόρων των δασικών ειδών και την διατήρηση/ αποθήκευση τους (15 ‘- 20’)
  • Πρώτη Θεματική ενότητα: Εισαγωγή στον κόσμο των φυτών. (στον χώρο των παρουσιάσεων – 15’) Τα φυτά είναι περίπλοκοι οργανισμοί που κάνουν δύο μοναδικές για τον πλανήτη και την ζωή διεργασίες : φτιάχνουν μόνα τους την τροφή τους και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Ο κόσμος με τα μάτια των φυτών ; Πώς αντιλαμβάνονται τα φυτά τον κόσμο, τον χρόνο και πως αλληλεπιδρούν & επικοινωνούν; Ο κύκλος της ζωής των φυτών (“Εν αρχή ην ο σπόρος…”)
  • Το Δένδρο στο Μεσογειακό Δάσος (στον χώρο των παρουσιάσεων – 15’)
  • Γνωριμία με τα Δένδρα ως θαυμαστούς οργανισμούς . Είδη δέντρων, είδη φύλλων και φυλλώματα, ρίζες και η μεταμόρφωσή τους στις τέσσερις εποχές. Πώς τα δένδρα προσεγγίζουν την αθανασία; Ταξίδι με τους σπόρους Μαθαίνουμε για τους τρόπους που αυτοί διασκορπίζονται, απομακρύνονται και γονιμοποιούν το έδαφος. Τα ενδημικά φυτά της Μεσογείου.
  • Έδαφος και ο μικρόκοσμος του Δάσους – τα θαυμαστά μανιτάρια (στον χώρο των παρουσιάσεων – 10’) – Ο ρόλος του Εδάφους. Μελετάμε τις ιδιότητες των εδαφών, την συμβολή τους στην ανάπτυξη και παραγωγικότητα των φυτών. Οι φίλοι κι οι εχθροί των φυτών μας. Ο θαυμαστός ρόλος των μανιταριών, των μυκήτων και των βακτηρίων στο δασικό και κατ επέκταση στο αγροδασικό οικοσύστημα.
  • Δράση εξερεύνησης, αναγνώρισης και διαμοιρασμού παρατηρήσεων από τα τοπικά άγρια φυτά την εφαρμογή https://plantnet.org/en/
  • Το Pl@ntNet είναι ένα εργαλείο που βοηθάει στην αναγνώριση φυτών από φωτογραφίες. Είναι οργανωμένο σε διαφορετικές θεματικές και γεωγραφικές χλωρίδες.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Δευτέρα 23 Μαίου 2022 και ώρα 10.00

Οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή και θα επιλεγούν, θα λάβουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ειδοποίηση για την συνάντηση στον Σταθμό Μετρό Κεραμεικός (έξοδος Κωνσταντινουπόλεως), από όπου θα αναχωρήσουμε με τουριστικό λεωφορείο (δωρεάν μετακίνηση). Στον χώρο, θα υπάρχει κέρασμα με επιλεγμένα βιολογικά προϊόντα από το δίκτυο μικρών παραγωγών του open farm.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας – Εκδήλωση ενδιαφέροντος για Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Aγωγής Υγείας/Πολιτιστικών Θεμάτων, 17 & 18 Ιουνίου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει διήμερο παρουσιάσεων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, την Παρασκευή 17 & το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, για τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Μια από τις δυο ημέρες παρουσιάσεων θα είναι δια ζώσης.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό της εκδήλωσης παρακαλούμε τα σχολεία που υλοποιούν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Π.Ε., Α.Υ., Π.Θ.) και που  επιθυμούν να συμμετάσχουν,  να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQxyNgBJmuGR7BbJn503ROxmqVc-kGA2N-JLmdJnpVpgo__w/viewform

Η διάρκεια της κάθε παρουσίασης θα είναι περίπου 10-15΄και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των παρουσιαζόμενων  Προγραμμάτων. Οι παρουσιάσεις θα είναι διαδικτυακές και δια ζώσης, με επιλογή των εκπαιδευτικών και κατόπιν συνεννόησης με την Υπεύθυνη Π.Ε.

Στις παρουσιάσεις που θα μας σταλούν, προτρέπουμε τους/τις εκπαιδευτικούς να συμπεριλάβουν μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων, τα παραχθέντα, τα συναισθήματα των μαθητών/τριών και τα αποτελέσματα των δράσεών τους (σε περίπτωση που είχαν την δυνατότητα να κάνουν). Επισήμανση: οι παρουσιάσεις γίνονται από μαθητές/τριες και έχουν ως βασικό στόχο την διάχυση των καλών πρακτικών κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Τα PPTs/αφίσες/Videos τα οποία θα περιέχουν αποκλειστικά γνωστικό περιεχόμενο, χωρίς δράσεις/δραστηριότητες/μεθοδολογία/αποτελέσματα του προγράμματος, δεν θα γίνουν δεκτάΑπαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής : η έγκαιρη αποστολή στο grpere@dide-v-ath.att.sch.gr του υλικού παρουσίασης, έτσι ώστε να αποθηκευθεί. (Καταληκτική ημερομηνία αποστολής: 10 Ιουνίου 2022)

Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος : Δευτέρα 23 Μαϊου 2022.

Οι υπεύθυνοι/ες  εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων των σχολείων που θα παρουσιάσουν, θα ειδοποιηθούν για τις λεπτομέρειες στα προσωπικά τους e-mails, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – : Επιμορφωτικό δια ζώσης Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο «Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, ένας ζωντανός “οργανισμός”», 22 Μαΐου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει δια ζώσης Επιμορφωτικό Σεμινάριο την Κυριακή 22 Μαΐου και ώρες 9.30-12.30, με θέμα:

«Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, ένας ζωντανός “οργανισμός»

Το σεμινάριο, διάρκειας 6 διδακτικών ωρών, θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην περιοχή των εκβολών του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Επιμορφωτές μας θα είναι ο εκπαιδευτικός του 1ου ΓΕ.Λ. Ραφήνας Αντώνης Λαζαρής, κλ. ΠΕ04.04, ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος, Τοπογράφος, M.Sc., ο Θεμιστοκλής Λαζαρής, Φοιτητής Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος ΕΚΠΑ και ο Σπύρος Σκαρέας, Γεωπόνος.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το Σεμινάριο – εκτός από τις/ους εκπαιδευτικούς της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Περιγραφή Σεμιναρίου:
Στο Σεμινάριο αυτό θα ασχοληθούμε με τα αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στα ποτάμια οικοσυστήματα.
Η συνάντηση θα γίνει στο Κοιμητήριο Ραφήνας, όπου και θα αφήσουμε τα αυτοκίνητά μας. Θα μπούμε στο ρέμα και θα κατευθυνθούμε μέχρι τον χώρο του Αποθέτη (απέναντι από την ΕΚΟ, επί της οδού Φλεμινγκ). Η απόσταση είναι περίπου μία ώρα με τα πόδια. Η διαδρομή γίνεται απαραίτητα με γαλότσες, γιατί θα περάσουμε μέσα από την κοίτη του ποταμού.  Είναι περίπου δύο χιλιόμετρα.
Απαραίτητα να έχετε μαζί σας, καπέλο, αντιηλιακή κρέμα, νερό (και αν επιθυμείτε ένα σνακ) και να φοράτε γαλότσες.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Πέμπτη 19 Μαίου 2022 και ώρα 14.00

Με την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής των αιτήσεων, οι συμμετέχοντες/ουσες θα ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της συνάντησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τις 20 Μαΐου.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Θερινό Σχολείο του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Laboratory School) 2022, Πάτρα-Ναύπακτος 23-27 Σεπτεμβρίου 2022

Στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, εδώ και περίπου 30 χρόνια, διενεργείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι) που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Διαχρονικά, παρατηρούνται εφελκυστικές τάσεις με αποτέλεσμα ο Βόρειος και Νότιος Κορινθιακός Κόλπος να απομακρύνονται μέχρι 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη αλλά και στην υφήλιο για περιοχές πέραν των τεκτονικών ορίων. Ένα τμήμα της χερσαίας έκτασης του Βόρειου Κορινθιακού Κόλπου (παράκτιες περιοχές της νότιας Φωκίδας) καταβυθίζεται και του Νότιου (παράκτιες περιοχές της βόρειας Αχαΐας) ανυψώνεται. Στον Κορινθιακό Κόλπο έχουν καταγραφεί ισχυροί και καταστρεπτικοί σεισμοί από την αρχαιότητα, με πιο πρόσφατο τον σεισμό του Αιγίου το 1995. H περιοχή μελετάται από ερευνητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη.

Σκοποί του σχολείου είναι:
● Φοιτητές με διαφορετικό υπόβαθρο, από διάφορα πανεπιστήμια, να γνωρίσουν από κοντά την έρευνα και τις σχετικές δραστηριότητες που διεξάγονται στους επιστημονικούς τομείς της Σεισμολογίας, Γεωφυσικής και της Γεωλογίας και ειδικά για το φυσικό εργαστήριο της τάφρου του Κορινθιακού κόλπου 

● Να φέρει σε επαφή την ερευνητική/πανεπιστημιακή κοινότητα με τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς εμπλουτισμό των γνώσεών τους στα αυτά θεματικά πεδία, με αντίκτυπο την πιο αποδοτική και στοχευμένη εκπαίδευση.
● Να διαχύσει εκλαϊκευμένη γνώση, στα αυτά θεματικά πεδία, στην τοπική κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση
● Να εντείνει την ώσμωση και τις συνεργασίες μεταξύ ερευνητών/καθηγητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία στα θεματικά αντικείμενο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού

Το θερινό σχολείο απευθύνεται κυρίως σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές. Για το φετινό θερινό σχολείο θα επιλεγούν τουλάχιστον 10 φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια καθώς και τουλάχιστον 8 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών (European Geosciences Union). Η επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών καλύπτει περίπου τα έξοδα διαμονής και σίτισης.
Το Εργαστήριο της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου έχει εγκριθεί από το Υπουργείου Παιδείας και το ΙΕΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 (Αρ.Πρωτοκόλλου:Φ1/ΝΔ/8978/38161/Δ7).

Πληροφορίες για το CRL, καθώς και το πλήρες πρόγραμμα και υλικό για τα περασμένα θερινά σχολεία μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο: http://crlab.eu
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με την Ομάδα του CRL School στο e-mail: CRL_School_edu@gmail.com
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από τις 2 μέχρι και τις 13 Μαΐου 2022.
Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο: Student Application Form
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο: Teacher Application Form
Μπορείτε να επισκέπτεστε το CRL School 2022 portal για ενημερώσεις.

Πρόσκληση-συμμετοχής-CRL-School-2022

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Εξ αποστάσεως Επιμορφωτική Ημερίδα, με θέμα: «Tο σχολείο ως κόμβος για τον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων», 18 Μαΐου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει εξ αποστάσεως Επιμορφωτική Ημερίδα σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή και τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄, Γ ‘, Δ’ Αθήνας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄, Γ ‘, Δ’ Αθήνας, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ώρες 15.30-17.00, με θέμα:

«Tο σχολείο ως κόμβος για τον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων»

H Επιμορφωτική Ημερίδα απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αλλά και σε όποιους άλλους εκπαιδευτικούς θα επιθυμούσαν να την παρακολουθήσουν. 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Δευτέρα 16 Μαίου 2022 και ώρα 17.00

Η Επιμορφωτική Ημερίδα θα έχει διάρκεια δύο διδακτικών ωρών και στους/στις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Αντικείμενο και στόχος Ημερίδας:

Στο πλαίσιο της Ημερίδας  οι εκπαιδευτικοί, θα πληροφορηθούν για τον ρόλο του σχολείου ως κόμβου για τον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων, θα γνωρίσουν σχετικές δράσεις σχετικά με το Σύστημα Τροφίμων, θα ενημερωθούν για τον σχετικό διαγωνισμό εκπαιδευτικού έργου/σεναρίων που είναι ενεργός, καθώς και για το θερινό σχολείο που θα λάβει χώρα 3-5/7 στον Μαραθώνα και οι νικητές του διαγωνισμού θα επιδοτηθούν για να το παρακολουθήσουν.

Δίνεται ο σύνδεσμος για τον Διαγωνισμό «Τα Σχολεία ως Ζωντανά Εργαστήρια» https://sall.ea.gr/
Λήξη διαγωνισμού: 25 Μαΐου 2022

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, θα λάβουν τον σύνδεσμο για την παρακολούθηση της Ημερίδας, στο email που θα δηλωθεί, τουλάχιστον 2 ημέρες πριν την Ημερίδα.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτική Ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο «Το νου σου στο -παλιό και νέο -δάσος», σε συνεργασία με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2004+, 13 Μαίου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει Επιμορφωτική Ημερίδα σε συνεργασία με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2004+ και τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄, Γ΄ & Δ΄Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄& Δ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, την Παρασκευή 13/5/22 και ώρες 18.00- 20.00, με θέμα:

Το νου σου στο -παλιό και νέο -δάσος

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά και έχει θέμα την γνωριμία με την τυπολογία των δασικών ειδών στην Αττική, τις κατευθύνσεις για την συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην προστασία του παλιού και νέου δάσους  και τους τρόπους καθημερινής συμβολής στην αποτροπή δασικών πυρκαγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν  να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεωνΠέμπτη 12 Μαίου 2022 και ώρα 14.00

Ο σύνδεσμος της συνάντησης θα σας σταλεί στο email που δηλώσατε. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, συνολικής διάρκειας 3 διδακτικών ωρών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18.00 – 18.15  Χαιρετισμός Γ.Γ. Δασών, Χαιρετισμός – Ιδρυμα Μποδοσάκη
18.15 -18.45 «Αναδασώσεις στην Αττική. Ο ρόλος της δασικής επιστήμης και των πολιτών», Ι. Βερδη Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής
18.45-19.15 «Η προστασία του δασικού πλούτου από τις πυρκαγιές» Πυραγός Νικόλαος Μούγιος
19.15- 19.45 «Το παλιό και το νέο δάσος, ως πηγή ζωής», Γιώργος Καζαντζόπουλος, Πρόεδρος Ινστιτούτου «Ομάδα για τον Κόσμο»

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2004+

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2004+ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής . Στο πλαίσιο δωρεάς από το Ιδρυμα Μποδοσάκη, έχει από το 2020 αναλάβει μικρές δράσεις αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική. Μεταξύ των δράσεων εντάσσονται και η αποκατάσταση και η επιδεικτική δενδροφύτευση έκτασης 25 στρεμμάτων κοντά στο σημείο από όπου ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση για την προστασία του δάσους η τοποθέτηση μεγάλων μεταλλικών δεξαμενών για υποβοήθηση της δασοπυρόσβεσης.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας 

Βιώσιμες Αγροδιατροφικές Πόλεις και Αστική Αγροοικολογία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Cap-Able – From Farm to Fork” Hackathon” 13 Μαίου 2022

Παρασκευή 13/5/2022, στο  Γη Κ44
(Κωνσταντινουπόλεως 44, Κεραμικός γραφεία της Οργάνωσης Γη στο κέντρο της Αθήνας)
Ιδέες και προτάσεις για δράσεις στις πόλεις που μας  ενθαρρυνθούν να αλλάξουμε τις στάσεις και τις συμπεριφορές μας  απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τα συστήματα τροφίμων. Να στραφούμε  σε καλύτερες επιλογές τρόπου ζωής για υψηλής ποιότητας και υγιεινά τρόφιμα και να γίνει κατανοητή η σύνδεση μεταξύ της ευημερίας του ανθρώπου και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρόγραμμα / πρωί  10.00 – 14.00 μμ

  • Παρουσίαση : “Κέντρο της Γης” – Μαθαίνοντας στη φύση  , Αλέξης Κωτσής Γιανναράκης

Tο «Κέντρο της Γης» είναι ένα αστικό πάρκο 25 στρεμμάτων, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, μόλις 6 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον. Το «Κέντρο της Γης» λειτουργεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αποτελεί σημείο συνάντησης για ανθρώπους όλων των ηλικιών που θέλουν να «επαναπροσδιορίσουν» τον αστικό τρόπο ζωής. Μέσω προγραμμάτων σχεδιασμένων από παιδαγωγούς, κοινωνιολόγους γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους, μαθητές και επισκέπτες ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για τη βιοποικιλότητα, την τροφική αλυσίδα, τις λειτουργίες της φύσης και τη σχέση του ανθρώπου με αυτή

  • Παρουσίαση : «Το μικρό σχολειό της Γης»- Εκπαιδευτικό/Επιδεικτικό Αγρόκτημα Αναγεννητικής Γεωργίας, Μιχάλης Μανιαδάκης

Ο Μιχάλης Μανιαδάκηςeco-καλλιεργητής για πάνω από 20 χρόνια, μα πάνω απ’όλα ένας αεικίνητος και βαθιά φιλοσοφημένος άνθρωπος που ποτέ δεν αρκέστηκε σε έτοιμες συνταγές αλλά πάντα ερευνά και πειραματίζεται συνεχώς πάνω στις προαναφερόμενες μεθόδους, έχοντας πλέον και τη σχετική πιστοποίηση του συνδυασμού τους, αν και αυτό πραγματικά έχει την τελευταία σημασία. Όπως λέει και ο ίδιος “ότι διδάσκεται, το βλέπετε και το φτιάχνετε ζωντανά και επί τόπου και έτσι εμπεδώνεται σε βάθος.

  • Σχολικοί κήποι – βέλτιστες πρακτικές / παρουσίαση καλών περιπτώσεων (bestcase) – Med Culture / Farm to School project
  • Εργαστήρια για μαθητές κι εκπαιδευτικούς για τον γαιοσκώληκα και την άγρια μέλισσα.
  • «Η μέλισσα που αγάπησε ο Αϊνστάιν», Μαρία Καψάλη , Γεωπόνος συνεργάτης MedCulture / FarmtoSchool
  • «Ο κόσμος του γαιοσκώληκα και τα μυστικά του εδάφους», Σπήλιος ΠέτζαςΓεωπόνος συνεργάτης MedCulture / FarmtoSchool
  • Αειφόρος καλλιέργεια στασχολεία, Cosmic φ

Οι Cosmic φ έχουν ως αντικείμενο ενασχόλησης τη δημιουργία λειτουργικών συνδέσεων τόσο μεταξύ των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντός τους. Προσεγγίζουν την έννοια της αειφορίας ολιστικά μέσω της μη τυπικής μάθησης (nonformaleducation) με τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων, βοτανόκηπων και βρώσιμων δασών, τη διαχείριση των φυσικών πόρων,τηνκομποστοποίηση,τη φυσική δόμηση,  την κυκλική οικονομία και την αειφόρο κουλτούρα (permaculture). Θα μας παρουσιάσουν τις δράσεις τους με αντικείμενο την αειφορία σε σχολεία και δημόσιους χώρους

Απόγευμα 16.00 μμ – 19.00 μμ

  • Η διατροφή του μέλλοντος: Πώς τρέφονται οι άνθρωποι στον πλανήτη Ευημερία; Βάσω Γιατσίδου Γεωπόνος MSc. Ιδρύτρια MindfulEatingHellas

Για τους ενεργούς καταναλωτές, που διαμορφώνουν εκ νέου τον τρέχοντα διατροφικό κώδικα

  • «OpenFarmDays» Ανακαλύπτουμε τα ανοιχτά αγροκτήματα στην Ελλάδα, Γεωπόνος Παναγιώτης Παπαδόπουλος

To OpenFarmDays είναι ένας ετήσιος θεσμός που αφορά ανοιχτά επισκέψιμα αγροκτήματα & μονάδες παραγωγής τροφίμων του δικτύου openfarm, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας (https://openfarmdays.gr/) .To δίκτυο openfarm φέρνει σε επαφή το κοινό της πόλης με επιλεγμένα αγροκτήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (openfarm.gr).

  • “Ενεργειακή αυτάρκεια στις πόλεις “, Γιώργος Θεοδωράκης

Κατασκευή ενός  μικρού ηλιακού φούρνου.
Ο Γιώργος Θεοδωράκης είναι ακτιβιστής για τη Γη, ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας, εκπαιδευτής περμακουλτούρας και σοσιοκρατικός διαμεσολαβητής.

  • Παρουσίαση : «Re:Think – Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα», Μυρτώ Φοίφα Εκπαιδευτικός Οικοκεντρικής Βιωματικής Εκπαίδευσης – Δημιουργός του Re-ThinkProject

Ο πολιτισμός της καλλιέργειας – Σχολείο της φύσης – Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης.

  • Θεατρικόπαιχνίδι – teambonding , Σταύρος Σερέτης 
Τα Farm to ForkHackathon υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος CAP-able (Common Agricultural Policy, Information Measures and Public Awareness), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων γενεών στην Ευρώπη, σχετικά με τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση