Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας κατά το σχολικό έτος 2023-2024 προγραμματίζει την υλοποίηση δια ζώσης και διαδικτυακών εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε μαθητές/τριες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής.

Α. Εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα
α) Για τα σχολικά τμήματα της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού (Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο)
β) Για τα σχολικά τμήματα της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ)

1) «Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού» – Μονοήμερο πρόγραμμα
2) «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι… για μύστες στην αειφορία» – Μονοήμερο πρόγραμμα
3) «Κλιματική αλλαγή: γνώση και δράση για το περιβάλλον» (πιλοτικό) – Μονοήμερο πρόγραμμα
4) «Αναζητώντας την αειφορία στην πόλη» (εξ αποστάσεως)
5) «Άνθρωπος και θαλάσσιο περιβάλλον, ζητείται βιώσιμη σχέση» (εξ αποστάσεως)

Τα κύρια χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η βιωματική προσέγγιση, η ενεργός συμμετοχή και η εργασία των μαθητών/τριών σε ομάδες. Ειδικότερα οι μαθητές/τριες συμμετέχοντας στα προγράμματα μας, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας μέσα από την εργασία σε ομάδες, καθώς και να επεξεργαστούν, να ερμηνεύσουν, να αναλύσουν πληροφορίες, να εξάγουν συμπεράσματα και να εξετάσουν κριτικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια εκπαιδευτική επίσκεψη που έχει ήδη προγραμματιστεί εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών ή άλλων λόγων, δύναται να μετατραπεί από δια ζώσης σε εξ αποστάσεως, σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.
Επίσης μπορούν να προγραμματιστούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας στα πλαίσια των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», ώστε οι μαθητές/τριες των σχολικών τμημάτων να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα μας, τα οποία εστιάζουν στην ολιστική προσέγγιση σύγχρονων περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Ο αριθμός των μαθητών/τριών του σχολικού τμήματος που θα συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου μας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 άτομα.

Β. Υποβολή αιτήσεων για εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας
Για περισσότερες πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες τους στα παραπάνω εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα, μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ ώστε να προγραμματιστεί και να οργανωθεί η εκπαιδευτική επίσκεψη.
Εφόσον η εκπαιδευτική επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ο συντονιστής/-τρια εκπαιδευτικός πρέπει να ενημερώσει και τον/την Υπεύθυνο/η Π.Ε. της Δ/νσης Εκπ/σης που ανήκει.
Παρακαλούμε οι εκπαιδευτικοί να επικοινωνήσουν με το Κέντρο μας τηλεφωνικά ή με e-mail για τον έγκαιρο προγραμματισμό της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Έγγραφο του ΚΠΕ Ελευσίνας