Αρχείο για "Απρίλιος, 2015"

Εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» 2015 – Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

MedSosΗ πιο ιστορική εκστρατεία καθαρισμών της χώρας συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια σταθερής υλοποίησης. Στη διάρκεια της πολυετούς αυτής πορείας, μαζί με την εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, έχουν μεγαλώσει ολόκληρες γενιές εθελοντών κι έχουν «γαλουχηθεί» με τις αξίες της ενεργούς συμμετοχής και της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές από το 1995 έχουν δώσει πνοή στην εκστρατεία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κι έχουν συμβάλει, μέσα από τη συμβολική προσπάθεια των καθαρισμών, στη διάδοση του μηνύματος για διαφύλαξη του παράκτιου περιβάλλοντος. Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ειδικότερη ανάδειξη του προβλήματος της πλαστικής σακούλας μεταφοράς και συσκευασίας μιας χρήσης στη θάλασσα και τις ακτές, εναρμονιζόμενη και με τις ευρωπαϊκές πολιτικές που αναγνωρίζουν, επισήμως πλέον, την ένταση και την κρισιμότητά του.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.medsoscleanup.gr/

Φόρμα Συμμετοχής ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2015

Η Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας Τμήμα Π.Ε. συνδιοργανώνει επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο με τη Δ.Π.Ε. Β΄Αθήνας & Ανατολικής Αττικής, τη Δ.Δ..Ε. Γ΄Αθήνας και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις 23-05-2015

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συνδιοργανώνει επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας & Ανατολικής Αττικής, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Σάββατο 23 Μαϊου 2015 από τις 9.30 έως τις 13.30, με τίτλο :

 «Υγρότοπος Βραυρώνας : συνύπαρξη φύσης και πολιτισμού»

 Το σεμινάριο απευθύνεται σε 46 εκπαιδευτικούς των παραπάνω Διευθύνσεων , ως εξής : 12 από κάθε μία από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Α΄/θμια & Β΄/θμια Β΄ Αθήνας και Α΄/θμια Ανατολικής Αττικής και 10 από τη Β΄/θμια Γ΄Αθήνας.  Το σημείο συνάντησης είναι ο χώρος στάθμευσης του Μουσείου Βραυρώνας.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική  Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 18-05-2015 και ώρα 12.00μ.μ.

Έγγραφο του Τμήματος Π.Ε.

 

Πίνακας Συμμετεχόντων Εκπαιδευτικών στο Βιωματικό Σεμινάριο Π.Ε. «Δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την εκπαίδευση» Τρίτη 28-04-2015 – Οδηγίες πρόσβασης

Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net

7ο Συνέδριο της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. – Δηλώσεις συμμετοχής για έγκριση μετακίνησης (ΕΠΕΙΓΟΝ)

ΕΠΕΙΓΟΝ (Ενημέρωση από το Δ.Σ. της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.)

Το Δ.Σ της ΠΕΕΚΠΕ κατέθεσε πρόταση για έγκριση μετακίνησης των εκπαιδευτικών στο 7ο Συνέδριο Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την Αειφορία στο Βόλο, στις 8-10 Μαίου 2015.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσουν συμμετοχή για να παρακολουθήσουν το 7ο Συνέδριο της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπέυθυνη Π.Ε.  (e-mail : grpere@dide-v-ath.att.sch.gr) με τα παρακάτω στοιχεία τους :

  • Ονοματεπώνυμο
  • Σχολική Μονάδα
  • Ειδικότητα

μέχρι τις 21 Απριλίου 2015 και ώρα 14.00 προκειμένου να αποσταλούν τα στοιχεία τους στην ΠΕΕΚΠΕ.

Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού 8-10 Μαΐου 2015 “Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη”

Lets-Cleanup-Europe_2015_GREEKΗ Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) σας προσκαλεί να λάβετε μέρος στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, 8-10 Μαϊου 2015, οργανώνοντας από μόνοι σας τον καθαρισμό μιας κοντινής παραλίας, όχθης ποταμού ή λίμνης, τμήματος του βυθού, δάσους, πάρκου ή όπου υπάρχουν σκουπίδια στη γειτονιά σας.

Η πρωτοβουλία αυτή που συντονίζει η HELMEPA για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας, καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος με απορρίμματα και την άμεση ανάγκη για μια πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά απ’ όλους. Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει την ευαισθησία του για το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Περισσότερες πληροφορίες, την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής, δελτία καταγραφής απορριμμάτων και άλλο χρήσιμο υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της HELMEPA στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/gr/cleanup.php

17ος Διεθνής Διαγωνισμός Σχεδίου και Ζωγραφικής «Jογ of Europe»

Η Γραμματεία Πολιτισμού του Δήμου Βελιγραδίου και το Παιδικό Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου διοργανώνουν τον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδίου και Ζωγραφικής «Jογ of Europe».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και περιλαμβάνει κατηγορίες Γυμνασίου και Λυκείου.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών στον διαγωνισμό είναι η 1η Ιουλίου 2015.

Τα έργα θα αποσταλούν στην ταχυδρομική διεύθυνση: Decji kulturni centar Beograd, Takoνska 8, 11000 Belgrade, Serbia. Θα δοθούν βραβεία στην κατηγορία Γυμνασίου (μαθητές ηλικίας 13,14 και 15 ετών) και στην κατηγορία Λυκείου (μαθητές ηλικίας 16,17 και 18 ετών). Ειδικά βραβεία θα δοθούν σε καθηγητές Καλλιτεχνικών για καινοτόμες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην καλλιέργεια και την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας των μαθητών.

Περισσότερες πληροφορίες στο έγγραφο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Μεγάλες Γιορτές Ανακύκλωσης για τους Μαθητές

Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» εφαρμόζει Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο μπορούν οι μαθητές να ανακυκλώνουν άδειες συσκευασίες, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση των απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος και επιτυγχάνοντας εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» διοργανώνει «Μεγάλες Γιορτές Ανακύκλωσης για τους μαθητές» Δήμων όλης της χώρας, από 23 Μαρτίου 2015 έως 31 Μαΐου 2015. Οι γιορτές τελούν υπό την αιγίδα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Περισσότερες πληροφορίες στο έγγραφο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και στην ιστοσελίδα www.antapodotiki.gr. (18-04-2015 16.32 —> υπάρχει σφάλμα στη σύνδεση)

Let’s do it Greece – Διεξαγωγή εθελοντικής εκστρατείας για το 2015: 26 Απριλίου 2015

Date bannerΑνακοινώθηκε η  ημερομηνία διεξαγωγής της εθελοντικής εκστρατείας για το 2015,  Κυριακή, 26 Απριλίου.

Η Οργανωτική Ομάδα Εθελοντών του Let’s do it Greece προχωράει στη δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα, που θα έχουν οργανωτικό ρόλο και θα απαρτίζουν την Πανελλαδική Ομάδα Συντονισμού.

Προκειμένου να υπάρχει συντονισμός για τη δράση του 2015 μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής.
Φόρμα συμμετοχής
 
Κάθε συντονιστής θα έχει τη δυνατότητα να στείλει την ονομασία του φορέα που εκπροσωπεί για να ανακοινωθεί στον ειδικό χάρτη που ετοιμάζεται καθώς επίσης και φωτογραφία του για να αναρτηθεί στο κεντρικό site του Let’s do it Greece. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα υπάρχει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των εθελοντών και αφετέρου θα υπάρχει η δυνατότητα καταμερισμού των εργασιών και καλύτερης οργάνωσης.
 
Ενημέρωση 16-04-2015
Τη Δευτέρα 20/4 ξεκινά η Εβδομάδα Εθελοντισμού των Σχολείων!
Η Super League Ελλάδας θα αφιερώσει την 31η Αγωνιστική της στο Let’s do it Greece το Σαββατοκύριακο 18-19 Απριλίου. Θα γίνουν δράσεις ανακύκλωσης σε όλα τα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες τις μέρες εκείνες.
Φέτος το εναρκτήριο σύνθημα για το Let’s do it Greece 2015 θα δοθεί από το Ηράκλειο Κρήτης την Κυριακή 19 Απριλίου. 
Μπορείτε να βρείτε υλικό του Let’s do it Greece στο παρακάτω link:
https://www.dropbox.com/sh/j677say7xizyvpf/AADx3QoJVSQzn4qlUemlefkJa?dl=0
 

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής – Eπιμορφωτικό Σεμινάριο με Βιωματικά Εργαστήρια «Μουσικά Παραμύθια από «σκουπίδια»» 9 Μαΐου 2015

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς Σκουπίδια» διοργανώνουν επιμορφωτικό Σεμινάριο με Βιωματικά Εργαστήρια διάρκειας οκτώ διδακτικών ωρών με θέμα: «Μουσικά Παραμύθια από «σκουπίδια»».

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου 2015, ώρες 10:00-16:00, στη ΧΑΝ Αθηνών (Ακαδημίας 36 & Ομήρου, Αθήνα). 

Πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής στην ανάρτηση Σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα «Μουσικά Παραμύθια από «σκουπίδια»»” του ιστολογίου Περιβάλλον και παιδεία.

Yιοθέτηση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη της Γης από εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

K-mapΗ Διεύθυνση Δ.Ε. Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την

Πρωτοβουλία του Καταστατικού Χάρτη της Γης στην Ελλάδα (http://earthcharterhellas.edc.uoc.gr/) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2014-2015 υποστηρίζει την υιοθέτηση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη της Γης από εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες.

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης είναι μια διακήρυξη θεμελιωδών ηθικών αρχών για την οικοδόμηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και ειρηνικής παγκόσμιας κοινωνίας στον 21ο αιώνα. Επιδιώκει να εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους με μια νέα αίσθηση παγκόσμιας αλληλεξάρτησης και κοινής ευθύνης για την ευημερία ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας, της μεγαλύτερης κοινότητας της ζωής και των μελλοντικών γενεών. Είναι ένα όραμα ελπίδας και μια πρόσκληση για δράση.

Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ενδιαφέρονται να εντάξουν σε αυτά την υιοθέτηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης μπορούν να προβούν στην ακόλουθη σειρά ενεργειών:

  1. Ενημέρωση για τον Καταστατικό Χάρτη της Γης μέσω του δικτυακού τόπου http://earthcharterhellas.edc.uoc.gr/ (Ενότητες: Κείμενο του Χάρτη,  Πώς μπορείτε να εμπλακείτε και Οδηγίες δράσης).
  2. Ενημέρωση των μαθητών/-τριών και μελέτη του κειμένου του Χάρτη.
  3. Επιλογή στο επίπεδο της σχολικής τάξης και της υλοποίησης προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της/των αρχής/-ών του Καταστατικού Χάρτη της Γης που θα υιοθετηθούν και δήλωσή τους μέσω της συμπλήρωσης της ακόλουθης ηλεκτρονικής φόρμας: http://tinyurl.com/katastatikosxartis
  4. Έγκριση από τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό του Καταστατικού Χάρτη της γης μέσω της συμπλήρωσης της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο δικτυακό τόπο της Πρωτοβουλίας του Καταστατικού Χάρτη της Γης στην Ελλάδα
  5. (Προαιρετικά) Ενημέρωση από τον/την υπεύθυνο/-η εκπαιδευτικό του/της Διευθυντή/-τριας, Προϊσταμένου/-νης και του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας σχετικά με τα παραπάνω και τη δυνατότητα έγκρισης του Καταστατικού Χάρτη της Γης από το σύνολο της σχολικής μονάδας μέσω της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας με τα στοιχεία της σχολικής μονάδας.
  6. Έμπρακτη υιοθέτηση της/των επιλεγμένης/-ων αρχής/-ών μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του υλοποιούμενου προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή και με διάχυση στο υπόλοιπο αναλυτικό πρόγραμμα.
  7. (Προαιρετικά) Παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη της Γης σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους.

H παραπάνω δράση εποπτεύεται επιστημονικά από την Υπεύθυνη για την Πρωτοβουλία του Καταστατικού Χάρτη της Γης στην Ελλάδα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Nέλλη Κωστούλα-Μακράκη.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση