Αρχείο για "Ιούνιος, 2013"

Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας 14 Ιουνίου 2013

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, δια των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας, διοργανώνει Φεστιβάλ την Παρασκευή 14/06/2013 στις 19.00, στο 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, Ιωαννίνων και Κιθαιρώνος 2, τηλέφωνο 2106832626, με τίτλο:

«Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια εβδομάδα μετά»

Δείτε το στο slideshare.net

Εισήγηση της κ. Σαλωμίδη Μαρίας Δρ. Περιβαλλοντολόγος :

Ο πλούτος των Ελληνικών Θαλασσών ++ γιατί και πώς να τον διαφυλάξουμε

Εισήγηση της καθηγήτριας κ. Ρουμπή Κατερίνας για το σχολικό πρόγραμμα “Ξέρω τι ζητάω

Δείτε το στο slideshare.net

Εισήγηση της καθηγήτριας κ. Καμπούκου Κυριακής για το σχολικό πρόγραμμα “Ομότιμοι Διαμεσολαβητές”

Δείτε το στο slideshare.net

Βίντεο animation της περιβαλλοντικής ομάδας του ΓΕΛ Μεταμόρφωσης με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μανδράκου Γεωργία

[local /files/2013/07/animation-teleiomeno1.wmv]

Παρουσίαση της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αμαρουσίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Καρολίδου Μαριλένα

http://prezi.com/_5sou0zce755/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Άλμπουμ φωτογραφιών

Δείτε το στο slideshare.net

Άρθρο της κ. Κασσίμη για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η απάντηση στο άρθρο της με επιστολή από την Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.(Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Παράρτημα Αττικής)

Οικολογικά δρώμενα σε σχολεία

Την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής

Της Αλεξανδρας Κασσιμη

Μαθήματα οικολογικής συνείδησης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής μέσω της πιλοτικής διαχείρισης του προγράμματος «Πράσινο Σχολείο», που εφαρμόστηκε φέτος σε προ-πιλοτικό επίπεδο σε δύο σχολεία της Αττικής. Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει τα κενά του συστήματος, το οποίο παρά τις σχετικές προβλέψεις του νόμου, δεν εφαρμόζει πλήρως την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, την πιλοτική διαχείριση του προγράμματος «Εν Αρχή Ην Η Φύσις» ανέλαβε η Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή υπό τη γενική επίβλεψη του συμβούλου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Αντώνη Γάκη, και του διευθυντή του δημοτικού σχολείου, κ. Παν. Θεοδοσόπουλου. Στο πλαίσιο των φετινών δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ειδικά μαθήματα για την ανακύκλωση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, ενώ παράλληλα διανεμήθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια για να καταγραφούν οι «περιβαλλοντικές συνήθειες» της κάθε οικογένειας.

Στο φετινό πρόγραμμα της Ερασμείου συμμετείχαν περισσότεροι από 100 μαθητές, προερχόμενοι από τα πέντε τμήματα της πέμπτης τάξης του δημοτικού.

Στις τάξεις έχουν ήδη τοποθετηθεί χάρτινοι κάδοι ανακύκλωσης στους οποίους διαχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ειδικά μαθήματα κατά τα οποία οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για την πλήρη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου. Παράλληλα, έγινε σαφής αναφορά στον τρόπο διάθεσης και ανακύκλωσης βαρύτερων υλικών όπως είναι τα έλαια και τα οργανικά απορρίμματα.

Bιωματικοί τρόποι

«Μαθαίνουμε στα παιδιά με βιωματικούς τρόπους, μέσω οπτικοακουστικού υλικού, θεατρικών δρώμενων, μουσικής κ.λπ. τους κύκλους του νερού, τη διαλογή των υλικών στην πηγή, πώς να φυτεύουν λαχανόκηπους, να εξοικονομούν νερό» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γάκης. «Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της ανταποδοτικότητας, καθώς τα χρήματα που συλλέγουν από την ανακύκλωση διαφόρων υλικών κατευθύνονται είτε σε δώρα για τους νικητές του διαγωνισμού που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος, ή ακόμη και για την κάλυψη βασικών αναγκών -συνήθως στα δημόσια σχολεία- όπως είναι η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης» περιγράφει ο κ. Γάκης.

Ο πράσινος νικητής κέρδισε φέτος στην Εράσμειο ένα ποδήλατο, το οποίο αγοράστηκε από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την ανακύκλωση διαφόρων υλικών. Τα ανακυκλώσιμα υλικά (1 ευρώ για ένα κιλό αλουμίνιο, 0,5 ευρώ για ένα κιλό τηγανέλαιο κ.λπ.) συγκεντρώθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους του σχολείου, τα οποία μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας παραδόθηκαν σε εταιρείας έναντι της εμπορικής τους αξίας.

Το πρόγραμμα Πράσινο Σχολείο αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και φέτος εφαρμόστηκε προ-πιλοτικά στην Εράσμειο και σε λύκειο της Αναβύσσου.

Για την επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται συμμετοχή 16 συνολικά σχολείων, τα οποία δεν έχουν επιλεγεί ακόμη. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούν όσα σχολεία επιθυμούν να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2013-2014. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότερα σχολεία των 16, θα γίνει επιλογή, με την προτεραιότητα να διατηρούν σχολεία που έχουν στο παρελθόν πραγματοποιήσει περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και σχολεία που διαθέτουν κατάλληλους χώρους ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν τα οικολογικά δρώμενα.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η συνεχής επέκταση του προγράμματος σε ολοένα και περισσότερα σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, το γεγονός ότι μέσω των δράσεων ανακύκλωσης τα σχολεία κερδίζουν χρήματα, λόγω της εμπορικής αξίας των ανακυκλώσιμων υλικών λογικά θα αυξήσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Διαρκής προσπάθεια

«Στόχος μας είναι η δράση για το περιβάλλον να επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου μας και να είναι μια διαρκής προσπάθεια που θα αγκαλιάσει όλο και περισσότερες οικογένειες», σχολίασε σχετικά ο κ. Θεοδοσόπουλος.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΙΣ 8-6-2013

Αγαπητή κυρία Κασσίμη,

Στο άρθρο σας στην Καθημερινή της 8ης Ιουνίου ’13 σχετικά με την πιλοτική διαχείριση του προγράμματος «Πράσινο Σχολείο» της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής με στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και επειδή πιθανότατα λόγω έλλειψης ενημέρωσης δημιουργείται στους αναγνώστες εικόνα που αδικεί την πολύχρονη μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών και των Σχολείων όσο και από την πλευρά του υπάρχοντος πλαισίου του Υπουργείου Παιδείας παρακαλούμε για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας να δημοσιεύσετε στη στήλη σας και τα εξής:

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.) υλοποιείται θεσμοθετημένα με πολύμηνα προγράμματα στα Ελληνικά Σχολεία από το 1990. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται εντός σχολικού ωραρίου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εκτός ωραρίου στη Δευτεροβάθμια. Κάθε σχολική χρονιά υλοποιούνται χιλιάδες τέτοια προγράμματα σε όλη την Ελλάδα με πλούσια θεματολογία, σύμφωνα με οδηγίες που δίνει το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο λειτουργεί και σχετική Διεύθυνση (Σ.Ε.Π.Ε.Δ.) όπως και αρμόδιο Τμήμα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής. Σε κάθε Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας υπάρχει Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων επιλεγμένος από Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ο οποίος ασχολείται με το συντονισμό και τη συμβουλευτική των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν αυτά τα προγράμματα. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν εξήντα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) τα οποία παρέχουν μονοήμερα ή πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές ομάδες, επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, ημερίδες σε πολίτες, παράγουν εκπαιδευτικό υλικό, αναπτύσσουν θεματικές δικτυώσεις, τοπικές και διεθνείς συνεργασίες. Η θεματολογία είναι ποικίλη και καλύπτει ευρύτατο φάσμα περιβαλλοντικών θεμάτων, σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η μεθοδολογία στηρίζεται στις αρχές της βιωματικής προσέγγισης, της διεπιστημονικής θεώρησης, της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, του ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία, της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης και του περάσματος από τα λόγια στις πράξεις. Τα Κέντρα αυτά είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς που έχουν αυξημένα προσόντα σε σχέση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Υπάγονται στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης (και ίσως η διοικητική Περιφέρεια θα έπρεπε να φροντίσει να ενημερωθεί για αυτά) και λειτουργούν σε συνεργασία με τους Δήμους και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας, το ΕΣΠΑ και τους Δήμους. Οι Υπεύθυνοι Π.Ε. των Δ/νσεων Εκπαίδευσης και τα Κ.Π.Ε. υποστηρίζουν τα σχολικά προγράμματα, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και συνεργάζονται με τις τοπικές κοινωνίες, τα Πανεπιστήμια και μη κυβερνητικούς φορείς.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη Δ/νση της Ανατολικής Αττικής όπου υπάγεται η Εράσμειος Σχολή και θα μπορούσε όπως προβλέπεται να συνεργαστεί και με την Υπεύθυνη της Δ/νσεως και με το Κ.Π.Ε. Λαυρίου. Ως προς τις δικτυώσεις πρέπει να γνωρίζετε ότι εκατοντάδες σχολεία συμμετέχουν σε διεθνή, εθνικά, περιφερειακά και τοπικά θεματικά δίκτυα (για το νερό, τη θάλασσα, τα ποτάμια, τις λίμνες, τα δάση, τις πυρκαγιές, τα απορρίμματα, την ενέργεια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους σεισμούς, τη βιοποικιλότητα, το σχολικό κήπο, τα οικολογικά σχολεία κλπ). Μάλιστα απ’ όσο γνωρίζουμε πολλά σχολεία από την Ανατολική Αττική η Δ/ντρια της οποίας, η κυρία Ξηθάλη, είναι θερμή υποστηρίκτρια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συμμετέχουν σε τέτοια δίκτυα («Χρυσοπράσινο Φύλλο», «Θάλασσα», «Δασικές πυρκαγιές – αποκατάσταση τοπίου» κ.ά.). Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τις  ιστοσελίδες των Κ.Π.Ε της Αττικής: www.kpea.gr , http://www.kpedrapetsonas.gr , http://kpe-lavriou.att.sch.gr  καθώς και άλλων Κ.Π.Ε. σε όλη τη χώρα http://kpe-kastor.kas.sch.gr/kpe/pe/kpe.htm .

Ως προς τον κύριο σύμβουλο περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής που κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές, όπως έχουν κάνει εκατοντάδες συνάδελφοί μας στις επιστήμες περιβάλλοντος, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στα παιδαγωγικά κλπ. καλό θα ήταν ξεκινώντας από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Αττικής να έρθει σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς φορείς που εδώ και 23 χρόνια ασχολούνται με το αντικείμενο της Π.Ε.. Θα βρει και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πρόγραμμά του σχετικά με την ανακύκλωση που προκύπτουν τόσο από την επιστημονική τεκμηρίωση των φορέων όσο και από την εμπειρία εκατοντάδων δημόσιων σχολείων που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο.

Η διοικητική Περιφέρεια Αττικής αν πράγματι μπορεί να υποστηρίξει σχολικά προγράμματα για το περιβάλλον, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, θα προσφέρει σημαντική υπηρεσία. Οφείλει για λόγους δεοντολογίας να απευθυνθεί ζητώντας συνεργασία στους θεσμοθετημένους φορείς της Παιδείας για το αντικείμενο αυτό. Σε κάθε περίπτωση συγχαίρουμε το Σχολείο και τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργική πρωτοβουλία που ανέλαβαν.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

 

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Η  Γενική  Γραμματέας                                                   Ο     Πρόεδρος

         Μάγδα Σπανού                                                   Γιώργος  Φαραγγιτάκης

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

5 Ιουνίου 2013

 

Δείτε το στο slideshare.net
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση