Αρχείο για "Σεπτέμβριος, 2022"

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ΚΕ.Π.Ε.Α. Νέας Κίου, με θέμα : «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και αειφορία στο πεδίο» 14-15 Οκτωβρίου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το ΚΕ.Π.Ε.Α.  Νέας Κίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, για τη διοργάνωση διήμερου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, συνολικής διάρκειας 11 διδακτικών ωρών, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 με θέμα :

«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και αειφορία στο πεδίο»

Η μεταφορά μας από Αθήνα προς Νέα Κίο και αντίστροφα, καθώς και η διαμονή και η σίτισή μας θα γίνει από ιδίους πόρους. Για την ξενάγησή μας στον Αρχαιολογικό χώρο θα χρειαστεί να έχουμε το Δελτίο ελευθέρας εισόδου για Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.

Η μετακίνηση θα γίνει με τουριστικό λεωφορείο. Ενδεικτικές τιμές και οδηγίες θα δοθούν σύντομα στους/στις ενδιαφερόμενους/ες, κατόπιν της δήλωσής τους, στο προσωπικό τους e-mail.  

Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να υλοποιήσουν προγράμματα Π.Ε.

Δήλωση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

17:00-17:30 Άφιξη, καλωσόρισμα με καφέ και κεράσματα
17:30-17:45 Γνωριμία ομάδας, παρουσίαση προγραμμάτων του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου από την Π.Ο. του ΚΕ.Π.Ε.Α. Νέας Κίου
17:45-18:10 «Εκπαίδευση και Αειφορία», Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΔΕ Β΄ Αθήνας
18:10-18:30 «Διαθεματικότητα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα της Αρχαίας Ασίνης»
Ελένη Πανάγου, Υπεύθυνη ΚΕ.Π.Ε.Α.  Νέας Κίου
18:30-18:50 Παρακολούθηση video της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας σχετικό με την Αρχαία Ασίνη
18:50-19:00 Διάλειμμα
19:00-19:20 Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο-Μηνύματα και αξίες από τη ζωή των προσφύγων», Ελένη Πανάγου, Υπεύθυνη ΚΕ.Π.Ε.Α. Νέας Κίου
19:20-20:30 Επίσκεψη στη «Θεομάνα» Νέας Κίου και στο «Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο»

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

10:00-12:00 «Αρχαία Ασίνη»
Ξενάγηση και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο.
Ανάδειξη στοιχείων αειφορικής διαχείρισης αρχαιολογικού χώρου
Ανάδειξη διαθεματικότητας στην εκπαιδευτική προσέγγιση ενός αρχαιολογικού χώρου
Παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας (Προσομοίωση ανασκαφής, αναγνώριση χλωρίδας, πανίδας κ.λπ.)
Αναφορά στο ποίημα του Γ. Σεφέρη «Ο βασιλιάς της Ασίνης»
Προτάσεις συμμετεχόντων για άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες
12:00-16:00 Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και ξεκούραση
16:00-17:00 Συγκέντρωση στα τείχη της Ακροναυπλίας, γνωριμία με την πόλη του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής «από ψηλά», παιχνίδια εμπιστοσύνης & αισθήσεων από την Π.Ο. του ΚΕ.Π.Ε.Α. Νέας Κίου και την Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΔΕ Β΄ Αθήνας, Βαρβάρα Πετρίδου
17:00-19:00  Υλοποίηση του Περιβαλλοντικού προγράμματος του ΚΕ.Π.Ε.Α.  Νέας Κίου:
«Ταξίδι στο παρελθόν-Ναύπλιο» απὀ την Π.Ο. του ΚΕ.Π.Ε.Α.  Νέας Κίου
19.30 Αναχώρηση για Αθήνα 

Athens Science Festival 2022 «Κόσμοι του Αύριο» “Worlds of Tomorrow” 21 – 23 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 

Athens Science Festival 2022

«Κόσμοι του Αύριο» | “Worlds of Tomorrow”

21 – 23 Οκτωβρίου 2022

3 ημέρες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας | κορυφαίοι ομιλητές από ολόκληρο τον κόσμο | πειράματα επίδειξης | science shows | παράλληλες δράσεις για μικρούς & μεγάλους

Το Athens Science Festival (ASF), έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια, επιστρέφει και πάλι δια ζώσης, με σκοπό να μας μεταφέρει στο μέλλον – στους Κόσμους του Αύριο!

Από 21 έως 23 Οκτωβρίου 2022, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων υποδέχεται το κορυφαίο επιστημονικό δρώμενο της πρωτεύουσας που από το 2014 φέρνει κάθε χρόνο στο προσκήνιο τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της τέχνης. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ μας συνδέει με το «Αύριο» και αναδεικνύει πώς η επιστημονική μελέτη του παρελθόντος και του παρόντος μπορεί να χαράξει, αλλά και να θωρακίσει το μέλλον.

Μέσα από ομιλίες από κορυφαίους ομιλητές από όλο τον κόσμο, εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης, chemistry shows, διαδραστικά εκθέματα, βιωματικές δράσεις, workshops για ενήλικες, εργαστήρια για παιδιά και πολλές άλλες δράσεις, το φεστιβάλ θα επιχειρήσει να απαντήσει τα ερωτήματα και να εγείρει νέα.

Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
Φυσική / Χημεία / Βιολογία / Γεωλογία / Μαθηματικά / Τεχνολογία / Πληροφορική / Περιβάλλον / Υγεία / Διατροφή / Αστρονομία / Επιστήμη και Τέχνη / Καινοτομία / Κυκλική Οικονομία / Αειφορία

Με γνώμονα τους τομείς αυτούς, ένα σύνολο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων έχουν σχεδιαστεί για να παρουσιαστούν στα σχολεία τις πρωινές ώρες:

  • Διαδραστικά Εκθέματα

  • Επιστημονικά Πειράματα

  • Εργαστήρια

  • Εκπαιδευτικά παιχνίδια

  • Παραστάσεις επιστημονικού Θεάτρου

Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε  μαθητές: 

  • Ε και ΣΤ Δημοτικού
  • Γυμνασίου και Λυκείου
Αν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε το Φεστιβάλ με τους μαθητές σας, δηλώστε συμμετοχή, Φόρμα Συμμετοχής

Προγραμματισμένες σχολικές επισκέψεις: Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022
Ώρες επισκέψεων: 9.00- 11.00 & 11.00- 14.00 / Είσοδος για τους μαθητές: €3 (τρία ευρώ)
Στοιχεία Επικοινωνίας 210 6775892 mail: info@athens-science-festival. gr 
Πληροφορίες για το Φεστιβάλ: http://www.athens-science- festival.gr/

ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Αρχανών – Ρούβα – Γουβών, Πρόσκληση συμμετοχής σε δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου 2022

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τουρισμός και Περιβάλλον» που συντονίζει το ΚΠΕ Αρχανών, καλεί μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν προτεινόμενες δράσεις σχετικές με τον αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού στις 27 Σεπτέμβρη, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία του Τουρισμού στο πεδίο της κοινωνίας, του πολιτισμού, της πολιτικής και της οικονομίας, αλλά και την ανάδειξη της συμβολής του τουρισμού στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. Ο φετινός εορτασμός έχει τίτλο “Rethink Τourism” – «Επανεξετάζοντας τον Τουρισμό» και προσβλέπει στην επανεξέταση και στον επαναπροσδιορισμό του τουρισμού παγκοσμίως.
Ιδιαίτερα, κατά την εποχή της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις για την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο.

Έγγραφο του ΚΠΕ Αρχανών – Ρούβα – Γουβών

 

ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής των σχολικών μονάδων στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, για τη σχολική χρονιά 2022-2023

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας κατά το σχολικό έτος 2022-2023 προγραμματίζει την υλοποίηση δια ζώσης και διαδικτυακών εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε μαθητές/τριες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής.

Εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα
α) Για τα σχολικά τμήματα της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού)
1) «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι… για μύστες στην αειφορία» – Μονοήμερο πρόγραμμα
2) «Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού» – Μονοήμερο πρόγραμμα
3) «Φροντίζω την πόλη και τη θάλασσα» – Μονοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ΔΥΕΠ
4) «Κλιματική αλλαγή: το δικό μας 2050» (πιλοτικό) – Μονοήμερο πρόγραμμα
5) «Αλλάζω την πόλη μου, αλλάζω και εγώ» (εξ αποστάσεως)
6) «Ταξίδι στον κόσμο της θάλασσας» (εξ αποστάσεως)

β) Για τα σχολικά τμήματα της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ)
1) «Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού» – Μονοήμερο πρόγραμμα
2) «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι… για μύστες στην αειφορία» – Μονοήμερο πρόγραμμα
3) «Κλιματική αλλαγή: το δικό μας 2050» (πιλοτικό) – Μονοήμερο πρόγραμμα
4) «Αναζητώντας την αειφορία στην πόλη» (εξ αποστάσεως)
5) «Άνθρωπος και θαλάσσιο περιβάλλον, ζητείται βιώσιμη σχέση» (εξ αποστάσεως)

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο.

Έγγραφο του ΚΠΕ Ελευσίνας

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – “κι αν ήσουν εσύ;” Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

Για μια ακόμα σχολική χρονιά το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» καλεί τους/τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές/ τις μαθήτριες και την ευρύτερη σχολική κοινότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, συμπερίληψης, ξενοφοβίας και ρατσισμού, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνει:

  • Επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας.
  • Θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για μαθητές και Ημέρες Δράσης/ Φεστιβάλ.
  • Παραστάσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και μέλη της τοπικής κοινωνίας.
  • Δράσεις συνεργασίας ντόπιου και προσφυγικού μαθητικού και νεανικού πληθυσμού.

Το «κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). Όλες οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν από ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους θεατροπαιδαγωγούς και εμψυχωτές.

Έως σήμερα, μέσω του «κι αν ήσουν εσύ;» και με την πολύτιμη συνεργασία Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακών Τμημάτων, Δήμων και άλλων φορέων, έχουν επιμορφωθεί και κινητοποιηθεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδες μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ολόκληρη τη χώρα.

Καλούμε τα σχολεία όλων των βαθμίδων να συμμετέχουν στις δράσεις του «κι αν ήσουν εσύ;» για τη σχολική χρονιά 2022-2023, που θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτώβρη με την έναρξη του επιμορφωτικού προγράμματος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, συμπερίληψης, ξενοφοβίας και ρατσισμού με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικού επιμόρφωσης (έως και 150 ωρών) στους/στις συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα των δράσεων και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα μας, www.theatroedu.gr.

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – “κι αν ήσουν εσύ;”

ΚΠΕ Μολάων – Ενημέρωση και πρόσκληση συμμετοχής Σχ. μονάδων στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο «Κάστρα ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει»

kpe molaon

Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό θεματικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει το κέντρο μας, με τίτλο: «Κάστρα ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει» συνεχίζει τη λειτουργία του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

 Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά η εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων είναι υποχρεωτική θα μπορούσαν οι μαθητές να εμπλακούν με μία δράση από τις πολλές θεματικές του δικτύου και να συμμετέχουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων μελετώντας τα κάστρα. Μπορεί να έχει σχέση με το περιβάλλον, αειφορία, διατροφή ή ότι άλλο θεωρήσου κατάλληλο. Με τον τρόπο αυτό συνδέεται το παρελθόν με το σήμερα και τις νέες απαιτήσεις και καλλιεργείται η αίσθηση της συνέχειας και της εξέλιξης ενός λαού.

Στην κεντρική ιστοσελίδα του ΚΠΕ Μολάων θα βρείτε υποστηρικτικό υλικό καθώς και αναρτημένες εργασίες σχολείων.

 Το ΚΠΕ Μολάων προσκαλεί όλους τους εκπαιδευτικούς (είτε ήδη συμμετέχουν είτε θέλουν να ενταχθούν για πρώτη φορά) που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν την σχολική χρονιά 2022-2023 δράσεις ή ολόκληρα  περιβαλλοντικά προγράμματα σχετικά με τις θεματικές ενότητες του δικτύου μας, να δηλώσουν την συμμετοχή τους σε αυτό, συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση στις φόρμες google ( το σχολείο θα ενημερώσει τον/την υπεύθυνο/η σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής του).

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες:

  1. Τοποθέτηση στο χάρτη καταγραφή οχυρωματικού δικτύου της περιοχής.
  2. Φυσικό περιβάλλον. Γεωμορφολογία της περιοχής και ειδικότερα του κάστρου. Χλωρίδα, πανίδα κ.α. αλληλεπίδραση ανθρώπου-φύσης.
  3. Ιστορικό υπόβαθρο
  4. Πολεοδομικός σχεδιασμός .Δομή πόλης, οχύρωση, οργάνωση οικισμών.
  5. Αρχιτεκτονική Μορφολογία κτισμάτων, υλικά κατασκευής, εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον.
  6. Ενεργειακές ανάγκες- πηγές ενέργειας (χτες-σήμερα), ύδρευση-αποχέτευση, επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  7. Λατρεία – Τόποι λατρείας – Καταγραφή θρησκευτικών κτιρίων όλων των εποχών – Αρχιτεκτονική – Αγιογραφίες κ.ά.
  8. Παραγωγή, κοινωνία, οικονομία. Οικονομικές δραστηριότητες που εκπορεύονται από το φυσικό περιβάλλον, άλλες δραστηριότητες, επαγγέλματα – ασχολίες κατοίκων τότε και σήμερα. Επιβίωση κάποιων παραδοσιακών επαγγελμάτων, παραδοσιακές αγορές κ.ά.
  9. Αξίες, ήθη, παραδόσεις, κοινωνικές συναναστροφές, εορτές, (πανηγύρια, παζάρια, χαμάμ κ.ά.)
  10. Πρακτικές αειφορικής διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας του οικισμού.
  11. Εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης, αξιοποίησης, επανάχρησης των κτισμάτων αυτών
  12. Επαναχρησιμοποίησης δομικών και άλλων υλικών.
  13. Καλλιτεχνική αξιοποίηση του θέματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του δικτύου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.kpemolaon.gr

Οι εκπαιδευτικοί που μετέχουν ήδη, ή πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο, έχουν προτεραιότητα  για την επίσκεψή τους στο κέντρο μας και την παρακολούθηση των προγραμμάτων μας, με τις περιβαλλοντικές τους ομάδες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΚΠΕ  Μολάων.

Ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α./ΚΠΕ Αργυρούπολης κατά το σχολικό έτος 2022–2023

Μετά από 2,5 χρόνια δυσκολιών στην δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης(σχολεία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες – διδακτικές επισκέψεις) λόγω της πανδημίας,η φετινή χρονιά ξεκινά με δεδομένη τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων και όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα όσον αφορά στιςδιδακτικές επισκέψεις, μαθητές και εκπαιδευτικοί αποζητούν εμπειρίες εκ του σύνεγγυς. Έτσι και στο Κ.Ε.ΠΕ.Α./ΚΠΕ Αργυρούπολης δίνουμε προτεραιότητα στη δια ζώσης εκπαίδευση και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τις εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές μας υπηρεσίες προς την εκπαιδευτική κοινότητα με βασικό κριτήριο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Στο πλαίσιο αυτό η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Αργυρούπολης προσφέρει τα εκπαιδευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν βιωματική μάθηση εντός του ΚΠΕ και σε οικολογικά πεδία (στην πόλη και την ύπαιθρο) τηρώντας πάντα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τις σχολικές μονάδες.

Τα προγράμματα πεδίου και τα αντίστοιχα οικολογικά πεδία είναι:
1)«Το Δάσος – το περιαστικό πράσινο» – Αισθητικό δάσος Υμηττού
(για Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
2) «Δασικές πυρκαγιές – αποκατάσταση τοπίου» – Δάσος Καρέα (Υμηττός)
(για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
3)«Το νερό – τα ρέματα» – Ρέμα Πικροδάφνης ή εκβολές ΡέματοςΓερουλάνου
(για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
4)«Η θάλασσα» – Ακτή Αλίμου
(για Γ’, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
5)«Επικονίαση σε φρυγανικά οικοσυστήματα» – Αισθητικό δάσος Υμηττού
(υλοποιείται μόνο την Άνοιξη – για Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
6) «Ο κήπος του ΚΠΕ – το πράσινο στην πόλη»κήπος ΚΠΕ & χώροι πρασίνου στη γειτονιά
      (για Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια,  Λύκεια)
Για τα Νηπιαγωγεία και τις μικρές τάξεις του Δημοτικού συνεχίζονται τα προγράμματα που ήταν ήδη σχεδιασμένα να διεξάγονται εξολοκλήρου ή κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο πεδίο:
7)«Γνωριμία με το δάσος»- Αισθητικό δάσος Υμηττού (για Νηπιαγωγεία, Α΄ & Β΄ Δημοτικού)
8)«Μια μέρα στην ακροθαλασσιά»- Ακτή Αλίμου(για Νηπιαγωγεία, Α΄ & Β΄ Δημοτικού)
Τα προγράμματα:
9)«Κυκλοφοριακό – Ατμοσφαιρική ρύπανση» (για Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια) και
10)«Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή» (για Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
περιλαμβάνουν διδασκαλία και δραστηριότητες κυρίως εντός των αιθουσών του ΚΠΕκαι στη γειτονιά.

Για να δηλώσετε συμμετοχή σε δια ζώσης πρόγραμμα του ΚΠΕ συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα: https://forms.gle/TF5TCAtErwHUwwraA

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο.

Έγγραφο του ΚΠΕ Αργυρούπολης(ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Εκπ-κο Υλικό ΚΠΕ Αργυρούπολης

ΚΕΠΕΑ Λιθακιάς Ζακύνθου – Πρόσκληση συμμετοχής σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το σεισμικό τόξο που μας… ενώνει» για το σχολικό έτος 2022-2023

Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Το σεισμικό τόξο που μας… ενώνει” (αρ. έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Φ7/ΕΠ/195699/203878/Δ7-23/12/2019), το οποίο συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Λιθακιάς Ζακύνθου συνεχίζει τη λειτουργία του και τη φετινή χρονιά.

Προσκαλούμε τις σχολικές περιβαλλοντικές ομάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς-μαθητές/τριες), να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση στο ( https://forms.gle/ViZLPSEosxzwd2xE9 ) , αρχικά μέχρι την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, προκειμένου κατόπιν να ξεκινήσουμε την οργάνωση των δραστηριοτήτων μας. Ευελπιστούμε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής μας, δεν θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή των σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων στις δράσεις του δικτύου μας. Σας περιμένουμε όλους και όλες στο δίκτυο μας.

Η διαδικασία είναι ίδια, τόσο για όσους συμμετείχαν παλαιότερα, όσο και για αυτούς που επιθυμούν να ενταχθούν για πρώτη φορά στο δίκτυο. Η συμμετοχή-ένταξη στο δίκτυο αφορά το σχολικό έτος που διανύουμε.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ε.Θ.Δ.: «Το Σεισμικό Τόξο που μας… ενώνει» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ Λιθακιάς Ζακύνθου ( https://kpe-zakynth-new.zak.sch.gr/ ).
Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2695053417 ή μέσω email ( kpezakyn@gmail.com ).

ΚΠΕ-ΚΕΠΕΑ Λαυρίου – Ενημέρωση για τα προγράμματα και πρόσκληση σχολικών μονάδων για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022

Για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022, το ΚΠΕ Λαυρίου, όπως κάθε χρόνο, δέχεται σχολικές επισκέψεις από σχολεία της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
Το ΚΠΕ Λαυρίου προτίθεται να υλοποιήσει 8 μονοήμερα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που απευθύνονται σε περιβαλλοντικές ομάδες και τμήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά παράλληλα μπορούν να συσχετιστούν με τον θεσμό των εργαστηρίων δεξιοτήτων και ειδικότερα με τη θεματική ‘φροντίζω το περιβάλλον’ και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά. Πρόκειται για τα ακόλουθα μονοήμερα προγράμματα:

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ Σχετικό με: Διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, κο-μποστοποίηση. Πεδίο: οι εξωτερικοί χώροι του ΚΠΕ.
Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και ΛυκείουΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ⇒ Σχετικό με: την χλωρίδα Εθνικού δρυμού Σουνίου και την προστασίας της υπό τη μορφή περιβαλλοντικού μονοπατιού στο δάσος. Πεδίο: Εθνικός Δρυμός Σουνίου. Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ⇒ Σχετικό με: την φυσική αναγέννηση έπειτα από δασική πυρκαγιά. Πεδίο: Εθνικός Δρυμός Σουνίου.
Απευθύνεται σε μαθητές Δ’, Ε’, Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ⇒ Σχετικό με: την νεοκλασική και βιομηχανική αρχιτεκτονική του Λαυρίου με την μορφή αστικού περιβαλλοντικού μονοπατιού. Πεδίο: η πόλη του Λαυρίου. Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ⇒ Σχετικό με: Διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Πεδίο: οι εξωτερικοί χώροι του ΚΠΕ.
Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ⇒ Σχετικό με: το λιμάνι ως αναπτυξιακό μοχλό για την περιοχή, προβλήματα και προοπτικές του υπάρχοντος λιμανιού. Πεδίο: το λιμάνι και η πόλη του Λαυρίου. Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
ΓΙΑΛΟ – ΓΙΑΛΟ ⇒ Σχετικό με: το παράκτιο οικοσύστημα και την προστασία του, τις αν-θρώπινες παρεμβάσεις στο τοπίο και το οικοσύστημα και την Posidonia oceanica. Πεδίο: το λιμανάκι της Ποσειδονίας (Πασά). Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
ΑΡΓΥΡΟΥ ΠΗΓΗ ⇒ Σχετικό με: αρχαία μεταλλουργία, εξοικονόμηση νερού στα αρχαία πλυντήρια, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Πεδίο: Εθνικός Δρυμός Σου-νίου, Σούριζα.
Απευθύνεται σε μαθητές Ε’, Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥ ⇒ σχετικό με: βιομηχανική κληρονομιά. Πεδίο: ΤΠΠΛ. Απευθύνεται σε μαθητές Ε’, Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τον τρόπο υλοποίησης τους μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του ΚΠΕ Λαυρίου: http://kpe-lavriou.att.sch.gr/programs.php?choice=11

Έγγραφο του ΚΠΕ Λαυρίου

ΚΠΕ Αρναίας – Πρόσκληση σε ημερίδα του Σχολικού Δικτύου Δράσης «Ταπερίστας 2023»

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρναίας και τα συνεργαζόμενα Κ.Ε.ΠΕ.Α. Άμφισσας, Αν. Ολύμπου, Βελβεντού-Σιάτιστας, Ελ. Κορδελιού, Καλαμάτας, Καρπενησίου, Κέρκυρας, Μακρινίτσας, Μεσολογγίου, Μολάων, Νάουσας, Περτουλίου Τρικκαίων, Ποροΐων, Σικυωνίων, Ιεράπετρας Νεάπολης, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας, Αργολίδας, Αχαΐας, Γρεβενών, Δράμας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χαλκιδικής και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Αχαΐας, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας και Σερρών, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων σας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα διάχυσης καλών πρακτικών εφαρμογής του Σχολικού Δικτύου Δράσης «Ταπερίστας» και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς των «Ταπερίστας 2023» την Πέμπτη 29-09-2022.
Η πρόσκληση αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης και τους εκπαιδευτικούς των Κ.Ε.ΠΕ.Α. και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης έως τον αριθμό των 1000 επισκεπτών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 29-09-2022

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Εκπρόσωπος Υ.ΠΑΙ.Θ.
Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας
Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής
Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής
Υπεύθυνος ΚΠΕ Αρναίας
ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ» Μπίνιου Ευαγγελία, Αν. Υπεύθυνη ΚΠΕ Αρναίας
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 4Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΊΧΟΥ Αποστολία Σαββαλάκη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΕΕΕΚ ΚΈΡΚΥΡΑΣ Παύλος Περούλης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Ψάρρα Χρυσάνθη, ΠΕ02
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 33ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ Τσιγγερλιώτη Άννα
Ιωαννίδης Δημήτριος
Σπάλα Αφροδίτη
Καρακιχαγιά Σοφία
Καρατόσιου Αγγελική
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 1ο ΓΥΜΝΆΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΆ Ευαγγελία Καμπακάκη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΠΑΓΙΤΩΝ “ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ” Παπαναστασίου Αγγελική
Ρέγγη Αναστασία ,ΠΕ02
Αρμένη Ελένη ΠΕ02
Κοσκινά Ελένη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 1ο ΓΥΜΝΆΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΆ Ευαγγελία Καμπακάκη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΠΑΓΙΤΩΝ “ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ” Παπαναστασίου Αγγελική
Ρέγγη Αναστασία ,ΠΕ02
Αρμένη Ελένη ΠΕ02
Κοσκινά Ελένη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ Τσιάτσιου Γεωργία
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ Ειρήνη Δημοπούλου, ΠΕ11
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 20ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ Δημητροπούλου Κατερίνα ΠΕ01
Παπαδάτου Ιωάννα ΠΕ81
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΊΟΥ-ΒΑΛΕΤΕΙΟ Κανακίδου Αργυρώ ΠΕ05
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 1ο ΓΥΜΝΆΣΙΟ ΛΑΜΊΑΣ  Κώστας Λούβαρης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ BLOGS «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ» Χρυσοβέργη Ευαγγελία, ΠΕ04.05

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της ημερίδας είναι: https://minedu-primary2.webex.com/meet/mpiniou
Ώρα έναρξης της ημερίδας στις 18.00 με διάρκεια 1.30 ώρα. Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να συνδεθούν 15΄πριν την έναρξη της ημερίδας για την ομαλή είσοδό τους.

ΚΠΕ Αρναίας Πρόσκληση ημερίδας

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση