Αρχείο για "8 Νοεμβρίου 2017"

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ. των δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Έχοντας υπόψη την υπ’ αρ. πρωτ. 6735/10-10-2017 Γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) [υπ’ αριθ. 38/28-09-2017 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.], σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνονται ως παιδαγωγικά κατάλληλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές/-τριες, Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης, κατά το σχολικό έτος 2017-18, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι επισκέψεις στα σχολεία και η ενημέρωση των μαθητών/-τριών να πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης με τη Δ/νση και τον Σύλλογο Διδασκόντων των εν λόγω σχολείων. Απαραίτητη προϋπόθεση η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/-τριών.
β) Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στις συγκεκριμένες ενημερώσεις είναι προαιρετική και δύναται να πραγματοποιηθεί, εφόσον εντάσσονται στο πλαίσιο συγκεκριμένης δράσης ή σχολικής δραστηριότητας.
γ) Η ενημέρωση των μαθητών/-τριών θα πρέπει να γίνεται παρουσία των εκπαιδευτικών των σχολείων που θα συμμετέχουν στη δραστηριότητα και θα πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στην ηλικία και στο μαθησιακό επίπεδο των μαθητών/-τριών. Επίσης, προτείνεται και η παρουσία του/της Υπευθύνου/-ης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ή του/της Υπευθύνου/-η Σχολικών Δραστηριοτήτων) της οικείας Δ/νσης Εκπαίδευσης.
δ) Η ενημέρωση των μαθητών/-τριών στις σχολικές μονάδες θα γίνεται χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση και δε θα περιλαμβάνει διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού.
ε) Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στις δραστηριότητες εκτός σχολικής μονάδας θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις ισχύουσες διατάξεις για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις.
στ) Ο χώρος υλοποίησης του προγράμματος να πληροί τις προϋποθέσεις των χώρων συνάθροισης κοινού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών/τριών και η επίσκεψη στον χώρο αυτόν να πραγματοποιείται με ευθύνη της Δ/νσης και του Συλλόγου Διδασκόντων των σχολείων.
ζ) Τέλος, επισημαίνεται ότι για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται εκτός σχολικής μονάδας και όπου προβλέπεται κόστος συμμετοχής από 2 έως 2,5 € ανά μαθητή/-τρια, αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου.

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ. του προγράμματος «ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Έχοντας υπόψη την υπ’ αρ. πρωτ. 6655/09-10-2017 Γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) [υπ’ αριθ. 40/05-10-2017 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.], σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνεται ως παιδαγωγικά κατάλληλο το πρόγραμμα με τίτλο «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/-τριες, Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2017-18, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1) Η συμμετοχή της σχολικής μονάδας στο πρόγραμμα να είναι προαιρετική, να πραγματοποιείται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις για τις σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (Π.Δ. 79/2017, Υ.Α. 33120/ΓΔ4/28-2-2017, ΦΕΚ 681/ τ. Β΄/ 6-3-2017) και αφορά το τρέχον σχολικό έτος 2017-18.
2) Η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών και των σχολείων που θα το επιλέξουν να είναι επαρκής, ώστε η ενδεχόμενη επιλογή του να ενταχθεί ομαλά στον γενικότερο προγραμματισμό τους.
3) Οι διαδικασίες-μεθοδολογία εφαρμογής του προγράμματος που κάθε φορά θα ακολουθηθούν οφείλουν να είναι σύμφωνες με τις γενικές παιδαγωγικές προϋποθέσεις, ανάγκες και δυνατότητες της εκάστοτε βαθμίδας αλλά και της εκάστοτε ιδιαίτερης ομάδας μαθητών/-τριών.
4) Η διεξαγωγή του προγράμματος από τον/την εκπαιδευτικό να ενταχθεί στο πλαίσιο των προαιρετικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο που εκδίδεται κάθε έτος από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας.
5) Η σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών να πραγματοποιηθεί εκτός του διδακτικού τους ωραρίου, με τη συνεργασία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
6) Να μην χρησιμοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα για κανενός είδους διαφημιστικό σκοπό και να μην υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, των μαθητών/-τριών ή των σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν.
7) Η δέσμευση των συντελεστών ότι δε θα πραγματοποιηθεί μελλοντική εμπορική διάθεση του ανωτέρω υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης.
8) Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της δράσης, μετά και την λήξη της τρέχουσας περιόδου (σχολικό έτος 2017-18) να αποσταλεί στο Ι.Ε.Π. (βιβλιοθήκη) ώστε να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου/-ης.

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ. για επισκέψεις μαθητών Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας για το σχολικό έτος 2017-2018

Έχοντας υπόψη την υπ’ αρ. πρωτ. 9352/13-12-2016 Γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) [υπ’ αριθ. 48/08-12-2016 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.], σας ενημερώνουμε ότι στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνται ξεναγήσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις γνώσεις των επισκεπτών από εξειδικευμένους επιστήμονες και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μουσείο περιλαμβάνει συλλογές ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο χώρος του Μουσείου αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέροντα χώρο επίσκεψης για τους/ τις μαθητές/-τριες της Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης, όπου μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή και να ξεναγηθούν στα πολυποίκιλα στερεά υλικά του Πλανήτη μας και να βοηθηθούν στην κατανόηση μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο τους.
Επισημαίνεται ότι οι επισκέψεις-ξεναγήσεις των σχολείων δύνανται να πραγματοποιηθούν υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) Κατόπιν συνεννόησης με τη Δ/νση και τον Σύλλογο Διδασκόντων των εν λόγω σχολείων. Απαραίτητη προϋπόθεση η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/-τριών.
β) Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στις συγκεκριμένες ενημερώσεις είναι προαιρετική και γίνεται εφόσον εντάσσονται στο πλαίσιο συγκεκριμένης δράσης ή σχολικής δραστηριότητας.
γ) Η ενημέρωση των μαθητών/-τριών θα πρέπει να γίνεται παρουσία των εκπαιδευτικών των σχολείων που θα συμμετέχουν στη δραστηριότητα και θα πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στην ηλικία και στο μαθησιακό επίπεδο των μαθητών/-τριών.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση