Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αργυρούπολης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Λαυρίου και Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», προτίθενται να συνδιοργανώσουν επιμορφωτική δια ζώσης Ημερίδα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;». Η Επιμορφωτική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, ώρες 09:00-14:30, θα έχει συνολική διάρκεια έξι (6) διδακτικών ωρών και θα διεξαχθεί στους χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α./ΚΠΕ Αργυρούπολης και στο Δάσος του Καρέα στον Υμηττό σύμφωνα με το επισυναπτόμενο ενδεικτικό πρόγραμμα. Η μετάβαση από το ΚΠΕ Αργυρούπολης στον Καρέα (στο πάρκινγκ της Μονής Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου), όπου θα πραγματοποιηθεί η μελέτη πεδίου, θα γίνει με τα Ι.Χ. των οργανωτών και όσων συμμετεχόντων έρθουν με αυτοκίνητο. Το ΚΠΕ Αργυρούπολης είναι εύκολα προσβάσιμο και με μετρό αφού βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο σταθμό της Γραμμής 2 ΑΛΙΜΟΣ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 70 εκπαιδευτικούς από όλες τις Δ/νσεις Εκπ/σης Α/θμιας και Β/θμιας Αττικής (5 από κάθε Δ/νση Εκπ/σης). Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 στο σύνδεσμο: https://forms.gle/ckJGwfhN9UE2q8ri9.

Έγγραφο του ΚΠΕ Αργυρούπολης

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ των Κ.Ε.ΠΕ.Α. της Αττικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
«Δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: είναι φυσικές καταστροφές;»
9:00-9:15 Προσέλευση-Εγγραφές
9:15-9:30 Έναρξη – Χαιρετισμοί – Στοχοθεσία του σεμιναρίου, Προϊστάμενοι Κ.Ε.ΠΕ.Α Αττικής
9:30-10:15 «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων. Κλιματική Κρίση και νέα δεδομένα», Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων», π. Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π.
10.15-10.30 Ερωτήσεις
10:30-11:15 «Περί Δασικών Πυρκαγιών», Δρ. Μαργαρίτα Αριανούτσου, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικολογίας, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
11:15-11:30 Ερωτήσεις
11.30-11.45 Εισαγωγή στη μελέτη πεδίου που θα πραγματοποιηθεί στο Δάσος του Καρέα – γνωριμία με τον χώρο & μεθοδολογίες μελέτης Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αργυρούπολης,
Δρ. Ευελπίδου Νίκη, Καθηγήτρια Γεωμορφολογίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, Τομέας Γεωγραφίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.
11:45-12:15 Μετάβαση στο Δάσος του Καρέα (με Ι.Χ. οργανωτών & συμμετεχόντων)
12.15-12.20 Χωρισμός σε ομάδες
12:20-14.20 Μελέτη πεδίου για θέματα διάβρωσης, πλημμυρών και χαρτογράφησης με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας κυρίας Ευελπίδου και των συνεργατών της
Μελέτη πεδίου για θέματα φυσικής αναγέννησης – μεταπυρικής διαχείρισης, Δρ. Καζάνης Δημήτρης, ΕΔΙΠ, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Δραστηριότητες μελέτης πεδίου για τις δασικές πυρκαγιές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Κ.Ε.Π.Ε.Α. Λαυρίου και Αργυρούπολης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των πέντε Κ.Ε.ΠΕ.Α. της Αττικής
14:20-14:30 Αξιολόγηση-Λήξη Ημερίδας