Αρχείο για "9 Οκτωβρίου 2023"

Δίκτυο Open Farm – Δράσεις και Προτάσεις ενημέρωσης Σχολείων & Ομάδων Πολιτών σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της αειφορίας και βιωσιμότητας των δασών, Νέοι Κύκλοι Επισκέψεων Οκτώβριος 2023 – Μάιος 2024

Στο πλαίσιο της δημιουργίας Τράπεζας Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού στην Αμυγδαλέζα Αττικής, συνεχίζουμε τις επισκέψεις στο εκκοκκιστήριο και προσκαλούμε το αστικό κοινό να γνωρίσει την δράση και το κοινωνικό & περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.  Η αειφορική χρήση των δασών μέσω της πολυλειτουργικότητας του δάσους  παρέχει  υπηρεσίες και αγαθά  , από τα   οποία  μπορούν να παραχθούν προϊόντα   που συνδέονται με την παραγωγή σε αγροδασικά συστήματα.  

Μεταφορά με πούλμαν Δωρεάν από την σχολική μονάδα ή κάποιο σημείο συνάντησης. *Γκρουπ = έως 30 άτομα/ επίσκεψη Συνολική διάρκεια : 90 λεπτά  

Επιλέξτε τις ημέρες που θα μπορούσατε να συμμετέχετε με τους μαθητές του σχολείου σας (όσες επιλογές θέλετε και υπάρχει διαθεσιμότητα):

Ημερομηνίες διαθέσιμες για επισκέψεις στην Αμυγδαλέζα 2023-2024

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω γκρουπ θα γίνει ξενάγηση στον χώρο, θα παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική δράση  – σεμινάριο (βλέπε παρακάτω αναλυτικά στο πρόγραμμα της δράσης) και στο τέλος θα  υπάρχει ένα κέρασμα με επιλεγμένα βιολογικά προϊόντα από  το δίκτυο open farm. 

Περιγραφή της Δράσης  – Θεματικές Ενότητες 

1. Υποδοχή – Χαιρετισμός και σύντομη παρουσίαση με τα βασικά σημεία της αποστολής και του ρόλου του κέντρου, (Δρ. Δέσποινα  Παϊταρίδου,  Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος και  Μιχάλης Πατσουράκος, Δασολόγος) (15’).
2. Ξενάγηση στους χώρους και ενημέρωση για τον τρόπο παραλαβής, διαλογής κι επεξεργασίας των σπόρων των δασικών ειδών και την διατήρηση/ αποθήκευση  τους (20’)
3. Ξενάγηση στο δασικό φυτώριο και Βιωματικό Εργαστήριο  – «Φυτεύουμε τον σπόρο της ελπίδας». (30’)

Θα γίνουν σπορές με δασικά/ μεσογειακά είδη σε κατάλληλα γλαστράκια και μετά οι επισκέπτες θα  μάθουν πληροφορίες για τα είδη που έσπειραν  και τον ρόλο τους στο μεσογειακό δασικό οικοσύστημα.
Οι οργανισμοί (φυτικοί και ζωικοί) που ζουν στα μεσογειακά οικοσυστήματα έχουν αναπτύξει μηχανισμούς απόκρισης στις περιβαλλοντικές πιέσεις ώστε να επιβιώνουν στις συνθήκες που διαμορφώνει το μεσογειακό κλίμα.  Οι προσαρμογές αυτές αφορούν κυρίως στην έλλειψη νερού, που συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες, στην περιοδική δράση της φωτιάς, στην απαιτούμενη οικονομία στα θρεπτικά στοιχεία και στο χειμερινό ψύχος.

Μέσα από τα εργαστήρια μας μιλάμε στους επισκέπτες για τα φυτά ως οργανισμούς και την μυστική ζωή των δέντρων.
Παράλληλα με τις δράσεις στο φυτώριο μιλάμε στους επισκέπτες μας την μυστική ζωή των δέντρων. Ρίχνουμε φως στην βλάστηση του δάσους και μπαίνουμε σε ένα μυστηριώδες και γεμάτο ζωή σύμπαν, προβάλλοντας μια εντελώς καινούρια θεώρηση του δάσους και των φυτών για τον πλανήτη, το περιβάλλον και την υγεία μας. 

4. Κέρασμα με επιλεγμένα  βιολογικά προϊόντα από το δίκτυο μικρών παραγωγών του open farm. (15’)

Σχετικά με :  Open Farm 

Φέρνουμε σε επαφή τους ανθρώπους στην πόλη, με τους παραγωγούς στην ύπαιθρο, που παράγουν την τροφή μας.
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα βιωματικής μάθησης και μη τυπικής εκπαίδευσης, για το Περιβάλλον, την Αστική Γεωργία και τον Αγρο-Διατροφικό τομέα, για παιδιά κι ενήλικες (σεμινάρια, εργαστήρια, webinars, πρόγραμμα Farm2School, Σχολικοί Κήποι) .
Μέσω του δικτύου Open Farm, χαρτογραφούμε, καταγράφουμε και αναδεικνύουμε τα «ανοιχτά», επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μικρές μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας.
Με επισκέψεις και δραστηριότητες στα αγροκτήματα του δικτύου, εργαστήρια γευσιγνωσίας κι άμεση επικοινωνία με τον παραγωγό, επιχειρούμε να μεταφέρουμε την κουλτούρα και τις δυσκολίες της αγροτικής παραγωγής και τα μυστικά της σωστής διατροφής τους τελικούς χρήστες των προϊόντων τους στις πόλεις (open farm experience, open farm days, open farm shop).

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) – Διεθνή Δίκτυα-Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολική χρονιά 2023-2024

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συντονίζει τη σχολική χρονιά 2023-2024 τα παρακάτω 3 Διεθνή Δίκτυα-Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στα οποία καλούμε τα σχολεία σας να συμμετέχουν :

Α) Διεθνές Θεματικό Δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία», για μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 
Β) Διεθνές Θεματικό Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση», για μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Γ) Διεθνές Θεματικό Δίκτυο «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», για μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των δικτύων και πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να συμμετέχουν σε αυτά, μπορείτε να βρείτε στην επισυναπτόμενη επιστολή και στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΦ https://eepf.gr/el/tomeis-drashs/ekpaideftika-programmata.



Λήψη αρχείου

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση