Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους  σχετικά με το κρίσιμο θέμα της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή, συνεργάζεται με το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης και τις Δν/σεις Β΄/θμιας Εκπ/σης της Αττικής, για την διοργάνωση διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου, συνολικής διάρκειας δεκατεσσάρων (14)  διδακτικών ωρών, με θέμα :

«Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία για την Κλιματική Εκπαίδευση»

Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε σαράντα(48) εκπαιδευτικούς.

Από την Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας θα επιλεγούν 8 εκπαιδευτικοί. Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν προγράμματα Π.Ε. και ειδικότερα, προγράμματα με τη θεματική της κλιματικής αλλαγής.

Οι εργασίες του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αργυρούπολης (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες διδασκαλίας, κήπος, αίθριο).
Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση συμμετοχής του Εκπαιδευτικού σημαίνει δεοντολογικά και ανάληψη υποχρέωσης συμμετοχής (εννοείται ότι αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση έγκαιρης ακύρωσης) τόσο για την αποτελεσματική οργάνωση και υλοποίηση του σεμιναρίου αλλά και για τα οικονομικά του.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική  Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 02-03-2020

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 3 Απριλίου 2020
16.00 – 16.30: Προσέλευση, εγγραφές, παραλαβή προγράμματος, αλληλογνωριμία.
16.30 – 17.00: Δραστηριότητα ενεργοποίησης. Χωρισμός σε ομάδες (εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ).
17.00 – 17.50: Στοχοθεσία του σεμιναρίου. Εισήγηση: «Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: η αναγκαιότητα της κλιματικής εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της κρίσης » (Υπεύθυνος του ΚΠΕ Αργυρούπολης)
17.50 – 18.15: Διάλειμμα (προσφέρονται καφές, τσάι, αναψυκτικά, κουλουράκια)
18.15 – 20.45: Γνωριμία με τα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία για την κλιματική εκπαίδευση μαθητών 11-16 χρονών που παρήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Climate Change Kit for Schools” (Cli.c.k. for Schools) (εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ, Μ.Κ.Π.)
20.45 – 21.15: Υποστήριξη Προγραμμάτων ΠΕ στο Σχολείο: ο ρόλος των Υπευθύνων ΠΕ & των ΚΠΕ (Υπεύθυνοι Π.Ε. & εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ).

Σάββατο 4 Απριλίου 2020
09.00 – 09.15: Προσέλευση
09:15 – 11:15: Παιδαγωγικά Εργαστήρια σχεδιασμού σχολικού προγράμματος με τη χρήση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού σε τρείς ομάδες* (με το συντονισμό των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Αργυρούπολης και Υπευθύνων ΠΕ των Δ/νσεων):
Επιλογή θέματος, στοχοθεσία, χρονοδιάγραμμα, μεθοδολογία προσέγγισης με βάση το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, συνεργασία με τον Υπεύθυνο, συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες, τα ΚΠΕ  και την τοπική κοινωνία, συγκρότηση ομάδων εργασίας, πηγές πληροφόρησης, συγκέντρωση και ταξινόμηση υλικού, επισκέψεις πεδίου, εργαστηριακές μετρήσεις, σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα, κριτική σύνθεση, τεχνικές παρουσίασης, αξιολόγηση.
11.15 – 11.30: Διάλειμμα (προσφέρονται καφές, τσάι, αναψυκτικά, κουλουράκια)
11.30 – 13.30: Συνέχεια των Παιδαγωγικών Εργαστήριων σχεδιασμού σχολικού προγράμματος σε τρεις ομάδες* και προετοιμασία των παρουσιάσεών τους στην ολομέλεια (με το συντονισμό των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Αργυρούπολης και Υπευθύνων ΠΕ των Δ/νσεων)
13:30 – 13:50: Διάλειμμα (προσφέρονται σάντουιτς και αναψυκτικά)
13:50 – 15:20: Εικοσπεντάλεπτες παρουσιάσεις των προτάσεων των Ομάδων Εργασίας των Παιδαγωγικών Εργαστηρίων
15:20 – 15:40: Συζήτηση με τους Εκπαιδευτικούς και Αξιολόγηση του σεμιναρίου.

* Τρείς (3) ομάδες αποτελούμενες από 16 εκπαιδευτικούς έκαστη. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 4 μικρότερες υπο-ομάδες των 4 εκπ/κών. Κάθε υπό-ομάδα θα χρησιμοποιεί έναν Η/Υ
Οι επιλεγέντες εκπαιδευτικοί, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, θα χρειαστεί να φέρουν μαζί τους 1 ή 2 φορητούς υπολογιστές συνολικά.(ανά Δ/νση Εκπ/σης)