Αρχείο για "22 Φεβρουαρίου 2021"

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο με τίτλο «Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα», σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του παιδιού», 03 Μαρτίου 2021

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει και να υλοποιήσει σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του παιδιού», επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο, με θέμα:

‘‘Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα’’

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών στο έργο τους.
Περιγραφή: Το σχολείο στη σύγχρονη πραγματικότητα καλείται συχνά να αντιμετωπίσει κάποιας μορφής δυσκολία ή κρίση, από περιστατικά πένθους ή κάποιας βίαιης απώλειας, μέχρι καταστάσεις που αφορούν στην ευρύτερη κοινωνία και αναπόφευκτα επηρεάζουν τη σχολική ζωή, όπως η τρέχουσα πανδημία. Γνωρίζουμε πως όσο καλύτερα είναι προετοιμασμένο το σχολείο απέναντι στην κρίση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες που θα βιώσουν τα παιδιά και τόσο γρηγορότερα θα επανέλθει το σχολείο στους ρυθμούς που είχε πριν από την έλευση της κρίσης. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει το σχολείο για να προετοιμαστεί κατάλληλα απέναντι στο ενδεχόμενο μίας κρίσης; Πώς μπορεί το σχολείο να υποστηρίξει τα παιδιά, διασφαλίζοντας τη σωματική και ψυχική τους ασφάλεια κατά τη φάση της κρίσης; Από πού μπορεί ένα σχολείο να λάβει βοήθεια σε μία συνθήκη κρίσης;

Αυτό το σεμινάριο θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, μέσα από την επεξεργασία πραγματικών περιστατικών κρίσης που έχουν πλήξει τη σχολική κοινότητα. Εισηγήτρια: Ιωάννα Χαρδαλούπα, Ψυχολόγος από «Το Χαμόγελο του παιδιού»

Το σεμινάριο έχει εργαστηριακό χαρακτήρα, με βιωματικές δραστηριότητες και θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 03/03/2021 (ώρες: 17.00 έως 19.00). Στους/στις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί σχετική βεβαίωση.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, με προτεραιότητα στις/στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα Π.Ε., Α.Υ., Π.Θ. και με όριο αιτήσεων τις 100.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 14:00.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα λάβουν με e-mail, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

 

 

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτική εξ’ αποστάσεως Ημερίδα σε συνεργασία με το ΚΠΕ Λαυρίου, “Τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά στη ζωή μας», 30 Μαρτίου 2021

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το Κ.Π.Ε. Λαυρίου και τις Δ/νσεις Α΄/θμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας και Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, για την πραγματοποίηση διαδικτυακής Επιμορφωτικής Ημερίδας, με θέμα:

“Τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά στη ζωή μας»

που θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Webex την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 και ώρες 18.00 – 20.30.
Η Ημερίδα απευθύνεται συνολικά σε 120 εκπαιδευτικούς, δηλαδή σε 30 εκπαιδευτικούς από κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Θα έχει συνολική διάρκεια τριών (3) διδακτικών ωρών. Βασική επιδίωξη της Ημερίδας είναι τόσο η εξοικείωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών με την ιστορική διάσταση και την καλλιέργεια των φυτών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, όσο και η αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική πράξη μέσω των προγραμμάτων Π.Ε.
Προτεραιότητα έχουν οι εκπ/κοί που υλοποιούν πρόγραμμα Π.Ε. στα Σχολεία τους τη φετινή σχολική χρονιά.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 14:00.

Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για την επιλογή τους στα προσωπικά τους e-mails. Παρακαλούνται να ελέγχουν πάντα και την ενοχλητική αλληλογραφία.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18.00-18.05: «Χαιρετισμός και σκεπτικό της ημερίδας», Μαρία Καγιάφα, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Λαυρίου
18.05-18.15: «Το νέο πρόγραμμα του ΚΠΕ: Αυτός ο κήπος ο μικρός ο μέγας», Ειρήνη Μιχαηλίδου
(Αν. Υπεύθυνη του ΚΠΕ Λαυρίου)
18.15-18.25: «Η ενσάρκωση μιας ιδέας… σε δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», Βαρβάρα Πετρίδου (Υπεύθυνη ΠΕ ΔΔΕ Β’ Αθήνας)
18.25-18.50: «Τα Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά στο πέρασμα των χρόνων», Δρ Δήμητρα Ευτέρπη Σωτηροπούλου (Σ.Ε.Ε. Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος, 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής)
18.50-19.15: «Επίκαιρος Ιπποκράτης», Ειρήνη Βαλλιανάτου (Δρ Βιολογίας, Hippocrates for life)
19.15-19.30: Ερωτήσεις-Συζήτηση
19.30-19.55: Εισήγηση από την κ. Ελένη Σκαλτσά (Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ) ο τίτλος της οποίας θα ανακοινωθεί προσεχώς
19.55-20.20: «Καταγράφοντας αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής και τις ιστορίες τους. Μια διεπιστημονική πρόταση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με προσεγγίσεις και εργαλεία της επιστήμης των πολιτών», Μαρία Δασκολιά (Αν. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ – Διευθύντρια Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Δρ Δημήτριος Γκότζος (Υπ. ΠΕ ΔΠΕ Β΄ Αθήνας – Συνεργάτης ΕργΠΕ ΕΚΠΑ) και Άννα Τρίγκατζη (Εκπαιδευτικός ΠΕ02, Υπ. Δρ Εργ Π.Ε. ΕΚΠΑ)
20:20-20:30: Συζήτηση – Αξιολόγηση της ημερίδας

 

 

 

Πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση φωτογραφίας

Με την υποστήριξη του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Ε.Κ. Β’ Αθήνας και του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγ. Παρασκευής οργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αναγνώστες με τα βιβλία τους», στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ψηφιακές όψεις της βιβλιοθήκης του σχολείου μας».

Καλούνται

·         μαθητές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης του Δήμου Αγ. Παρασκευής

·         ενήλικες ερασιτέχνες φωτογράφοι (ανεξαρτήτως τόπου διαμονής)

να υποβάλουν έως τρεις (3) φωτογραφίες στον ιστότοπο της βιβλιοθήκης https://lib1epalagp.sites.sch.gr/oroi/ όπου έχουν αναρτηθεί οι προδιαγραφές των έργων και οι όροι συμμετοχής.

Υποβολή έργων: 20 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου 2021.

Όλα τα έργα θα εκτεθούν στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου και θα παρουσιαστούν στον ιστότοπο της βιβλιοθήκης.

12 έργα από κάθε κατηγορία, εκτυπωμένα σε μεγαλύτερες διαστάσεις, θα εκτεθούν στον χώρο της Βιβλιοθήκης 1ου και 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγ. Παρασκευής και μετά το πέρας της έκθεσης θα κοσμήσουν χώρους των συστεγαζόμενων σχολείων.

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα ‘‘1000 ΠΡΟΣΩΠΑ – Μαθαίνω να ζωγραφίζω πορτραίτα με τη μέθοδο της Λωξάντρας Λούκας’’, 08 Μαρτίου 2021

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κυκλάδων, Ρεθύμνου και Χανίων και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Β΄και Δ΄Αθήνας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων και  την ομάδα καλλιτεχνών ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ προτίθενται να διοργανώσουν εκπαιδευτικό εξ αποστάσεως εργαστήριο, με θέμα:

«1000 ΠΡΟΣΩΠΑ – Μαθαίνω να ζωγραφίζω πορτραίτα με τη μέθοδο της Λωξάντρας Λούκας»

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί την Δευτέρα  08/03/2021, ώρες 18.30-20.30 και στους/στις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί σχετική βεβαίωση. Εμψυχωτές του εργαστηρίου θα είναι καλλιτέχνες της ομάδας ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ.

Στην Ομάδα ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ συμμετέχουν καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρία. Οι ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ασχολούνται με το θέατρο και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις. Μέλος της ομάδας είναι η Λωξάντρα Λούκας, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο down, η οποία – με τη βοήθεια της Ελένης Δημοπούλου – επινόησε μια μέθοδο για να ζωγραφίζει πορτραίτα.

Η μέθοδος αυτή είναι εύκολη για οποιονδήποτε/οποιαδήποτε, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από απλά βήματα και σαφείς οδηγίες. Μπορεί να εφαρμοστεί σε σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των ηλικιών. Τα πορτραίτα μπορούν να αναφέρονται είτε σε πραγματικούς είτε σε φανταστικούς χαρακτήρες. Οι δημιουργοί των πορτραίτων, παράλληλα με τη ζωγραφική, περιγράφουν και λεκτικά τον χαρακτήρα που ζωγράφισαν. Η λεκτική περιγραφή μπορεί να είναι από μία λέξη έως ένα μακροσκελές κείμενο. Στόχος της ομάδας είναι να ζωγραφιστούν πολλά πορτραίτα έτσι ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινωνία με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες (1000 πρόσωπα-1000 Faces Project), μια κοινωνία που να τα χωράει όλα. (Περισσότερα στο παρακάτω αρχείο, αλλά και στο  1000 Faces Project 

Η μέθοδος της Λωξάντρας Λούκας μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί είτε ως δραστηριότητα στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (Π.Ε., Α.Υ. και Π.Θ.), είτε στα μαθήματα σε κάποια διαθεματική εργασία. Ανάλογα με το ποιος/ποια εκπαιδευτικός εφαρμόζει τη μέθοδο, μπορεί να δοθεί διαφορετικός προσανατολισμός π.χ. σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τα παιδιά μπορούν να περιγράψουν ζωγραφικά και λεκτικά χαρακτήρες που είτε νοιάζονται για το περιβάλλον είτε το καταστρέφουν.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Παρασκευή 03 Μαρτίου στις 14:00.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα λάβουν με e-mail, μέχρι το βράδυ της Κυριακής 7 Μαρτίου 2021, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

1000 Faces Project

 

 

 

 

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Ιδρυτικό Επιμορφωτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 01 Μαρτίου 2021

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθενται να διοργανώσουν επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο, την Δευτέρα  01/03/2021, ώρες 17.30-20.00.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο των Ιδρυθέντων Τοπικών Θεματικών Δικτύων  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας με τίτλο: «Διατροφή, υγεία  και οικολογικό αποτύπωμα, συναντιούνται σε ένα κήπο!»

και της Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας με τίτλο: «Σχολικοί  λαχανόκηποι: Καλλιεργώ  μέρος της τροφής μου»

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 (17.30 έως 20.00) και στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βεβαίωση τριών (3) διδακτικών ωρών.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 14:00.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα λάβουν με e-mail, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου 2021, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

17:30 – 17:35 Υποδοχή, Καλωσόρισμα 
17.35 – 18.10 Δρ Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής Α.Π.Θ. «Η Τέχνη στην Επιστήμη της Βοτανικής»
18.10 – 18.35 Δρ Ειρήνη Βαλλιανάτου, Hippocrates for Life, «Bιολογική και αναγεννητική  γεωργία»
18.35 – 18.50 Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Γεωπόνος, M.Sc., «Βιολογική γεωργία … απ’ το χωράφι στο ράφι»
18.50 – 19.00 Διάλειμμα
19.00 -19.10  Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, «Τα  Τ.Δ.Π.Ε.  των  Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ & Γ΄  Αθήνας»
19.10 – 19.20 Ιωάννα Ντίνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, «Η  δράση Πράσινη Δευτέρα»
19.20 – 19.50 Εργαστήριο:«Προτάσεις και απόψεις για το σχολικό κήπο», Συντονισμός:Βάσω Κόντου, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ελευσίνας, Ειρήνη Μιχαηλίδου,Μέλος Π.Ο. Κ.Π.Ε. Λαυρίου,Δρ Ειρήνη Βαλλιανάτου, Ιωάννα Ντίνου, Βαρβάρα Πετρίδου
19.50 – 20.00 Παρουσίαση στην ολομέλεια, αξιολόγηση, προτάσεις δράσεων, κλείσιμο

 

 

 

 

 

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων