Αρχείο για "Φεβρουάριος, 2020"

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης και τις Δν/σεις Β΄/θμιας Εκπ/σης της Αττικής, με θέμα : «Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία για την Κλιματική Εκπαίδευση», στις 3 και 4 Απριλίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους  σχετικά με το κρίσιμο θέμα της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή, συνεργάζεται με το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης και τις Δν/σεις Β΄/θμιας Εκπ/σης της Αττικής, για την διοργάνωση διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου, συνολικής διάρκειας δεκατεσσάρων (14)  διδακτικών ωρών, με θέμα :

«Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία για την Κλιματική Εκπαίδευση»

Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε σαράντα(48) εκπαιδευτικούς.

Από την Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας θα επιλεγούν 8 εκπαιδευτικοί. Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν προγράμματα Π.Ε. και ειδικότερα, προγράμματα με τη θεματική της κλιματικής αλλαγής.

Οι εργασίες του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αργυρούπολης (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες διδασκαλίας, κήπος, αίθριο).
Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση συμμετοχής του Εκπαιδευτικού σημαίνει δεοντολογικά και ανάληψη υποχρέωσης συμμετοχής (εννοείται ότι αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση έγκαιρης ακύρωσης) τόσο για την αποτελεσματική οργάνωση και υλοποίηση του σεμιναρίου αλλά και για τα οικονομικά του.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική  Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 02-03-2020

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 3 Απριλίου 2020
16.00 – 16.30: Προσέλευση, εγγραφές, παραλαβή προγράμματος, αλληλογνωριμία.
16.30 – 17.00: Δραστηριότητα ενεργοποίησης. Χωρισμός σε ομάδες (εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ).
17.00 – 17.50: Στοχοθεσία του σεμιναρίου. Εισήγηση: «Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: η αναγκαιότητα της κλιματικής εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της κρίσης » (Υπεύθυνος του ΚΠΕ Αργυρούπολης)
17.50 – 18.15: Διάλειμμα (προσφέρονται καφές, τσάι, αναψυκτικά, κουλουράκια)
18.15 – 20.45: Γνωριμία με τα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία για την κλιματική εκπαίδευση μαθητών 11-16 χρονών που παρήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Climate Change Kit for Schools” (Cli.c.k. for Schools) (εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ, Μ.Κ.Π.)
20.45 – 21.15: Υποστήριξη Προγραμμάτων ΠΕ στο Σχολείο: ο ρόλος των Υπευθύνων ΠΕ & των ΚΠΕ (Υπεύθυνοι Π.Ε. & εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ).

Σάββατο 4 Απριλίου 2020
09.00 – 09.15: Προσέλευση
09:15 – 11:15: Παιδαγωγικά Εργαστήρια σχεδιασμού σχολικού προγράμματος με τη χρήση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού σε τρείς ομάδες* (με το συντονισμό των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Αργυρούπολης και Υπευθύνων ΠΕ των Δ/νσεων):
Επιλογή θέματος, στοχοθεσία, χρονοδιάγραμμα, μεθοδολογία προσέγγισης με βάση το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, συνεργασία με τον Υπεύθυνο, συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες, τα ΚΠΕ  και την τοπική κοινωνία, συγκρότηση ομάδων εργασίας, πηγές πληροφόρησης, συγκέντρωση και ταξινόμηση υλικού, επισκέψεις πεδίου, εργαστηριακές μετρήσεις, σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα, κριτική σύνθεση, τεχνικές παρουσίασης, αξιολόγηση.
11.15 – 11.30: Διάλειμμα (προσφέρονται καφές, τσάι, αναψυκτικά, κουλουράκια)
11.30 – 13.30: Συνέχεια των Παιδαγωγικών Εργαστήριων σχεδιασμού σχολικού προγράμματος σε τρεις ομάδες* και προετοιμασία των παρουσιάσεών τους στην ολομέλεια (με το συντονισμό των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Αργυρούπολης και Υπευθύνων ΠΕ των Δ/νσεων)
13:30 – 13:50: Διάλειμμα (προσφέρονται σάντουιτς και αναψυκτικά)
13:50 – 15:20: Εικοσπεντάλεπτες παρουσιάσεις των προτάσεων των Ομάδων Εργασίας των Παιδαγωγικών Εργαστηρίων
15:20 – 15:40: Συζήτηση με τους Εκπαιδευτικούς και Αξιολόγηση του σεμιναρίου.

* Τρείς (3) ομάδες αποτελούμενες από 16 εκπαιδευτικούς έκαστη. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 4 μικρότερες υπο-ομάδες των 4 εκπ/κών. Κάθε υπό-ομάδα θα χρησιμοποιεί έναν Η/Υ
Οι επιλεγέντες εκπαιδευτικοί, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, θα χρειαστεί να φέρουν μαζί τους 1 ή 2 φορητούς υπολογιστές συνολικά.(ανά Δ/νση Εκπ/σης)

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτική Ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, 16 Μαρτίου 2020

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τις Διευθύνσεις Β΄/θμιας Εκπ/σης της Αττικής, για την διοργάνωση Επιμορφωτικής Ημερίδας συνολικής διάρκειας 5 διδακτικών ωρών, με θέμα :

«Ακραία καιρικά φαινόμενα και συνδεόμενες φυσικές καταστροφές: Παρατήρηση – Πρόγνωση – Εκπαίδευση»

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, Λεωφόρος Κηφισίας 213, την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. Το σχολείο διαθέτει εσωτερικό parking. Οδηγίες πρόσβασης από τον Ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου : https://tinyurl.com/us8r9w8

Η Ημερίδα απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, με προτεραιότητα σε αυτούς που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 10-03-2020 και ώρα 14.00

ActionAid – Πρόγραμμα Οικονομικής Εκπαίδευσης “Αλφαβητάρι Οικονομικών”

Η ActionAid συντονίζει το διετές πρόγραμμα οικονομικής εκπαίδευσης με τίτλο «Αλφαβητάρι Οικονομικών», με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το περίπλοκο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και είναι σε θέση να λαμβάνουν ενημερωμένες κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις, ώστε να γίνουν οι ίδιοι φορείς αλλαγής για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Το «Αλφαβητάρι Οικονομικών», είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μελών της διεπιστημονικής ομάδας της ActionAid και της ΕΡΓΩ, βασίζεται στη φιλοσοφία αντίστοιχων εγχειριδίων της Aflatoun International. Το εκπαιδευτικό πακέτο, αποτελούμενο από εγχειρίδιο για τους/τις εκπαιδευτικούς και τετράδιο μαθητών/τριών, για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και τις τρεις τάξεις Γυμνασίου, είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας.

Τον μήνα Μάρτιο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις για δασκάλους και καθηγητές/τριες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και τα Ιωάννινα, με στόχο την αποτελεσματικότερη χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου μέσα στις τάξεις και να δημιουργήθεί το πρώτο δίκτυο οικονομικής εκπαίδευσης στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: education.actionaid.gr
Για να δηλώσετε συμμετοχή σε ένα από τα σεμινάρια για το μήνα Μάρτιο πατήστε εδώ.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο 6 ωρών είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις κρατήσεις θέσεων. Θα υπάρχει γεύμα κατά τη διάρκεια. Με την ολοκλήρωση κάθε συμμετέχων/ουσα θα παραλάβει το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο “Αλφαβητάρι Οικονομικών” που αντιστοιχεί στη βαθμίδα του/ης και βεβαίωση συμμετοχής. 

ActionAid Πρόσκληση σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιμορφωτικές δράσεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) για το σχολικό έτος 2019-2020

Έχοντας υπόψη τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) κατ’ άρθρο 67 του ν.4623 (ΦΕΚ 134Α/9-8-2019), με την παρούσα εγκύκλιο προβλέπεται ο σχεδιασμός και η οργάνωση (α) των εκπαιδευτικών επισκέψεων των σχολικών μονάδων σε ΚΠΕ, (β) των επιμορφωτικών δράσεων των ΚΠΕ για εκπαιδευτικούς, και (γ) η ένταξη των σχολικών μονάδων σε θεματικά δίκτυα (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και διεθνή), ως ακολούθως:

Πλαίσιο σχεδιασμού και οργάνωσης

Οι σχολικές μονάδες που υλοποιούν εγκεκριμένα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων, βάσει της με αρ. πρωτ. 190790/Δ7/04-12-2019 εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ, δύνανται:
α) να αιτηθούν εκπαιδευτικής επίσκεψης των μαθητών/τριών και των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών τους σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται και υλοποιούνται από αυτά,
β) να υποβάλουν αίτηση για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τους,
γ) να αιτηθούν τη συμμετοχή τους σε θεματικά δίκτυα (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και διεθνή).

1.1 Υποβολή αιτήσεων για εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ΚΠΕ
Στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) της επικράτειας (συν. Α) δύνανται να υποβάλουν αίτημα επίσκεψης (συν. Δ) για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

α) Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν εγκεκριμένα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (ΠΕ, ΑΥ, ΠΘ), όπως αυτά περιγράφονται στην με αρ. πρωτ. 190790/Δ7/04-12-2019 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα: «Σχεδιασμός και Υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων ( ΠΕ, ΑΥ, ΠΘ ), για το σχολικό έτος 2019-2020». Η αίτηση υποβάλλεται από τον/τη Συντονιστή/στρια του κάθε Προγράμματος, στον/στην Υπεύθυνο/η ΠΕ ή ΑΥ ή ΠΘ ή ΣΔ των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ανάλογα με το θεματικό περιεχόμενο του εγκεκριμένου προγράμματος.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή του ΚΠΕ από τους/τις εκπαιδευτικούς αποτελεί η συνάφεια του προγράμματος που εκπονούν με τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ, το οποίο αιτούνται να επισκεφθούν.

β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν την εποπτεία και την ευθύνη υλοποίησης Ερευνητικών Εργασιών στο Γενικό Λύκειο υποβάλλουν αίτηση σε ΚΠΕ της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και η εκπαιδευτική επίσκεψη δεν μπορεί να είναι άνω της μίας ημέρας. Η επιλογή των σχολικών μονάδων που θα επισκεφθούν κάποιο ΚΠΕ θα βασίζεται στη συνάφεια του θέματος της Ερευνητικής Εργασίας με τα υλοποιούμενα προγράμματα του ΚΠΕ και θα αποφασίζεται από την Παιδαγωγική oμάδα του ΚΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που αφορούν Ερευνητικές Εργασίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 30% των εκπαιδευτικών επισκέψεων που δέχεται το KΠΕ.
γ) Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) υποβάλλουν αίτηση σε ΚΠΕ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης όπου ανήκει η Δομή. Λόγω της ιδιαιτερότητας της λειτουργίας των ΔΥΕΠ, ειδικά για τις δομές αυτές, ισχύουν τα ακόλουθα:
α) η εκπόνηση προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης εκπαιδευτικής επίσκεψης (μονοήμερης ή πολυήμερης),
β) τα ΚΠΕ σε συνεννόηση με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων διευκολύνουν την εκπαιδευτική επίσκεψη με προσαρμογή του ωραρίου της επίσκεψης στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΔΥΕΠ,
γ) οι αιτήσεις για εκπαιδευτική επίσκεψη σε ΚΠΕ, ειδικά για τις ΔΥΕΠ, μπορούν να κατατεθούν και μετά τη λήξη των προθεσμιών και θα εξετασθούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του ΚΠΕ.
1.2.1 Ενέργειες σχολικών μονάδων
Οι σχολικές μονάδες για κάθε πρόγραμμα που εκπονούν έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση επίσκεψης σε δύο (2) ΚΠΕ. Συνεπώς, οι επισκέψεις που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε σχολική μονάδα, στο πλαίσιο κάθε προγράμματος, είναι δύο (2): μία (1) επίσκεψη σε ΚΠΕ εντός εμβέλειας όπου ανήκει το σχολείο και μία (1) σε ΚΠΕ εκτός εμβέλειας. Για το τρέχον σχολικό έτος οι νομοί εμβέλειας των ΚΠΕ παραμένουν οι ίδιοι (βλ. έγγραφο 154927/Γ7/7-12-2010).
Ειδικότερα:
α) για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι επισκέψεις των σχολικών ομάδων της μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι 10 ημέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων και υλοποιούνται σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 3 της με αρ. πρωτ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 681/Β/6-3- 2017),
β) για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις μέχρι και τις 10 Ιουνίου. Υλοποιούνται σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 16 του Π.Δ. 79/2017 (109Α’) και περιλαμβάνονται στις 9 διδακτικές επισκέψεις.
Εμβέλεια ΚΠΕ που αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Β΄ Αθήνας

KPE B-ATH new

 

 

 

 

Λίστα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων που υλοποιούν με τους μαθητές τους προγράμματα ΠΕ, ΑΥ, ΠΘ καταθέτουν στους αρμόδιους Υπεύθυνους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αίτηση παρακολούθησης εκπαιδευτικού προγράμματος σε ΚΠΕ έως τις 21/02/2020.

Οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να υποβάλλουν τις 2 αιτήσεις τους (1 σε ΚΠΕ εντός εμβέλειας και 1 σε ΚΠΕ εκτός εμβέλειας της Διεύθυνσής μας για κάθε υλοποιούμενο πρόγραμμα) μέσω της παρακάτω ηλεκτρονικής φόρμας και κατόπιν να στείλουν τις πρωτότυπες αιτήσεις τους μέσω Διεύθυνσης, στην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

  • Τα ονόματα όλων των συνοδών εκπαιδευτικών πρέπει να αναγράφονται κατά τη συμπλήρωση της αίτησης.
  • Στην περίπτωση που το σχολείο είναι ενταγμένο σε θεματικό δίκτυο που συντονίζει το Κ.Π.Ε. που αιτείται να επισκεφθεί πρέπει να σημειωθεί στην αίτηση.
Οι Υπεύθυνοι ΠΕ, ΑΥ, ΠΘ ή ΣΔ α) Συγκεντρώνουν τα αιτήματα των σχολικών μονάδων και καταρτίζουν σχετικό πίνακα με τις σχολικές μονάδες που αιτούνται εκπαιδευτικών επισκέψεων, λαμβάνοντας υπόψη (αα) τη συνάφεια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούν με το προσφερόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ και (ββ) τη συχνότητα εκπαιδευτικών επισκέψεων της ίδιας σχολικής μονάδας σε ΚΠΕ, δίνοντας προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες με χαμηλή συχνότητα επισκέψεων σε ΚΠΕ της χώρας.
β) Μεριμνούν για τη διαβίβαση των σχετικών αιτημάτων στα ΚΠΕ μέσω των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης,.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για συμμετοχή στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) – Πάτρα 13-15/3/2020

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

Προκειμένου να συντάξουμε Πίνακα Εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Συνέδριο, ο οποίος στη συνέχεια θα αποσταλεί στο Υ.ΠΑΙ.Θ. για την τελική έγκριση συμμετοχής – μετακίνησης, παρακαλούμε να προωθήσετε το παρόν έγγραφο, στα ΠΕΚΕΣ, στα ΚΕΣΥ, στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στα ΚΠΕ , στους/στις Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Σχολικών Δραστηριοτήτων, στα ΕΚΦΕ και στα σχολεία αρμοδιότητάς σας ώστε οι ενδιαφερόμενοι/ες Εκπαιδευτικοί και τα Στελέχη Εκπαίδευσης να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως 20 Φεβρουαρίου 2020 συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/UR8eFvt3KD44Ka176
Τα έξοδα συμμετοχής, μετακίνησης, διαμονής και διατροφής βαρύνουν τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή, στις Ανακοινώσεις της ιστοσελίδας του Συνεδρίου στη διεύθυνση: https://dspeekpe.wixsite.com/8osynedriopeekpe

Ανακοίνωση της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών – Λειτουργία του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα άχρηστα», κατά τα σχολικά έτη 2019-2020, 2020-2021

ΚΠΕ ΈδεσσαςΤο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Έδεσσας Γιαννιτσών οραματίζεται το φυσικό-ανθρωπογενές περιβάλλον με ποιοτικά χαρακτηριστικά που  το καθιστούν αειφορικό, καθώς και τους ανθρώπους που βιώνουν μέσα σε αυτό να είναι περιβαλλοντικά γραμματισμένοι και μεταξύ τους αλληλέγγυοι – διαχρονικά στο παρόν και στο μέλλον-. Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων της επικράτειας να συμμετάσχουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη (ΕΘΔΕΑΑ) «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα  άχρηστα», κατά τα σχολικά έτη 2019-2020, 2020-2021. Συγκεκριμένα απευθύνεται  σε ομάδες μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που εκπονούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τη μείωση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίησή τους.  

Απώτερος στόχος του Συντονιστικού Κέντρου, του Κέντρου μας, είναι μία πανελλήνια συνάντηση μαθητών κι εκπαιδευτικών του Δικτύου, οι οποίοι θα έχουν ασχοληθεί με τη σύσταση και λειτουργία Μπάντας Απορριμματοφόρων. Το όραμα που μοιραζόμαστε μαζί σας είναι η σχολική κοινότητα να αποκτήσει μία Πανελλήνια Μπάντα Απορριμματοφόρων! Αναφορές  στο ανωτέρω έργο  μοιραζόμαστε μαζί σας μέσω των ακόλουθων υπερσυνδέσμων: https://www.facebook.com/100013594783742/videos/796688130794339

http://toneroexeimnimi.blogspot.com/
https://www.amna.gr/macedonia/article/429195/I-mpanta-ton-aporrimmatoforon-rokarei-me-mousika-organa-apo-skoupidia?fbclid=IwAR0bmTrmyxyUYm4nGMkKaEiEzdrN0c5BRKUugTOYzvfC3qS0N-nxUb1pHjE

Τα σχολεία που επιθυμούν να ανταποκριθούν στην παρούσα  πρόσκληση, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση που ακολουθεί και να την υποβάλλουν στο ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών i)αρχικά με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο  ( pokpe2014@gmail.com ) και στη συνέχεια ii) με το συμβατικό ταχυδρομείο, μέσω του/της Υπευθύνου Σχ. Δραστηριοτήτων/ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της περιοχής τους, πρωτότυπα υπογεγραμμένη και σφραγισμένη. Είναι απαραίτητο η αίτηση να συνοδεύεται από αντίγραφο  σχεδίου  του ομοθεματικού με το ανωτέρω Δίκτυο πολύμηνου εκπαιδευτικού προγράμματός τους, όπως αυτό κατατέθηκε προς έγκριση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν. Στα σχολεία που θα ενταχθούν στο Δίκτυο θα σταλούν από το Κέντρο μας συμπληρωματικές πληροφορίες, καθώς και το πρωτόκολλο συνεργασίας με αυτό.

Έγγραφο του ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών

Αίτηση συμμετοχής Δικτύου

ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου – Πρόσκληση συμμετοχής σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το σεισμικό τόξο που μας… ενώνει» για το σχολικό έτος 2019-20

Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Το σεισμικό τόξο που μας… ενώνει” (αρ. έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Φ7/ΕΠ/195699/203878/Δ7- 23/12/2019), που συντονίζει το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου συνεχίζει τη λειτουργία του για δωδέκατη συνεχή χρονιά.
Προσκαλούμε τις σχολικές περιβαλλοντικές ομάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς-μαθητές/τριες), που κατά το σχολικό έτος 2019-2020 θα υλοποιήσουν περιβαλλοντικά προγράμματα σχετικά με τις θεματικές ενότητες του δικτύου, να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση

Η διαδικασία είναι ίδια τόσο για όσους συμμετείχαν παλαιότερα όσο και για αυτούς που επιθυμούν να ενταχθούν για πρώτη φορά στο δίκτυο. Η συμμετοχή-ένταξη στο δίκτυο αφορά το σχολικό έτος 2019-20.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ε.Θ.Δ.: «Το Σεισμικό Τόξο που μας… ενώνει» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου (https://www.kpezakyn.gr/diktio/). Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2695053417 ή μέσω email (kpezakyn@gmail.com)

Έγγραφο του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, στο πλαίσιο του Άξονα προτεραιότητας 6 – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – Περιφέρειες σε Μετάβαση, της πράξης: «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», η χρηματοδότηση του οποίου γίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές/τριες και σεμινάρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς.

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Δελτίο Τύπου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 03 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου

Let’s do it Greece – Πανελλαδική Συνάντηση Εθελοντών, 14 & 15 Μαρτίου 2020

Η Οργανωτική Ομάδα Εθελοντών της Πανελλαδικής Εκστρατείας “Let’s do it Greece” σας προσκαλεί στην 3η Πανελλαδική Συνάντηση Εθελοντών του Let’s do it Greece, στις 14 & 15 Μαρτίου 2020.

Οι διαθέσιμες θέσεις έχουν ήδη αρχίσει να συμπληρώνονται! 

Δηλώστε συμμετοχή μέχρι 25 Φεβρουαρίου: Φόρμα δήλωσης συμμετοχής

Αναλυτικό πρόγραμμα όπως παρακάτω:

Οδηγός : Σχολεία για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μαθητικός κλιματικός και ενεργειακός εγγραμματισμός

Στόχος του οδηγού είναι η υποστήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων που επιδιώκουν τον κλιματικό και ενεργειακό εγγραμματισμό των μαθητών, την   εξοικονόμηση ενέργειας στις σχολικές μονάδες και την ενδυνάμωσή  της σχολικής κοινότητας για δράση για την προστασία του κλίματος.

Το υλικό που περιλαμβάνει ο οδηγός αυτός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος & στην εξοικονόμηση της ενέργειας 2017-2019, Βερολίνο Αθήνα». Το πρόγραμμα ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιήθηκε από το Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Άνεμος Ανανέωσης», την Πρωτοβουλία πολιτών «Respect for Greece» (Σεβασμός για την Ελλάδα) και το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για Περιβαλλοντικά Θέματα (Independent Institute for Environmental Issues-UFU.

Το πρόγραμμα στόχευε:
– στη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας στην προστασία του κλίματος,
– στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος (της κατανάλωσης του ρεύματος και του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου) των σχολικών κτηρίων του Δήμου της Αθήνας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (κατά 5%),
– στην ενίσχυση των προσπαθειών ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος των σχολείων αλλά και των κατοικιών.

Για την ανάπτυξη του υλικού ελήφθησαν υπόψη προγράμματα για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως: Οικολογικά Σχολεία, Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Euronet 50/50, U4 Energy, Δύναμη του 10.

Οδηγός : Σχολεία για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μαθητικός κλιματικός και ενεργειακός εγγραμματισμός

Η εμπειρία από το πρόγραμμα “Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος και στην εξοικονόμηση ενέργειας,2017 – 2019 (Βερολίνο – Αθήνα)” Υλοποίηση, απολογισμός, προτάσεις

Η εκπαιδευτική έρευνα και τα αποτελέσματά της

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση