Αρχείο για "6 Φεβρουαρίου 2020"

Οδηγός : Σχολεία για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μαθητικός κλιματικός και ενεργειακός εγγραμματισμός

Στόχος του οδηγού είναι η υποστήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων που επιδιώκουν τον κλιματικό και ενεργειακό εγγραμματισμό των μαθητών, την   εξοικονόμηση ενέργειας στις σχολικές μονάδες και την ενδυνάμωσή  της σχολικής κοινότητας για δράση για την προστασία του κλίματος.

Το υλικό που περιλαμβάνει ο οδηγός αυτός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος & στην εξοικονόμηση της ενέργειας 2017-2019, Βερολίνο Αθήνα». Το πρόγραμμα ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιήθηκε από το Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Άνεμος Ανανέωσης», την Πρωτοβουλία πολιτών «Respect for Greece» (Σεβασμός για την Ελλάδα) και το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για Περιβαλλοντικά Θέματα (Independent Institute for Environmental Issues-UFU.

Το πρόγραμμα στόχευε:
– στη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας στην προστασία του κλίματος,
– στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος (της κατανάλωσης του ρεύματος και του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου) των σχολικών κτηρίων του Δήμου της Αθήνας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (κατά 5%),
– στην ενίσχυση των προσπαθειών ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος των σχολείων αλλά και των κατοικιών.

Για την ανάπτυξη του υλικού ελήφθησαν υπόψη προγράμματα για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως: Οικολογικά Σχολεία, Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Euronet 50/50, U4 Energy, Δύναμη του 10.

Οδηγός : Σχολεία για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μαθητικός κλιματικός και ενεργειακός εγγραμματισμός

Η εμπειρία από το πρόγραμμα “Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος και στην εξοικονόμηση ενέργειας,2017 – 2019 (Βερολίνο – Αθήνα)” Υλοποίηση, απολογισμός, προτάσεις

Η εκπαιδευτική έρευνα και τα αποτελέσματά της

 

Εγκύκλιος Υ.ΠΑΙ.Θ. – Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης- καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης

Η διάθεση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα και δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως και κάθε σύγχρονη κοινωνία και ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη αλλαγής στρατηγικής ως προς τη διαχείρισή τους, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διάθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον.
Η ανακύκλωση ως σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης περιγράφεται ως η διαδικασία της συστηματικής συλλογής, διαλογής και επαναφοράς των χρήσιμων υλικών από τα απορρίμματα στον κοινωνικό και οικονομικό κύκλο ζωής.
Ως ανακυκλώσιμα υλικά στα απορρίμματα ενδεικτικά θεωρούνται:

1. Χαρτιά, χαρτόνια
2. Γυαλιά
3. PVC και άλλα πλαστικά
4. Μέταλλα όπως σίδηρος, αλουμίνιο, ψευδάργυρος κ.λπ.
5. Ζυμώσιμο κλάσμα (οργανικά απόβλητα)
6. Ορυκτέλαια
7. Βιομηχανικά απόβλητα
8.Μεγάλα απορρίμματα όπως έπιπλα που γίνονται αντίκες, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, κ.λπ.
Τo Υπουργείo Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, με αίσθημα ευθύνης και εναρμονιζόμενο με τα ανωτέρω, προτίθεται να υλοποιήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε σχολική μονάδα οι μαθητές/τριες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάδους ξεχωριστής συλλογής απορριμμάτων, ώστε τα απορρίμματα που δύνανται να ανακυκλωθούν να μην διατίθενται σε πράσινους κάδους από τους οποίους οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Ανακύκλωσης : Εγκύκλιος Υ.ΠΑΙ.Θ.

H Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας συνδιοργανώνουν Σεμινάριο στο πλαίσιο του Διεθνούς θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Μαθαίνω για τα Δάση» 22 Φεβρουαρίου 2020

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας συνδιοργανώνουν Σεμινάριο με Βιωματικά Εργαστήρια στο πλαίσιο του Διεθνούς θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Μαθαίνω για τα Δάση», με θέμα :

«Ανθεκτικές πόλεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή»

Το Σεμινάριο πρόκειται να διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συλλόγου των Αθηναίων (Κέκροπος 10, Πλάκα), το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 09:00 – 14:30 και απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης από όλη την Ελλάδα.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ιδιαίτερα στις ανατροπές των μετεωρολογικών συνθηκών που οφείλονται είτε σε φυσικές διαδικασίες ή σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στον πλανήτη.
Παρακαλούμε πολύ, εφόσον επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο, να μας στείλετε συμπληρωμένη την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής https://forms.gle/eVof9GD2U9HAhZ9s8 το αργότερο έως και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα σταλεί ηλεκτρονικά η βεβαίωση συμμετοχής.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου ΔΑΣΗ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση