Αρχείο για "15 Οκτωβρίου 2023"

ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου – Πρόσκληση συμμετοχής σχολικών ομάδων στο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία»

Το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου ως συντονιστής του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» (έγκριση Απόφ. ΥΠΑΙΘ Φ7/ΕΠ/149311/1928/Δ7/10-01-2023) καλεί όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή ή να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο. Το δίκτυο περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό αναρτημένο σε ειδική ιστοσελίδα και αξιοποιεί ειδικό ιστολόγιογια την επικοινωνία και αλληλεπίδραση των σχολικών ομάδων μεταξύ τους και με το ΚΠΕ ως μια κοινότητα μάθησης για την εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Πόλη. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν την εξ αποστάσεως υποστήριξη των σχολικών ομάδων, κάτι απαραίτητο στα εθνικά δίκτυα που έχουν μέλη σχολεία από όλη τη χώρα.

Η φιλοσοφία και η δομή του δικτύου το καθιστούν κατάλληλο για όλες τις σχολικές μονάδες, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους τους τύπους σχολείων. Οι δραστηριότητες του εκπαιδευτικού υλικού μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν στα εργαστήρια δεξιοτήτων σε διάφορες θεματικές ενότητες.

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/viosimi23-24 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023. Οι σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο δίκτυο κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 και επιθυμούν να συνεχίσουν και την τρέχουσα σχολική χρονιά παρακαλούνται να επικαιροποιήσουν τη συμμετοχή τους δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να είναι ενταγμένες στο δίκτυο συμπληρώνοντας την αίτηση.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να ενταχθούν με τους μαθητές τους στο δίκτυο παρακαλούνται να ενημερωθούν για το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου διαβάζοντας το συνημμένο έγγραφο ή αναλυτικά στις ιστοσελίδες του δικτύου στους συνδέσμους https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli και http://www.kpe-thess.gr/el/networks/viosimi-poli/

Έχοντας νωπές τις εικόνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιες που έπληξαν τη χώρα μας και λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της κλιματικής κρίσης και τον αντίκτυπό της στη βιωσιμότητα των πόλεων, θα προτείναμε οι σχολικές ομάδες που θα συμμετέχουν τη φετινή χρονιά στο δίκτυο να εντάξουν στην προβληματική τους τη σχέση πόλης και κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα την ανθεκτικότητα των πόλεων (π.χ. σε καύσωνες, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τις δράσεις πρόληψης, σχεδιασμού, ενημέρωσης, αντιμετώπισης κ.ά.).

Επισημαίνουμε ότι οι ομάδες που θα ενταχθούν στο δίκτυο καλούνται να αναρτούν τις εργασίες και τα παραγόμενα των δραστηριοτήτων τους στο ιστολόγιο επικοινωνίας του δικτύου https://blogs.sch.gr/viosimi-poli/ ή να στείλουν γραπτή αναφορά στο ΚΠΕ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης καλούνται να αναφέρουν κατά την παρουσίαση των εργασιών και την προβολή των δράσεών τους (αναφορές, άρθρα, ιστοσελίδα, εκδηλώσεις, έγγραφα κλπ)ότι η ομάδα είναι μέλος του εκπαιδευτικού δικτύου “Βιώσιμη Πόλη” που συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για επιμορφωτική δια ζώσης Ημερίδα των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Λαυρίου και Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα: «Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;» 11 Νοεμβρίου 2023.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Λαυρίου και Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», προτίθενται να συνδιοργανώσουν επιμορφωτική δια ζώσης Ημερίδα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;». Η Επιμορφωτική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, ώρες 09:00-14:30, θα έχει συνολική διάρκεια έξι (6) διδακτικών ωρών και θα διεξαχθεί στους χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α./ΚΠΕ Αργυρούπολης και στο Δάσος του Καρέα στον Υμηττό σύμφωνα με το επισυναπτόμενο ενδεικτικό πρόγραμμα. Η μετάβαση από το ΚΠΕ Αργυρούπολης στον Καρέα (στο πάρκινγκ της Μονής Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου), όπου θα πραγματοποιηθεί η μελέτη πεδίου, θα γίνει με τα Ι.Χ. των οργανωτών και όσων συμμετεχόντων έρθουν με αυτοκίνητο. Το ΚΠΕ Αργυρούπολης είναι εύκολα προσβάσιμο και με μετρό αφού βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο σταθμό της Γραμμής 2 ΑΛΙΜΟΣ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 70 εκπαιδευτικούς από όλες τις Δ/νσεις Εκπ/σης Α/θμιας και Β/θμιας Αττικής (5 από κάθε Δ/νση Εκπ/σης). Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 στο σύνδεσμο: https://forms.gle/ckJGwfhN9UE2q8ri9.

Έγγραφο του ΚΠΕ Αργυρούπολης

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ των Κ.Ε.ΠΕ.Α. της Αττικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
«Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;»
9:00-9:15 Προσέλευση-Εγγραφές
9:15-9:30 Έναρξη – Χαιρετισμοί – Στοχοθεσία του σεμιναρίου, Προϊστάμενοι Κ.Ε.ΠΕ.Α Αττικής
9:30-10:15 «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων. Κλιματική Κρίση και νέα δεδομένα», Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων», π. Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π.
10.15-10.30 Ερωτήσεις
10:30-11:15 «Περί Δασικών Πυρκαγιών», Δρ. Μαργαρίτα Αριανούτσου, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικολογίας, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
11:15-11:30 Ερωτήσεις
11.30-11.45 Εισαγωγή στη μελέτη πεδίου που θα πραγματοποιηθεί στο Δάσος του Καρέα – γνωριμία με τον χώρο & μεθοδολογίες μελέτης Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αργυρούπολης,
Δρ. Ευελπίδου Νίκη, Καθηγήτρια Γεωμορφολογίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, Τομέας Γεωγραφίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.
11:45-12:15 Μετάβαση στο Δάσος του Καρέα (με Ι.Χ. οργανωτών & συμμετεχόντων)
12.15-12.20 Χωρισμός σε ομάδες
12:20-14.20 Μελέτη πεδίου για θέματα διάβρωσης, πλημμυρών και χαρτογράφησης με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας κυρίας Ευελπίδου και των συνεργατών της
Μελέτη πεδίου για θέματα φυσικής αναγέννησης – μεταπυρικής διαχείρισης, Δρ. Καζάνης Δημήτρης, ΕΔΙΠ, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Δραστηριότητες μελέτης πεδίου για τις δασικές πυρκαγιές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Κ.Ε.Π.Ε.Α. Λαυρίου και Αργυρούπολης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των πέντε Κ.Ε.ΠΕ.Α. της Αττικής
14:20-14:30 Αξιολόγηση-Λήξη Ημερίδας

ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Δραπετσώνας – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα, σχολικό έτος 2023-2024

Σας ενημερώνουμε ότι το ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Δραπετσώνας προτίθεται να υλοποιήσει, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές/τριες Αθμιας και Βθμιας εκπ/σης, καθώς και για σπουδαστές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της Αττικής.

Εκπαιδευτικά προγράμματα ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Δραπετσώνας 2023-2024:

1. «Ιχνηλατώντας τις αλλαγές ενός τόπου στο χρόνο: αλλαγές στις χρήσεις, αντιλήψεις και αξίες» (Ε και ΣΤ, Δημοτικού Γυμνάσιο, Λύκειο, ΣΔΕ)
2. «Στον πηγαιμό για τους δημόσιους χώρους: μου προσφέρουν …. τους φροντίζω;» (Δ΄- Στ΄ τάξη Δ. Σχ., Γυμνάσιο, ΣΔΕ).
3. «Ζώντας σε μια βιώσιμη πόλη: από τα δικαιώματά μας στους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης» (ΣΤ΄ τάξη Δ. Σχ., Γυμνάσιο, Λύκειο, ΣΔΕ).
4. «Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: Αλιεία» (Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Δημοτικού, Γυμνάσιο, Α και Β κύκλος Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας)
5. «Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: ρύπανση από πλαστικά» (Δ- ΣΤ΄τάξη Δ. Σχ., Γυμνάσιο, Α και Β κύκλος Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
6. «Δεν πετάω … ανακυκλώνω» (Νηπιαγωγείο, Α΄ τάξη Δημοτικού)
7. «Νοιάζομαι για τους Θησαυρούς της Γης: Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω» (Γ΄ και Δ΄ τάξη Δημοτικού)
8. «Φυσικοί πόροι και διαχείριση απορριμμάτων» (Ε και ΣΤ’ τάξη Δημοτικού, Γυμνάσιο και Λύκειο, ΣΔΕ)
9. «Γοργονοερωτήματα για Θαλασσοπροβλήματα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θαλάσσια ρύπανση» (Νηπιαγωγείο και Α και Β τάξη Δημοτικού)
10. «Ταξιδεύοντας με ένα γιλέκο στη θάλασσα της παγκοσμιοποίησης» (Ε και Στ’ τάξη Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΣΔΕ). Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων Θεματική ενότητα Φροντίζω για το Περιβάλλον και Υποενότητα: Παγκόσμια φυσική κληρονομιά και αειφορία)
11. «Οι πρόσφυγες του 1922 στη Δραπετσώνα: χαρτογραφώντας τη μνήμη μιας προσφυγικής γειτονιάς» (Στ΄ τάξη Δ.Σχ., Γυμνάσιο, Λύκειο, ΣΔΕ)

Μέχρι να υπάρξει στελέχωση του Κέντρου, το ΚΕΠΕΑ θα δέχεται ένα τμήμα τη φορά μέχρι 25 μαθητές/τριες και εργασία στο πεδίο θα γίνεται μόνο στα προγράμματα 1,2,6,7 & 8.

Ενημερωτικό έγγραφο του ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕ.Α Δραπετσώνας

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του ΚΠΕ Δραπετσώνας συγχρηματοδούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Προγράμματος «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Β΄ Κύκλος».

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση