Αρχείο για "Δεκέμβριος, 2020"

Υ.ΠΑΙ.Θ. – Έγκριση ανανέωσης του Ευρωπαϊκού Θεματικού Δικτύου Κάστρων

Έγκριση της συνέχισης της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού θεματικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που συντονίζει το ΚΠΕ Μολάων «Κάστρο: Ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει», καθώς και την ανασυγκρότηση της συντονιστικής του επιτροπής για το σχολικό έτος 2020-2021.

Το Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο λειτουργεί για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά με συμμετοχές από σχολεία της Ευρώπης (Γαλλία, Ρουμανία, Γερμανία, Σλοβενία…) και έχει υπάρξει πρόγραμμα Κινητικότητας Εrasmus+ με θέμα την αειφορική διαχείριση των Κάστρων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού υπήρξαν συνεργασίες με το Instituto Italiano dei Castelli και το δίκτυο Borghi piu Belli d Italia καθώς και με άλλους φορείς στην περιοχή της Emilia Romana. Άλλωστε τα Κάστρα ανά την Ευρώπη συνδέονται όχι μονάχα ιστορικά αλλά και με την υλοποίηση πρακτικών για το περιβάλλον, την οικονομία και την αειφορία. Είναι πλέον τοπόσημα της κάθε περιοχής και μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων της.

Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ.

Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ. του Μαθητικού Διαγωνισμού EU-CONEXUS με τίτλο «Σκεφτείτε Έξυπνα, Δημιουργείστε Πράσινα», του Γεωπονικού Πανεπιστημίου , για το σχολικό έτος 2020-2021.

Σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 46/24-09-2020 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνεται η διεξαγωγή διαδικτυακού Μαθητικού Διαγωνισμού EU-COXUS με τίτλο: «Σκεφτείτε έξυπνα, Δημιουργείστε Πράσινα» που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων της Αττικής, για το σχολικό έτος 2020-2021.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό-COVID 19 και σύμφωνα με τις εξής προϋποθέσεις:

1) Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στον εν λόγω διαγωνισμό να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.
2) Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στον διαγωνισμό να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
3) Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.
4) Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιαδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
5) Η ενασχόληση των μαθητών με τον διαγωνισμό, εντός σχολικού ωραρίου, να μην ξεπερνά τις τέσσερις (4) διδακτικές ώρες.
6) Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο ΙΕΠ με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης της παρέμβασης/εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η συμμετοχή στον προτεινόμενο διαγωνισμό ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο (Covid-19). Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλόλητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Πρόσκληση σε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο Π.Ε., σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Ελευσίνας, με θέμα «Πρασινίζω το σχολείο, πρασινίζω την πόλη μου. Παιδαγωγική προσέγγιση και ψηφιακά εργαλεία» 28 Ιανουαρίου 2021

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το Κ.Π.Ε. Ελευσίνας, τις Δ.Π.Ε. Β΄ & Γ΄Αθήνας και τις Δ/νσεις Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής, για την πραγματοποίηση διαδικτυακού επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς των παραπάνω Δ/νσεων με θέμα:

«Πρασινίζω το σχολείο, πρασινίζω την πόλη μου. Παιδαγωγική προσέγγιση και ψηφιακά εργαλεία»

Η παγίδευση και το εμπόριο άγριας ζωής αποτελούν παράνομες ενέργειες από τις οποίες επωφελούνται λίγοι, αλλά ζημιώνονται πολλοί: εμείς σήμερα, οι επόμενες γενεές αύριο, τα πουλιά, η βιοποικιλότητα. Η εκπαίδευση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας και της αυτο-οργάνωσης των νέων και των παιδιών για την προστασία των άγριων πουλιών που πλήττονται από τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Σκοπός του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι η παιδαγωγική προσέγγιση και η προβολή του σχολικού κήπου και του αστικού πρασίνου, ως στοιχεία με θετική συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις, καθώς και η γνωριμία με πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχετικά με το σχολικό κήπο και το αστικό πράσινο.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 και ώρες 18.00 – 20.30, μέσω πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα ανακοινωθεί. Θα έχει συνολική διάρκεια τριών (3) διδακτικών ωρών και θα απευθύνεται σε 15 εκπαιδευτικούς από κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, συνολικά σε 75 εκπαιδευτικούς.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 18 Δεκεμβρίου 2020 στις 10:00.

Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για την επιλογή τους στα προσωπικά τους e-mails. Παρακαλούνται να ελέγχουν πάντα και την ενοχλητική αλληλογραφία.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σεμιναρίου

18.00-18.05 Σύνδεση
18.05-18.15 «Παρουσίαση και στοχοθεσία του σεμιναρίου» Κόντου Βασιλική, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ελευσίνας
18.15-18.40 «Η συμβολή του προγράμματος life GrIn, στην προσαρμογή του πρασίνου των πόλεων, στην κλιματική αλλαγή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου», Κωνσταντινιά Τσαγκάρη, Δ/ντρια Ερευνών και Δ/ντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Γιώργος Καρέτσος, Δ/ντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μεσο-γειακών Δασικών Οικοσυστημάτων
18.40-19.05 «Ο ρόλος του εδάφους και της επιλογής των κατάλληλων φυτών στον σχολικό κήπο. Παραδείγματα καλών πρακτικών σχολικών κήπων», Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Γεωπόνος MSc, Agroecology Greece, Med Culture
19.05-19.15 Διάλειμμα
19.15-19.35 «Η επιστήμη των πολιτών συναντά την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία: παιδαγωγική αξιοποίηση της εφαρμογής Pl@ntnet σε προγράμματα σχολικών κήπων και αστικού πρασίνου», Δημήτρης Γκότζος, Υπεύθυνος Π.Ε. ΔΠΕ Β΄ Αθήνας, Συνεργάτης Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ, Νάγια Γρίλλια, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Υπ. Δρ. Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
19.35-19.55 «Ο ψηφιακός κήπος ως μέσο για την ανάπτυξη αναλογικών κήπων και δράσεων καλλιέργειας στο πλαίσιο τυπικής και άτυπης μάθησης», Μαρία Φιλιππή, Ιδρύτρια ecoktima, Ειδική ένταξης νέων τεχνολογιών στην Εκπαίδευση»
19.55-20.15 Παρουσιάσεις των Δικτύων για τους σχολικούς κήπους και την κλιματική αλλαγή

                      1. «Ο κήπος της Αειφορίας», Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΠΕ Δυτικής Αττικής
                      2. «Διατροφή, υγεία και οικολογικό αποτύπωμα, συναντιούνται σε ένα κήπο!» Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΔΕ Β΄Αθήνας
                      3.«Τα σχολεία δρουν για το κλίμα», Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΠΕ Γ΄ Αθήνας

20:15-20:30 Συζήτηση – Αξιολόγηση του σεμιναρίου.

 

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο «Ψηφιακές Πηγές & Δραστηριότητες για τον εορτασμό Των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821», 15 Δεκεμβρίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κυκλάδων, Αχαϊας, Αργολίδας, Ημαθίας και Ρεθύμνου δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων και την κ. Ιουλία Πεντάζου, Ιστορικό, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονική συνεργάτιδα του Κ.Ε.Α.Ε προτίθεται να διοργανώσει επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο, με θέμα:

«Ψηφιακές Πηγές & Παιδαγωγικές Δραστηριότητες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821»

Η παγίδευση και το εμπόριο άγριας ζωής αποτελούν παράνομες ενέργειες από τις οποίες επωφελούνται λίγοι, αλλά ζημιώνονται πολλοί: εμείς σήμερα, οι επόμενες γενεές αύριο, τα πουλιά, η βιοποικιλότητα. Η εκπαίδευση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας και της αυτο-οργάνωσης των νέων και των παιδιών για την προστασία των άγριων πουλιών που πλήττονται από τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο δράσεων που αναπτύχθηκαν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 για τη σχολική κοινότητα, με σκοπό να δώσει ιδέες, πηγές και διδακτικά εργαλεία.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να δράσει επικουρικά, για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικών δράσεων των Σχολικών Μονάδων Δ.Ε. για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, μερικές από τις οποίες αποτελούν μέρος των Εγκεκριμένων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την υπ. Αριθμ. Φ1/159053/Δ2/20-11-2020 Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.
Προσκεκλημένοι εισηγητές είναι η κ. Ιουλία Πεντάζου, Ιστορικός, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Κ.Ε.Α.Ε), και η κ. Ελένη Σταμπόγλη, Ιστορικός και εκδότρια, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ψηφιακού Αρχείου 1821 και μέλος του ΔΣ του Κ.Ε.Α.Ε.
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 (18.00 έως 20.35) και στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βεβαίωση.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 11 Δεκεμβρίου 2020 στις 14:00.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα λάβουν με e-mail, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην  πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Πρόγραμμα Επιμορφωτικού εξ αποστάσεως σεμιναρίου Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ‘‘Ψηφιακές Πηγές & Παιδαγωγικές Δραστηριότητες για τον Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821’’

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο με τίτλο «Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων: “Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο”», 17 & 18 Δεκεμβρίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το  Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;»,  προτίθεται να διοργανώσει επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο, με θέμα:

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων: “Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο”»

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου

Τι συμβαίνει όταν οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστικές στάσεις και συμπεριφορές μέσα στο σχολείο; Πώς μπορεί να αντιμετωπίσουν φαινόμενα θυμού και έντασης μεταξύ των μαθητών τους; Τι μπορούν να κάνουν και πώς να συνεννοηθούν με τα παιδιά και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς;
Το σεμινάριο αναφέρεται στα ζητήματα των διακρίσεων και του ρατσισμού, των μορφών που αυτά μπορεί να πάρουν στο σχολείο και του ρόλου των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους και κινείται σε δύο επίπεδα. Σε θεωρητικό επίπεδο, αποσαφηνίζονται οι σχετικοί όροι και γίνεται αναφορά στη σχετική νομοθεσία και στον τρόπο με τον οποίο τα παραπάνω μπορεί να εμφανίζονται και να επηρεάζουν τη ζωή στο σχολείο. Και σε πρακτικό επίπεδο, επιχειρείται προσομοίωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και των προκλήσεων που οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν, μέσα από τη διαπραγμάτευση μιας καθημερινής ιστορίας από το χώρο του σχολείου. Με τη βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων και μέσα από τεχνικές του θεάτρου φόρουμ επιδιώκεται η επεξεργασία προκλητικών καταστάσεων που οι εκπαιδευτικοί ενδέχεται να συναντήσουν. Το σεμινάριο στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και την εξοικείωσή τους με θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, με προτεραιότητα στους/στις εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα Π.Ε., Π.Θ., Α.Υ. (με αυτή τη σειρά). Ανώτατο όριο συμμετεχόντων: 20 άτομα
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Πέμπτη & Παρασκευή 17 & 18/12/2020, ώρες 18.00-20.00.
Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 14 Δεκεμβρίου 2020 στις 14:00.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα ειδοποιηθούν μέχρι την Τρίτη 15/12/2020 στα προσωπικά τους email, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης ZOOM. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα εισηγητή
Ο Γιώργος Μόσχος είναι νομικός, επιμορφωτής και εμψυχωτής θεατρικών ομάδων. Διετέλεσε Συνήγορος του Παιδιού από τον Ιούλη του 2003 ως τον Ιανουάριο του 2018, Πρόεδρος και μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Συνεργάστηκε ποικιλοτρόπως με διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και συμμετείχε ενεργά σε μεγάλο αριθμό συναφών εθνικών και διεθνών δικτύων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) και μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Η Όλγα Ορφανίδου έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη, Παιδαγωγικά, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Θέατρο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Φύλο και τις Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολλά βιωματικά σεμινάρια, εργαστήρια, συνέδρια, και ομάδες εργασίας και είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ως εκπαιδευτικός έχει εργαστεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ, σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων καθώς και στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Έξοδος. Στην εκπαίδευση έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα αγωγής υγείας και καλλιτεχνικών και έχει συντονίσει πολυμερή σχολική σύμπραξη σχολείων στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius. Τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την πρωτογενή πρόληψη των εξαρτήσεων και της βίας, καθώς και τον ενταξιακό ρόλο του σχολείου και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο με τίτλο ‘‘Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων: «Έχω, έχεις, έχει, έχουμε Δικαιώματα»’’, 14 Δεκεμβρίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το  Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;»,  προτίθεται να διοργανώσει επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο-εργαστήριο διάρκειας 2 ωρών, με θέμα:

‘‘Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων: «Έχω, έχεις, έχει, έχουμε Δικαιώματα»’’

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου
Τα δικαιώματα είναι μια έννοια που συχνά φοβίζει τους ενήλικες για κακή χρήση της από τα παιδιά. Ωστόσο, αν τα παιδιά εκπαιδευτούν κατάλληλα στην κατανόηση, στην  άσκηση και στον σεβασμό των δικαιωμάτων, διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό η ειρηνική τους συνύπαρξη. Η επίγνωση των δικαιωμάτων μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη και ως προς την εκπαιδευτική και κοινωνική συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων.
Στο σεμινάριο αυτό γίνεται μία εισαγωγή στην έννοια των δικαιωμάτων και στην αξιοποίηση παιχνιδιών ρόλων, θεατρικών ασκήσεων και διαδικασίας διαβούλευσης, με στόχο την υλοποίηση δράσεων μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν να ασκούν, να οριοθετούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, με προτεραιότητα στους/στις εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα Π.Ε., Π.Θ., Α.Υ. (με αυτή τη σειρά). Ανώτατο όριο συμμετεχόντων: 20 άτομα
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Δευτέρα 14/12/2020, ώρες 18.00-20.00 .
Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 11 Δεκεμβρίου 2020 στις 14:00.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα ειδοποιηθούν μέχρι το Σάββατο 12/12/2020 στα προσωπικά τους email, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης ZOOM. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα εισηγητή
Ο Γιώργος Μόσχος είναι  νομικός, επιμορφωτής και εμψυχωτής θεατρικών ομάδων. Διετέλεσε Συνήγορος του Παιδιού από τον Ιούλη του 2003 ως τον Ιανουάριο του 2018, Πρόεδρος και μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Συνεργάστηκε ποικιλοτρόπως με διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και συμμετείχε ενεργά σε μεγάλο αριθμό συναφών εθνικών και διεθνών δικτύων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) και μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση