Αρχείο για "Σεπτέμβριος, 2019"

ΚΠΕ Λαυρίου – Ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά προγράμματα και πρόσκληση σχολικών μονάδων κατά τη σχολική χρονιά 2019 – 2020

Το ΚΠΕ Λαυρίου έχει σχεδιάσει και υλοποιεί 9 μονοήμερα προγράμματα ΠΕ που απευθύνονται σε περιβαλλοντικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατάλληλα προσαρμοσμένα για την κάθε βαθμίδα. Πρόκειται για τα ακόλουθα προγράμματα:

Μονοήμερα προγράμματα

  1. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥ
  2. ΑΡΓΥΡΟΥ ΠΗΓΗ
  3. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  4. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ
  5. ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
  6. ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
  7. ΓΙΑΛΟ – ΓΙΑΛΟ
  8. ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
  9. ΠΡΟΣΑΤΑΤΟΛΙΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΧΑΟΣ

Τα μονοήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ περιλαμβάνουν ενημέρωση στην αίθουσα διδασκαλίας του ΚΠΕ, καθώς και βιωματικά εργαστήρια που βρίσκονται είτε στους χώρους του ΚΠΕ είτε στο πεδίο που ποικίλει ανάλογα με το πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες για την στοχοθεσία και μεθοδολογία των προγραμμάτων μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Λαυρίου.

Για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019, το ΚΠΕ Λαυρίου, όπως κάθε χρόνο, δέχεται σχολικές επισκέψεις από σχολεία της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Έγγραφο του ΚΠΕ Λαυρίου

ΚΠΕ Αργυρούπολης – «Ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά, επιμορφωτικά και άλλα προγράμματα και δράσεις κατά τη σχολική χρονιά 2019 – 2020»

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Αργυρούπολης επιθυμώντας να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα Σχολεία, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και ανταποκρινόμενη στη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, αυτή της κλιματικής αλλαγής και της συνακόλουθης κλιματικής κρίσης, ξεκίνησε τη διαδικασία επικαιροποίησης όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εντός του Σεπτεμβρίου. Έτσι σε όλα τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα θα υπάρχει ιδιαίτερη διασύνδεση με την κλιματική αλλαγή και αναφορές στα αίτια ή τις επιπτώσεις της στα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα, όπως και στο αστικό περιβάλλον που αποτελούν και τα οικολογικά πεδία ανάπτυξης των προγραμμάτων.

Σύμφωνα και με τις οδηγίες του αρμόδιου Τμήματος του ΥΠΑΙΘ (Τμ. Α΄ Εκπαίδευσης για το Περι-βάλλον και την Αειφορία), το ΚΠΕ Αργυρούπολης προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς και τις περιβαλλοντικές ομάδες Σχολείων της Αττικής να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την παρακολούθηση ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος, ή άλλες δράσεις του ΚΠΕ.(Πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο)

Έγγραφο του ΚΠΕ Αργυρούπολης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω»

Σύμφωνα με το αρ. 35/05-09-2019 απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π, το αίτημα του Ιδρύματος Λαμπράκη που αφορά στην παιδαγωγική καταλληλότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: «Νοιάζομαι και Δρω» σε συνεργασία με το μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, που απευθύνεται σε μαθητές/-τριες Αθμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, γίνεται αποδεκτό για το σχολικό έτος 2019-20 , με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του σχολείου και του Συλλόγου Διδασκόντων, ώστε να μην διαταράσσεται το ωρολόγιο πρόγραμμα,
2. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών/-τριών στο πρόγραμμα να είναι προαιρετική,
3. Να υλοποιείται εντός ή εκτός διδακτικού ωραρίου και σχολικού πλαισίου από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ο/η οποίος/-α είναι αρμόδιος να αξιοποιήσει το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό κατά την κρίση του/της, επιλέγοντας κάθε φορά δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών και μαθητριών,
4. Οι προβλεπόμενοι από το πρόγραμμα κύκλοι επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών να πραγματοποιηθούν εκτός διδακτικού ωραρίου,
5. Να υλοποιηθεί χωρίς να υπάρχει προβολή και διανομή διαφημιστικού υλικού και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες (μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς) και το δημόσιο,
6. Κατά τη διενέργεια των εθελοντικών δράσεων εκτός των σχολικών μονάδων να τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι και οι προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 και της με την αριθμ. 33120/ΓΔ4/2017 Υ.Α. του ΥΠ.Π.E.Θ. (ΦΕΚ 681/Β/6-3-2017), που προσδιορίζουν, μεταξύ άλλων, και το πλαίσιο διεξαγωγής εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών».

Έγκριση Υ.ΠAI.Θ.

Ενημερωτικό «Νοιάζομαι και Δρω»(Δήλωση συμμετοχής σχολείου μέχρι 23/09/2019)

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία – Πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2019

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για ακόμη μία χρονιά σας προσκαλεί να λάβετε μέρος στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroΒirdwatch), που θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2019.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 9-10 Οκτωβρίου 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες. Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Σημειώνεται ότι μπορείτε να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας εντός ή και εκτός  του συγκεκριμένου Σαββατοκύριακου και  επίσης καθημερινές, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν εκπαιδευτικές ομάδες.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής σας στην εκδήλωση , ώστε να συμπεριληφθείτε στη λίστα συμμετεχόντων φορέων στη φετινή Γιορτή Πουλιών και στις σχετικές αναρτήσεις από τα μέσα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ. για τον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠ.ΑΙ.Θ. με τίτλο «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» για μαθητές/τριες Π.Ε. και Δ.Ε. – σχολικό έτος 2019-2020

Έγκριση του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με τίτλο «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» για μαθητές/τριες Π.Ε. και Δ.Ε. της Ελλάδας και της Ομογένειας που διοργανώνουν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.ΑΙ.Θ.) σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., για το σχολικό έτος 2019-2020.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του ανωτέρω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις
ακόλουθες απαραίτητες προϋποθέσεις:

  • να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και της Διεύθυνσης του
    Σχολείου,
  • να υλοποιείται με παρουσία του/της εκπαιδευτικού,
  • η συμμετοχή των μαθητών/τριών να είναι προαιρετική, και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των
    γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους,
  • να αναγράφεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού ότι προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησής
    του,
  • όλοι οι εμπλεκόμενοι να λάβουν έπαινο συμμετοχής,
  • να μην εμπλέκεται διαφημιστικό υλικό ή προώθηση εμπορικών συμφερόντων

Επισυνάπτεται η Προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού με τις απαραίτητες πληροφορίες.
Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

 Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ.

ΚΠΕ Δραπετσώνας – Ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων Β/θμιας εκπ/σης κατά την σχολική χρονιά 2019-2020

Σας ενημερώνουμε ότι το ΚΠΕ Δραπετσώνας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με Α.Π. 212004/Δ7 – 07-12-2018 για τους πρώτους μήνες του σχολικού έτους και μέχρι την έγκριση των προγραμμάτων, θα δεχθεί επισκέψεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς του και κατά προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας του για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο ΚΠΕ Δραπετσώνας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του: http://kpe-drapets.att.sch.gr/educational-programs. Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να πληροφορηθούν για το περιεχόμενό τους το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ενός ετήσιου περιβαλλοντικού προγράμματος για όσους από τους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν ή μπορεί να ενσωματωθεί στη διδακτική τους πράξη επεκτείνοντας την προσέγγιση εννοιών και θεμάτων του αναλυτικού προγράμματος.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014-2020», Πράξη «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Υποέργο 3, Άξονας προτεραιότητας 6.

Πληροφορίες: Ενημερωτικό έγγραφο του ΚΠΕ Δραπετσώνας

Ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Ελευσίνας για τη σχολική χρονιά 2019-2020

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΚΠΕ Ελευσίνας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν περιβαλλοντικές ομάδες των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής.

Συγκεκριμένα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι :

  • «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι… για μύστες στην αειφορία» – Μονοήμερο πρόγραμμα για ομάδες Β΄/θμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο) και Α΄/θμιας (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού) Εκπαίδευσης.

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βιωματική ανίχνευση των στοιχείων που συντελούν στη βιωσιμότητα μιας πόλης, η διαπίστωση των καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ελευσίνα, αλλά και των προβλημάτων που χρήζουν αειφορικών λύσεων. Η διαδρομή στην πόλη της Ελευσίνας περιλαμβάνει σταθμούς σε συγκεκριμένα σημεία – κλειδιά σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας : Ιερά Οδό, Πλατεία Ηρώων & Αγ. Ζαχαρία, είσοδο Αρχαιολογικού χώρου, πεζόδρομο Νικολαΐδου, βιομηχανικά συγκροτήματα, παραλία Ελευσίνας.

  • «Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού» – Μονοήμερο πρόγραμμα για ομάδες Β΄/θμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο) και Α΄/θμιας (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού) Εκπαίδευσης.

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βιωματική ανίχνευση στοιχείων της παράκτιας Ελευσίνας αλλά και γενικότερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εστιάζει στο παράκτιο περιβάλλον και τους παράγοντες που το διαμορφώνουν, στη ρύπανση και την επίδραση της στη βιοποικιλότητα, στα βιομηχανικά κτήρια της παράκτιας Ελευσίνας και γενικότερα στο θαλάσσιο μέτωπο του κόλπου. Η διαδρομή στο πεδίο περιλαμβάνει σταθμούς σε συγκεκριμένα σημεία – κλειδιά: πάρκο πρασίνου, βιομηχανικά κτήρια, παραλία Ελευσίνας, αρχαίο λιμάνι.

Τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται σε τρεις φάσεις: α) Εισαγωγική ενημέρωση, β) Επίσκεψη στο πεδίο και γ) Συμπεράσματα – Αξιολόγηση. Και στα δύο προγράμματα οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες, ανακαλύπτουν, παρατηρούν, παίζουν, καταγράφουν, εξάγουν συμπεράσματα και καταθέτουν τις δικές τους δημιουργικές προτάσεις για το αειφορικό μέλλον της πόλης ή του παράκτιου περιβάλλοντος.

Πρόσθετες πληροφορίες και το εκπαιδευτικό υλικό των περιβαλλοντικών μας προγραμμάτων έχουν αναρτηθεί στην ιστοθέση του ΚΠΕ Ελευσίνας http://kpe-elefs.att.sch.gr/

Έγγραφο ΚΠΕ Ελευσίνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού & την Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το σεμινάριο με τίτλο «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία», που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού και την Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στην Λέσβο, από το Σάββατο 29 Ιουνίου έως και την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019. Στο επιμορφωτικό βιωματικό αυτό σεμινάριο που είχε διάρκεια 48 διδακτικών ωρών επιμορφώθηκαν 33 εκπαιδευτικοί από τις Δνσεις Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄& Γ΄Αθήνας……. (Η συνέχεια στο σύνδεσμο: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση