Αρχείο για "10 Νοεμβρίου 2017"

Υπόμνημα των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Παιδαγωγικών Ομάδων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Θέμα: “Κριτική ανάγνωση – πρόταση στο σχέδιο του Υπουργείου για τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου”

Υπόμνημα των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Παιδαγωγικών Ομάδων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ. του εκπαιδευτικού υλικού και παρεμβάσεων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

Έχοντας υπόψη την υπ’ αρ. πρωτ. 7070/20-10-2017 Γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) [υπ’ αριθ. 43/19-10-2017 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.], σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνεται ως παιδαγωγικά κατάλληλο το εκπαιδευτικό υλικό, καθώς, επίσης και οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης σχετικά με την ανακύκλωση-εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, για τη σχολική χρονιά 2017-18, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

(α) Οι επισκέψεις στα σχολεία και η ενημέρωση των μαθητών/-τριών δύνανται να πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης με τη Δ/νση και τον Σύλλογο Διδασκόντων των εν λόγω σχολείων. Απαραίτητη προϋπόθεση η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/-τριών.
(β) Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στις συγκεκριμένες ενημερώσεις είναι προαιρετική και οι ενημερώσεις δύνανται να πραγματοποιηθούν εφόσον εντάσσονται στο πλαίσιο συγκεκριμένης δράσης ή προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ή τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων) της οικείας Δ/νσης Εκπαίδευσης.
(γ) Η ενημέρωση των μαθητών/-τριών θα πρέπει να γίνεται παρουσία των εκπαιδευτικών των σχολείων που θα συμμετέχουν στη δραστηριότητα και θα πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στην ηλικία και στο μαθησιακό επίπεδο των μαθητών/-τριών.
(δ) Η ενημέρωση θα γίνεται χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση και δεν θα περιλαμβάνει διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση του ενημερωτικού φυλλαδίου «Ανακύκλωση συσκευασιών, Πώς; Τι; γιατί;», το οποίο εμπεριέχει διαφημιστικό υλικό. 

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ. περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού

Έχοντας υπόψη την υπ’ αρ. πρωτ. 6229/22-09-2017 Γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) [υπ’ αριθ. 37/21-09-2017 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.], σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνονται ως παιδαγωγικά κατάλληλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, και η συμμετοχή των μαθητών/-τριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτά, κατά το σχολικό έτος 2017-18, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στα ανωτέρω προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων/-ουσών,
β) η υλοποίηση των προγραμμάτων να γίνεται παρουσία των εκπαιδευτικών των σχολείων, χωρίς διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, των μαθητών/-τριών ή των σχολικών μονάδων,
γ) οι διαδικασίες-μεθοδολογία εφαρμογής των προγραμμάτων να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητες της εκάστοτε βαθμίδας και της ομάδας των μαθητών/-τριών που συμμετέχουν,
δ) η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στα εν λόγω προγράμματα να αποτελεί μέρος ευρύτερης δραστηριότητας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιείται στη σχολική τάξη.
Επιπροσθέτως σημειώνουμε ότι, στην περίπτωση που το πρόγραμμα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Φορέα, η συμμετοχή των μαθητών/-τριών πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές (Π.Δ. 79/2017, Υ.Α. 33120/ΓΔ4/28-2-2017,ΦΕΚ 681/ τ. Β΄/ 6-3-2017).

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Πρόσκληση ένταξης σχολικών μονάδων στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”

eepf-dimosΗ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας συντονίζει το εγκεκριμένο από το ΥΠΠΕΘ  Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι», το οποίο ιδρύθηκε το 1994 σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ (με αριθμ πρωτ.  7816 /Δ2 /17-01-2017) με θέμα: «Ανανέωση λειτουργίας του Δικτύου και ανασυγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι»». Η ανανέωση λειτουργίας εγκρίθηκε  για τρία έτη, (δηλαδή για τα σχολικά έτη 2016-2017, 2017-2018 και 2018-19).
Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι η FEE (Foundation For Environmental Education/ Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και στην Ελλάδα χειριστής του Δικτύου είναι η Ελληνική Εταιρεία της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Στο Διεθνές Δίκτυο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από τη φετινή σχολική χρονιά και σχολεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (τάξεις Ε΄και ΣΤ΄).
Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.eepf.gr/el/young-reporters
Για να συμμετάσχετε στο Δίκτυο, θα πρέπει να υποβάλλετε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον/στην Υπεύθυνο/η Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης σας και στη συνέχεια να εντάξετε το πρόγραμμά σας στο δίκτυο «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».
Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής που επισυνάπτεται και στείλτε την
  • στην ΕΕΠΦ education@eepf.gr και
  • στον/στην Υπεύθυνο/η Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης σας
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση