Αρχείο για "Οκτώβριος, 2019"

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Tριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Καστρίου και τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς, 15-17 Νοεμβρίου 2019

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους , συνεργάζεται με το Κ.Π.Ε. Καστρίου Αρκαδίας και τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς, για την διοργάνωση τριήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου, συνολικής διάρκειας είκοσι (20)  διδακτικών ωρών, με θέμα :

«Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο όρος Πάρνωνα και στον υγρότοπο Μουστού»

Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε εικοσιπέντε (25) εκπαιδευτικούς.
Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να υλοποιήσουν προγράμματα Π.Ε.
Οι εργασίες του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Καστρίου και στο πεδίο (Άνω Δολιανά, Δάσος Μαλεβής, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, Καστράκι,Υγρότοπος Μουστού).

Οι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν με τα έξοδα μετακίνησης, καθώς και με τα έξοδα διαμονής και διατροφής. Η διαμονή θα γίνει σε τρίκλινα ή τετράκλινα δωμάτια και το κόστος ανά άτομο για δύο διανυκτερεύσεις, 2 πρωινά και 1 βραδινό γεύμα στο Δασικό χωριό των Άνω Δολιανών, θα κυμανθεί ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών. Υπάρχει δυνατότητα να κρατηθούν δίκλινα δωμάτια, εφόσον πληρωθεί η διαφορά. Το δεύτερο βραδινό προγραμματίζεται στο χωριό Δολιανά. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα: Φόρμα συμμετοχής στο τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο 15-17 Νοεμβρίου 2019

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 29-10-2019.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019
15.30–17.30 : Άνω Δολιανά, Ιστορικό Μουσείο, χωριό, μονοπάτι μέχρι το ρέμα ( Πηνελόπη Καζακώνη, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Καστρίου)
17.30–19.30: Δέσιμο ομάδας (Πηνελόπη Καζακώνη, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Καστρίου, ΒαρβάραΠετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας)
19.30 – 21.00 :Δείπνο

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019
08.00–09.00 :πρωινό
09.00 – 09.15: Μετάβαση στο ΚΠΕ Καστρίου
09.15-09.35: Γνωριμία με το Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα-Μουστού.Θεωρητική παρουσίαση του προγράμματος
09.35 – 09.55 :Μετάβαση στο δάσος της Μαλεβής (13 χλμ)Tο «Δάσος της Μαλεβής», έκτασης 740 στρεμμάτων, το οποίο συνίσταται από ένα είδος δενδρόκεδρου (της δρυπώδουςάρκευθου), μοναδικής βοτανικής και οικολογικής αξίας. Το σπάνιο αυτό είδος άρκευθου απαντά μόνο στον Πάρνωνα (στην Ευρώπη) και το ανακάλυψε το 1853 ο βοτανολόγος Bayer.Το δάσος των δενδρόκεδρων ανήκει στα 51 Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης (ΦΕΚ 121/Δ/1980) και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία.
10.00–12.30 : Μελέτη πεδίου (αναγνώριση φυτών, παρατήρηση, φωτογράφηση, συμπλήρωση φύλλων εργασίας). Βιωματικά παιχνίδια. (Πηνελόπη Καζακώνη, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Καστρίου &  Γιώργος Σαββόπουλος, Αναπληρωτής Υπευθύνου Κ.Π.Ε.)
12.30 – 12.50 :Επίσκεψη στη Μονή Μαλεβής
12.50 – 13.00: Μετάβαση στο χωριό του Αγ. Πέτρου
13.00 – 14.00: Ελεύθερος χρόνος στον Αγ. Πέτρο

Ανάπαυση
17.00 – 19.30 :Θεατρικό εργαστήριο (στον τόπο διαμονής), (Πηνελόπη Καζακώνη, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Καστρίου,Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας)
20.00 – 21.00 :Δείπνο

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019
08.00 – 09.00 :Πρωινό
09.00 – 09.45:  Μετάβαση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους.
09.45 – 10.20 : Ενημέρωση από τον Φορέα Διαχείρισης  όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, Κατερίνα Πανταζή, Ξεναγός, M.Sc.
10.20 – 10.30 : Μετάβαση στην τοποθεσία Καστράκι, πάνω από τη λιμνοθάλασσα του Μουστού.
10.30- 11.30 :  Βιωματικές δραστηριότητες (Πηνελόπη Καζακώνη, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Καστρίου &  Γιώργος Σαββόπουλος, Αναπληρωτής Υπευθύνου Κ.Π.Ε.)
11.30 – 13.00 : Περιβαλλοντικό μονοπάτι εντός της Περιοχής Απολύτου Προστασίας της Φύσης του υγροτόπου Μουστού. Με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού παρακολούθησης και την βοήθεια των εγκατεστημένων πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος θα γνωρίσουμε  πολλά σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη παρυδάτιων και υδρόβιων μεταναστευτικών πουλιών. (Πηνελόπη Καζακώνη, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Καστρίου, Γιώργος Σαββόπουλος, Αναπληρωτής Υπευθύνου Κ.Π.Ε.- Κατερίνα Πανταζή, Ξεναγός, M.Sc. ,Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού)

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Υ.ΠΑΙ.Θ. Edu-Gate – Εγκεκριμένα προγράμματα 2019 – 2020

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

 

edu-gate.minedu.gov.gr

 

 

Εγκεκριμένα προγράμματα 2019 – 2020

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Διαγωνισμοί

 

Κ.Π.Ε Ομηρούπολης Χίου – Πρόσκληση συμμετοχής ενδιαφερομένων στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Όταν η Φύση δημιουργεί … πολιτισμό»

Το ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου προτίθεται να αιτηθεί στο ΥΠΑΙΘ την ανανέωση λειτουργίας του προαναφερόμενου Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο ιδρύθηκε με την υπ’ αριθ. Πρωτ.  70221/Γ7/23-05-2013 απόφαση της Διεύθυνσης  ΣΕΠΕΔ  του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (Τμήμα Δ΄), για τούτο προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει σχετική αίτηση συμμετοχής. Η συμπλήρωση των στοιχείων των ενδιαφερομένων γίνεται στην ηλεκτρονική φόρμα,   https://forms.gle/orioghENdcHJMp8G9

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 21η Οκτωβρίου 2019.

Η πρόσκληση αφορά:
– τους Συντονιστές/τριες Ε. Ε. για τον κλάδο της Εκπαίδευσης για την Αειφορία
– τα ΚΠΕ, ως συνεργαζόμενα ΚΠΕ
– τα μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των ΚΠΕ (συμμετοχή στη Συντονιστική Επιτροπή ή στην Παιδαγωγική Ομάδα, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη)
– τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων (συμμετοχή στη Συντονιστική Επιτροπή ή στην Παιδαγωγική Ομάδα, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη και ως κομβικοί συνεργάτες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης)
– τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες (συμμετοχή στη Συντονιστική Επιτροπή ή στην Παιδαγωγική Ομάδα, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη).

ΚΠΕ Αργυρούπολης – Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Δ/σεις Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας και τις Δ/σεις Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Α΄Αθήνας, με θέμα : «Κλιματική Αλλαγή και Εκπαίδευση για την Αειφορία: η προετοιμασία της κοινωνίας απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης», 22 & 23 Νοεμβρίου 2019

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους  σχετικά με το κρίσιμο θέμα της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή, συνεργάζεται με το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης, την Δ/νση Α΄/θμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας και τις Δ/σεις Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Α΄Αθήνας, για την διοργάνωση διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου, συνολικής διάρκειας δεκατεσσάρων (14)  διδακτικών ωρών, με θέμα :

«Κλιματική Αλλαγή και Εκπαίδευση για την Αειφορία: η προετοιμασία της κοινωνίας απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης»,
με υποθέματα: α. Ενέργεια και β. Δασικές Πυρκαγιές

Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε σαράντα(40) εκπαιδευτικούς.

Από την Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας θα επιλεγούν 10 εκπαιδευτικοί. Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να υλοποιήσουν προγράμματα Π.Ε.

Οι εργασίες του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αργυρούπολης (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες διδασκαλίας). Εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, για την ομάδα των Πυρκαγιών ίσως μπορεί να γίνει (με Ι.Χ.) και μετάβαση στοπεδίο(πλαγιά Υμηττού).

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση συμμετοχής του Εκπαιδευτικού σημαίνει δεοντολογικά και ανάληψη υποχρέωσης συμμετοχής (εννοείται ότι αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση έγκαιρης ακύρωσης) τόσο για την αποτελεσματική οργάνωση και υλοποίηση του σεμιναρίου αλλά και για τα οικονομικά του.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
16.00 – 16.30: Προσέλευση, εγγραφές, παραλαβή προγράμματος,αλληλογνωριμία.
16.30 – 17.00: Στοχοθεσία του σεμιναρίου. Χωρισμός σε ομάδες. Δραστηριότητα ενεργοποίησης (εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ)
17.00 – 18.00: «Κλιματική Αλλαγή και Εκπαίδευση για την Αειφορία: η προετοιμασία της κοινωνίας απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης» (εισήγηση Υπευθύνου ΚΠΕ Αργυρούπολης)
18.00 – 18.40: Υποστήριξη Προγραμμάτων ΠΕ στο Σχολείο: ο ρόλος των Υπευθύνων ΠΕ & των ΚΠΕσε 2 ομάδες (ή ανά Δ/νση ή ανά Βαθμίδα Εκπ/σης) (Υπεύθυνοι Π.Ε. & εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ)
18.40– 19.00: Διάλειμμα (προσφέρονται καφές, αναψυκτικά, κουλουράκια)
19.00 – 21.20:Παρακολούθηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΚΠΕ στην τάξη σε δύο (2) ομάδες εκπαιδευτικών (ανάλογα με την κατανομή ανά θέμα – τα προγράμματα παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ)

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019
09.00–09.20: Προσέλευση
09:20–11:40: Παιδαγωγικά Εργαστήρια σχεδιασμού σχολικού προγράμματος σε δύο ομάδες (με το συντονισμό των Υπευθύνων ΠΕ των Δ/νσεων και των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Αργυρούπολης):
Επιλογή θέματος, στοχοθεσία, μεθοδολογία προσέγγισης, χρονοδιάγραμμα, συνεργασία με τον Υπεύθυνο, συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες, τα ΚΠΕ  και την τοπική κοινωνία, συγκρότηση ομάδων εργασίας, πηγές πληροφόρησης, συγκέντρωση και ταξινόμηση υλικού, επισκέψεις πεδίου*, εργαστηριακές μετρήσεις, σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα, κριτική σύνθεση, τεχνικές παρουσίασης, αξιολόγηση, προετοιμασία των παρουσιάσεών τους στην ολομέλεια.
11.40– 12.00: Διάλειμμα (προσφέρονται καφές, αναψυκτικά, κουλουράκια)
12.00 –14.00: Συνέχεια των Παιδαγωγικών Εργαστήριων σχεδιασμού σχολικού προγράμματος σε δύο ομάδες (με το συντονισμό των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Αργυρούπολης και των Υπευθύνων ΠΕ των Δ/ν σεων)
14:00 – 14:20: Διάλειμμα
14:20– 15:20:Εικοσπεντάλεπτες παρουσιάσεις των προτάσεων των Ομάδων Εργασίας των Παιδαγωγικών Εργαστηρίων
15:20 – 15:40: Συζήτηση  με τους Εκπαιδευτικούς και Αξιολόγηση του σεμιναρίου.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική  Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 29-10-2019

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την πρόληψη αποβλήτων τροφίμων (Μην αφήνεις φαγητό να πάει χαμένο!)

Το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο διατίθεται με τη μορφή e-book, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου A2UFood – “Avoidable and Unavoidable Food Wastes: A Holistic Managing Approach for Urban Environments” (Αναπόφευκτα και αποφεύξιμα υπολείμματα τροφίμων: Μια ολιστική διαχειριστική προσέγγιση για αστικά περιβάλλοντα). Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου και ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων σε αστικό επίπεδο. Το έργο αναπτύσσει τόσο δράσεις πρόληψης και Διαλογής στην Πηγή, όσο και αξιοποίησης των υπολειμμάτων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα βιοπλαστικά και το κομπόστ.

Το εκπαιδευτικό υλικό στοχεύει στη διαμόρφωση ενός γόνιμου πεδίου προβληματισμού και κριτικής σκέψης ως προς το ζήτημα της απώλειας/σπατάλης τροφίμων. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους και η ενεργός συμμετοχή τους θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του στόχου αυτού. Για το λόγο αυτό η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι αυτή της βιωματικής και συμμετοχικής εκπαίδευσης αντί της παραγωγής ενός εκτεταμένου επιστημονικού και ενημερωτικού κειμένου.

Οι δραστηριότητες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «FOOD SAVE SHARE» του έργου A2UFood (https://foodsaveshare.gr/)

Εκπαιδευτικό υλικό : Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την πρόληψη αποβλήτων τροφίμων (ISBN: 978-618-84557-0-2)

 

Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Αττικής – Επιμορφωτική Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο ΥΠΑΙΘ, 19-11-2019

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συνεργάζεται με την Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Αττικής, τα Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας και Λαυρίου και τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, για την διοργάνωση Επιμορφωτικής Ημερίδας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 με τίτλο :

«Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου»

H Επιμορφωτική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγύ από τις 9:30 μέχρι τις 14:00.

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από την Πολιτική Ηγεσία (Υπουργός, Γεν. Γραμματέας), θα ακολουθήσει η στοχοθεσία και το πλαίσιο εργασίας από πλευράς της ΠΕΕΚΠΕ Αττικής και στη συνέχεια θα έχουμε τις δύο κεντρικές εισηγήσεις: α) από τον Ακαδημαϊκό, Καθηγητή κύριο Χρήστο Ζερεφό για την Κλιματική Αλλαγή και β) από τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ κύριο Ευθύμιο Λέκκα για την Αντιμετώπιση των Καταστροφών από την Κλιματική Αλλαγή.

Από τη Διεύθυνση της Β΄Αθήνας θα επλεγούν για την παρακολούθηση της Ημερίδας, συνολικά 10 εκπαιδευτικοί. Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να υλοποιήσουν πρόγραμμα ΠΕ. το τρέχον σχολικό έτος με προτεραιότητα στα μέλη της ΠΕΕΚΠΕ

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων
: 17-10–2019.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση