Αρχείο για "Ιανουάριος, 2015"

Η Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας (Τμήμα Π.Ε.) διοργανώνει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας και την ActionAid Ελλάς Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο : «Τα δικαιώματα της Γης και των ανθρώπων και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής» 19-02-2015

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προτίθεται να διοργανώσει επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο 5 διδακτικών ωρών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας και την ActionAid Ελλάς με τίτλο :

«Τα δικαιώματα της Γης και των ανθρώπων και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής»

Το σεμινάριο θα  πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19-02-15 στο εκπαιδευτικό κέντρο της ActionAid Ελλάς, Φαλήρου 52, Κουκάκι, στάση Μετρό Συγγρού-Φιξ (έξοδος Δράκου) και ώρες 16.30-20.30 και θα συμμετέχουν σ’ αυτό 36 εκπαιδευτικοί, 18 από κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
 
Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική  Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 15-02-2015

Έγγραφο του τμήματος Π.Ε.

Αλλαγή ημερομηνίας υλοποίησης του 7ου Συνεδρίου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

peekp-logoΤο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. με θέμα: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για την ΑΕΙΦΟΡΙΑ Αλλάζοντας στάσεις και συμπεριφορές μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, σχολικά δίκτυα, δράσεις και δραστηριότητες στην Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9, 10 Μαΐου 2015 στο Βόλο.

3η Ανακοίνωση της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

Πίνακας Συμμετεχόντων Εκπαιδευτικών στο Διήμερο Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο : «Η θέση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σημερινό σχολείο» 03-02-2015 & 04-02-2015

Δείτε το στο slideshare.net

Πρόσκληση εκπαιδευτικών σε Ημερίδα Περιβαλλοντικού περιεχομένου στην Κωνσταντινούπολη – Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο

Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ζωγράφειο Γυμνάσιο- Λύκειο Κωνσταντινούπολης και υπό την Αιγίδα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. κ. Βαρθολομαίου, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα:

«Τα Ελληνικά Γράμματα στα Σχολεία της Οικουμένης»

Η Ημερίδα, που αποτελεί το κεντρικό μέρος σειράς δράσεων, σκοπό έχει να παρουσιάσει αφενός την Περιβαλλοντική Αγωγή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων της ομογένειας, αφ’ ετέρου την προβολή των Ελληνικών Γραμμάτων, όπως υπηρετήθηκαν στα Σχολεία της Οικουμένης και ανέδειξαν Δασκάλους, Επιστήμονες, Ερευνητές.
Πρόκειται να γίνει στο διάστημα 05 – 08 Μαρτίου 2015.
Το κόστος συμμετοχής είναι 180€+10€ το άτομο για ενίσχυση των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπολης.
 
Έγγραφο του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης
 
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα : http://grperek-v.thess.sch.gr/portal/?p=755

Πίνακας Συμμετεχόντων Εκπαιδευτικών στο Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο : «Δομή, διαχείριση, διαταραχές οικοσυστημάτων και ποιότητα ζωής: α) παράκτια οικοσυστήματα, β) δασικά οικοσυστήματα» στο ΚΠΕ Αργυρούπολης 26, 27 & 28 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε το στο slideshare.net

Εκπαιδευτικό Συνέδριο των Εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά Ζηρίδη» 7 Μαρτίου 2015

Τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, με τη συμμετοχή Σχολικών Συμβούλων της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής διοργανώνουν το 3ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα:

«Ακαδημαϊκή Αριστεία και Χάρισμα: Νέες Τάσεις στην Εκπαίδευση του 21ου αιώνα»

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά Ζηρίδη» (Χριστούπολη, Σπάτα), με ελεύθερη είσοδο.
Περισσότερες πληροφορίες:  https://sites.google.com/site/synedrioaristeia2015/archike-selida
 
Έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Ενημέρωση για το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας – Ζάκυνθος

Στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου λειτουργεί το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας όπου και πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας στεγάζει συλλογές με περισσότερα από 6000 δείγματα από το φυσικό κόσμο, που αφορούν τόσο το φυσικό περιβάλλον της Ζακύνθου όσο και το φυσικό περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι αίθουσες έκθεσης περιλαμβάνουν πραγματικά δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων, απολιθωμάτων, οστράκων, ψαριών, πουλιών, θηλαστικών και άλλων ζώων από τη Ζάκυνθο και από όλο τον κόσμο.
Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας έχει ως στόχο, με τα εκθέματα και τις παροχές του, την γνωριμία του κοινού με το φυσικό περιβάλλον του νησιού, την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής των νέων ανθρώπων, τη δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών μορφών ήπιου τουρισμού και την ανάπτυξη των ορεινών και λιγότερο γνωστών χωριών της Ζακύνθου.
Το κόστος εισιτηρίου για μεμονωμένα άτομα είναι 6 ευρώ και για τους μαθητές 3 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες: www.museumhelmis.gr
 
Έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ

Έγκριση ενημερωτικών παρεμβάσεων από τη “Let’s Go Green”

« Έγκριση υλοποίησης παρεμβάσεων από τη Let’s Go Green » σε σχολικές μονάδες της Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης υπό τους εξής όρους:

α) να εξασφαλιστεί οπωσδήποτε η ανωνυμία των μαθητών που δεν δύνανται να καλύψουν το οικονομικό κόστος της συμμετοχής τους και
β) με την απουσία οποιασδήποτε εμπορικής ή διαφημιστικής δραστηριότητας κατά την διεξαγωγή του προγράμματος.
 
Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο την υλοποίηση εργαστηρίου κομποστοποίησης.
Η έγκριση δίδεται για το τρέχον σχολικό έτος 2014-2015.

Έγγραφο έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Παράρτημα Αττικής) – Πρόσκληση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα μέλη και φίλους την 29-01-2015

Δείτε το στο slideshare.net

Δίκτυο Εκπαιδευτικών Αειφόρου Σχολείου – To πρόγραμα για το Αειφόρο Σχολείο μέσω των Δεικτών Αειφόρου Σχολείου, συμπεριελήφθη στην Τελική Αναφορά της ΟΥΝΕΣΚΟ σχετικά με την Δεκαετία της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Aeiforo schoolΤο Βραβείο Αειφόρου Σχολείου, δηλαδή το πρόγραμα για το Αειφόρο Σχολείο μέσω των Δεικτών Αειφόρου Σχολείου, συμπεριελήφθη στην Τελική Αναφορά της ΟΥΝΕΣΚΟ σχετικά με την Δεκαετία της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη http://unesdoc.unesco.org/images/0023/002301/230171e.pdf (σελίδα 91 και στο τέλος στη βιβλιογραφία), με βιβλιογραφική αναφορά στο άρθρο του Δημήτρη Καλαϊτζίδη («SUSTAINABLE SCHOOL INDICATORS: APPROACHING THE VISION THROUGH THE SUSTAINABLE SCHOOL AWARD»,  Journal of Teacher Education for Sustainability, vol. 14, no. 2, pp. 165–178, 2012).

(One national level example is the Sustainable School Award initiative, introduced in 2010 under the auspices of the Greek Ministry of Education. Initially, 140 schools declared their participation – ranging from kindergartens to seniorhigh schools (Kalaitzidis, 2013). As of 2013, the number had increased ‘to include 525 schools and thousands of teachersand students, in an effort to introduce the principles and values of sustainable development in the everyday life of theschool through a whole-school approach in line with UNESCO’s guidelines’.)
 
Συλλογικό εγχειρίδιο «Δείκτες Αειφόρου Σχολείου: από τη θεωρία στη δράση» :
http://www.aeiforum.eu/index.php/el/ekdoseis/94-deiktes-aeiforou-sxoleiou-apo-ti-theoria-sti-drasi.  
Συλλογή άρθρων και αναφορών από σχολεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Βραβείο Αειφόρου Σχολείου, που δίνει με τον πιο γλαφυρό και αξιόπιστο τρόπο τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα των σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος του αειφόρου σχολείου.
 
Νέα συλλογική έκδοση : O τόμος αυτός θα περιέχει ιδέες, οδηγίες και συμβουλές για κατασκευές από ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά, κυρίως από αυτά που χρησιμοποιούμε στο σχολείο και στο σπίτι.
Όλα τα σχολεία, κυρίως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, αλλά επίσης αρκετά γυμνάσια και λύκεια, έχουν ασχοληθεί ή ασχολούνται με τη δημιουργική αξιοποίηση αντικειμένων και υλικών που-υπό άλλες συνθήκες- θα κατέληγαν στα σκουπίδια και στη χωματερή. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα μετατρέπονται σε μικρά έργα τέχνης, ενώ άλλα είναι πολύ χρηστικά και εύχρηστα για το σχολείο και για το σπίτι.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για στροφή προς την αειφορία, για τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, για την επαναχρησιμοποίηση, αξιοποίηση και τελικά την ανακύκλωση των υλικών που δεν μας χρειάζονται για την αρχική τους χρήση, καλούνται τα σχολεία να στείλουν τη δική τους πρόταση και συμβολή.
Οι εργασίες- προτάσεις κατασκευών θα δημοσιευθούν κατόπιν σχετικής επεξεργασίας, προκειμένου να υπάρξει ομαδοποίηση και να αποφευχθούν οι επαναλήψεις. Ο συλλογικός τόμος θα εκδοθεί μέχρι το  τέλος Μαρτίου 2015, αν τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες. 
Για το σκοπό αυτό κάθε σχολείο που επιθυμεί να συμμετάσχει στον συλλογικό τόμο θα πρέπει να στείλει τη συμβολή του μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015.
 
Περισσότερες πληροφορίες στην: Eπιστολή του κ. Δημήτρη Καλαϊτζίδη
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση