Αρχείο για "Νοέμβριος, 2018"

Ενημέρωση Γυμνασίων για την εκστρατεία «ECOMOBILITY, 2018-19» και Ειδικών Σχολείων Β/θμιας Εκπαίδευσης για την παράλληλη εκστρατεία «FREEMOBILITY, 2018-19»

Σας ενημερώνουμε ότι τη σχολική χρονιά 2018-19 θα πραγματοποιηθεί η εκστρατεία ECOMOBILITY-FREEMOBILITY που διοργανώνεται από τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY με τη συνεργασία Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Κοινωνικών Φορέων από όλη τη χώρα. Οι διοργανώσεις είναι αφιερωμένες στην μνήμη του ιδρυτού και εμπνευστή του ECOCITY Θάνου Ζαφειρόπουλου.
Το πρόγραμμα «ECOMOBILITY, Οικολογική Μετακίνηση 2018-19» διοργανώνεται για 16η συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ τάξης των Γυμνασίων της χώρας μας, παράλληλα με το πρόγραμμα FREEMOBILITY 2018-19 που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε εφήβους μαθητές Ειδικών Σχολείων της χώρας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των νέων για την προσέγγιση προβλημάτων μετακίνησης στην πόλη τους και η ενεργοποίησή τους για την αναζήτηση λύσεων με προσανατολισμό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη στήριξη του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, την ανάγκη της πράσινης μετακίνησης, την αλλαγή συμπεριφορών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις τους.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής από Γυμνάσια και ειδικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα λήγει στις 20 Νοεμβρίου 2018 (Παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου 2018 Επιπλέον, πιλοτική εφαρμογή της εκστρατείας και για Σχολεία 2ης Ευκαιρίας!)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό Ecocity στο τηλέφωνο: 210 6196757, 6971742614 και e-mail: info@ecocity.gr και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ecomobility.gr (υπό διαμόρφωση για το σχ. έτος 2018-19).

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Ενημέρωση ECOMOBILITY

 

Βράβευση των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου-Λ.Τ. στο διαγωνισμό που αφορούσε την ρύπανση των θαλασσών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MEDCIS

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MEDCIS (που αφορά την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής) με εταίρο από την Ελλάδα το Ερευνητικό Κέντρο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), διοργανώθηκε ένας διαγωνισμός για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου σε συνεργασία με την Μονάδα Εκπαίδευσης  του ΕΛΚΕΘΕ https://education.hcmr.gr/, μαθητικές ομάδες σχολείων συμμετείχαν σε δύο Φάσεις :

1η Φάση«Διεξαγωγή ερευνητικού έργου» – οι μαθητές, οργανωμένοι σε ομάδες, διεξήγαγαν ένα επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που περιελάμβανε πειραματικές δραστηριότητες, το οποίο αξιολογήθηκε και συνέβαλε  στην τελική βαθμολογία.

2η Φάση«Τελικός διαγωνισμός στο διαδίκτυο» – Οι ομάδες ανταγωνίστηκαν ταυτόχρονα παίζοντας ένα online παιχνίδι βίντεο, με αντίστοιχη συμβολή στη συνολική βαθμολογία.

Σκοπός του ‘παιχνιδιού’ είναι να δώσει την κατάλληλη λύση που επικεντρώνεται τόσο στους οικολογικούς δείκτες  για την παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων (π.χ. η βιοποικιλότητα, η ακεραιότητα των βυθών, ο ευτροφισμός, τα ξενικά είδη) όσο και στην μεθοδολογική προσέγγιση της οδηγίας πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική ( οι περιβαλλοντικοί στόχοι και  καλή περιβαλλοντική κατάσταση).

Η Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος από πλευράς ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι η Δρ Καλλιόπη Πάγκου (Ερευνήτρια Α΄ Βαθμίδας), της οποίας ο ρόλος ήταν καταλυτικός για την ενασχόληση των μαθητών με ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής στην χώρα μας με στόχο την υγεία των θαλασσών μας.

Συνεργάτες της στο πρόγραμμα αυτό είναι ο κ. Στρεφτάρης Νικόλαος (Θαλάσσιος Βιολόγος) και η κ. Λουίζα Γιαννούδη (Χημικός Ωκεανογράφος), οι οποίοι υποστήριζαν τις μαθητικές ομάδες.

Η επικοινωνία των σχολείων με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έγινε μέσω της Υπεύθυνης της Μονάδας Εκπαίδευσης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., κ. Ρούλας Ανδριοπούλου – βιολόγου.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν 3 σχολεία, όλα από τη Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας (1ο Γυμνάσιο Μελισσίων, 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, και 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου-Λ.Τ.) και συνολικά 4 μαθητικές ομάδες. Όλα τα σχολεία είχαν πολύ καλή επίδοση και μια αξιοπρεπή παρουσία στον διαγωνισμό.

Το 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων, με τους εκπαιδευτικούς Σπυριδάκη Ευαγγελία, Κεραμιώτη Αρτέμιο και Ροπόκη Ευσταθία, κατέκτησε τη 2η θέση (σε συνολική βαθμολογία) ανάμεσα σε 19 Ευρωπαϊκά σχολεία.
Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας με τις εκπαιδευτικούς Α. Αποστολίδου (ΠΕ04.01) και Μ. Καίσαρη (ΠΕ16) κατέλαβε την 5η θέση (σε συνολική βαθμολογία).

Προς μεγάλη μας χαρά και τιμή μια ελληνική συμμετοχή κατάφερε να διακριθεί στην κατηγορία της και να κερδίσει ειδικό βραβείο.

Η ομάδα “Super hot fire hoody” του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου κατέκτησε την 3η θέση (σε συνολική βαθμολογία), όμως ξεχώρισε για το εξαιρετικό βίντεο που ετοίμασε και που αφορούσε την ρύπανση της Μεσογείου.

Οι Super Hot Fire Hoody Gang, η συμμορία των τεσσάρων του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου με Λυκειακές τάξεις, βραβεύτηκαν με ειδικό βραβείο για την εργασία τους το Σεπτέμβριο στην Ιταλία και την Παρασκευή 23-11-2018 έγινε η παρουσίαση του έργου MEDCIS και της εργασίας της ομάδας, στο σχολείο τους. Παρούσα ήταν όλη η ομάδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (κ.κ. Κ. Πάγκου, Ν. Στεφτάλης, Λ. Γιαννούδη, Ρ. Ανδριοπούλου) και η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β. Πετρίδου. Οι αφοσιωμένοι εκπαιδευτικοί τους κ.κ. Φώτης Δανάσκος και Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου, πάντα στο πλευρό τους, συντόνιζαν την παρουσίαση και προλόγισαν την ομάδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε..

Ανάρτηση 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου-Λ.Τ.

Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) – ΙΝ.ΕΠ. Διοργάνωση επιμορφωτικής δράσης “Τα Παιδιά που Υπόσχονται: Δημόσιες Πολιτικές Προστασίας Ανηλίκων και Κοινωνικό Πλαίσιο Υποστήριξης”, 28 Νοεμβρίου 2018

Διοργάνωση επιμορφωτικής δράσης – Ημερίδας με τίτλο:

“Τα Παιδιά που Υπόσχονται: Δημόσιες Πολιτικές Προστασίας Ανηλίκων και Κοινωνικό Πλαίσιο Υποστήριξης”.

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 και ώρες 08:30 έως 15:30 στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης»).

Αίτηση συμμετοχής στην Ημερίδα με κωδικό 80119Κ18 μέχρι την Τετάρτη 21/11/2018 στο : https://online.ekdd.gr/OnlineWeb/index.jsp

ΕΚΔΔΑ Ημερίδα : “Τα Παιδιά που Υπόσχονται: Δημόσιες Πολιτικές Προστασίας Ανηλίκων και Κοινωνικό Πλαίσιο Υποστήριξης”.

Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Αττικής – Πρόσκληση για συμμετοχή στην Ημερίδα της 13ης Δεκεμβρίου 2018 με θέμα: «Η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία, ο Ενεργός περιβαλλοντικά Πολίτης και το δίκτυο “Χρυσοπράσινο Φύλλο”»

Η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Αττικής σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αργυρούπολης και με την ευκαιρία της υποδοχής της Κυπριακής αποστολής για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές του δικτύου «Χρυσοπράσινο Φύλλο», διοργανώνει επιμορφωτική Ημερίδα την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στις 18.00 με θέμα: «Η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία, ο Ενεργός περιβαλλοντικά Πολίτης και το δίκτυο “Χρυσοπράσινο Φύλλο”». Στην ημερίδα αυτή μπορούν να πάρουν μέρος οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στο δίκτυο και μέλη του Συλλόγου.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που είναι μέλη της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Αττικής ή συμμετέχουν στο «Χρυσοπράσινο Φύλλο» και επιθυμούν να συμμετέχουν να δηλώσουν τα στοιχεία τους (Ονομ/μο, κλάδος, Σχολείο, Αριθμός Μητρώου) μέχρι τη 12η μεσημβρινή της Πέμπτης 23ης Νοεμβρίου ή στο e-mail: secretary@kpea.gr ή στο τηλέφωνο 210 9959251.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες : Πρόσκληση για συμμετοχή στην Ημερίδα

 

 

Εισηγήσεις από το Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας και τη Δ/νση Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας

«Όλυμπος, διαδρομή στον τόπο και στην ιστορία»

Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το  ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας και τη Δ/νση Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας, 16-18 Νοεμβρίου 2018

«Εκπαίδευση στο πεδίο και Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», Εισήγηση της Βαρβάρας Πετρίδου, Υπεύθυνης Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

 

 

MEdIES – Βουτιά στη Νερούπολη! 2018

Αν είστε εκπαιδευτικός με μαθητές από Δ’ Δημοτικού έως Α’ Γυμνασίου,
Αν σας ενδιαφέρει να μελετήσετε το νερό διαθεματικά,
Αν επιθυμείτε να δοκιμάζετε ποικιλία εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, με κέντρο τον μαθητή-αυριανό ενεργό πολίτη,
Αν απλά έχετε την περιέργεια να δοκιμάσετε ένα νέο ψηφιακό εργαλείο με την τάξη σας…

Κάντε μια βουτιά στη Νερούπολη ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό, αποκλειστικά διαδικτυακό. Οι 14 δραστηριότητες είναι εξ αρχής σχεδιασμένες για τον μαθητή-χρήστη του διαδικτύου και προσφέρουν πολλές ευκαιρίες e-διάδρασης.

Οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλετε, αλλά μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας βουτιά επιλέγοντας εκείνη με τίτλο: «Από πού να ξεκινήσω, γιατί να μάθω για το νερό στην πόλη μου

Αν βουτήξετε στη δραστηριότητα με τους μαθητές σας, θα χαρούμε να μάθουμε τα αποτελέσματά σας. Κάθε πρόταση βελτίωσης στο υλικό είναι ευπρόσδεκτη.

Ομάδα MEdIES

Προτού βουτήξετε διαβάστε το σημείωμα για τον εκπαιδευτικό (σύμβολο i κάτω αριστερά)
Η Νερούπολη προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών και δεν απαιτεί εγγραφή ή δέσμευση από πλευράς σας.
Η Νερούπολη “τρέχει” σε ΗΥ, tablet και κινητό τηλέφωνο!
Αν βουτήξατε και σας άρεσε διαδώστε το!

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση