Αρχείο για "Σεπτέμβριος, 2023"

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής των σχολικών μονάδων στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας για τη σχολική χρονιά 2023-2024

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας κατά το σχολικό έτος 2023-2024 προγραμματίζει την υλοποίηση δια ζώσης και διαδικτυακών εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε μαθητές/τριες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής.

Α. Εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα
α) Για τα σχολικά τμήματα της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού (Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο)
β) Για τα σχολικά τμήματα της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ)

1) «Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού» – Μονοήμερο πρόγραμμα
2) «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι… για μύστες στην αειφορία» – Μονοήμερο πρόγραμμα
3) «Κλιματική αλλαγή: γνώση και δράση για το περιβάλλον» (πιλοτικό) – Μονοήμερο πρόγραμμα
4) «Αναζητώντας την αειφορία στην πόλη» (εξ αποστάσεως)
5) «Άνθρωπος και θαλάσσιο περιβάλλον, ζητείται βιώσιμη σχέση» (εξ αποστάσεως)

Τα κύρια χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η βιωματική προσέγγιση, η ενεργός συμμετοχή και η εργασία των μαθητών/τριών σε ομάδες. Ειδικότερα οι μαθητές/τριες συμμετέχοντας στα προγράμματα μας, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας μέσα από την εργασία σε ομάδες, καθώς και να επεξεργαστούν, να ερμηνεύσουν, να αναλύσουν πληροφορίες, να εξάγουν συμπεράσματα και να εξετάσουν κριτικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια εκπαιδευτική επίσκεψη που έχει ήδη προγραμματιστεί εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών ή άλλων λόγων, δύναται να μετατραπεί από δια ζώσης σε εξ αποστάσεως, σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.
Επίσης μπορούν να προγραμματιστούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας στα πλαίσια των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», ώστε οι μαθητές/τριες των σχολικών τμημάτων να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα μας, τα οποία εστιάζουν στην ολιστική προσέγγιση σύγχρονων περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Ο αριθμός των μαθητών/τριών του σχολικού τμήματος που θα συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου μας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 άτομα.

Β. Υποβολή αιτήσεων για εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας
Για περισσότερες πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες τους στα παραπάνω εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα, μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ ώστε να προγραμματιστεί και να οργανωθεί η εκπαιδευτική επίσκεψη.
Εφόσον η εκπαιδευτική επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ο συντονιστής/-τρια εκπαιδευτικός πρέπει να ενημερώσει και τον/την Υπεύθυνο/η Π.Ε. της Δ/νσης Εκπ/σης που ανήκει.
Παρακαλούμε οι εκπαιδευτικοί να επικοινωνήσουν με το Κέντρο μας τηλεφωνικά ή με e-mail για τον έγκαιρο προγραμματισμό της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Έγγραφο του ΚΠΕ Ελευσίνας

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) – Ημερίδα “Climate Era” 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ο κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων «Προστασία της Φύσης Lab» που εγκαινίασε τον Μάρτιο η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education – FEE για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, συνεχίζεται την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 (15:00-19:30) στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

Στην ημερίδα με τίτλο “Climate Era” με συμμετοχή εκπροσώπων της UNESCO και του FEE καθώς και διακεκριμένων στο χώρο τους προσκεκλημένων, θα τεθούν βασικά ερωτήματα για κάποιες από τις πτυχές της κλιματικής αλλαγής και τον ρόλο της εκπαίδευσης για τη νέα γενιά, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Θα καταγραφούν τα συμπεράσματά της, που θα βοηθήσουν στη στρατηγική διαμόρφωση περαιτέρω έργων και δράσεων στον άξονα «εκπαίδευση για όλους» και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε εθνικό επίπεδο.

Θεματικές Ενότητες Ημερίδας:

«Εκπαίδευση για την Αειφορία για τη Νέα Γενιά»: Το εκπαιδευτικό σύστημα στο μέλλον για την Ελλάδα και τον κόσμο. Παράλληλη εκπαίδευση και διά βίου μάθηση.
«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Κοινωνία»: Κλίμα και κοινωνικά συστήματα – υγεία, δικαιοσύνη, πληθυσμός, ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα. Ο ρόλος της επιστήμης και της πολιτικής, των ΜΜΕ και των ΜΚΟ.
«Περιβαλλοντική εκπαίδευση και επιχειρήσεις»: Τα νέα επιχειρησιακά μοντέλα και η εκπαίδευση των εργαζομένων. Οικονομία, τεχνολογία και καινοτομία.

Η ομιλία θα μεταδοθεί και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://climate_era.eventbrite.com

Πληροφορίες εδώ: https://eepf.gr/el/el-nea/hmerida_climate_era

 

Athens Science Festival 2023 «Διαμόρφωσε το μέλλον σου» | “Shape your future” 10 – 12 Οκτωβρίου 2023

2023 header gr2

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 

Athens Science Festival 2023

«Διαμόρφωσε το μέλλον σου» | “Shape your future”

10 – 12 Οκτωβρίου 2023

Το Athens Science Festival επιστρέφει και στρέφει το φακό του στην ανάδειξη των επαγγελμάτων STEM δημιουργώντας ένα Student Edition ASF 2023 με τίτλο «Διαμόρφωσε το Μέλλον σου» / “Shape your Future.

Οι μαθήτριες/τες ερωτώνται συνεχώς «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» σχεδόν όσο θυμούνται τον εαυτό τους. Όταν πια επιλέξουν την κατεύθυνση που επιθυμούν, ως φοιτητές/τριες ίσως και να μη γνωρίζουν το εύρος των επιλογών που τους προσφέρει το μονοπάτι που διάλεξαν.

Από 10 έως 12 Οκτωβρίου 2023, το Athens Science Festival επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και, όπως κάθε χρόνο, φέρνει στο προσκήνιο τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της τέχνης.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, με έμπνευση και άξονα το STEM, θα φανερώσει τις επαγγελματικές επιλογές που κρύβονται στους τέσσερις πυλώνες του: Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά. Αυτές οι κατευθύνσεις δεν είναι μονοδιάστατες και ούτε παράλληλες, αλλά αντίθετα τέμνονται και δημιουργούν διασταυρούμενα μονοπάτια.

Σε όσους/ες νέους και νέες εμπνέονται από την Επιστήμη και την Τεχνολογία και ονειρεύονται μία πορεία μέσα σε αυτές, το ASF θα είναι ο καταλύτης για μία ουσιαστική πρώτη επαφή και σε μια γρήγορη και εις βάθος ματιά στον θαυμαστό τους κόσμο.

Μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου, εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης, διαδραστικά εκθέματα, workshops, ομιλίες από κορυφαίους/ες ομιλητές/τριες και πολλές άλλες δράσεις, οι νέοι/ες μας και οι εκπαιδευτικοί τους θα μπορέσουν να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Τι μου επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον; Τι δρόμους μπορώ να ακολουθήσω; Είναι μονόδρομος η επιλογή μου; Υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές;

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε αυτήν τη γιορτή και να σχεδιάσετε βιωματικά δρώμενα για τους επισκέπτες του ASF 2023, δίνοντας προτεραιότητα σε δράσεις που να αναδεικνύουν τα παρακάτω θέματα και επιστημονικές περιοχές:

Εκπαίδευση STEM | Επαγγελματικός Προσανατολισμός STEM | Καλλιέργεια Δεξιοτήτων & Βελτίωση Προσωπικού Προφίλ | Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας | Χημεία | Φυσική | Βιολογία | Μαθηματικά | Γεωλογία | Πληροφορική | Υγεία | Φαρμακευτική | Τεχνολογία | Μηχανική | Ρομποτική | Τεχνητή Νοημοσύνη | Κλιματική Αλλαγή | Επιχειρείν | Ψηφιακός Μετασχηματισμός | Κυκλική Οικονομία | Διαχείριση Πόρων | Αειφόρος Ανάπτυξη | Τέχνη

Με γνώμονα τους τομείς αυτούς, ένα σύνολο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων έχουν σχεδιαστεί για να παρουσιαστούν στα σχολεία τις πρωινές ώρες:

  • Διαδραστικά Εκθέματα

  • Επιστημονικά Πειράματα

  • Εργαστήρια

  • Εκπαιδευτικά παιχνίδια

  • Παραστάσεις επιστημονικού Θεάτρου

Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε  μαθητές: 

  • Ε και ΣΤ Δημοτικού
  • Γυμνασίου και Λυκείου
Αν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε το Φεστιβάλ με τους μαθητές σας, δηλώστε συμμετοχή, Φόρμα Συμμετοχής

Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν συνεννόησης:

Ώρες επισκέψεων: 9.00- 11.00 & 11.00- 14.00 / Είσοδος για τους μαθητές: €5 (Πέντε ευρώ)
Στοιχεία Επικοινωνίας 210 6775892 mail: schools@athens-science-festival.gr
Πληροφορίες για το Φεστιβάλ: http://www.athens-science- festival.gr/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση