Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας, το Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην Αμυγδαλέζα Αττικής, το Εργ. Περ. Εκπ. Του ΕΚΠΑ, την ΑΜΚΕ Small Paradises και την Med culture, προτίθεται να διοργανώσει Επιμορφωτικό δια ζώσης Σεμινάριο την Παρασκευή 27/5/2022, ώρες 14.00-17.00

Το σεμινάριο απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Ο συνολικός αριθμός των Εκπαιδευτικών που θα παρακολουθήσουν το δια ζώσης σεμινάριο θα είναι 30.

Στους/στις συμμετέχοντες/ουσες του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, θα δοθεί σχετική βεβαίωση τεσσάρων (4) διδακτικών ωρών.

Περιγραφή Σεμιναρίου:

  • Συνάντηση στον χώρο υποδοχής του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών. Χαιρετισμός και εισήγηση στην αποστολή και τον ρόλο του Κέντρου (Δρ. Δέσποινα Παϊταρίδου, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος και Μιχάλης Πατσουράκος, Δασολόγος) (10’)
  • Ξενάγηση στους χώρους και ενημέρωση για τον τρόπο παραλαβής, διαλογής κι επεξεργασίας των σπόρων των δασικών ειδών και την διατήρηση/ αποθήκευση τους (15 ‘- 20’)
  • Πρώτη Θεματική ενότητα: Εισαγωγή στον κόσμο των φυτών. (στον χώρο των παρουσιάσεων – 15’) Τα φυτά είναι περίπλοκοι οργανισμοί που κάνουν δύο μοναδικές για τον πλανήτη και την ζωή διεργασίες : φτιάχνουν μόνα τους την τροφή τους και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Ο κόσμος με τα μάτια των φυτών ; Πώς αντιλαμβάνονται τα φυτά τον κόσμο, τον χρόνο και πως αλληλεπιδρούν & επικοινωνούν; Ο κύκλος της ζωής των φυτών (“Εν αρχή ην ο σπόρος…”)
  • Το Δένδρο στο Μεσογειακό Δάσος (στον χώρο των παρουσιάσεων – 15’)
  • Γνωριμία με τα Δένδρα ως θαυμαστούς οργανισμούς . Είδη δέντρων, είδη φύλλων και φυλλώματα, ρίζες και η μεταμόρφωσή τους στις τέσσερις εποχές. Πώς τα δένδρα προσεγγίζουν την αθανασία; Ταξίδι με τους σπόρους Μαθαίνουμε για τους τρόπους που αυτοί διασκορπίζονται, απομακρύνονται και γονιμοποιούν το έδαφος. Τα ενδημικά φυτά της Μεσογείου.
  • Έδαφος και ο μικρόκοσμος του Δάσους – τα θαυμαστά μανιτάρια (στον χώρο των παρουσιάσεων – 10’) – Ο ρόλος του Εδάφους. Μελετάμε τις ιδιότητες των εδαφών, την συμβολή τους στην ανάπτυξη και παραγωγικότητα των φυτών. Οι φίλοι κι οι εχθροί των φυτών μας. Ο θαυμαστός ρόλος των μανιταριών, των μυκήτων και των βακτηρίων στο δασικό και κατ επέκταση στο αγροδασικό οικοσύστημα.
  • Δράση εξερεύνησης, αναγνώρισης και διαμοιρασμού παρατηρήσεων από τα τοπικά άγρια φυτά την εφαρμογή https://plantnet.org/en/
  • Το Pl@ntNet είναι ένα εργαλείο που βοηθάει στην αναγνώριση φυτών από φωτογραφίες. Είναι οργανωμένο σε διαφορετικές θεματικές και γεωγραφικές χλωρίδες.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Δευτέρα 23 Μαίου 2022 και ώρα 10.00

Οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή και θα επιλεγούν, θα λάβουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ειδοποίηση για την συνάντηση στον Σταθμό Μετρό Κεραμεικός (έξοδος Κωνσταντινουπόλεως), από όπου θα αναχωρήσουμε με τουριστικό λεωφορείο (δωρεάν μετακίνηση). Στον χώρο, θα υπάρχει κέρασμα με επιλεγμένα βιολογικά προϊόντα από το δίκτυο μικρών παραγωγών του open farm.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας