Αρχείο για "Ιούνιος, 2019"

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία» 29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2019

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Πρόγραμμα παρουσιάσεων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 19 & 20 Ιουνίου 2019

 

Πρόγραμμα παρουσιάσεων 19-20 Ιουνίου 2019

 

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε δράση ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία με θέμα «Πράσινη Δευτέρα »

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των καθηγητών που αναλαμβάνουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με την Διεύθυνση Β΄/ θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας για τη διοργάνωση δράσης ευαισθητοποίησης  για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με την ευκαιρία της ημέρας του περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου και της ημέρας των Ωκεανών – 8 Ιουνίου, μια 15ημερη δράση με θέμα

«Όχι πλαστικά στην θάλασσά μου» 

Η δράση απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν πάρουν μέρος, εκπαιδευτικούς, μαθητές , γονείς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Η δράση μας αυτή είχε ως πηγή έμπνευσης  την No plastic challenge 2019 η οποία έχει ως στόχο την μείωση του πλαστικού μας αποτυπώματος.

Προβληματισμός : Παραγωγή πλαστικού και ρύπανση από πλαστικό

Η παραγωγή του πλαστικού έχει πολλαπλασιαστεί κατά 20  φορές τα τελευταία  50 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η ανάπτυξη των πλαστικών μιας χρήσης και η μαζική χρήση πλαστικών συσκευασιών και φιαλών δημιουργούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Την τελευταία δεκαετία, ο κόσμος έχει παράξει περισσότερα πλαστικά από ό,τι τα προηγούμενα 100 χρόνια. Το ήμισυ του χρησιμοποιούμενου πλαστικού είναι μιας χρήσης, κατά τον ΟΗΕ. Λίγα λεπτά χρήσης, ενάντια σε εκατοντάδες χρόνια παρουσίας στη φύση
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα υπήρχαν σήμερα ένα τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες στον κόσμο. Στη Γαλλία, θα διατηρούσαμε μια μέση πλαστική σακούλα μόνο για 20 λεπτά. Ωστόσο, μια πλαστική σακούλα διαρκεί μεταξύ ενός και τεσσάρων αιώνων για να εξαφανιστεί.

Οι αρχές της δράσης :
Μπορούμε να συμμετέχουμε μεμονωμένα ή συλλογικά: καταναλωτές, αθλητικές ενώσεις, εταιρείες, τοπικές κοινότητες, παιδιά, λάτρεις της θάλασσας . Συμμετέχουμε επιλέγοντας να υιοθετήσουμε μία, πολλές ή όλες τις μικρές χειρονομίες που προτείνονται: χωρίς πλαστικά καλαμάκια, χωρίς πλαστική φιάλη, χρήση στερεού σαπουνιού.
Μέγιστη αποφυγή πλαστικού μίας χρήσης (πλαστικό κύπελλο, πλαστικά μαχαιροπίρουνα)
Παίρνουμε μαζί μας  ένα μπουκάλι, ένα φλιτζάνι, ένα γυάλινο σκεύος που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, μαχαιροπίρουνα στην δουλειά ή στο σχολείο.
Το γνωστοποιούμε στα κοινωνικά μας δίκτυα, διαδίδουμε με οπτικά στοιχεία την δράση μας  και προσκαλούμε τις επαφές μας να συμμετάσχουν !
Συμμετοχή στο Facebook event Non plastic in my see και κάνουμε χρήση του hashtag #noplasticchallenge στο Twitter και στο Σχολείο της Δημιουργικότητας με το ίδιο  hashtag

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία» 29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2019

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού και την Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, για την διοργάνωση τετραήμερου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, συνολικής διάρκειας 48 διδακτικών ωρών, από το Σάββατο 29 Ιουνίου έως και την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 με θέμα :

«Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία»

Το σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα υλοποιηθεί στην Λέσβο, στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, που είναι ένας προορισμός ολιστικής θεώρησης της εκπαίδευσης για την αειφορία, γιατί αποτελεί κατ’ αρχάς χώρο αειφορικής διαχείρισης. Ένα Παγκόσμιο Γεωπάρκο δεν έχει μόνον να επιδείξει τη γεωλογική του κληρονομιά – που είναι διεθνούς σημασίας, αλλά έχει έναν επιπλέον προορισμό : να εξερευνηθούν, να αναπτυχθούν και να διαδοθούν οι δεσμοί μεταξύ της γεωλογικής κληρονομιάς του με τη φυσική, πολιτιστική και άϋλη κληρονομιά της περιοχής.

Από τις Διευθύνσεις της Β΄& Γ΄Αθήνας θα συμμετάσχουν συνολικά 28 εκπαιδευτικοί (14 εκπαιδευτικοί από κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης). Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν προγράμματα Π.Ε.

Η μεταφορά μας από Πειραιά προς Μυτιλήνη και αντίστροφα, καθώς και μερική σίτισή μας (εκτός από τα γεύματα ή τα κεράσματα που θα υπάρχουν στο τελικό πρόγραμμα) θα γίνει από ιδίους πόρους. Οι οδικές μεταφορές μας εντός του Γεωπάρκου Λέσβου θα γίνουν με μισθωμένο τουριστικό λεωφορείο από το Μ.Φ.Ι.Α.Δ.Λ. και το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα Λέσβου. Οι επισκέψεις στο πεδίο και οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τον Δντή και το Επιστημονικό Προσωπικό του Μ.Φ.Ι.Α.Δ.Λ. και την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα.

Η μετακίνηση προς και από το νησί της Λέσβου θα γίνει ομαδικά μέσω Πειραιά. Η διαμονή θα γίνει σε ξενοδοχείο της Σκάλας Ερεσού. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων
: 08-06-2019.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση