Αρχείο για "Οκτώβριος, 2023"

Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Σταδιοδρομίας) για το σχολικό έτος 2023-2024

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, σχεδιάζονται, οργανώνονται και υλοποιούνται από εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων της χώρας Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο :

Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ

Παράρτημα_Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος

ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου – Πρόσκληση συμμετοχής σχολικών ομάδων στο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία»

Το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου ως συντονιστής του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» (έγκριση Απόφ. ΥΠΑΙΘ Φ7/ΕΠ/149311/1928/Δ7/10-01-2023) καλεί όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή ή να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο. Το δίκτυο περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό αναρτημένο σε ειδική ιστοσελίδα και αξιοποιεί ειδικό ιστολόγιογια την επικοινωνία και αλληλεπίδραση των σχολικών ομάδων μεταξύ τους και με το ΚΠΕ ως μια κοινότητα μάθησης για την εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Πόλη. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν την εξ αποστάσεως υποστήριξη των σχολικών ομάδων, κάτι απαραίτητο στα εθνικά δίκτυα που έχουν μέλη σχολεία από όλη τη χώρα.

Η φιλοσοφία και η δομή του δικτύου το καθιστούν κατάλληλο για όλες τις σχολικές μονάδες, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους τους τύπους σχολείων. Οι δραστηριότητες του εκπαιδευτικού υλικού μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν στα εργαστήρια δεξιοτήτων σε διάφορες θεματικές ενότητες.

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/viosimi23-24 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023. Οι σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο δίκτυο κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 και επιθυμούν να συνεχίσουν και την τρέχουσα σχολική χρονιά παρακαλούνται να επικαιροποιήσουν τη συμμετοχή τους δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να είναι ενταγμένες στο δίκτυο συμπληρώνοντας την αίτηση.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να ενταχθούν με τους μαθητές τους στο δίκτυο παρακαλούνται να ενημερωθούν για το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου διαβάζοντας το συνημμένο έγγραφο ή αναλυτικά στις ιστοσελίδες του δικτύου στους συνδέσμους https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli και http://www.kpe-thess.gr/el/networks/viosimi-poli/

Έχοντας νωπές τις εικόνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιες που έπληξαν τη χώρα μας και λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της κλιματικής κρίσης και τον αντίκτυπό της στη βιωσιμότητα των πόλεων, θα προτείναμε οι σχολικές ομάδες που θα συμμετέχουν τη φετινή χρονιά στο δίκτυο να εντάξουν στην προβληματική τους τη σχέση πόλης και κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα την ανθεκτικότητα των πόλεων (π.χ. σε καύσωνες, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τις δράσεις πρόληψης, σχεδιασμού, ενημέρωσης, αντιμετώπισης κ.ά.).

Επισημαίνουμε ότι οι ομάδες που θα ενταχθούν στο δίκτυο καλούνται να αναρτούν τις εργασίες και τα παραγόμενα των δραστηριοτήτων τους στο ιστολόγιο επικοινωνίας του δικτύου https://blogs.sch.gr/viosimi-poli/ ή να στείλουν γραπτή αναφορά στο ΚΠΕ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης καλούνται να αναφέρουν κατά την παρουσίαση των εργασιών και την προβολή των δράσεών τους (αναφορές, άρθρα, ιστοσελίδα, εκδηλώσεις, έγγραφα κλπ)ότι η ομάδα είναι μέλος του εκπαιδευτικού δικτύου “Βιώσιμη Πόλη” που συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για επιμορφωτική δια ζώσης Ημερίδα των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Λαυρίου και Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα: «Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;» 11 Νοεμβρίου 2023.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Λαυρίου και Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», προτίθενται να συνδιοργανώσουν επιμορφωτική δια ζώσης Ημερίδα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;». Η Επιμορφωτική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, ώρες 09:00-14:30, θα έχει συνολική διάρκεια έξι (6) διδακτικών ωρών και θα διεξαχθεί στους χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α./ΚΠΕ Αργυρούπολης και στο Δάσος του Καρέα στον Υμηττό σύμφωνα με το επισυναπτόμενο ενδεικτικό πρόγραμμα. Η μετάβαση από το ΚΠΕ Αργυρούπολης στον Καρέα (στο πάρκινγκ της Μονής Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου), όπου θα πραγματοποιηθεί η μελέτη πεδίου, θα γίνει με τα Ι.Χ. των οργανωτών και όσων συμμετεχόντων έρθουν με αυτοκίνητο. Το ΚΠΕ Αργυρούπολης είναι εύκολα προσβάσιμο και με μετρό αφού βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο σταθμό της Γραμμής 2 ΑΛΙΜΟΣ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 70 εκπαιδευτικούς από όλες τις Δ/νσεις Εκπ/σης Α/θμιας και Β/θμιας Αττικής (5 από κάθε Δ/νση Εκπ/σης). Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 στο σύνδεσμο: https://forms.gle/ckJGwfhN9UE2q8ri9.

Έγγραφο του ΚΠΕ Αργυρούπολης

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ των Κ.Ε.ΠΕ.Α. της Αττικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
«Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;»
9:00-9:15 Προσέλευση-Εγγραφές
9:15-9:30 Έναρξη – Χαιρετισμοί – Στοχοθεσία του σεμιναρίου, Προϊστάμενοι Κ.Ε.ΠΕ.Α Αττικής
9:30-10:15 «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων. Κλιματική Κρίση και νέα δεδομένα», Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων», π. Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π.
10.15-10.30 Ερωτήσεις
10:30-11:15 «Περί Δασικών Πυρκαγιών», Δρ. Μαργαρίτα Αριανούτσου, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικολογίας, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
11:15-11:30 Ερωτήσεις
11.30-11.45 Εισαγωγή στη μελέτη πεδίου που θα πραγματοποιηθεί στο Δάσος του Καρέα – γνωριμία με τον χώρο & μεθοδολογίες μελέτης Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αργυρούπολης,
Δρ. Ευελπίδου Νίκη, Καθηγήτρια Γεωμορφολογίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, Τομέας Γεωγραφίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.
11:45-12:15 Μετάβαση στο Δάσος του Καρέα (με Ι.Χ. οργανωτών & συμμετεχόντων)
12.15-12.20 Χωρισμός σε ομάδες
12:20-14.20 Μελέτη πεδίου για θέματα διάβρωσης, πλημμυρών και χαρτογράφησης με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας κυρίας Ευελπίδου και των συνεργατών της
Μελέτη πεδίου για θέματα φυσικής αναγέννησης – μεταπυρικής διαχείρισης, Δρ. Καζάνης Δημήτρης, ΕΔΙΠ, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Δραστηριότητες μελέτης πεδίου για τις δασικές πυρκαγιές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Κ.Ε.Π.Ε.Α. Λαυρίου και Αργυρούπολης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των πέντε Κ.Ε.ΠΕ.Α. της Αττικής
14:20-14:30 Αξιολόγηση-Λήξη Ημερίδας

ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Δραπετσώνας – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα, σχολικό έτος 2023-2024

Σας ενημερώνουμε ότι το ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Δραπετσώνας προτίθεται να υλοποιήσει, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές/τριες Αθμιας και Βθμιας εκπ/σης, καθώς και για σπουδαστές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της Αττικής.

Εκπαιδευτικά προγράμματα ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Δραπετσώνας 2023-2024:

1. «Ιχνηλατώντας τις αλλαγές ενός τόπου στο χρόνο: αλλαγές στις χρήσεις, αντιλήψεις και αξίες» (Ε και ΣΤ, Δημοτικού Γυμνάσιο, Λύκειο, ΣΔΕ)
2. «Στον πηγαιμό για τους δημόσιους χώρους: μου προσφέρουν …. τους φροντίζω;» (Δ΄- Στ΄ τάξη Δ. Σχ., Γυμνάσιο, ΣΔΕ).
3. «Ζώντας σε μια βιώσιμη πόλη: από τα δικαιώματά μας στους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης» (ΣΤ΄ τάξη Δ. Σχ., Γυμνάσιο, Λύκειο, ΣΔΕ).
4. «Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: Αλιεία» (Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Δημοτικού, Γυμνάσιο, Α και Β κύκλος Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας)
5. «Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: ρύπανση από πλαστικά» (Δ- ΣΤ΄τάξη Δ. Σχ., Γυμνάσιο, Α και Β κύκλος Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
6. «Δεν πετάω … ανακυκλώνω» (Νηπιαγωγείο, Α΄ τάξη Δημοτικού)
7. «Νοιάζομαι για τους Θησαυρούς της Γης: Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω» (Γ΄ και Δ΄ τάξη Δημοτικού)
8. «Φυσικοί πόροι και διαχείριση απορριμμάτων» (Ε και ΣΤ’ τάξη Δημοτικού, Γυμνάσιο και Λύκειο, ΣΔΕ)
9. «Γοργονοερωτήματα για Θαλασσοπροβλήματα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θαλάσσια ρύπανση» (Νηπιαγωγείο και Α και Β τάξη Δημοτικού)
10. «Ταξιδεύοντας με ένα γιλέκο στη θάλασσα της παγκοσμιοποίησης» (Ε και Στ’ τάξη Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΣΔΕ). Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων Θεματική ενότητα Φροντίζω για το Περιβάλλον και Υποενότητα: Παγκόσμια φυσική κληρονομιά και αειφορία)
11. «Οι πρόσφυγες του 1922 στη Δραπετσώνα: χαρτογραφώντας τη μνήμη μιας προσφυγικής γειτονιάς» (Στ΄ τάξη Δ.Σχ., Γυμνάσιο, Λύκειο, ΣΔΕ)

Μέχρι να υπάρξει στελέχωση του Κέντρου, το ΚΕΠΕΑ θα δέχεται ένα τμήμα τη φορά μέχρι 25 μαθητές/τριες και εργασία στο πεδίο θα γίνεται μόνο στα προγράμματα 1,2,6,7 & 8.

Ενημερωτικό έγγραφο του ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Δραπετσώνας

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του ΚΠΕ Δραπετσώνας συγχρηματοδούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Προγράμματος «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Β΄ Κύκλος».

Δίκτυο Open Farm – Δράσεις και Προτάσεις ενημέρωσης Σχολείων & Ομάδων Πολιτών σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της αειφορίας και βιωσιμότητας των δασών, Νέοι Κύκλοι Επισκέψεων Οκτώβριος 2023 – Μάιος 2024

Στο πλαίσιο της δημιουργίας Τράπεζας Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού στην Αμυγδαλέζα Αττικής, συνεχίζουμε τις επισκέψεις στο εκκοκκιστήριο και προσκαλούμε το αστικό κοινό να γνωρίσει την δράση και το κοινωνικό & περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.  Η αειφορική χρήση των δασών μέσω της πολυλειτουργικότητας του δάσους  παρέχει  υπηρεσίες και αγαθά  , από τα   οποία  μπορούν να παραχθούν προϊόντα   που συνδέονται με την παραγωγή σε αγροδασικά συστήματα.  

Μεταφορά με πούλμαν Δωρεάν από την σχολική μονάδα ή κάποιο σημείο συνάντησης. *Γκρουπ = έως 30 άτομα/ επίσκεψη Συνολική διάρκεια : 90 λεπτά  

Επιλέξτε τις ημέρες που θα μπορούσατε να συμμετέχετε με τους μαθητές του σχολείου σας (όσες επιλογές θέλετε και υπάρχει διαθεσιμότητα):

Ημερομηνίες διαθέσιμες για επισκέψεις στην Αμυγδαλέζα 2023-2024

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω γκρουπ θα γίνει ξενάγηση στον χώρο, θα παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική δράση  – σεμινάριο (βλέπε παρακάτω αναλυτικά στο πρόγραμμα της δράσης) και στο τέλος θα  υπάρχει ένα κέρασμα με επιλεγμένα βιολογικά προϊόντα από  το δίκτυο open farm. 

Περιγραφή της Δράσης  – Θεματικές Ενότητες 

1. Υποδοχή – Χαιρετισμός και σύντομη παρουσίαση με τα βασικά σημεία της αποστολής και του ρόλου του κέντρου, (Δρ. Δέσποινα  Παϊταρίδου,  Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος και  Μιχάλης Πατσουράκος, Δασολόγος) (15’).
2. Ξενάγηση στους χώρους και ενημέρωση για τον τρόπο παραλαβής, διαλογής κι επεξεργασίας των σπόρων των δασικών ειδών και την διατήρηση/ αποθήκευση  τους (20’)
3. Ξενάγηση στο δασικό φυτώριο και Βιωματικό Εργαστήριο  – «Φυτεύουμε τον σπόρο της ελπίδας». (30’)

Θα γίνουν σπορές με δασικά/ μεσογειακά είδη σε κατάλληλα γλαστράκια και μετά οι επισκέπτες θα  μάθουν πληροφορίες για τα είδη που έσπειραν  και τον ρόλο τους στο μεσογειακό δασικό οικοσύστημα.
Οι οργανισμοί (φυτικοί και ζωικοί) που ζουν στα μεσογειακά οικοσυστήματα έχουν αναπτύξει μηχανισμούς απόκρισης στις περιβαλλοντικές πιέσεις ώστε να επιβιώνουν στις συνθήκες που διαμορφώνει το μεσογειακό κλίμα.  Οι προσαρμογές αυτές αφορούν κυρίως στην έλλειψη νερού, που συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες, στην περιοδική δράση της φωτιάς, στην απαιτούμενη οικονομία στα θρεπτικά στοιχεία και στο χειμερινό ψύχος.

Μέσα από τα εργαστήρια μας μιλάμε στους επισκέπτες για τα φυτά ως οργανισμούς και την μυστική ζωή των δέντρων.
Παράλληλα με τις δράσεις στο φυτώριο μιλάμε στους επισκέπτες μας την μυστική ζωή των δέντρων. Ρίχνουμε φως στην βλάστηση του δάσους και μπαίνουμε σε ένα μυστηριώδες και γεμάτο ζωή σύμπαν, προβάλλοντας μια εντελώς καινούρια θεώρηση του δάσους και των φυτών για τον πλανήτη, το περιβάλλον και την υγεία μας. 

4. Κέρασμα με επιλεγμένα  βιολογικά προϊόντα από το δίκτυο μικρών παραγωγών του open farm. (15’)

Σχετικά με :  Open Farm 

Φέρνουμε σε επαφή τους ανθρώπους στην πόλη, με τους παραγωγούς στην ύπαιθρο, που παράγουν την τροφή μας.
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα βιωματικής μάθησης και μη τυπικής εκπαίδευσης, για το Περιβάλλον, την Αστική Γεωργία και τον Αγρο-Διατροφικό τομέα, για παιδιά κι ενήλικες (σεμινάρια, εργαστήρια, webinars, πρόγραμμα Farm2School, Σχολικοί Κήποι) .
Μέσω του δικτύου Open Farm, χαρτογραφούμε, καταγράφουμε και αναδεικνύουμε τα «ανοιχτά», επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μικρές μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας.
Με επισκέψεις και δραστηριότητες στα αγροκτήματα του δικτύου, εργαστήρια γευσιγνωσίας κι άμεση επικοινωνία με τον παραγωγό, επιχειρούμε να μεταφέρουμε την κουλτούρα και τις δυσκολίες της αγροτικής παραγωγής και τα μυστικά της σωστής διατροφής τους τελικούς χρήστες των προϊόντων τους στις πόλεις (open farm experience, open farm days, open farm shop).

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) – Διεθνή Δίκτυα-Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολική χρονιά 2023-2024

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συντονίζει τη σχολική χρονιά 2023-2024 τα παρακάτω 3 Διεθνή Δίκτυα-Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στα οποία καλούμε τα σχολεία σας να συμμετέχουν :

Α) Διεθνές Θεματικό Δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία», για μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 
Β) Διεθνές Θεματικό Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση», για μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Γ) Διεθνές Θεματικό Δίκτυο «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», για μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των δικτύων και πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να συμμετέχουν σε αυτά, μπορείτε να βρείτε στην επισυναπτόμενη επιστολή και στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΦ https://eepf.gr/el/tomeis-drashs/ekpaideftika-programmata.Λήψη αρχείου

Ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α./ΚΠΕ Αργυρούπολης κατά το 1ο τρίμηνο του σχολικού έτους 2023-2024

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του,τοΚ.Ε.ΠΕ.Α./ ΚΠΕ Αργυρούπολης,κατά το 1ο τρίμηνο του προγραμματισμού του(Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2023),προτίθεται να υλοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν βιωματική μάθηση στους χώρους του(εντός ΚΕΠΕΑ) και σε οικολογικά πεδία (στην ύπαιθρο ή την πόλη). Τα προγράμματα με τα αντίστοιχα οικολογικά πεδία και τις τάξεις στις οποίες απευθύνονται είναι:

1) «Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή»* (για Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
2) «Το Δάσος – το περιαστικό πράσινο» – Αισθητικό δάσος Υμηττού
(για Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
3) «Δασικές πυρκαγιές – αποκατάσταση τοπίου» – Δάσος Καρέα (Υμηττός)
(για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
4) «Το νερό – τα ρέματα» – Ρέμα Πικροδάφνης ή εκβολές Ρέματος Γερουλάνου
(για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
5) «Η θάλασσα» – Ακτή Αλίμου
(για Γ’, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)
6) «Ο κήπος του ΚΠΕ – το πράσινο στην πόλη»* – κήπος ΚΠΕ & χώροι πρασίνου στη γειτονιά
(για Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια,  Λύκεια)
7) «Κυκλοφοριακό – Ατμοσφαιρική ρύπανση»* (για Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια) και
*περιλαμβάνουν διδασκαλία και δραστηριότητες κυρίως εντός των αιθουσών του ΚΠΕ ή τη γειτονιά και δεν χρειάζεται μετάβαση στο πεδίο με πούλμαν

Πληροφορίες για τη δομή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας http://www.kpea.gr/programmata.php

Για να δηλώσετε συμμετοχή σε δια ζώσης πρόγραμμα του ΚΠΕ συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα: https://forms.gle/gcCQYt3gzyNv8cEV9

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο.

Έγγραφο του ΚΠΕ Αργυρούπολης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Εκπ-κο Υλικό ΚΠΕ Αργυρούπολης

ΚΕΠΕΑ Λιθακιάς Ζακύνθου – Πρόσκληση συμμετοχής σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το σεισμικό τόξο που μας… ενώνει» για το σχολικό έτος 2023-2024

Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Το σεισμικό τόξο που μας… ενώνει” , το οποίο συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Λιθακιάς Ζακύνθου συνεχίζει τη λειτουργία του και τη φετινή χρονιά.
Προσκαλούμε τις σχολικές περιβαλλοντικές ομάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς-μαθητές/τριες),  να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση στο ( https://forms.gle/ViZLPSEosxzwd2xE9 ) , αρχικά μέχρι την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2023, προκειμένου κατόπιν να ξεκινήσουμε την οργάνωση των δραστηριοτήτων μας. Σας περιμένουμε όλους και όλες στο δίκτυο μας. Η διαδικασία είναι ίδια, τόσο για όσους συμμετείχαν παλαιότερα, όσο και για αυτούς που επιθυμούν να ενταχθούν για πρώτη φορά στο δίκτυο. Η συμμετοχή-ένταξη στο δίκτυο αφορά το σχολικό έτος που διανύουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ε.Θ.Δ.: «Το Σεισμικό Τόξο που μας… ενώνει» μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2695053417 ή μέσω email ( kpezakyn@gmail.com ).

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση