Αρχείο για "11 Απριλίου 2022"

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτική Διημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο «Διατήρηση των σκοτεινών ουρανών, για την Aειφορία, τις Aστρονομικές Παρατηρήσεις, την Υγεία, τα Οικοσυστήματα, και τον Πολιτισμό», 16 Μαΐου & 17 Μαΐου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει εξ αποστάσεως Επιμορφωτική Διημερίδα τη Δευτέρα 16 Μαΐου και ώρες 16.30-20.30 & την Τρίτη 17 Μαΐου 2022, ώρες 16.45-20.00, με θέμα:

Διατήρηση των «σκοτεινών ουρανών», για την Aειφορία, τις Aστρονομικές Παρατηρήσεις, την Υγεία, τα Οικοσυστήματα, και τον Πολιτισμό

Για την διοργάνωση της Διημερίδας, υπό την αιγίδα του OAO/IAU, η Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεργάζεται με: την Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τη διάχυση της Αστρονομίας της IAU, την Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, το Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

Η 16η Μαΐου, έχει οριστεί από την UNESCO, ως η παγκόσμια ημέρα του Φωτός. Tο γραφείο για την διάχυση της Αστρονομίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (OAO/IAU) συνεργαζόμενο με την UNESCO, την αφιερώνει στο πρόβλημα της Φωτορρύπανσης.

Η διημερίδα εστιάζει στην ενημέρωση για τις πολλαπλές επιπτώσεις της Φωτορρύπανσης, με στόχο την μείωσή της με την χρήση ευφυών δικτύων εξωτερικού φωτισμού (16 Μαΐου). Απώτερος και ουσιαστικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών, των υπεύθυνων φορέων των Δήμων, και της σχολικής κοινότητας με την βοήθεια της Επιστήμης των Πολιτών και την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (17 Μαΐου). Αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά ευαίσθητων και ενεργών πολιτών σε σχέση με την διατήρηση των «σκοτεινών ουρανών», που είναι τμήμα του άϋλου πολιτισμού μας.

Τη Διημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι και όσες ενδιαφέρονται.

Το link της σύνδεσης θα αποσταλεί στο e-mail που θα δηλωθεί. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής συνολικής διάρκειας 10 Διδακτικών ωρών για όσες & όσους παρακολουθήσουν και τις δυο ημέρες της Διημερίδας.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Παρασκευή 6 Μαίου 2022 και ώρα 14.00

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας 

 

 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο «Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τόπου μετά τις πυρκαγιές», σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, 14 Μαϊου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει δια ζώσης Επιμορφωτικό Σεμινάριο σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, τη Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας και τη Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, το Σάββατο 14 Μαϊου 2022, ώρες 10.00 – 14.30, με θέμα:

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τόπου μετά τις πυρκαγιές

Περιγραφή και Στόχοι του σεμιναρίου:

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο πεδίο, στην ευρύτερη περιοχή των Αφιδνών. Οι συμμετέχοντες/ουσες περπατώντας και εξερευνώντας, θα κατανοήσουν τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην τοπική κοινωνία και οικονομία, τη γεωλογική σημασία της βλάστησης, τις ενέργειες που πρέπει να αποφευχθούν μετά από την έξαρση μίας πυρκαγιάς και τα συνοδά φαινόμενα που έπονται μίας τέτοιας βιβλικής καταστροφής, όπως διάβρωση από επιφανειακή απορροή, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Επιπρόσθετα, θα τεθούν προβληματισμοί και θα παρουσιαστούν πιθανές λύσεις σχετικά με την πρόληψη και την προσαρμογή.
Θα παρουσιαστούν μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στη μελέτη και την έρευνα, όσο και στην εκπαίδευση και κατανόηση των φαινομένων αυτών και την ορθή αντιμετώπισή τους για την μέγιστη ασφάλειά μας.
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα περπατήσουν κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, προκειμένου να προβούν στην εύρεση αστοχιών που ενδεχομένως να είναι η γενεσιουργός αιτία της έξαρσης του φαινομένου στην περιοχή. Ταυτόχρονα, θα προβούν σε εκτίμηση θέσεων οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να πληγούν μελλοντικά από φαινόμενα διάβρωσης, πλημμύρας ή κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν επιπρόσθετες καταστροφές στις κοντινές περιοχές.
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα κατανοήσουν το πώς η γεωμορφολογία της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με την απουσία της βλάστησης από τις πυρκαγιές, μπορεί να γίνει η αιτία εκδήλωσης αιφνίδιων πλημμυρών σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Στην περιοχή αυτή, με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) θα οριοθετηθεί η λεκάνη απορροής του υδρογραφικού δικτύου και η αλλουβιακή πεδιάδα στην οποία εντοπίζονται οικισμοί, με αποτέλεσμα αυξημένη επικινδυνότητα σε φαινόμενα πλημμύρας και διάβρωσης.
Τέλος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού. Εντός της κοίτης έχουν τοποθετηθεί βαθμιδωτοί εύκαμπτοι υπερχειλιστές με συρματοκιβώτια που αντιπροσωπεύουν ανθρωπογενείς κατασκευές, γνωστές και ως αναβαθμοί. Η μορφή των αναβαθμών έχει ως αποτέλεσμα την προστασία της περιοχής από την επιφανειακή απορροή και από την απόθεση υψηλού ποσοστού ιζημάτων.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ:

  • Δρ Δρ Νίκη Ευελπίδου, M.Sc. , Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ
  • Δρ Άννα Καρκάνη, M.Sc., Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
  • Γιάννης Σαΐτης, M.Sc. Ερευνητής, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
  • Μαρία Τζουξανιώτη, Ερευνήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
  • Λία Κόμη, Ερευνήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Σύνδεσμος για τον τόπο συνάντησης: ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΦΙΔΝΩΝ

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, συνολικής διάρκειας 6 διδακτικών ωρών.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Τρίτη 10 Μαίου 2022 και ώρα 23.00

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας 

Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας – Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την SciCo, με τίτλο «Κυκλική οικονομία στην πράξη», 14 Απριλίου 2022 & 11 Μαϊου 2022

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει εξ αποστάσεως Επιμορφωτικό  Σεμινάριο την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, ώρες 17.00-19.00, με θέμα:

«Κυκλική οικονομία στην πράξη»

Το σεμινάριο απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Αντικείμενο και στόχος Σεμιναρίου:

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί, μέσα από εργαστήρια σε ομάδες, θα γνωρίσουν το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της SciCo, «Κυκλική Οικονομία στην πράξη».
Οι συμμετέχοντες θα ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας Φυσικών Πόρων, θα ανακαλύψουν την άμεση σχέση που έχει με την Οικονομία και θα γνωρίσουν τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται για τη διασφάλισή της, στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας.Παράλληλα θα εξοικειωθούν με εκπαιδευτικές τεχνικές οι οποίες μπορούν να τους βοηθήσουν στην υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο της σχολικής τάξης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην πράξη» έχει σχεδιαστεί και συγκροτηθεί με βάση τις κύριες αρχές που διέπουν τη θεωρία και τη μεθοδολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθηση. Ακολουθείται η γενική μεθοδολογία και οι αρχές του DesignThinking, ή αλλιώς Σχεδιαστική Σκέψη,  που είναι μίαδιαδικασία εντοπισμού και επίλυσης πραγματικών προβλημάτων, η οποία, τα τελευταία χρόνια, αξιοποιείται ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δομή Σεμιναρίου:

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί σε υβριδική μορφή, καθώς αποτελείται από 2 διαδικτυακές συναντήσεις (σύγχρονα) ενώ απαιτείται και ατομικός χρόνος μελέτης και εργασίας (ασύγχρονα) στο ενδιάμεσο αυτών, σύμφωνα με το παρακάτω:
Μέρος Θέμα Διάρκεια (ώρες) Τρόπος υλοποίησης
Α΄
  • Γνωριμία με το πρόγραμμα
  • Εισαγωγή στην Κυκλική Οικονομία
  • Design Thinking
3 Σύγχρονα
Β΄ Α. Περαιτέρω Μελέτη:

  • Παραδείγματα επιχειρηματικών μοντέλων ΚυκλικήςΟικονομίας
  • Βασικές Οικονομικές έννοιες
  • Δημιουργία εφαρμογών με App Inventor

Β. Εργασία: Δημιουργία πλάνου μαθήματος

8 Ασύγχρονα (ομαδικά/ατομικά)
Γ΄ Παρουσίαση εργασιών και συζήτηση 3 Σύγχρονα

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί ως εξής:

Α΄ Μέρος (1η διαδικτυακή συνάντηση): Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, ώρες 17.00-19.15
Β΄ Μέρος: Ασύγχρονη εξ αποστάσεως μελέτη υλικού και πλάνο εφαρμογής σε μάθημα
Γ΄ Μέρος (2η διαδικτυακή συνάντηση): Τετάρτη 11 Μαϊου 2022, ώρες 17.00-19.15
  • Οι διαδικτυακές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας webex, ο σύνδεσμος της οποίας θα αποσταλεί στους/στις συμμετέχοντες/ουσες.
  • Οι εκπαιδευτικοί που θα ολοκληρώσουν και τα τρία μέρη θα λάβουν και τον ολοκληρωμένο οδηγό δραστηριοτήτων του προγράμματος «Κυκλική Οικονομία στην πράξη» και βεβαίωση 14 διδακτικών ωρών.

Συντονισμός εργαστηρίων: Στελλίνα Κουλουζάκη, Περιβαλλοντολόγος M.Sc Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 και ώρα 10.00

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση