Κατόπιν της επιτυχούς εφαρμογής της δράσης της Δ.Δ.Ε Β΄ Αθήνας σε συνεργασία με την Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, με θέμα
«Όχι πλαστικά στη θάλασσά μου»
κατά το Σχ. Έτος 2018-19, η δράση αυτή επεκτείνεται και στις ακόλουθες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης:

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α’, Β, Γ’, Δ’ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Πέλλας και Δωδεκανήσου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Έβρου, Σερρών, Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου, Χίου, Κυκλάδων, Αχαϊας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου).

Με την δράση αυτή, εκφράζεται η ανησυχία μας στις δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις της ύπαρξης των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Παράκληση για τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν, να το προωθήσουν στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ :

Έχουμε ήδη όλοι παρατηρήσει εικόνες με πλαστικά γάντια και μάσκες πεταμένα στα πεζοδρόμια και  στους δρόμους – τα οποία καταλήγουν με την επίδραση των ανέμων στη θάλασσα. Η ρύπανση από πλαστικά μιας χρήσης αποτελεί μια από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID 19, λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης γαντιών και αντικειμένων μιας χρήσης, καθαριστικών και μίνι πλαστικών αντισηπτικών κ.λπ. Η πανδημία μας υπερτόνισε ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό και είναι συστημικό, δεν είναι ατομικό. Υγιής ανθρωπότητα μπορεί να υπάρξει μόνο σε υγιή πλανήτη.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Μπορούμε να συμμετέχουμε μεμονωμένα ή συλλογικά: Μαθητικές περιβαλλοντικές ομάδες, καταναλωτές, αθλητικές ενώσεις, εταιρείες, τοπικές κοινότητες, παιδιά, λάτρεις της θάλασσας.

ΠΩΣ MΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ:

  • Συμμετέχουμε επιλέγοντας να υιοθετήσουμε μία, πολλές ή όλες τις μικρές δράσεις που προτείνονται:
  • Αποφεύγουμε κατά το δυνατόν το πλαστικό μίας χρήσης (πλαστικό κύπελλο, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πλαστικά καλαμάκια κ.α.)
  • Παίρνουμε μαζί μας ένα παγούρι αλουμινίου, ένα φλιτζάνι, ένα γυάλινο μπουκάλι που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, μαχαιροπίρουνα στην δουλειά ή στο σχολείο.
  • Αποφεύγουμε γενικότερα την χρήση πλαστικής σακούλας και σε περίπτωση που δεν έχουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενη, επιλέγουμε βιοδιασπώμενη (πάνω στη σακούλα αναγράφεται ότι είναι από άμυλο)
  • Το γνωστοποιούμε στα κοινωνικά μας δίκτυα, διαδίδουμε την δράση μας και προσκαλούμε τις επαφές μας να συμμετάσχουν
  • Συμμετέχουμε στο padlet https://padlet.com/iodinou/xsxxjc9tziq3z70g. Εκεί μπορούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/μαθήτριες/περιβαλλοντικές ομάδες κ.λπ. να δημοσιεύσουν τις δράσεις τους, να σχολιάσουν δράσεις άλλων, να δουν καλές πρακτικές, να ξεκινήσουν συνεργασίες, κ.λπ.
  • Συμμετέχουμε στο Facebook event No plastic in my sea και κάνουμε χρήση του hashtag #noplasticchallenge
  • Αναρτούμε τις δράσεις και τις προτάσεις μας στη δημόσια ομάδα Facebook ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ https://www.facebook.com/groups/883120098764724/?hc_location=group
  • Στο Padlet μπορούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/μαθήτριες/περιβαλλοντικές ομάδες κ.λπ. να δημοσιεύσουν τις δράσεις τους, να σχολιάσουν δράσεις άλλων, να δουν καλές πρακτικές, να ξεκινήσουν συνεργασίες, κ.λπ.

ΠΟΤΕ:
Με αφετηρία την 8η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, ή οποιαδήποτε ημέρα μέχρι τις 12/06/2020, σύμφωνα με την Αρ. Πρωτ. : Φ13/ 68892 /Δ7 /5-6-2020 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ, με την οποία προτείνεται η υλοποίηση δράσεων για το περιβάλλον ακολουθούμε την 15μερη Agenda #noplasticchallenge.

1η ημέρα: Δεν χρησιμοποιώ πλαστικά μαχαιροπήρουνα και πιάτα. 8η ημέρα: Χρησιμοποιώ σαπούνι ή σαμπουάν σε στερεή μορφή – πλάκα και λέω αντίο στο πλαστικό στο μπάνιο μου.
2η  ημέρα: Στο χυμό, στον καφέ ή στο αναψυκτικό δεν ξεχνώ: Χωρίς (πλαστικό) καλαμάκι σας παρακαλώ ! 9η ημέρα: Παρασκευάζω μόνος/η τα οικιακά μου απορρυπαντικά, σαπούνια…
3η ημέρα: Έχω μαζί μου την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για τα ψώνια μου.  10η ημέρα: Αρχίζω την εβδομάδα στη δουλειά με  επαναχρησιμοποιούμενα το ποτήρι, το φλυτζάνι και ό,τι άλλο χρειάζομαι .
4η ημέρα: Αποφεύγω όλα τα συσκευασμένα προϊόντα και φρούτα ή λαχανικά σε πλαστικές συσκευασίες. Προτιμώ να αγοράζω προϊόντα χύμα.  11η ημέρα: Στο σχολείο, στη δουλειά, στον περίπατο,  στη βόλτα, πάντα με το παγουράκι μου για το νερό, αποφεύγοντας τις πλαστικές συσκευασίες νερού.
5η ημέρα: Ετοιμάζω το κολατσιό μου στο επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος μου και αποφεύγω τις πλαστικές διαφάνειες ή σακούλες μιας χρήσης. 12η ημέρα: Αγοράζω ρούχα από φυτικές ίνες για να αποφύγω την διασπορά των πλαστικών ινών στο νερό.
6η ημέρα: Παρατηρώ εάν υπάρχει σήμανση Ecocup, στα ποτήρια ή στις συσκευασίες που καταναλώνω στις εξόδους ή στα ψώνια μου. 13η ημέρα: Αποφεύγω αγορές από το διαδίκτυο, εκτός εάν πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη, π.χ. πανδημία, γιατί συχνά οι συσκευασίες των προϊόντων αποτελούνται από πολύ πλαστικό.
7η ημέρα: Αποφεύγω τις μικρές ατομικές συσκευασίες ( βούτυρο, μέλι, μαρμελάδα κλπ) 14η ημέρα: Έχω ήδη μειώσει το πλαστικό που καταναλώνω και ό,τι χρησιμοποιώ το ξεχωρίζω για ανακύκλωση.
15η ημέρα: Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να μας προτείνετε ιδέες!

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας