Αρχείο για "21 Μαρτίου 2016"

Άλμπουμ φωτογραφιών Δράσεων σχολείων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016

ΙΣΤ΄Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Αττικής (ASPnet) The UNESCO Associated Schools Project Network
Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, 25-02-2016

Εκδήλωση παρουσίασης δραστηριοτήτων των σχολείων που συμμετείχαν στη Δράση «Στέλνω μήνυμα, αναλαμβάνω δράση» 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, 30-01-2016

Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

http://paleo-museum.uoa.gr/paleontology/templates/siteground-j15-1/images/banner_full.jpg

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας ανήκει και στεγάζεται στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Διαθέτει πλούσιες συλλογές σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, φυτικών απολιθωμάτων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων και γεωλογικών δειγμάτων, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται. Διεξάγει επιστημονικές έρευνες καθώς και ανασκαφές σε όλη την επικράτεια. Είναι ανοικτό σε ημερήσια βάση στα σχολεία και το κοινό με οργανωμένες ξεναγήσεις.

Υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για επισκέψεις σχολείων.
Κόστος 2 ευρώ ανά μαθητή που περιλαμβάνει την είσοδο στο μουσείο με ξενάγηση και ένα από τα παρακάτω εργαστήρια.
Κόστος 4 ευρώ ανά μαθητή που περιλαμβάνει την είσοδο στο μουσείο με ξενάγηση και τα τρία παρακάτω εργαστήρια.
  • Προσομοίωση ανασκαφής
  • Παρατήρηση μικροαπολιθωμάτων με μικροσκόπια
  • Κατασκευή αντιγράφων απολιθωμάτων
DSCN2214DSCN2171
Παρατήρηση: Το εργαστήριο της παρατήρησης μικροαπολιθωμάτων με μικροσκόπια είναι για μαθητές Ε΄ Δημοτικού και μεγαλυτέρων τάξεων.
Επικοινωνία
Ταχυδρομική διεύθυνση: Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος , Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, 15784
Τηλέφωνο : 210-727 4086, 210-727 4202
Τηλεομοιότυπο(fax): 210-724 1888

 

Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Tο Δάσος κάτω από τον Δρόμο» στο Ίδρυμα Ευγενίδου 23 Ιανουαρίου έως 29 Μαΐου 2016

museum FI Lesvos  Eugenidio

«Tο Δάσος κάτω από τον Δρόμο» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης, που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου φέρνει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη όσο και εντυπωσιακή έκθεση, η οποία παρουσιάζει στο κοινό τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων, σε θέσεις οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, στη Λέσβο, που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το Μουσείο πραγματοποιεί ανασκαφές στο τμήμα που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από Σίγρι έως Άντισσα. Οι σωστικές ανασκαφές χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α..

Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες καθώς και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών και μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση. Παράλληλα παρουσιάζονται ευρήματα που αποτελούν τεκμήρια της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες κατέστρεψαν την βλάστηση και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για ένα  μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (ΠΔ 443/1985).

Η έκθεση επιχειρεί να εστιάσει και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων, δίνοντας πληροφορίες για την επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωμένων θέσεων.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τετάρτη έως Παρασκευή ώρες 17:30-20:30, καθώς και το Σαββατοκύριακο ώρες 11:00-20:00.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή οργανώνονται ξεναγήσεις μαθητικών ομάδων. Οι ξεναγήσεις διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) ανά μία ώρα, από τις 09:00-14:00. Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 94 69 688 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00).

Το δάσος κάτω από τον δρόμο

 

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων