Έχοντας υπόψη την υπ’ αρ. πρωτ. 6735/10-10-2017 Γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) [υπ’ αριθ. 38/28-09-2017 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.], σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνονται ως παιδαγωγικά κατάλληλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές/-τριες, Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης, κατά το σχολικό έτος 2017-18, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι επισκέψεις στα σχολεία και η ενημέρωση των μαθητών/-τριών να πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης με τη Δ/νση και τον Σύλλογο Διδασκόντων των εν λόγω σχολείων. Απαραίτητη προϋπόθεση η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/-τριών.
β) Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στις συγκεκριμένες ενημερώσεις είναι προαιρετική και δύναται να πραγματοποιηθεί, εφόσον εντάσσονται στο πλαίσιο συγκεκριμένης δράσης ή σχολικής δραστηριότητας.
γ) Η ενημέρωση των μαθητών/-τριών θα πρέπει να γίνεται παρουσία των εκπαιδευτικών των σχολείων που θα συμμετέχουν στη δραστηριότητα και θα πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στην ηλικία και στο μαθησιακό επίπεδο των μαθητών/-τριών. Επίσης, προτείνεται και η παρουσία του/της Υπευθύνου/-ης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ή του/της Υπευθύνου/-η Σχολικών Δραστηριοτήτων) της οικείας Δ/νσης Εκπαίδευσης.
δ) Η ενημέρωση των μαθητών/-τριών στις σχολικές μονάδες θα γίνεται χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση και δε θα περιλαμβάνει διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού.
ε) Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στις δραστηριότητες εκτός σχολικής μονάδας θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις ισχύουσες διατάξεις για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις.
στ) Ο χώρος υλοποίησης του προγράμματος να πληροί τις προϋποθέσεις των χώρων συνάθροισης κοινού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών/τριών και η επίσκεψη στον χώρο αυτόν να πραγματοποιείται με ευθύνη της Δ/νσης και του Συλλόγου Διδασκόντων των σχολείων.
ζ) Τέλος, επισημαίνεται ότι για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται εκτός σχολικής μονάδας και όπου προβλέπεται κόστος συμμετοχής από 2 έως 2,5 € ανά μαθητή/-τρια, αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου.

Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ.