Αρχείο για "Μάιος, 2019"

Απολογιστικά στοιχεία Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολικού έτους 2018-2019 και ανάρτηση εργασιών στο Wiki του τμήματος Π.Ε.

Για την αποστολή του απολογισμού των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στο ΥΠ.Π.Ε.Θ., παρακαλούμε να συμπληρωθούν τα ερωτηματολόγια απολογιστικών στοιχείων που υπάρχουν στις παρακάτω ηλεκτρονικές φόρμες έως τις 10 Ιουνίου 2019 :

α. Ερωτηματολόγιο συντονιστών Εκπαιδευτικών σε προγράμματα Π.Ε. 2018-2019  από τους συντονιστές των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
β. Ερωτηματολόγιο συμμετεχόντων Εκπαιδευτικών σε προγράμματα Π.Ε. 2018-2019  από τους συμμετέχοντες στην παιδαγωγική ομάδα των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ηλεκτρονική φόρμα είναι διαφορετική για τους/τις συντονιστές/στριες των προγραμμάτων και για τους συμμετέχοντες στην παιδαγωγική ομάδα εκπαιδευτικούς και πρέπει να συμπληρωθεί αναλόγως από όλους τους Εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Π.Ε.
Ο/η Συντονιστής/στρια κάθε προγράμματος καταθέτει μια έκθεση απολογισμού (Ερώτηση 22 στη φόρμα των απολογιστικών στοιχείων) και ο Διευθυντής του Σχολείου ενημερώνει εγγράφως την Υπεύθυνη Π.Ε. για την ολοκλήρωση ή μη των προγραμμάτων Π.Ε. του σχολείου, σύμφωνα με το Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος που είχε υποβληθεί στην αρχή του σχολικού έτους (εγκύκλιος ΥΠ.Π.Ε.Θ. με Αρ. Πρωτ. 212004/ Δ7 / 7-12-2018).
Στη συνέχεια, αφού ληφθεί υπόψη η παραπάνω ενημέρωση από τον Διευθυντή/Διευθύντρια της Σχολικής Μονάδας και η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας απολογισμού, χορηγείται Βεβαίωση Υλοποίησης Προγράμματος, από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικός, πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα απολογισμού, ακόμα και αν δεν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και να γράψει ότι το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε στο αντίστοιχο πεδίο (το πρόγραμμα θεωρείται ότι δεν ολοκληρώθηκε όταν η διάρκειά του είναι μικρότερη των 5 μηνών – για την φετινή σχολική χρονιά, μικρότερη των 4 μηνών).

Προτείνουμε στους/στις εκπαιδευτικούς να αναρτήσουν το υλικό που παρήχθη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματός τους, στο Wiki (perivallontikivatinas.pbworks.com) που έχει δημιουργηθεί για την ανάρτηση των εργασιών των περιβαλλοντικών ομάδων, με στόχο τη χρήση αυτού του αρχείου εργασιών από όσους και όσες ενδιαφέρονται. Εναλλακτικά, μπορούν να το αποστείλουν σε ψηφιακή μορφή στην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση : grpere@dide-v-ath.att.sch.gr.

Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας – Εκδήλωση ενδιαφέροντος για Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Aγωγής Υγείας/Πολιτιστικών Θεμάτων

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Αγωγής Υγείας, προτίθεται να διοργανώσει διήμερο παρουσιάσεων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, στις 19 & 20 Ιουνίου 2019, για τα σχολεία της Διεύθυνσης που εκπονούν προγράμματα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά .
Η παρουσίαση των προγραμμάτων δύναται να γίνει με : αφίσες, θεατρικά δρώμενα, μουσικοχορευτικά δρώμενα, παιχνίδια ρόλων, ζωγραφική, φωτογραφία, ταινίες μικρού μήκους, κατασκευές και άλλα.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό της εκδήλωσης παρακαλούμε τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν και υλοποιούν Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας, να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σε περίπτωση που υπάρχουν συνάδελφοι που υλοποιούν προγράμματα Πολιτιστικών θεμάτων που θέλουν να τα παρουσιάσουν, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν και τηλεφωνικά με τις Υπεύθυνες Α.Υ. & Π.Ε., αφού συμπληρώσουν την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η διάρκεια της κάθε παρουσίασης θα είναι περίπου 10-15΄και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των σχολείων. Επιπλέον χρόνος θα δοθεί – εφόσον υπάρχει δυνατότητα – μόνον σε περιπτώσεις παρουσίασης μικρών θεατρικών ή δρώμενων από τους μαθητές επί σκηνής και όχι σε παρουσιάσεις μέσω ppt ή video. Τα PPT’s ή Videos τα οποία περιέχουν αποκλειστικά γνωστικό περιεχόμενο ή φωτογραφίες από εκπαιδευτικές επισκέψεις, χωρίς δράσεις/δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί στη διάρκεια του προγράμματος, δεν θα γίνουν δεκτά, γιατί οι παρουσιάσεις έχουν ως βασικό στόχο την διάχυση των καλών πρακτικών κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής : η έγκαιρη αποστολή του υλικού παρουσίασης σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την παρουσίαση.

Καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων : 21-05-2019

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτική Ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας με θέμα «Μαραθώνας : οι όψεις του νερού», σε συνεργασία με το ΚΠΕ Λαυρίου και τις Δ/νσεις Α΄/ θμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας & Ανατ. Αττικής, 8 Ιουνίου 2019

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Aθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των καθηγητών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το ΚΠΕ Λαυρίου και με τους Υπεύθυνους Π.Ε. των Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας & Ανατ. Αττικής για την διοργάνωση Επιμορφωτικής Ημερίδας με θέμα:

«Μαραθώνας : οι όψεις του νερού»

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στις 8 Ιουνίου 2019 στο φράγμα του Μαραθώνα και στον υδροβιότοπο του Σχινιά. Η ημερίδα απευθύνεται σε 45 εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων διευθύνσεων.
Το ΚΠΕ Λαυρίου θα διαθέσει πούλμαν για την μετακίνηση των συμμετεχόντων από τον σταθμό μετρό «Χαλάνδρι», προς τον Μαραθώνα, καθώς και ένα πρόχειρο γεύμα (σάντουιτς).

Η ημερίδα έχει ως στόχο, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν δύο από τις όψεις του νερού (πόσιμο και θαλασσινό νερό) καθώς και υγροβιότοπους) με πεδίο μελέτης τον Μαραθώνα.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα: Φόρμα συμμετοχής στην Επιμορφωτική Ημερίδα του ΚΠΕ Λαυρίου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 16-05-2019.
Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9.00 Συγκέντρωση στον Σταθμό Μετρό «Χαλάνδρι»
9.00-10.00 Μετάβαση με πούλμαν στο Φράγμα του Μαραθώνα
10.00- 11.30 Επίσκεψη στο μικρό μουσείο της ΕΥΔΑΠ και ξενάγηση/ παρουσίαση από εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ, μικρή περιηγητική διαδρομή κοντά στο φράγμα
11.10- 12.00 Μετάβαση στον υγροβιότοπο του Σχινιά
12.00 – 14.00 Ξενάγηση και δραστηριότητες από εκπρόσωπο του φορέα διαχείρισης Σχινιά-Μαραθώνα στον υγροβιότοπο και το παρακείμενο δάσος
14.00 – 14.15 Αξιολόγηση – Συζήτηση – Χορήγηση βεβαιώσεων
14.10 – 15.00 Μετάβαση με το πούλμαν  στον Σταθμό Μετρό «Χαλάνδρι»

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το WWF Eλλάς και την Δ/ση Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας στις 27-05-2019

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των καθηγητών που αναλαμβάνουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, προτίθεται να συνεργαστεί με το WWF Eλλάς και την Δ/ση  Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας για την υλοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου διάρκειας 5 διδακτικών ωρών με θέμα:

«Φύση και πολιτισμός – ένας δημιουργικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο της πόλης»

Στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (αλλά και οποιαδήποτε γωνιά της πόλης) για να αναδείξουμε τη σχέση φύσης και πολιτισμού και να ευασθητοποιήσουμε τους μαθητές μας για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 30 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις προαναφερθείσες Διευθύνσεις και θα διεξαχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, την  Δευτέρα 27 Μαϊου 2019 και ώρες 16.30 έως 20.00.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων
: 23-05-2019 και ώρα 16.00.

Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για την επιλογή τους στο σεμινάριο, στα προσωπικά τους e-mails.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16.30: Συνάντηση στο μετρό Ακρόπολη (στο επίπεδο με τις προθήκες με τα εκθέματα, πριν χτυπήσουμε το εισιτήριο για την έξοδό μας). Σύντομη περιήγηση στα εκθέματα του μετρό.
Στιγμές καθημερινότητας στην Αρχαία, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Αθήνα.
17.00: Σταθμός: Θέατρο Διονύσου. (Εξω από τον αρχαιολογικό χώρο).
Μια ιστορία στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης.
17.30: Περίπατος και δραστηριότητα: Στα σπίτια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Περπατάμε κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ανιχνεύουμε ίχνη από την κλασική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και λαϊκή παράδοση. Αναγνωρίζουμε τα μεσογειακά φυτά.
Χωριζόμαστε σε ομάδες:
(α) Σπίτια που μιλάνε (ζωντανεύουμε τα κτίρια της Αρεοπαγίτου βάσει στοιχείων)
(β) Η ιστοριογραμμή (φτιάχνουμε μία καλλιτεχνική ιστοριογραμμή της Αθήνας βάσει των μνημείων που συναντάμε).
(β) Κάθε φυτό κι ο μύθος του (γνωρίζουμε και αφηγούμαστε μύθους που σχετίζονται με τα φυτά της Δ.Αρεοπαγίτου)
19.00: Συνάντηση και των τριών ομάδων στο Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη. Περίπατος ως το σημείο θέας προς Ακρόπολη. Σούρουπο με θέα το μνημείο.
Δραστηριότητα: Ένα αντικείμενο, μία ιστορία.
Φύση και πολιτισμός: πώς το τοπίο, η μεσογειακή χλωρίδα, το αττικό φως και το κλίμα γέννησαν τα μνημεία που βλέπουμε. Με οδηγό στοιχεία από την έρευνα και το έργο του Δημήτρη Πικιώνη αλλά και άλλων ερευνητών της σχέσης φύσης και πολιτισμού δημιουργούμε μία πολύ σύντομη «ξενάγηση» με βάση ένα αντικείμενο που συλλέγουμε από τη φύση.
20.00: Λήξη, παραλαβή βεβαιώσεων
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση