Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κυκλάδων, Ρεθύμνου και Χανίων και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Β΄και Δ΄Αθήνας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων και  την ομάδα καλλιτεχνών ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ προτίθενται να διοργανώσουν εκπαιδευτικό εξ αποστάσεως εργαστήριο, με θέμα:

«1000 ΠΡΟΣΩΠΑ – Μαθαίνω να ζωγραφίζω πορτραίτα με τη μέθοδο της Λωξάντρας Λούκας»

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί την Δευτέρα  08/03/2021, ώρες 18.30-20.30 και στους/στις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί σχετική βεβαίωση. Εμψυχωτές του εργαστηρίου θα είναι καλλιτέχνες της ομάδας ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ.

Στην Ομάδα ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ συμμετέχουν καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρία. Οι ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ασχολούνται με το θέατρο και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις. Μέλος της ομάδας είναι η Λωξάντρα Λούκας, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο down, η οποία – με τη βοήθεια της Ελένης Δημοπούλου – επινόησε μια μέθοδο για να ζωγραφίζει πορτραίτα.

Η μέθοδος αυτή είναι εύκολη για οποιονδήποτε/οποιαδήποτε, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από απλά βήματα και σαφείς οδηγίες. Μπορεί να εφαρμοστεί σε σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των ηλικιών. Τα πορτραίτα μπορούν να αναφέρονται είτε σε πραγματικούς είτε σε φανταστικούς χαρακτήρες. Οι δημιουργοί των πορτραίτων, παράλληλα με τη ζωγραφική, περιγράφουν και λεκτικά τον χαρακτήρα που ζωγράφισαν. Η λεκτική περιγραφή μπορεί να είναι από μία λέξη έως ένα μακροσκελές κείμενο. Στόχος της ομάδας είναι να ζωγραφιστούν πολλά πορτραίτα έτσι ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινωνία με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες (1000 πρόσωπα-1000 Faces Project), μια κοινωνία που να τα χωράει όλα. (Περισσότερα στο παρακάτω αρχείο, αλλά και στο  1000 Faces Project 

Η μέθοδος της Λωξάντρας Λούκας μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί είτε ως δραστηριότητα στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (Π.Ε., Α.Υ. και Π.Θ.), είτε στα μαθήματα σε κάποια διαθεματική εργασία. Ανάλογα με το ποιος/ποια εκπαιδευτικός εφαρμόζει τη μέθοδο, μπορεί να δοθεί διαφορετικός προσανατολισμός π.χ. σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τα παιδιά μπορούν να περιγράψουν ζωγραφικά και λεκτικά χαρακτήρες που είτε νοιάζονται για το περιβάλλον είτε το καταστρέφουν.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Παρασκευή 03 Μαρτίου στις 14:00.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα λάβουν με e-mail, μέχρι το βράδυ της Κυριακής 7 Μαρτίου 2021, τον απαραίτητο σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

1000 Faces Project